Re: Wniosek o informację publiczną - Katowickie Centrum Onkologii przez KATOWICKIE CENTRUM ONKOLOGII w sprawie Żywienie w szpitalach #481 z KATOWICKIE CENTRUM ONKOLOGII
--
Katowickie Centrum Onkologii
ul. Raciborska 26
40-074 Katowice
W dniu 2019-11-26 22:21, {{ email }}
napisał(a):
> Szanowni Państwo,
>
> 15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o
> następującej treści:
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
> jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
> pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
> Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
> kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
> przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość
> odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
> konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
> udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
> pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
> się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak
> często one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
> żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018
> roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez
> szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza
> lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
> internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
> lub wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy
> Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872 --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872 > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-15
> 21:08:41.797522+00:00 z > adresu {{ email }}: > Na
> podstawie art. 61 ust. 1 i > Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć
> Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących
> informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono
> dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez >
> szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o
> udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów
> przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu
> istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady dietetyka?
> Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym > pacjentów? 4.
> Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej >
> przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z
> usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w
> podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania
> posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą >
> jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków –
> chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz
> dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli
> tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje
> się jakość posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko)
> odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają? 8. Czy
> w szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak
> często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą
> cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w >
> szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11.
> Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego
> żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i >
> 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek
> szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w
> szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet
> stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich
> opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje >
> naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14.
> Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w
> jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na
> życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub
> wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy
> pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające
> gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o
> udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na
> adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć -
> członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji