Webmail :: odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji pub... https://nowapoczta.superhost.pl/?_task=mailg. safe=0% _uid=.
Temat odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej
Od <sekretariat.czeladzQ© pzzoz.bedzin.pl> SUper _ © = 3
Do <sprawa-17211Qfedrowanie.siecobywatelska.pl>
Data 2019-10-31 13:20
e Pismo -odpowiedź.pdf (—3.3 MB)
Dzień dobry
Przesyłam odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dn. 17.10.2019 wraz z
załącznikami
Pozdrawiam Joanna Barwińska — sekretariat PZZOZ
Izl 27.11.2019, 0'
5 Powiatowy Zespół Zakładów
Kam Opieki Zdrowatnej
Czeladź, dnia 30 października 2019 r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Dotyczy: wniosku o udostępnienie informacji publicznej z dnia 17.10.2019 r.
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia 17.10.2019 r.,
który wpłynął do tut. Szpitala pocztą elektroniczną, działając w imieniu Powiatowego Zespołu
Zakładów Opieki Zdrowotnej z siedzibą w Czeladzi w zakresie zadanych pytań, kolejno
informuję:
Ad.1. i Ad.2.
W szpitalu zatrudnionych jest dwóch dietetyków. Średnio 120-140 pacjentów przypada na
jednego dietetyka. W załączeniu zakres obowiązków dietetyka.
Ad.3.
W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetycznej. Lekarz informuje
pacjentów o możliwości odbycia takiej porady.
Ad.4.
Wysokość dziennej stawki żywieniowej wynosi:
« Oddziały podstawowe — koszt osobodnia pacjenta wynosi 18,44 zł netto
(3 posiłki/dziennie),
» Oddział Dziecięcy, Zakład Pielęgnacyjno-Opiekuńczy - koszt osobodnia pacjenta
wynosi 18,44 zł netto (4 posiłki/dziennie),
* Dzienny Oddział Psychiatryczny- koszt osobodnia pacjenta wynosi 13,98 zł netto
(2 posiłki/dziennie).
Ad.5.
Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W umowie wpisano minimalną kwotę
na zakup składników użytych do przygotowania posiłków (tzw. „wsad do kotła ').
Ad.6.
Szpital posiada dokumentację związaną z kontrolą wartości odżywczej i kaloryczną posiłków,
dostarczoną przez firmę cateringową, w załączeniu do niniejszego pisma. Nie jest prowadzona
kontrola ilości konserwantów, barwników, dodatków w posiłkach.
Ad.7.
Jakość posiłków kontrolowana jest przez dietetyków, według następującego Harmonogramu
kontroli wewnętrznych:
pszem
EPE AZ TAI A TAKA WE ZE a
© ul. Szpitalna 40 Ko (32) 763-76-38
41-250 Czeladź » sekretariat.czeladzQpzzoz.bedzin.pl
© www.pzzoz.bedzin.pl
Powiatowy Zespół Zakładów
Opieki Zdrowotnej
| ud
| Rodzaj kontroli
| Częstotliwość kontroli |
Kontrola gramatur potraw i produktów | I x w tygodniu |
Kontrola temperatur posiłków | 2 x dziennie (śniadanie i obiad) |
Kontrola jakości posiłków | 1 x w miesiącu
Ad.8.
W ramach Harmonogramu kontroli wewnętrznych dietetyk prowadzi kontrolę gramatur potraw
i produktów, z częstotliwością 1x w tygodniu.
Ad.9.
W obecnej umowie z firmą cateringową nie ma wymogu zatrudnienia dietetyka.
Ad 10.
W szpitalu nie obowiązuje odrębna procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia bądź zatrucia, skargi w tym zakresie można składać w ramach ogólnej procedury
skargowej.
Ad.11.
Do szpitala w roku 2017 r. i 2018 r. nie zgłoszono skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia.
Ad.12.
W roku 2018 r. lekarze nie przechodzili szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu.
Ad.13.
W szpitalu stosowane są następujące diety.
Nazwa diety
Zastosowanie diety
Dieta podstawowa
Żywienie podstawowe zaleca się wszystkim chorym
przebywającym w szpitalu, nie wymagającym żywieni
dietetycznego.
