Fundusze
Europejskić
dotz Środanfska
SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY NR 1
im. prof. Tadeusza Sokołowskiego 4
POMORSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO M 2
71-252 Szczecin ul. Unii Lubelskiej 1 ś O
S K J w zikIóe
e-mail: szpitalQspski.szn.pl www.spski.szn.pl
Dyrektor Naczelny (091) 425-30-02 Pielęgniarka Naczelna (091) 425-30-06
Z-ca d/s Lecznictwa (091) 425-30-04 Z-ca Piel. Naczelnej (Police) (091) 425-38-18
Z-ca dfs Ekonomiczno-Finansowych (091) 425-30-05 Centrala (091) 425-30-00
Z-ca d/s Administracyjnych (091) 425-05-03 Sekretariat fax (Szczecin) (091) 425-30-01
Z-ca dfs Eksploatacyjno-Technicznych (091) 425-30-03 Sekretariat /fax (Police) (091) 425-38-10/12
OP-046-584/2019 Szczecin, 26.11.2019 r.
Sz.P.
Katarzyna Batko-Tołuć
Szymon Osowski
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
UI. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
e-mail: sorawa-16812©federowanie.siecobywatelska.pl
W nawiązaniu do Państwa wniosku z dnia 15.10.2019 r. w sprawie udzielenia informacji
publicznej, Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 1 im. prof. Tadeusza Sokołowskiego
Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, niniejszym przedstawia odpowiedzi na
zadane przez Państwa pytania:
Pytanie nr 1: Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpitał, a nie przez firmę cateringową). Jeśli tak, to
wnosimy o udostepnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Obecnie tut. Szpitał zatrudnia 4 dietetyków. Do podstawowych zakresów ich obowiązków
należy min.:
— cena stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i
mikroskładniki odżywcze pacjentów,
— rozpoznawanie, zapobieganie i leczenie niedożywienia, w tym niedożywienia
szpitalnego, a także nadwagi i otyłości,
— _ profilaktyka i leczenie dietetyczne chorób żywieniowo-zależnych,
— _ stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów
leczniczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w leczeniu chorób
przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia i w
konsekwencji chorób,
— prowadzenie oświaty zdrowotnej w zakresie zasad. prawidłowego żywienia
(edukacja żywieniowa),
— prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów,
— ustalanie diety i nadzór nad realizacją jej założeń,
-— kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych ze szczególnym
uwzględnieniem wyboru odpowiednich produktów, planowania posiłków i
zastosowania właściwej technologii sporządzania potraw,
— wykonywanie innych poleceń przełożonego wynikających z bieżących potrzeb,
NIP: 852-22-11-119 REGON: 000288892 Sąd Rejonowy w Szczecinie XIII Wydział Gospodarczy; numer KRS 0000009581
— przestrzeganie zasad współżycia społecznego oraz dbanie o poprawne stosunki
między pracownikami,
— wykonywanie terminowo i sumiennie wyznaczonych obowiązków,
— zastępowanie innych pracowników podczas ich nieobecności,
— przestrzeganie tajemnicy służbowej,
— przestrzeganie ochrony danych osobowych,
— przestrzeganie ustalonych w Szpitalu procedur jakości i instrukcji ISO,
— _ przestrzeganie przepisów przeciwpożarowych oraz zasad bezpieczeństwa i higieny
pracy .
Pytanie nr 2: Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Łączna liczba wszystkich hospitalizacji w SPSK-1 w 2018 roku wyniosła 51 073, co w
przeliczeniu na 1 zatrudnionego dietetyka daje ok 1064 hospitalizacji.
Pytanie nr 3: . Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej
porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Istnieje możliwość indywidualnej porady dietetyka zarówno u pacjentów
hospitalizowanych jak i przyjmowanych ambulatoryjnie. Pacjenci hospitalizowani,
mają porady dietetyka na zasadzie konsultacji. O możliwości porady ambulatoryjnej
informuje się pacjenta ustnie przy wypisie ze szpitala lub w zaleceniach , w karcie
informacyjnej.
Pytanie nr 4: Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
23,07 zł brutto / 21,36 zł netto
Pytanie nr 5: Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Tak, minimalny procent przeznaczony na zakup składników użytych do przygotowania
potraw wynosi 46%
Pytanie nr 6: Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Wartość odżywcza oraz kaloryczna posiłków została szczegółowo określona dla
poszczególnych diet. Nie posiadamy dokumentacji regulującej dopuszczalną ilość
konserwantów, barwników i dodatków do żywności, wymóg zostanie zapisany w nowej
specyfikacji — w toku.
