OO WTU NERO NSE IT dB Sekcja Zamówień w
im. Marii Skłodowskiej-Curie w Zgierzu h TAT czny a)
Zgierz, dnia 25.10.2019 roku
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na Państwa wiadomość przesłaną drogą e-mailową z dnia
15.10.2019 roku dotyczącą udostępnienia informacji publicznej w zakresie usługi żywienia
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Marii Skłodowskiej-Curie w Zgierzu informuje:
1. Pytanie: Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy
o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odpowiedź:
W szpitalu jest zatrudniony 1 dietetyk. Zakres obowiązków zatrudnionego pracownika nie
stanowi informacji publicznej w rozumieniu Ustawy o dostępie informacji publicznej. Zgodnie
z wyrokiem WSA w Gorzowie Wielkopolskim z dn. 18 kwietnia 2019 rok sygn. akt II SAB/Go
15/19:
Sąd stwierdził, że informacja, która dotyczy nie działalności szpitala, lecz konkretnej umowy o
pracę wskazanej osoby fizycznej, nie jest informacją publiczną w rozumieniu ustawy o
dostępie do informacji publicznej. Żądanie ujawnienia takiej umowy o pracę dotyczy
prywatnej sfery zatrudnionej osoby i nie jest tożsame z żądaniem niespersonifikowanej
informacji do podmiotu publicznego zobowiązanego do jej udzielenia, zasadach jego
funkcjonowania, danych publicznych lub majątku publicznym (art. 6 ust. 1 pkt 2-5 ustawy).
2. Pytanie: Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odpowiedź:
Średnio na jednego zatrudnionego dietetyka przypada 450 pacjentów.
3. Pytanie: Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka?
Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odpowiedź:
W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Potrzeba zgłoszona
przez lekarza prowadzącego lub bezpośrednio przez pacjenta personelowi oddziału, który
telefonicznie przekazuje stosowną informację (oddział, rodzaj diety) asystentowi dietetyki.
4. Pytanie: Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1
pacjenta szpitala?
Odpowiedź:
Dzienna stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta wynosi 12,18 zł netto/13,15
zł brutto.
wojewódzki Szpital Specjalistyczny | NIP 732 10 03 187, REGON 000677636 Sekcja Zamówień Publicznych GCK 4458
im. Marii Skłodowskiej-Curie w Zgierzu tel. 42 714 45 00, fax. 42 716 42 14 tel. 42 71 44 332
zamowieniaQwss.zgierz.pl
ul. Parzęczewska 35, 95-100 Zgierz szpital©wss.zgierz.pl, szpital.zgierz.pl tel/fax 42 71 44 505
5. Pytanie: Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w
podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników
użytych do przygotowania posiłków?
Odpowiedź:
Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W aktualnie obowiązującej umowie
nie określono minimalnej kwoty/procentu na zakup produktów użytych do przygotowania
potraw.
6. Pytanie: Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie.
Odpowiedź:
Szpital nie posiada dokumentacji regulującej jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków.
7. Pytanie: Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź:
Zgodnie z obowiązującymi procedurami asystent dietetyki przeprowadza kontrole jakości
posiłków podawanych pacjentom szpitala minimum dwa razy dziennie, kontrole tempertur
potraw minimum raz dziennie, kontrole gramatury potraw minimum raz w tygodniu.
8. Pytanie: Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź:
Podczas przyjęcia pacjenta do szpitala lekarz dokonuje oceny stanu odżywienia pacjenta w/g
skali SGA.W szpitalu nie przeprowadza się kontroli ilości spożywanego przez pacjenta
pokarmu.Wizualnie personel medyczny -pielęgniarki/położne oceniają łaknienie pacjentów.
9. Pytanie: Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
Odpowiedź:
W aktualnie obowiązującej umowie na świadczenie usług gastronomicznych nie określono
wymogu zatrudnienia przez firmę catringową dietetyka.
10. Pytanie: Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
zgłoszenia ww. skarg?
Odpowiedź:
Szpital nie prowadzi procedury zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia .Skargi złaszane są do asystenta dietetyki.Cyklicznie 1 x kwartał przeprowadzane są
ankiety badające opinie pacjentów w których wyrażają oni swoje uwagi.W przypadku
ewentualnych pilnych interwencji dietetyka powiadamiają Pielęgniarki
oddziałowe/Koordynujące.Dotychczas nie odnotowano przypadku zatrucia pacjenta w naszej
placówce w związku z przygotowanymi przez firmę kateringową posiłkami.
11. Pytanie: Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w
szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odpowiedź:
Zatruć -0
Skarg —0
12. Pytanie: Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odpowiedź:
Nie.
13. Pytanie: Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Odpowiedź:
W szpitalu stosuje się następujące diety: podstawowa, z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów, dieta łatwostrawna oraz jej modyfikacje, diety o zmienionej
konsystencji, dieta Il roku życia, ubogoenergetyczna, bezglutenowa, wegetariańska oraz inne
zlecone przez lekarza.
Diety opracowano na podstawie: zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, "
Podstawy naukowe żywienia w szpitalach" Zakład Żywienia Klinicznego Instytutu Żywności i
Żywienia w Warszawie, " Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka" Helena
Ciborowska, Anna Rudnicka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
14. Pytanie: Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza
(np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
pacjentowi?
Odpowiedź:
Szpital zapewnia diety wskazane przez lekarza.
15. Pytanie: Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Odpowiedź:
Szpital uwzględnia preferencje żywieniowe i religijne pacjentów oraz w okresie świąt
tradycyjne potrawy o charakterze świątecznym.
16. Pytanie: Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odpowiedź:
Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagajace powrót do
zdrowia. |
Z powążaniem
|