Dieta łatwostrawna
Dieta łatwostrawna
i błonnika
z ograniczeniem tłuszczu) trzustki, pęcherza i dróg żółciowych, kamicy żółciowej oraz]
Żywienie chorych po przyjęciu do szpitala przed ustaleniem
diety leczniczej, okres remisji wrzodu żołądka 1
dwunastnicy, okres rekonwalescencji po zabiegach
chirurgicznych przebiegających z ominięciem przewodu
| pokarmowego.
Dieta ma zastosowanie w przewlekłym zapaleniu: wątroby,
w stanach zapalnych jelit.
konsystencji
Dieta o zmodyfikowanej
_|pta przygotowana na bazie diety łatwo strawnej.
Dieta papkowata
p> płynna | Dieta ma zastosowanie do żywienia przez zgłębnik.
a 7 PE ET TE | OO RC = O Z a poznan |
© ul. Szpitalna 40
41-250 Czeladź
Dieta ma zastosowanie w różnych schorzeniach jamy ustnej
i przełyku, po niektórych zabiegach operacyjnych.
G (32) 763-76-38
%- sekretariat.czeladz©pzzoz.bedzin.pl
GB www.pzzoóz.bedzin.pl
pe
| = Powiatowy Zespół Zakładów
[L__./ Opieki Zdrowotnej
Dieta ubogoenergetyczna| Dieta przewidziana dla osób z nadwagą lub otyłych.
, . Dieta zalecana jest w stanach wyniszczenia organizmu o
Dieta bogatobiałkowa J yn , OTSALIZMAU OrĄZ
przy zwiększonym zapotrzebowaniu organizmu na białko.
Dieta . -
Dieta ma zastosowanie dla chorych na cukrzycę,
ubogowęgiowodanowa
Dieta niskobiałkowa Dieta stosowana jest na zlecenie lekarza głównie w
przypadkach niewydolności nerek, a także wątroby.
Inne diety lecznicze Diety lecznicze na zlecenie lekarza.
Diety zostały opracowane na zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Ad.14. i Ad.15.
Firma cateringowa dostarcza Szpitalowi każdą dietę zamawianą indywidualnie dla pacjenta
(np. dieta bezlaktozowa, bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska, wegańska).
Ad.16.
Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.
ŚŚ
© ul. Szpitalna 40
© (32)763-76-38
41-250 Czeladź
> sekretariat.czeladzQpzzoz.bedzin.pl
© www.pzzoz.bedzin.pl
ZAKRES CZYNNOŚCI
Dietetyk Pani
1. Nazwa stanowiska: Dietetyk
2. Nazwa działu: Szpital
3. Podległość służbowa i fachowa:
— bezpośrednio: Naczelnej Pielęgniarce
— pośrednio: Dyrektorowi szpitala
$1
Do podstawowych obowiązków dietetyka należy:
1.
"RZ
11.
12.
„. Prowadzenie pogadanek z pacjentami na temat prawidłowego żywienia w chorobie oraz udzielanie
Znajomość i przestrzeganie obowiązujących przepisów prawa, regulacji wewnętrznych
dotyczących powierzonej pracy.
Sprawne, kompetentne i rzetelne wykonywanie powierzonych czynności.
Bieżące informowanie bezpośredniego przełożonego 0 przebiegu wykonywanych prac
i przedstawienie mu ocen i wniosków z tym związanych.
Ochrona dostępu do informacji znajdujących się na przydzielonym komputerze poprzez stosowanie
haseł dostępu, kontrolowanie kopii informacji zawartych w systemie (wydruki, kopie na nośnikach
informatycznych) przy zachowaniu uzyskanych informacji w tajemnicy.
Ochrona przetwarzania danych osobowych w szczególności przed:
— nieuprawnionym dostępem,
— nieuzasadnioną modyfikacją lub zniszczeniem,
—_ nielegalnym ujawnieniem lub pozyskaniem przez nieupoważnione osoby wszelkich danych
osobowych, do których pracownik miał dostęp, za szczególnym uwzględnieniem zadań
wynikających z zakresu czynności.
