Dzień dobry,

Poniżej zamieszczam odpowiedź na Państwa zapytanie.

W załączeniu przesyłam: zakres obowiązków dietetyka oraz przykładowy
dokument wymagany w pkt. 6.

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. –
*Tak. W załączeniu zakres.*
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? –
*Dziennie około 25.*
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? –
*Tak, pacjent informowany jest na wizycie kwalifikacyjnej oraz przed
przyjęciem do szpitala.*
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala? – *około 35zł*.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? –
*Nie korzysta.*
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. – *Tak. Księga Receptur.*
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
– *Tak. Osoby odpowiedzialne: personel przygotowujący posiłki, dietetyk
oraz pielęgniarki/ opiekunki medyczne odbierające posiłki. Kontrola
zgodnie z Planem HACCP oraz Programem GMP/GHP.*
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają? – *Kwartalnie. Dietetyk.*
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka? –*Brak umowy.*
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? – *Tak
istnieje procedura zgodnie z Programem GMP/GHP. Zgłoszenia można zrobić
do Pielęgniarki Oddziałowej Bloku Łóżkowego oraz Dyrektora Medycznego.
Skargi można również zgłaszać do Pełnomocnika ds. Praw Pacjentów.*
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. – *0.*
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? – *Nie.*
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala). – *7 rodzajów diet: dieta łatwostrawna, dieta z ograniczeniem
łatwo przyswajalnych węglowodanów, dieta wegetariańska, dieta
bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta łatwostrawna z ograniczeniem
substancji pobudzających wydzielanie soków żołądkowych, dieta wegańska.
Dodatkowo istnieje możliwość stworzenia diety na specjalne
zapotrzebowanie pacjenta. *
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? – *Szpital jest przygotowany na
zapewnienie diety wskazanej przez lekarza – zabiegi planowe. Informacja
w planie zabiegów, informacja dla Caffe-Bistro, przygotowanie posiłków
na dany dzień.*
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską? – *Tak.*
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)? – *Tak.*

--
---------------------------------
Z poważaniem
*Judyta Marcinkiewicz
* Pełnomocnik ds. Zintegrowanego Systemu Zarządzania
tel. 32 475 93 77
e-mail: {{ email }}

<http://www.sport-klinika.pl> *

**Scanmed S.A.
Chirurgia Endoskopowa Scanmed*
ul. Bankowa 2
44-240 Żory

Kapitał zakładowy – 98 946 549,00 PLN, wpłacony w całości
NIP 675-12-09-442, REGON 351618159, KRS 0000298171
Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie
XI Wydział Gospodarczy

Załączniki

  • stopka1.jpg
  • grafika2
  • zakres_obowiązków_dietetyk.docx
  • zestaw_obiadowy_dla_Cukrzyka_nr.1.docx