Re: Wniosek o informację publiczną przez NEO HOSPITAL SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ ONE SPÓŁKA KOMANDYTOWA w sprawie Żywienie w szpitalach #717 z NEO HOSPITAL SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ ONE SPÓŁKA KOMANDYTOWA
Szanowni Państwo,
w odpowiedzi na poniższego maila niniejszym udzielamy odpowiedzi na
skierowane do nas pytania.
*1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.*
Szpital nie zatrudnia dietetyka, korzystamy z usług specjalistycznej
firmy zewnętrznej, która w swoich strukturach zatrudnia dietetyków.
Firma cateringowa specjalizuje się w żywieniu pacjentów w lecznictwie
szpitalnym.
*
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?*
Nie dotyczy
*
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?*
Tak. Niektórzy pacjenci, przewlekle chorzy po dużych zabiegach
operacyjnych z zaburzeniami wagi, w pakiecie świadczeń zdrowotnych mają
zawarte konsultacje i porady dietetyka. Pozostali pacjenci mogą
skorzystać z porad dietetyka na indywidualne życzenie.
*
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?*
Cena całodziennego wyżywienia pacjenta wynosi 35 zł netto.
*
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?*
W umowie nie zawarto informacji o minimalnej kwocie/procencie
przeznaczonym na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
*
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.*
Szpital nie posiada kuchni szpitalnej. Korzystamy z usług firmy
zewnętrznej, która regularnie udostępnia jadłospisy wraz z alergenami i
wartościami odżywczymi.
*
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?*
Za bieżącą kontrolę temperatury posiłków oraz sposób zabezpieczenia
przewożonych posiłków odpowiada pielęgniarka pełniąca dyżur na oddziale.
Całościowy nadzór nad posiłkami w szpitalu pełni Naczelna Pielęgniarka
*
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?*
Za bieżącą kontrolę odpowiada pielęgniarka pełniąca dyżur na oddziale,
zgodnie z zaleceniami lekarza.
*
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?*
Firma cateringowa specjalizuje się w żywieniu pacjentów z lecznictwie
szpitalnym i w związku z tym zatrudnia zespół dietetyków.
*
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?*
Szpital ma opracowaną ankietę satysfakcji pacjenta oraz procedurę
zgłaszania skarg i wniosków, która obejmuje m.in. pytania z zakresu
jakości żywienia pacjentów. Posiadamy również opracowaną procedurę
nadzoru i zgłaszania zdarzeń niepożądanych. Zatrucie pokarmowe jest
jednym z takich zdarzeń. W przypadku jego wystąpienia uruchamiana jest
odpowednia procedura.
*
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.*
Szpital rozpoczął działalność w listopadzie 2018 roku, od tego czasu nie
odnotowano żadnych skarg dotyczących niewłaściwego żywienia pacjentów.
*
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? *
Szpital prowadzi działalność od listopada 2018 roku. W tych dwóch
miesiącach nie przeprowadzano szkolenia dla lekarzy a liczba pacjentów w
tym okresie była niewielka.
*
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).*
Firma ceteringowa przy współpracy z zespołem dietetyków opracowała
wspólnie z zespołem naszego szpitala poniższe diety:
1. Dieta ogólna
2. Dieta niskotłuszczowa
3. Dieta lekkostrawna
4. Dieta cukrzycowa
5. Dieta specjalna np.: płynna, bez mleczna, nerkowa, wegańska,
wegetariańska
*
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?*
Firma cateringowa jest wstanie zabezpieczyć każdy rodzaj diety.
*
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską? *
Szpital ma możliwość zamówienia diety wegetariańskiej lub wegańskiej w
ramach umowy z firma cateringową.
*
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?*
Szpital ma możliwość podania doustnej suplementacji pokarmowej
wspomagającej powrót do zdrowia pacjenta, przez zamówienia zaleconych
specjalistycznych suplementów za pomocą działu Farmacji Szpitalnej.
Z poważaniem
*Aneta Sowińska*
Dyrektor Administracji/Członek Zarządu
Tel.: 602 454 025
Email: {{ email }}
<mailto:{{ email }}>
NEO HOSPITAL
*NEO HOSPITAL spółka z ograniczoną odpowiedzialnością ONE spółka
komandytowa*
ul. Kostrzewskiego 47, 30-437 Kraków
KRS 0000748980, NIP: 7010859986, REGON: 381308576
*Niniejsza wiadomość oraz wszelkie dołączone do niej załączniki są
chronione prawnie, w szczególności są objęte tajemnicą korespondencji
oraz tajemnicą przedsiębiorstwa. Z uwagi na poufny charakter są one
przeznaczone wyłącznie do wglądu osób będących jej adresatami.
Udostępnianie, ujawnienie lub przetwarzanie w jakikolwiek sposób części
lub całości treści wiadomości przez osoby nieuprawnione jest zabronione,
m.in. pod rygorem odpowiedzialności karnej. Jeżeli nie są Państwo
adresatem wiadomości, uprzejmie prosimy o niezwłoczne poinformowanie o
tym fakcie nadawcy na adres e-mail: {{ email }}, a następnie
usunięcie wiadomości wraz z wszystkimi przesłanymi z nią załącznikami
oraz nie ujawnianie osobom trzecim lub nie wykorzystywanie jej zawartości.*
W dniu 17.10.2019 o 10:34, {{ email }} pisze:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: {{ email }}
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>