Re: Wniosek o informację publiczną przez "MAWIKO" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #43 z "MAWIKO" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Witam!
w odpowiedzi na Państwa pismo informujemy:
AD.1-mamy zatrudnionego dietetyka na 2 godz. tygodniowo na
umowa-zlecenia dla pacjentów nieletnich (oddział młodzieżowy). umowa
dotyczy przeprowadzenia konsultacji z zakresu żywienia.
AD.2-mamy 4 miejsca dla młodzieży
AD.3 -Tak, podczas obecności dietetyczka zaprasza do siebie
AD.4-stawka żywieniowa całodzienna-15zł
AD.5 -Tak korzystamy z firmy cateringowej. Nie określono w umowie
minimalnej kwoty na zakup składników
AD.6-Mamy przedstawiony jadłospis miesięczny z podaniem gramatury oraz
wykazaniem ilości kalorii
AD.7-W szpitalu kontroluje się temperaturę przygotowanych posiłków.
Przeprowadza to osoba przyjmująca posiłki.
AD.8-Tak, pielęgniarki kontrolują osoby z zaburzeniami odżywiania lub
mające problemy chorobowe(psychiczne).
AD.9-Tak mają zatrudnionego dietetyka.
AD.10-Procedury nie mamy, jednak w umowie z firmą cateringową jest
zaznaczona możliwość zgłaszania skarg.
AD.11-Brak
AD.12-Nie przechodzili szkoleń
AD.13-W szpitalu stosuje się poza normalną dodatkowo 6 diet- opracowanie
po stronie cateringu( wegetariańska, wegańska, lekka-lekkostrawna,
żołądkowa, wątrobowa, cukrzycowa, bez mleczna i bez glutenowa
AD.14-nie dotyczy
AD.15- tak
AD.16-Nie ale w razie potrzeby zamawiamy w aptece suplementy.
Nie mamy nic więcej do dodania. Dziękujemy
Pozdrawiam.
W dniu 2019-11-26 o 14:38, {{ email }} pisze:
--
Pozdrawiam
Marzena Bryza
Pielęgniarka oddziałowa
Tel. (52) 397 03 76
MAWIKO Sp. z o.o.
ul. Leśna 10, 89-600 Chojnice
NIP:591-15-33-407, REGON 192102540
www.mawiko.pl
Witam!
w odpowiedzi na Państwa pismo informujemy:
AD.1-mamy zatrudnionego dietetyka na 2 godz. tygodniowo na
umowa-zlecenia dla pacjentów nieletnich (oddział młodzieżowy). umowa
dotyczy przeprowadzenia konsultacji z zakresu żywienia.AD.2-mamy 4 miejsca dla młodzieży
AD.3 -Tak, podczas obecności dietetyczka zaprasza do siebie
AD.4-stawka żywieniowa całodzienna-15zł
AD.5 -Tak korzystamy z firmy cateringowej. Nie określono w umowie
minimalnej kwoty na zakup składnikówAD.6-Mamy przedstawiony jadłospis miesięczny z podaniem gramatury oraz
wykazaniem ilości kaloriiAD.7-W szpitalu kontroluje się temperaturę przygotowanych posiłków.
Przeprowadza to osoba przyjmująca posiłki.AD.8-Tak, pielęgniarki kontrolują osoby z zaburzeniami odżywiania lub
mające problemy chorobowe(psychiczne).AD.9-Tak mają zatrudnionego dietetyka.
AD.10-Procedury nie mamy, jednak w umowie z firmą cateringową jest
zaznaczona możliwość zgłaszania skarg.AD.11-Brak
AD.12-Nie przechodzili szkoleń
AD.13-W szpitalu stosuje się poza normalną dodatkowo 6 diet- opracowanie
po stronie cateringu( wegetariańska, wegańska, lekka-lekkostrawna,
żołądkowa, wątrobowa, cukrzycowa, bez mleczna i bez glutenowaAD.14-nie dotyczy
AD.15- tak
AD.16-Nie ale w razie potrzeby zamawiamy w aptece suplementy.
Nie mamy nic więcej do dodania. Dziękujemy
Pozdrawiam.
W dniu 2019-11-26 o 14:38, {{ email }} pisze:
>
> Szanowni Państwo,
>
> 15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o
> następującej treści:
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy
> Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-15 20:15:47.755801+00:00 z >
> adresu {{ email }}: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji > RP
> i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji publicznej, >
> stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > >
> udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy w >
> szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie >
> zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę cateringową). > Jeżeli
> tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu jego/ich > obowiązków. 2.
> Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy
> w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym >
> pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki
> żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital
> korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to
> czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania
> posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość
> produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość
> odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
> konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
> udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków
> podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i
> jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy
> > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) >
> odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w
> umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia
> dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg
> dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono
> osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego
> żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i >
> 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek
> szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w
> szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych
> przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza
> lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła
> internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie
> jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
> > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
> > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital >
> zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital >
> zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót >
> do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe >
> ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w
> formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i >
> Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > >
> reprezentacji--
Pozdrawiam
Marzena Bryza
Pielęgniarka oddziałowa
Tel. (52) 397 03 76
MAWIKO Sp. z o.o.
ul. Leśna 10, 89-600 Chojnice
NIP:591-15-33-407, REGON 192102540
www.mawiko.pl