SZANOWNI PAŃSTWO
Poniżej odpowiedzi na zadane pytania

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. NIE
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? BRAK DIETETYKA ZATRUDNIONEGO PRZEZ SZPITAL
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? NIE , szpital nie zatrudnia dietetyka
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 20,30zł, oraz np. dieta cukrzycowa 22,46zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? SZPITAL KORZYSTA Z USŁUG ZEWNĘTRZNEJ FIRMY CATERINGOWEJ , NIE ZAWARTO TAKIEGO ZAPISU
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. NIE POSIADA JEŻELI CHODZI O WARTOŚĆ ODŻYWCZĄ ale jakość produktów używanych jest określona w zawartej umowie jak również gramatura gotowego dania na osobę np zupa 400ml( warzywa 70g)
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? POŁOŻNE BIORĄCE DZIAŁ W WYDAWANIU POSIŁKÓW ORAZ POŁOŻNA KOORDYNUJĄCA WYRYWKOWO
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
NADZÓR POŁOŻNA DYŻURNA
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? FIRMA CATERINGOWA MA ZATRUDNIONEGO DIETETYKA
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? TAK, POŁOŻNA NACZELNA, PIELĘGNIARKA EPIDEMIOLOGICZNA
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. BRAK
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). DIETA NORMALNA PODSTAWOWA,DIETA LEKKOSTRAWNA, DIETA CUKRZYCOWA,DIETA WĄTROBOWA,DIETA WEGETARIAŃSKA, DIETA BEZGLUTENOWA, DIETA SPECJALNA PŁYNNA-PAPKOWATA ,DIETA ŚCISŁA KLEIKOWA (wiedza lekarza, wiedza dietetyka)
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? JEST MOŻLIWOŚĆ ZAPEWNIENIA PACJENTOWI WSKAZANEJ DIETY ( UMOWA Z FIRMĄ)
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
DIETA WYSOKOBIAŁKOWA

Z POWAŻANIEM

Barbara German
Naczelna Położna

Uniwersyteckie Centrum Zdrowia Kobiety i Noworodka Warszawskiego
Uniwersytetu Medycznego Sp. z o.o.
Pl.S. Starynkiewicza 1/3
02-015 Warszawa
NIP: 701-038-92-79
REGON: 146726100
tel: 22-583-03-06
tel.kom. 692 483 119

Załączniki

  • image001_ao6hfqK.jpg
  • naczelnauczkin.pl.vcf