Content-Type: multipart/alternative; boundary="===============0770998970312852751==" MIME-Version: 1.0 Subject: =?utf-8?q?Wniosek_o_informacj=C4=99_publiczn=C4=85?= From: sprawa-16851@fedrowanie.siecobywatelska.pl To: ocr@ocr.pl Reply-To: sprawa-16851@fedrowanie.siecobywatelska.pl Date: Tue, 26 Nov 2019 21:03:45 -0000 Return-Receipt-To: sprawa-16851@fedrowanie.siecobywatelska.pl Disposition-Notification-To: sprawa-16851@fedrowanie.siecobywatelska.pl Message-ID: <157480222506.20458.13273994396302135076@fedrowanie.siecobywatelska.pl> --===============0770998970312852751== Content-Type: text/plain; charset="utf-8" MIME-Version: 1.0 Content-Transfer-Encoding: 8bit Szanowni Państwo, 15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści: Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia. -- Sieć Obywatelska Watchdog Polska ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa tel: 22 844 73 55 www.siecobywatelska.pl www.watchdogportal.pl www.funduszesoleckie.pl www.informacjapubliczna.org NIP 526282872 -- Sieć Obywatelska Watchdog Polska ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa tel: 22 844 73 55 www.siecobywatelska.pl www.watchdogportal.pl www.funduszesoleckie.pl www.informacjapubliczna.org NIP 526282872 > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-15 21:01:20.708481+00:00 z > adresu ocr@ocr.pl: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i > art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji publicznej, > stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy w > szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie > zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę cateringową). > Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu jego/ich > obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji --===============0770998970312852751== Content-Type: text/html; charset="utf-8" MIME-Version: 1.0 Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

Szanowni Pa=C5=84stwo,

15 pa=C5=BAdziernika 2019 r. skierowali=C5=9Bmy do Pa=C5=84stwa wniosek = o nast=C4=99puj=C4=85cej tre=C5=9Bci:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Kons= tytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dost=C4=99pie do informacji publicznej, = stowarzyszenie Sie=C4=87 Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udost=C4=99pni= enie nast=C4=99puj=C4=85cych informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyk=C3=B3w? (chodzi o bezpo= =C5=9Brednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firm=C4=99 cateringow= =C4=85). Je=C5=BCeli tak, to wnosimy o udost=C4=99pnienie zakresu jego/ich = obowi=C4=85zk=C3=B3w.
2. Ilu pacjent=C3=B3w przypada na jednego zatrudni= onego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje mo=C5=BCliwo=C5=9B=C4=87 uzy= skania indywidualnej porady dietetyka? Je=C5=BCeli tak, to w jaki spos=C3= =B3b informuje si=C4=99 o tym pacjent=C3=B3w?
4. Jaka jest wysoko=C5=9B= =C4=87 ca=C5=82o=C5=9Bciowej dziennej stawki =C5=BCywieniowej przypadaj=C4= =85cej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z us=C5=82ug zewn= =C4=99trznej firmy cateringowej? Je=C5=BCeli tak, to czy w podpisanej umowi= e okre=C5=9Blono minimaln=C4=85 kwot=C4=99/procent przeznaczone na zakup sk= =C5=82adnik=C3=B3w u=C5=BCytych do przygotowania posi=C5=82k=C3=B3w?
6. = Czy szpital posiada dokumentacj=C4=99 reguluj=C4=85c=C4=85 jako=C5=9B=C4=87= produkt=C3=B3w u=C5=BCywanych do przygotowania posi=C5=82k=C3=B3w =E2=80= =93 chodzi o warto=C5=9B=C4=87 od=C5=BCywcz=C4=85 i kaloryczn=C4=85 posi=C5= =82k=C3=B3w oraz dopuszczaln=C4=85 ilo=C5=9Bci konserwant=C3=B3w, barwnik= =C3=B3w, dodatk=C3=B3w? Je=C5=9Bli tak, wnosimy o jej udost=C4=99pnienie.7. Czy w szpitalu kontroluje si=C4=99 jako=C5=9B=C4=87 posi=C5=82k=C3=B3w= podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak cz= =C4=99sto one si=C4=99 odbywaj=C4=85?
8. Czy w szpitalu kontroluje si=C4= =99, czy pacjent spo=C5=BCywa odpowiedni=C4=85 ilo=C5=9B=C4=87 pokarmu? Kto= (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak cz=C4=99sto one si=C4=99 odbyw= aj=C4=85?
9. Czy w umowie z zewn=C4=99trzn=C4=85 firm=C4=85 cateringow= =C4=85 okre=C5=9Blono wym=C3=B3g zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpit= alu istnieje procedura zg=C5=82aszania skarg dotycz=C4=85cych niew=C5=82a= =C5=9Bciwego =C5=BCywienia b=C4=85d=C5=BA zatrucia? Czy wyznaczono osob=C4= =99 odpowiedzialn=C4=85 za kontakt w sprawie zg=C5=82oszenia ww. skarg?
= 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotycz=C4=85cych niew=C5=82a=C5=9Bciwego= =C5=BCywienia /zatrucia w szpitalu zg=C5=82oszonych do szpitala w 2017 i 2= 018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie = z zakresu zasad prawid=C5=82owego =C5=BCywienia chorych w szpitalu?
13. = Prosimy o podanie liczby i rodzaj=C3=B3w diet stosowanych przez szpital wra= z ze wskazaniem =C5=BAr=C3=B3de=C5=82 ich opracowania (wiedza lekarza/wiedz= a dietetyka/publikacje naukowe/=C5=BAr=C3=B3d=C5=82a internetowe/wewn=C4=99= trzne regulacje szpitala).
14. Je=C5=9Bli szpital nie jest w stanie zape= wni=C4=87 pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bez= glutenowej), to w jaki spos=C3=B3b zapewnia w=C3=B3wczas posi=C5=82ki pacje= ntowi?
15. Czy na =C5=BCyczenie pacjenta szpital zapewnia diet=C4=99 weg= etaria=C5=84sk=C4=85 lub wega=C5=84sk=C4=85?
16. Czy szpital zapewnia ch= orym doustne suplementy pokarmowe wspomagaj=C4=85ce powr=C3=B3t do zdrowia = (np. wspomagaj=C4=85ce gojenie ran, dostarczaj=C4=85ce dodatkowe ilo=C5=9Bc= i bia=C5=82ka)?

