Słubice 31.10.2019r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Adres poczty e-mail:
sprawa-17142Q0fedrowanie.siecobywatelska.pl
NOB/242/2019
W związku z Państwa wnioskiem o udzielenie informacji publicznej, który wpłynął do
NZOZ Szpital im. Z Religi w Słubicach Sp. z o.o w dniu 17 października 2019r. za pośrednictwem
poczty elektronicznej z adresu e-mail: 17142Qfedrowanie.siecobywatelska.pl na adres e-mail:
sekretariatQszpitalslubice.pl, udzielam informacji publicznej w zakresie, jak niżej:
Odnośnie punktu nr 1: „Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi
o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy
o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków*
- informuję, że w szpitalu jest zatrudniony dietetyk - w załączeniu skan fragmentu umowy
w zakresu jego obowiązków (załącznik nr 1).
Odnośnie punktu nr 2: „Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?*
- informuję, że na zatrudnionego dietetyka przypada przeciętnie 50 pacjentów.
Odnośnie punktu nr 3: „Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?*
- informuję, że jest taka możliwość. Informacja w tym temacie jest przekazywana przez personel
i wywieszona na tablicach informacyjnych.
Odnośnie punktu nr 4: „Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
- informuję, że wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
wynosi 15,66 zł. brutto z pod. VAT.
Odnośnie punktu nr 5: „Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?*
- informuję, że szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W umowie nie określono
minimalnej kwoty/procentu przeznaczonego na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków.
Odnośnie punktu nr 6: „Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie*
- informuję, że powyższe wymogi zawarte są w umowie z firmą cateringową — w załączeniu skan
fragmentu umowy w tym zakresie (załącznik nr 2).
Odnośnie punktu nr 7: „Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?*
- informuję, że w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom raz w tygodniu.
Kontrole przeprowadza pielęgniarka naczelna, pielęgniarka epidemiologiczna szpitala i detetyk.
Odnośnie punktu nr 8: „Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
- informuję, że w szpitalu kontroluje się na bieżąco, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu. Kontrole prowadzą pielęgniarki oddziałowe i personel zajmujący sie wydawaniem
posiłków pacjentom.
Odnośnie punktu nr 9: „Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?”
- informuję, że w umowie z firmą cateringową zawarto wymóg zatrudnienia przez nią dietetyka.
Odnośnie punktu nr 10: „Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt
w sprawie zgłoszenia ww. skarg?*
- informuję, że w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia. Osobami wyznaczonymi do kontaktów w tym temacie są: pielęgniarka naczelna
i pielęgniarki oddziałowe.
Odnośnie punktu nr 11: „Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku*
- informuję, że w powyższym okresie nie było skarg zgłoszonych przez pacjentów, natomiast szpital
zgłosił 4 reklamacje w 2017 roku i I w roku 2018.
Odnośnie punktu nr 12: „Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
- informuję, że w roku 2018 lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu.
Odnośnie punktu nr 13: „Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala)
- informuję, że firma cateringowa zobowiązana jest do przygotowywania posiłków wg norm
i zasad Instytutu Żywienia i Żywności przypisanym placówkom służby zdrowia. Liczba możliwych
do stosowania diet wynosi 17, tj: dieta normalna/całodobowa, całodobowa dieta lekka
(lekkostrawna), całodobowa dieta specjalistyczna wątrobowa, całodobowa dieta specjalistyczna
cukrzycowa, całodobowa dieta specjalistyczna żołądkowa, całodobowa dieta specjalistyczna
trzustkowa, dieta pooperacyjna płynna (w tym płynna specjalnie), dieta przecierana 2000 kcal.,
dieta wysokobiałkowa (posiłek 5 x dziennie), dieta bezbiałkowa, dieta bezsolna, dieta bezmleczna,
dieta ziemniaczana, dieta biegunkowa, całodobowa dieta dla dzieci w wieku 1 — 18 lat (posiłek
5 x dziennie), kleik (w tym zupy kleikowe + suchary).
Odnośnie punktu nr 14: „Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
pacjentowi?*
- informuję, że szpital jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazane przez lekarzy.
Odnośnie punktu nr 15: „Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?*
- informuję, że szpital nie zapewnia diety wegetariańskiej ani wegańskiej.
Odnośnie punktu nr 16: „Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości
białka)?
- informuję, że szpital zapewnia pacjentom doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót
do zdrowia.
Niniejsza odpowiedź udzielona jest na wskazany przez Państwa adres e-mail: sprawa-
17142Qfedrowanie.siecobywatelska.pl
z GL) ZU
Załącznik nr 1.