WYKAZ DIET:
PODSTAWOWA
Dieta normalna — Posiłki: 3 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne, pszenno-żytnie, razowe,
graham. Produkty białkowe: sery twarogowe, ser żółty, jaja, mięso (wszystkie gatunki),
ryby i ich przetwory, soja. Warzywa: surowe i gotowane, ograniczenie grochu i fasoli.
Owoce: słodki kompot. Tłuszcze: masło z dodatkiem tłuszczy roślinnych, olej
rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie, smażenie, duszenie, gotowanie. Energia:
2300 - 2400 kcał, białko: 10-15% wartości energetycznej (W.E.), węglowodany: 55-60%
W.E., tłuszcz: 30% (Klinika Psychiatrii 4 posiłki, 3000 kcal).
Dieta ciężarnych - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne, graham, razowe,
cukiernicze. Produkty białkowe: twaróg, serki twarogowe, ser topiony, ser żółty, mięso
drobiowe, wieprzowe, ryby i ich przetwory, soja. Warzywa: surowe i gotowane, bez
grochu i fasoli. Owoce: słodki kompot, surowe. Tłuszcze: masło z dodatkiem tłuszczy
roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie, duszenie, gotowanie,
smażenie. Energia: 2800 - 3000 kcal, białko: 10-15 % W.E., węglowodany: 55-60% W.E.,
tłuszcz: 30% W.E.
Dieta normalna dla dzieci- Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne, pszenno-żytnie,
graham, cukiernicze. Produkty białkowe: sery twarogowe, ser żółty, jogurty,
jaja, mięso drobiowe i wieprzowe, ryby i ich przetwory. Warzywa: surowe i
gotowane, bez grochu i fasoli. Owoce: surowe i przetworzone, kompot. Tłuszcze:
masło, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie, smażenie, duszenie, gotowanie.
Energia: 2700 - 3000 kcal, białko: 10-20% W.E., węglowodany: 45-55% W.E.,
tłuszcz: 20-35% W.E.
Dieta dla pacjentów hematologicznych - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne,
pszenno-żytnie, razowe, graham, cukiernicze. Produkty białkowe: sery twarogowe,
serki homogenizowane, jogurty, ser żółty, jaja, mięso wieprzowe i drobiowe, ryby i ich
przetwory. Warzywa: gotowane, bez grochu i fasoli. Owoce: przetworzone.
Tłuszcze: masło, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie, smażenie, duszenie,
gotowanie. Informacje dodatkowe: Zupy przygotowywane na jarzynach z
chudym mięsem; zupy i sosy zagęszczone mąką kukurydzianą, wędliny tylko
wysokogatunkowe. Dodatkowo: kisiel, budyń. Energia: 2500 - 2800 kcal, białko: 15-20
% W.E., węglowodany: 55 % W.E., tłuszcze:25-30 % W.E..
Dieta wegetariańska - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne, pszenno-żytnie,
razowe, graham, cukiernicze. Produkty białkowe: sery twarogowe, serki
homogenizowane, jogurty, ser żółty, jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych i ich
przetwory. Warzywa: surowe i gotowane. Owoce: surowe, gotowane, kompot.
Tłuszcze: masło z dodatkiem tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna:
pieczenie, smażenie, duszenie, gotowanie. Informacje dodatkowe: Zupy
przygotowywane na jarzynach z dodatkiem śmietany/mleka; Energia: 2300 - 2400 kcal,
białko: 10-15 % W.E., węglowodany: 55-60 % W.E., tłuszcz: 30% W.E.
BOGATORESZTKOWA
Dieta bogatoresztkowa - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo: razowe, graham, pszenno-
żytni. Produkty białkowe: twaróg, jogurty, serki twarogowe, mięso drobiowe, schab,
ryby i ich przetwory, jaja, soja. Warzywa: surowe i gotowane bez grochu i fasoli, sok
pomidorowy. Owoce: surowe i przetworzone, kompot. Tłuszcze: masło z dodatkiem
tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie, duszenie,
gotowanie. Informacje dodatkowe: większe ilości warzyw, owoców i kasz. Energia:
2300 - 2400 kcal, białko: 10-15 % W.E., węglowodany: 55-60 % W.E., tłuszcz: 30% W.E.,
błonnik: 50 — 60 g.
ŁATWO STRAWNA
Dieta łatwo strawna - Posiłki: 4 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne, cukiernicze.