Nadzór nad prawidłową współpracą z innymi komórkami organizacyjnymi Szpitala w celu
realizowania jego misji.
Prowadzenie wszelkiej dokumentacji dotyczącej właściwego żywienia pacjentów.
Uzgadnianie diet z pielęgniarkami oddziałowymi.
Sporządzanie raportu diet.
Nadzór nad realizacją usługi żywienia świadczonej przez firmę zewnętrzną:
— nadzór nad przygotowaniem diet
— współpraca w systemie żywienia z kierownikiem kuchni
—_ kontrola procesu przygotowywania posiłków, pod względem zgodności z jadłospisem,
gramaturą i zasadami dietetyki
—_ kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach
produkcji potraw
—_ kontrola jakości przygotowanych posiłków oraz sprawdzenie ich gramatury przed wydaniem
na oddziały szpitalne, nadzorowanie dystrybucji posiłków
—_ kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich
przechowywania
— _ kontrolowanie przestrzegania zasad i norm sanitarno-epidemiologicznych przez personel
kuchni
—_ sprawdzanie jadłospisów pod względem realizacji przyjętych założeń dietetycznych
Kontrola kuchenek oddziałowych przy współpracy z pielęgniarką oddziałową oraz pielęgniarką
epidemiologiczną.
Zbieranie uwag od pacjentów dotyczących żywienia.
porad dietetycznych.
14. Opracowanie zaleceń żywieniowych dla pacjentów.
15. Sprawdzanie faktur pod względem merytorycznym.
16. Wykonywanie innych czynności wchodzących w zakres uprawnień zawodowych dietetyczki,
zlecanych przez przełożonego a nie objętych niniejszym zakresem.
17. Dietetyczka zobowiązana jest do przestrzegania przepisów Kodeksu Pracy, BHP, p/poż oraz
wewnętrznych zarządzeń, wytycznych i instrukcji funkcjonujących w zakładzie.
82
Uprawnienia:
l. Zaciągnięcie porad u przełożonych w związku z wykonywaną pracą.
2. Zgłaszanie wniosków w sprawach usprawnienia pracy.
3. Odmowa wykonywania poleceń przełożonych, o ile polecenie to jest sprzeczne z prawem, zagraża
mieniu zakładu pracy, chyba że polecenie takie zostało wydane na piśmie.
4. Odmowa wykonywania poleceń przełożonych, które stanowiłyby przestępstwo.
3
Odpowiedzialność za:
l. Całokształt spraw związanych z powierzonymi obowiązkami.
2. Realizację powierzonych zadań i podejmowane decyzje.
3. - Błędne, niezgodne z prawdą informowanie przełożonego w sprawach służbowych.
4. Przekładanie pism i referowanie spraw niezgodnie ze stanem faktycznym, na skutek czego podjęto
błędną decyzję.
Straty wynikłe z zaniedbania swoich obowiązków lub przekroczenie swoich uprawnień.
Przestrzeganie tajemnicy służbowej, ze szczególnym uwzględnieniem przepisów o ochronie
danych osobowych.
7. Znajomość obowiązujących przepisów i regulacji wewnętrznych.
nu
Ponadto pracownika obowiązuje: Art 100 K.P.
Pracownik jest zobowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń
przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę.
Pracownik jest zobowiązany w szczególności:
1. Przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy
2. Przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie porządku
3. Przestrzegać przepisów oraz zasad bczpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów
przeciwpożarowych
4. Dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy informacje, których
ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę
5. Przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach
6. Przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego
Art 211 K.P.
