Szanowni Państwo,

Zgodnie z Państwa prośbą, Szpital św. Łukasza S.A. w Bielsku-Białej, przesyła odpowiedzi na Państwa pytania:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. - Odp. NIE.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? – Odp. NIE DOTYCZY.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? – Odp. NIE,
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? – Odp. 30 zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? – Odp. TAK, Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? – Odp. NIE.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? – Odp. TAK, Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. – Odp. Skan przykładowego dania – zał. Nr 1, Skan przykładowego jadłospisu tygodniowego – zał. Nr 2).
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? – Odp. TAK, Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? – Odp. pielęgniarka koordynująca.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? – Odp. TAK, Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? – Odp. pielęgniarka dyżurująca, codziennie.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? – Odp. NIE.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? – Odp. TAK, wszystkie skargi przyjmuje Dyrektor Zarządzający.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. – Odp. O.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? – Odp. NIE.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). – Odp. 9 diet, rodzaje – zał. nr 3.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? – Odp. NIE DOTYCZY (W umowie outsourcingowej § 6 pkt 1b wskazuje, iż podstawę do sporządzania posiłków stanowią m.in. indywidulane diety wg zaleceń lekarza.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? – Odp. TAK.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? – Odp. NIE

Sekretariat

Szpital Świętego Łukasza S.A.

43-309 Bielsko-Biała ul. Bystrzańska 94b

Tel. +48 033/815 11 13; +48 033/819 95 10

NIP: 5472145493, REGON: 243161232

Sąd Rejonowy w Bielsku – Białej, Wydział VIII Gospodarczy nr KRS 0000656269

Kapitał zakładowy: 176 500,00zł , w pełni opłacony.

Pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz ten email

Załączniki

  • image001_29S2KPx.jpg
  • image002_pkDZdgj.jpg
  • image003_u5roXqb.jpg
  • zał._nr_1_-_przykładowe_danie..pdf
  • zał._nr_2_-_przykładowy_jadłospis_tygodniowy.pdf
  • zał._nr_3_-_rodzaje_diet.pdf