Produkty białkowe: twaróg, jogurty, serki twarogowe, ser topiony, jaja, mięso
drobiowe, ryby i ich przetwory, soja. Warzywa: gotowane, nie wzdymające, surowe
(pomidor bez skórki, zielona sałata, seler, tarta marchewka). Owoce: przetworzone i
surowe dojrzałe bez skórki, kompot. Tłuszcze: masło z dodatkiem tłuszczy roślinnych,
olej rzepakowy. Obróbka termiczna: duszenie z parą, gotowanie. Energia: 2300 - 2400
kcal, białko: 10-15 % W.E., węglowodany: 55-60 % W.E., tłuszcz: 30% W.E., błonnik: 20-
30 g. (Police, 3 posiłki, do śniadania zupa mleczna).
Dieta niskosodowa - Posiłki: 4 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne, cukiernicze. Produkty
białkowe: twaróg, serki twarogowe, jogurty, jaja, mięso drobiowe, ryby i ich
przetwory, soja. Warzywa: gotowane, nie wzdymające, surowe (pomidor bez skórki,
zielona sałata, tarta marchewka). Owoce:, przetworzone i surowe dojrzałe bez skórki,
kompot. Tłuszcze: masło z dodatkiem tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka
termiczna: duszenie z parą, gotowanie. Informacje dodatkowe: eliminacja dodatku soli
oraz dodatków do żywności z zawartością sodu. Energia: 2300 - 2400 kcal, białko: 10-
15% W.E., węglowodany: 55-60 % W.E., tłuszcz: 30% W.E.
Dieta bezmleczna - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne, pszenno-żytnie,
graham, cukiernicze. Produkty białkowe: mięso drobiowe, wieprzowe, ryby i ich
przetwory, jaja, soja. Warzywa: surowe i gotowane, z ograniczeniem grochu i fasoli.
Owoce: surowe i przetworzone, kompot. Tłuszcze: masło roślinne, olej rzepakowy.
Obróbka termiczna: pieczenie, duszenie, gotowanie. Energia: 2300 - 2400 kcal, białko:
10-15 % W.E., węglowodany: 55-60 % W.E., tłuszcz: 30% W.E.
Dieta bezglutenowa - Posiłki: 4 w ciągu dnia. Pieczywo: bezglutenowe. Produkty
białkowe: twaróg, serki twarogowe, jogurty jaja, mięso drobiowe, wieprzowe, ryby i
ich przetwory, soja. Warzywa: surowe i gotowane bez fasoli i grochu. Owoce:
surowe i przetworzone, kompot. Tłuszcze: masło z dodatkiem tłuszczy roślinnych,
olej rzepakowy. Obróbka termiczna: duszenie, gotowanie. Energia: 2300 - 2400 kcal,
białko: 10-15 % W.E., węglowodany: 55-60 % W.E., tłuszcz: 30% W.E.
Dieta matek karmiących - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne, graham, razowe,
cukiernicze. Produkty białkowe: twaróg, serki twarogowe, jogurty, ser topiony, ser
żółty, mięso drobiowe, wieprzowe, ryby i ich przetwory. Warzywa: surowe (pomidory,
kapusta pekińska, sałata, marchew), gotowane (seler, marchew szpinak, buraki,
włoszczyzna). Owoce: surowe i przetworzone, kompot. Tłuszcze: masło z dodatkiem
tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie, duszenie,
gotowanie. Energia: 2900 - 3100 kcal, białko: 10-15 % W.E., węglowodany: 55-60 %
W.E., tłuszcz: 30% W.E.
Dieta dzieci hematologicznych - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne, pszenno-
żytnie, cukiernicze. Produkty białkowe: sery twarogowe, ser żółty, jogurty,
jaja, mięso drobiowe i wieprzowe, i ich przetwory. Warzywa: gotowane (bez silnie
wzdymających), surowy pomidor bez skóry. Owoce: surowe (arbuz, banan) i
przetworzone, kompot. Tłuszcze: masło, olej rzepakowy. Obróbka termiczna:
duszenie, gotowanie. Informacje dodatkowe: zupy przygotowywane na jarzynach z
chudym mięsem; wędliny tylko wysokogatunkowe, produkty nabiałowe zamykane
hermetycznie; do obiadu tylko mięso drobiowe. Eliminacja ryb. Energia: 2700 - 3000
kcał, białko: 15- 20 % W.E., węglowodany: 50-55 % W.E., tłuszcz: 30% W.E.