Przestrzeganie zasad i przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy jest podstawowym obowiązkiem
pracownika,
W szczególności pracownik jest zobowiązany:
1) znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, brać udział w szkoleniu i instruktażu z tego
zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym
2) wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz
stosować się do wydanych w tym zakresie poleceń i wskazówek przełożonych
3) dbać o należyty stan maszyn, urządzeń, narzędzi, sprzętu oraz porządek i ład w miejscu pracy
4) stosować środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielone środki ochrony indywidualnej
oraz odzież i obuwie robocze, zgodne z przeznaczeniem
5) poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym zleconym badaniom lekarskim
i stosować się do wskazań lekarza
6) niezwłocznie zawiadomić przełożonego o zauważonym w zakładzie pracy wypadku, zagrożeniu
życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także inne osoby znajdujące się w
rejonie zagrożenia o grożącym im niebezpieczeństwie
7) współdziałać z pracodawcą i przełożonym w wypełnianiu obowiązków dotyczących
bezpieczeństwa i higieny pracy
Niniejszy zakres czynności stanowi integralną część umowy o pracę.
Przyjęłam/ przyjąłem do wiadomości:
data i podpis pracownika podpis bezpośredniego przelożonego
podpis Naczelnej Pielęgniarki podpis Dyrektora
Vendi Servis Sp.z 0.0.
2019-10-13 niedziela
2019-10-14 poniedziałek
Be Podstawowa
Be Podstawowa
bę.maslo 10g
bę.herbata granul
bę.szynka drobiowa, parzona
3Ug
bę.zupa mleczna z płatkami
owsianym
bę.chleb pszenny 100g
bę.masła
bę.herbata granul
bę.ser żółty 40g
bę.zupa mleczna z kaszą
manną
bę.pomidor
bę.chleb pszenny 100g
bę.rosół z makaronem 300ml
bę.kotlet schabowy
panierowany 80g
bę.kompot 200 ml
bę.buraki 130g
bę.ziemniaki 200g
bę.barszcz czerwony z
ziemniakami 400ml
bę.ryż z jabłkami
bę.kompot 200 ml
2019-10-16 środa 2019-10-15 wtorek
2019-10-17 czwartek
qg
=
G
=
U
0
8
a
©»
m
Be Podstawowa
bę.masło 10g
bę.herbata granul
bę.ser topiony 25q
bę.zupa mleczna z płatkami
owsianymi 200ml
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło 10g
bę.herbata granul
bę.pasta twarogowa z
koperkiem 70g
bę.zupa mleczna z kaszą
manną
bę.chleb pszenny 100g
bę.pomidorowa z zacierką
„.udko z kurczaka pieczone
2
R kompot 0 ml
„ZIemMNiakKi
bę.fasolka SzPałbwa 120g
bę.koperkowa z ryżem 300ml
gą pulpet z łopatki wieprzowej
9
g
bę.kompot 200 ml
bę.ziemniaki 200g
bę.sos pomidorowy
aj z białej kapusty
Jadłospisy tygodniowe za okres od dnia 2019-10-13 do dnia 2019-10-27 BEDZIN
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło 10g
bę.herbata granul
„szynka drobiowa,parzona
g
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło
bę.herbata granul
bę.parówka 60
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło 10g
bę.herbata granul
bę.pasztet drobiowy
bę.sałala zielona 10g
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło 10g
bę.herbala granul
da Ka drobiowa,parzona
Be Podstawowa
bę.masło 10
bę.herbata ginu
bę jajko 1szt
bę.zupa mleczna z płatkami
owsianymi 200ml
bę.pomidar
bę.chleb pszenny 100g
Wydruk z MAPI JADŁOSPIS 2
Formularz: Jadlospis_Tygodniowy_posilki_w_kolumnach fr3
bę.jarzynowa z grysikiem 300ml
bę.