Do dnia dzisiejszego nie otrzymali=C5=9Bmy odpowiedzi, dlatego wzywamy P= a=C5=84stwa do niezw=C5=82ocznego jej udzielenia.

--
Sie=C4=87 Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-= 605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdog= portal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP = 526282872

--

Sie=C4=87 Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-60= 5 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogpo= rtal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 52= 6282872

> W nawi=C4=85zaniu do pisma z dnia 2019-10-15 21:01:20.708481+00:00 z > adresu ocr@ocr.pl: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i > art. 10 ust. 1 ustawy dost=C4=99pie do > informacji publicznej, > stowarzyszenie Sie=C4=87 Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udost=C4=99pnienie nast=C4=99puj=C4=85cych informacji publicznych: = 1. Czy w > szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyk=C3=B3w? (chodzi o bezpo= =C5=9Brednie > zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firm=C4=99 cateringow=C4= =85). > Je=C5=BCeli tak, to wnosimy o udost=C4=99pnienie > zakresu jego/ich > obowi=C4=85zk=C3=B3w. 2. Ilu pacjent=C3=B3w przypada na jednego = > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje mo=C5=BCliwo= =C5=9B=C4=87 > uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Je=C5=BCeli tak, to w = jaki > spos=C3=B3b informuje si=C4=99 o tym > pacjent=C3=B3w? 4. Ja= ka jest wysoko=C5=9B=C4=87 > ca=C5=82o=C5=9Bciowej dziennej stawki =C5=BCywieniowej > przypadaj= =C4=85cej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z us=C5=82ug > > zewn=C4=99trznej firmy cateringowej? Je=C5=BCeli tak, to czy w podpisa= nej > umowie okre=C5=9Blono > minimaln=C4=85 kwot=C4=99/procent przeznac= zone na zakup > sk=C5=82adnik=C3=B3w u=C5=BCytych do > przygotowania posi=C5=82k= =C3=B3w? 6. Czy > szpital posiada dokumentacj=C4=99 reguluj=C4=85c=C4=85 > jako=C5= =9B=C4=87 produkt=C3=B3w > u=C5=BCywanych do przygotowania posi=C5=82k=C3=B3w =E2=80=93 chodzi o = warto=C5=9B=C4=87 od=C5=BCywcz=C4=85 > i > kaloryczn=C4=85 posi=C5=82k=C3=B3w oraz dopuszczaln=C4=85 ilo=C5=9Bci = konserwant=C3=B3w, > barwnik=C3=B3w, > dodatk=C3=B3w? Je=C5=9Bli tak, wnosimy o jej udo= st=C4=99pnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje si=C4=99 jako=C5=9B=C4=87 posi=C5=82k= =C3=B3w podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak cz=C4= =99sto > one si=C4=99 odbywaj=C4=85? 8. Czy w szpitalu kontroluje > s= i=C4=99, czy > pacjent spo=C5=BCywa odpowiedni=C4=85 ilo=C5=9B=C4=87 pokarmu? Kto (st= anowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak cz=C4=99sto one si=C4=99 odbywaj= =C4=85? 9. > Czy w umowie z zewn=C4=99trzn=C4=85 > firm=C4=85 cateringow=C4=85 = okre=C5=9Blono wym=C3=B3g > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zg=C5=82aszania skarg dotycz=C4=85cych niew=C5=82a=C5=9Bciwe= go =C5=BCywienia > > b=C4=85d=C5=BA zatrucia? Czy wyznaczono osob=C4=99 odpowiedzialn=C4=85= za kontakt w > sprawie > zg=C5=82oszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie li= czba > skarg dotycz=C4=85cych > niew=C5=82a=C5=9Bciwego =C5=BCywienia /za= trucia w szpitalu > zg=C5=82oszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w = 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawid=C5=82owego =C5=BCywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy = o > > podanie liczby i rodzaj=C3=B3w diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > =C5=BAr=C3=B3de=C5=82 ich opracowania (wiedza lekarza= /wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/=C5=BAr=C3=B3d=C5=82a internetowe/w= ewn=C4=99trzne > regulacje szpitala). 14. Je=C5=9Bli > szpital nie jest w stan= ie > zapewni=C4=87 pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki spos=C3=B3b zapewnia w=C3=B3= wczas > posi=C5=82ki > pacjentowi? 15. Czy na =C5=BCyczenie pacjenta = szpital > zapewnia diet=C4=99 > wegetaria=C5=84sk=C4=85 lub wega=C5=84sk=C4= =85? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagaj=C4=85ce p= owr=C3=B3t > do zdrowia (np. wspomagaj=C4=85ce gojenie > ran, dostarczaj=C4=85c= e dodatkowe > ilo=C5=9Bci bia=C5=82ka)? Wnosimy o udost=C4=99pnienie > wskaza= nych informacji > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-To=C5=82u=C4=87 - cz=C5=82onkowie zarz=C4=85du, zgodni= e z zasadami > > reprezentacji --===============0770998970312852751==--