$1
Postanowienia Ogólne
1) Zamawiający powierza, a Wykonawca przyjmuje obowiązki dietetyka w Niepublicznym
Zakładem Opieki Zdrowotnej Szpital im. Profesora Zbigniewa Religi w Słubicach spółka z
ograniczoną odpowiedzialnością - zwanym dalej Zakładem, ze szczególnym uwzględnieniem:
a)
b)
O)
d)
9)
A
9)
h)
i)
planowania, nadzorowania i stosowania opartego na podstawach naukowych żywienia
indywidualnego i zbiorowego dla pacjentów Zakładu;
stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów
leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia, w leczeniu chorób przebiegających z
niedożywieniem powstającym na tle wadliwego żywienia i innych chorób;
nadzór nad realizacją zamówienia w zakresie wydawanych posiłków przez firmę zewnętrzną;
samodzielnego planowania jadłospisów w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet;
uczestnictwa w prowadzeniu leczenia żywnościowego na zlecenie i pod nadzorem lekarza;
oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze
pacjentów;
prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów przebywających w Zakładzie;
udzielania porad dietetycznych pacjentom przebywającym w Zakładzie;
prowadzenia edukacji żywieniowej wśród pacjentów i personelu Zakładu.
Za zgodność
odpisu Z oryginałem
„zęellg _ Stwierdzam:
i rot
al im. p x
. sp. 0:0. | a
w stubicach M0 suse a 6 ,
ul Nadodrzańs 6758 203 |
071,
tel. 95 158 2
18-97
NIP. 598-16- .
0 R. a inistracyjnego
rga o
Czesłg
Załącznik nr 2.
$4
Sporządzanie posiłków będzie na podstawie przedstawionego Zamawiającemu jadłospisu
dekadowego.
Dekadowe jadłospisy, dostarczone z minimum 3 dniowym wyprzedzeniem, winny być
zatwierdzone przez dietetyka zatrudnionego przez Wykonawcę, a jadłospisy przygotowane na
Oddział Dziecięcy muszą być również akceptowane i-zatwierdzone przez pielęgniarkę oddziałową
tego oddziału. Jadłospisy winny uwzględniać dokładną ilość w gramach proponowanych
produktów oraz sezonowość występowania produktów.
a) Codziennie powinny pojawić się świeże warzywa w co najmniej 2 posiłkach.
b) Białko zwierzęce powinno pojawiać się codziennie w 2 posiłkach.
c) Co najmniej dwa razy w tygodniu w posiłkach powinna pojawić się ryba, w tym raz na obiad
d) W jadłospisie należy uwzględnić podstawowe alergeny oznaczone zgodnie załącznikiem do
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i RADY (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października
2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany
rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz
uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy
Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw
Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Kómisji (WE) nr 608/2004 w
zakresie znakowania żywności informacją o zawartych w niej alergenach.
Przygotowywanie posiłków winno odbywać się wg norm i zasad żywienia Instytutu Żywienia
i Żywności, przypisanym placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem diet, ściśle wg potrzeb
Zamawiającego. "
Wykonawca będzie przygotowywał: i wydawał posiłki zachowując wymogi sanitarno-
epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji (1ACCP).
„Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, biorąc pod
uwagę sezonowość na rynku artykułów rolno-spożywczych, a w przypadku mięsa i wędlin —
przebadanego weterynaryjne, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych,
obowiązujących w zakresie żywienia zbiorowego w ochronie zdrowia. ,
.. Zamawiający nie dopuszcza używania półproduktów (np. zupy w proszku, puree ziemniaczane w
proszku) do przygotowywania posiłków. Wykonawca otrzyma wykaz produktów dozwolonych
oraz zakazanych w poszczególnych jednostkach chorobowych. ;
. Wykonawca zobowiązany jest w czasie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy przygotowania
potraw świątecznych z uwzględnieniem ciast.
Całodobowa wartość energetyczna posiłków dla żywienia w diecie normalnej/podstawowej dla
osób dorosłych wynosi 2300- 2600 kcal, a posiłki winny zawierać średnio: 75 g białka, 80 g
tłuszczu, 370 g węglowodanów.
: ża zgodność
: z oryginałem
SGPISU
„ZOŻ Szpital im. prot. Z. RellgoCF nu io ,
w Słubicach Sp. s > za * ś
Aska 6, 69-11 M) „aji.
aa ax. 95 758 2203 2009 -10- 3 1
| NIP; 598-16-18-971, Regon: 080445872