igos z kapusty kiszonej,
ak wieprzowej i kiełbasy
bę.kompot 250
bę.ziemniaki 200g
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło 10g
bę.herbała granul
tę. paprykarz szczeciński
Energia kcal 1 706,90 kcal
Białko ogółem 77,50 g
Tłuszcz 44,40 g
Węglowodany ogółem 266,60 g
Błonnik pokarmowy 20,20 g
Sód 3 361,60 mg
Cholesterol 255,90 mg
Żelazo 11,40 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 416,60 ug
Witamina C 61,30 mg
Potas 3 547,20 mg
Fosfor 1 144,60 mg
Wapń 301,80 mg
Energia kcal 1 542,50 kcal
Białko ogółem 44,00 g
Tłuszcz 45,10 g
Węglowodany ogółem 251,70 g
Błonnik pokarmowy 13,90 g
Sód 2 484,30 mg
Cholesterol 124,90 mg
Żelazo 6,20 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 507,30 ug
Witamina € 37,60 mg
Potas 1 666,80 mg
Fosfor 749,70 mg
Wapń 537,30 mg
Energia kcal 1 973,90 kcal
Białko ogółem 105,40 g
Tłuszcz 72,40 g
Węglowodany ogółem 244,60 g
Błonnik pokarmowy 20,80 g
Sód 3 257,50 mg
Cholesterol 478,00 mg
Żelazo 11,40 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 1 305,70 ug
Witamina C 67,30 mg
Potas 3 931,50 mg
Fosfor 1 666,00 mg
Wapń 463,40 mg
Energia kcal 1 655,40 kcal
Białko ogółem 60,70 g
Tłuszcz 49,70 g
Węglowodany ogółem 257,70 g
Błonnik pokarmowy 18,70 g
Sód 3 199,20 mg
Cholesterol 179,00 mg
Żelazo 7,20 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 838,10 ug
Witamina C 108,00 mg
Potas 2 908,10 mg
Fosfor 925,80 mg
Wapń 373,80 mg
Energia kcal 1 632,10 kcal
Białko ogółem 53,40 g
Tłuszcz 49,30 g
Węglowodany ogółem 262,70 g
Błonnik pokarmowy 21,30 g
Sód 3 638,60 mg
Cholesterol 284,30 mg
Żelazo 9,20 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 656,00 ug
Witamina C 101,30 mg
Potas 3 133,90 mg
Fosfor 922,80 mg
Wapń 273,00 mg
strona 1 z 3
Wydrukował: Alicja, Data i gadzina wydruku: 2019-10-25 12:46:41
Vendi Servis Sp.z 0.0.
2019-10-18 piątek
2019-10-19 sobota
a
.D
N
3
„o
e
2
m
©
=
o
2
©
N
g
=
o
=
5
o
8
A
[1
A
o
=
Ś
=
<O
5
8
a
©
ód
ga
=
e
=
buj
G
8
a
o
cd
o
=
5
0
8
A
0
a
2019-10-21 poniedziałek
2019-10-22 wtorek
Be Podstawowa
bę.masło 10g
bę.kawa z mlekiem
bę.dżem g 40g
bę.zupa mleczna z kaszą
manną
bę.twarożek 50g
bę.chleb pszenny 100g
bę.herbata granul
bę.szynka drobiowa,parzona
3
bę.zupa mleczna z płatkami
owsianymi 200ml
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło 10g
bę.masło 109
bę.herbała b/c granuł
poszyt drobiowa,parzona
30g
bę.zupa mleczna z kaszą
manną
bę,chleb pszenny 100g
bę.masło 10g
bę.herbata granul
bę. ser 40g
bę. zupa mleczna z płatkami
owsianymi 250ml
bę, pomidor
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło
bę herbata granul
bę jajko Iszt
bę.chleb pszenny 100g
bę.zupa mleczna z kaszą
manną
Wydruk z MAPI JADŁOSPIS 2
Formularz: Jadlospis_Tygodniowy_posilki_w_kolumnach fr3
bę.brokułowa z zacierką 300ml
