Re: Wniosek oinformację publiczną przez B. BRAUN AVITUM POLAND SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #524 z B. BRAUN AVITUM POLAND SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Witam
Nie mamy dietetyka w naszej placówce.
Pozdrawiam
Magdalena Sperling
Asystent Zarzadu
Cytowanie {{ email }}:
> 17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o
> następującej treści:
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
> jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
> Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
> kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
> przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
> barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
> pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak
> często one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
> żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018
> roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez
> szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza
> lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
> internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w
> jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
> lub wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy
> Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:19:54.208457+00:00 z
> > adresu {{ email }}: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i
> > Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji
> > publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o
> > > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy
> > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę
> > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu
> > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego >
> > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość
> > uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
> > sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość
> > całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1
> > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług >
> > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
> > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
> > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy
> > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów
> > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i
> > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
> > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7.
> > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych
> > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często
> > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy
> > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
> > odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9.
> > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg
> > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje
> > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia >
> > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w
> > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba
> > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
> > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018
> > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad
> > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o >
> > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
> > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne
> > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie
> > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. >
> > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
> > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital
> > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital
> > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót
> > do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe
> > ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji
> > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i
> > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami >
> > reprezentacji