bę.ryba panierowana 100g
(kostka)
bę.kompot 200 ml
„surówka z kiszonej kapusty
150g
bę.ziemniaki 200g
bę.szpinakowa z ziemniakami
bę,pyzy z mięsem
wołowowieprzowym 300g
bę.kompot 200 mi
bę.buraki 130g
bę.pomidorowa z makaronem
„schab gotowany
bę.kompot 200 ml
bę.ziemniaki 200g
bę.fasolka szparag 150
bę.sos potrawkowy
bę.krupnik 300ml
bę.fasolka po bretońsku 300g
bę.kompot 200 ml
bę.chleb pszenny 100g
bę.koparkowa z zacierką 300ml
bę.kollef mielony z mięsa
wieprzowego 90g
bę.kompot 200 ml
bę.buraki 130
bę.ziemniaki 2009
Jadłospisy tygodniowe za okres od dnia 2019-10-13 do dnia 2019-10-27 BĘDZIN
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło 10g
bę.herbata granul
bę.pasta z kurczaka 50g
bę.sałata zielona 10g
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło 10g
bę.herbata granul
bę.parówka 60
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło 10g
bę.herbata granul
bę.szynka konserwowa
wieprzowa 30g
Energia kcal 1 559,90 kcal
Białko ogółem 50,00 g
Tłuszcz 34,60 g
Węglowodany ogółem 279,00 g
Błonnik pokarmowy 20,00 g
Sód 2 746,30 mg
Cholesterol 127,90 mg
Żelazo 6,50 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 840,30 ug
Witamina € 102,10 mg
Potas 2 925,20 mg
Fosfor 872,70 mg
Wapń 427,80 mg
Energia kcal 2 083,90 kcal
Białko ogółem 60,00 g
Tłuszcz 79,20 g
Węglowodany ogółem 304,50 g
Błonnik pokarmowy 23,50 g
Sód 2 840,90 mg
Cholesterol 194,10 mg
Żelazo 12,30 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 565,50 ug
Witamina C 92,90 mg
Potas 4 133,10 mg
Fosfor 981,30 mg
Wapń 342,10 mg
Energia kcal 1 639,50 kcał
Białko ogółem 65,10 g
Tłuszcz 52,90 g
Węglowodany ogółem 245,10 g
Błonnik pokarmowy 21,50 g
Sód 3 246,90 mg
Cholesterol 207,90 mg
Żelazo 8,90 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 860,40 ug
Witamina © 70,10 mg
Potas 3 250,80 mg
Fosfor 947,10 mg
Wapń 339,80 mg
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło 10g
bę.herbata granul
bę.pasziet drobiowy
bę.chleb pszenny 150
bę.masło
bę.herbata granul
gp yka drobiowa,parzona
50g
bę.sałata zielona 10g
Energia kcal 1 765,40 kcal
Białko ogółem 71,10 g
Tłuszcz 49,60 g
Węglowodany ogółem 282,70 g
Błonnik pokarmowy 26,90 g
Sód 3 250,20 mg
Cholesterol 172,10 mg
Żelazo 13,10 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 1 145,00 ug
Witamina € 26,20 mg
Potas 2 305,20 mg
Fosfor 1 250,90 mg
Wapń 731,70 mg
Energia kcal 1 745,50 kcal
Białko ogółem 60,40 g
Tłuszcz 47,10 g
Węglowodany ogółem 288,10 g
Błonnik pokarmowy 20,80 g
Sód 4 014,50 mg
Cholesterol 327,70 mg
Żelazo 11,50 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 559,20 ug
Witamina C 64,40 mg
Potas 3 200,50 mg
Fosfor 912,10 mg
Wapń 313,40 mg
strona 2 z 3
Wydrukował: Alicja, Data i godzina wydruku: 2019-10-25 12:46:41
Vendi Senis Sp.z 0.0.
bę.masło 10g
bę herbata granul
bę.ser toplony 25g
bę,zupa mleczna z płatkami
owsianymi 200ml
bę.chleb pszenny 100g
bę.brokułowa z ziemniakami
350ml
bę flet z kurczaka gotowany
Bóg
„kompot 200 ml
bę sutka z marchwi 130g
bę.ryż
bę.sos potrawkowy
2019-10-23 środa
Be Podstawowa
bę.masło 10g bę.barszcz czerwony 300ml
bę.herbata bić granul bę.makaron z serem 300g
= „szynka drobiowa parzona bę.kompot 250
= gu
s | 5 | bę.zupa mleczna z kaszą
8 | 5 | manną
y | bę.pomidor
e | © | bę.chleb pszenny 100g
o o
= m
R
bę.masło 10g bę,krupnik z ryżu 300ml
bę,kawa z mlekiem bę.kotlet z ryby 80g
bę.dżem g 40g bę. kompot 200 ml
bę.zupa mleczna z płatkami bę.ziemniaki 200g
owsianymi 200ml
paytówka z kiszonej kapusty
bę.chleb pszenny 100g 130g
2019-10-25 piątek
Be Podstawowa
Jadłospisy tygodniowe za okres od dnia 2019-10-13 do dnia 2019-10-27 BĘDZIN
bę.chleb pszenny 100g
bę.masło 10g
bę.herbata granul
bę.parówka 60
bę.masło 10g
bę. herbata b/c granul
bę.masło t0g
bę.herbała granul
bę.chleb pszenny 100g
bę.paprykarz szczeciński
bę.chleb pszenny 100g
bę,pasta z kurczaka 50g
Energia kcal 1 610,90 kcal
Białko ogółem 58,40 g
Tłuszcz 46,50 g
Węglowodany ogółem 256,90 g
Błonnik pokarmowy 20,00 g
Sód 3 108,70 mg
Cholesterol 174,30 mg
Żelazo 7,10 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 3 008,80 ug
Witamina C 44,70 mg
Potas 2 347,20 mg
Fosfor 1 039,20 mg
Wapń 382,40 mg
Energia kcal 1 600,90 kcal
Białko ogółem 58,40 g
Tłuszcz 44,70 g
Węglowodany ogółem 253,10 g
Błonnik pokarmowy 14,70 g
Sód 2 833,50 mg
Cholesterol 161,20 mg
Żelazo 6,70 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 570,60 ug
Witamina © 37,60 mg
Potas 1 962,20 mg
Fosfor 819,90 mg
Wapń 314,60 mg
Energia kcal 1 629,10 kcal
Białko ogółem 60,60 g
Tłuszcz 30,90 g
Węglowodany ogółem 295,00 g
Błonnik pokarmowy 21,30 g
Sód 3 268,80 mg
Cholesterol 169,10 mg
elazo 8,00 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 857,40 ug
Witamina © 87,60 mg
Potas 3 263,50 mg
Fosfor 1 031,50 mg
Wapń 393,80 mg
bę.masło 10q bę jarzynowa z ziemniakami
bę.herbata granul 3 Omi
© bę.pasta twarogowa z bę.gulasz mięsny
s | g | koperkiem 70g bę.kompot 250
8 | $ | bę.zupa mleczna z kaszą bę,kasza jęczmienna 200g
w | 5 | manną bę.brokuł 130g
a 8 bę:chleb pszenny 100g
z|a
5|8
CN
bę.sałala zielona 10q
bę.chleb pszenny 100g Energia kcal 1 728,70 kcal
bę.masło 1 Białko ogółem 64,80 g
bę.herbata granul Tłuszcz 57,20 g
„szynka drobiowa parzona Węglowodany ogółem 256,40 g
Błonnik pokarmowy 20,00 g
Sód 2 948,60 mg
Cholesterol 175,80 mg
Żelazo 7,80 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 784,20 ug
Witamina C 109,60 mg
Potas 2 386,10 mg
Fosfor 984,90 mg
Wapń 345,20 mg
bę,masło 10g bę rosół z makaronem 300ml
bę.herbata granul bę.kollet schabowy
© aę. szynka drobiowa, parzona a
s | g | 30g bę.kompot 200 ml
3 $ | bę.zupa mleczna z płatkami bę.buraki 13
© | 5 | owsianym bę.ziemniaki 200g
gi g | bę.chieb pszenny 100g
S|a
e| 8
R
Wydruk z MAPI JADŁOSPIS 2
Formuiarz: Jadlospis_Tygodniowy_posilki_w_kolumnach.fr3
bę.masło 10g
bę.herbata granul
g
bę.chleb pszenny 100g
„szynka drobiowa, parzona
Energia kcal 1 706,90 kcal
Białko ogółem 77,50 g
Tłuszcz 44,40 g
Węglowodany ogółem 266,60 g
Błonnik pokarmowy 20,20 g
Sód 3 361,60 mg
Cholesterol 255,90 mg
Żelazo 11,40 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 416,60 ug
Witamina C 61,30 mg
Potas 3 547,20 mg
Fosfor 1 144,60 mg
Wapń 301,80 mg
strona 3 z 3
Wydrukował: Alicja, Data i godzina wydruku: 2019-10-25 12:46:41