Dieta specjalna bezmleczna - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne, cukiernicze.
Produkty białkowe: jaja, mięso drobiowe, schab, ryby i ich przetwory. Warzywa:
gotowane, bez wzdymających. Owoce: przetworzone (pieczone jabłka, dżem, kompot).
Tłuszcze: masło roślinne olej rzepakowy. Obróbka termiczna: duszenie, gotowanie.
Energia: 2300 - 2400 kcal, białko: 10-15 % W.E., węglowodany: 55-60 % W.E., tłuszcz:
25-30% W.E.
Dieta atopowa (bezaspirynowa/ubogoalergenowa) - Posiłki: 5 w ciągu dnia.
Pieczywo: pszenne. Produkty białkowe: twaróg, serki twarogowe, jogurt (naturalne),
mleko, jajka mięso drobiowe, ryby. Warzywa: gotowana marchew, brokuły, kalafior.
Owoce: banan, jabłko. Tłuszcze: masło, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: duszenie z
parą, gotowanie. Informacje dodatkowe: woda mineralna zamiast kompotu; potrawy
doprawiane niewielką ilością soli. Możliwość rozszerzenia diety według zaleceń lekarza.
Dieta ścisła - Posiłki : 3 w ciągu dnia . Podstawę diety stanowią suchary , kleik i
herbata. Możliwość rozszerzenia „na zlecenie lekarza , o kisiel bez cukru , ziemniaki
„Warzywa gotowane , mięso drobiowe, zupa grysikowa, ryżową lub krupnik
(przygotowywane na jarzynach). Ścisła 1 - kleik + suchary (3 x dziennie) , ścisła 2 -
kleik + suchary + zupa jarska (3x dziennie), ścisła 3 — kleik + suchary (2 x
dziennie) + zupa jarska + gotowane warzywa + gotowane mięso (na obiad).
Dieta antydyspeptyczna - Posiłki: 4 w ciągu dnia. Podstawę diety stanowią kleik
ryżowy, marchwianka, kisiel z jagodami. Możliwość rozszerzenia, na zlecenie lekarza, o
ziemniaki, marchew gotowana.
ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU
Dieta trzustkowa - Posiłki: 4 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne. Produkty białkowe:
twaróg, serki twarogowe, jogurty, białko jaj, mięso drobiowe, schab, ryby i ich
przetwory. Warzywa: gotowane, bez wzdymających. Owoce: słodki kompot, dżem,
kisiel, pieczone. Tłuszcze: masło z dodatkiem tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy.
Obróbka termiczna: gotowanie, gotowanie na parze. Informacje dodatkowe: zupy
przygotowywane na jarzynach, bez dodatku śmietany i grubych kasz/makaronów.
Energia: 2300 - 2400 kcal, białko: 10-15 % W.E., węglowodany: 60-70 % W.E., tluszcz: 45-
50gW.E.
ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE
SOKU ŻOŁĄDKOWEGO
Dieta żołądkowa - Posiłki: 4 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne. Produkty białkowe:
twaróg, serki twarogowe, jaja, mięso drobiowe, schab, ryby i ich przetwory. Warzywa:
gotowane, bez wzdymających. Owoce: słodki kompot, dżem, kisiel, pieczone. Tłuszcze:
masło z dodatkiem tłuszcz roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: gotowanie,
gotowanie na parze. Informacje dodatkowe: Zupy przygotowywane na jarzynach, bez
dodatku śmietany i grubych kasz. Energia: 2300 - 2400 kcal, białko: 13-18 % W.E.,
węglowodany: 55-60 % W.E., tłuszcz: 25-30% W.E.
ŁATWO STRAWNA O ZMIENIONEJ KONSYSTENCJI
Dieta papkowata - Posiłki: 4 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne, cukiernicze. Produkty
białkowe: twaróg, serki twarogowe, jogurty, ser topiony, ser żółty, jaja, mięso
drobiowe, wędliny, ryby, i ich przetwory, soja. Warzywa: gotowane (seler, marchew
szpinak, buraki, włoszczyzna). Owoce: gotowane, kompot, drzem. Tłuszcze: masło z
dodatkiem tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: gotowanie.
Śniadanie i kolacja: miękkie pieczywo, dodatek białkowy w formie mielonej, zupa
mleczna. Obiad: ziemniaki, pulpet drobiowy, warzywa gotowane. Dodatkowo: budyń,
kisiel oraz zupa młeczna. Energia: 2300 - 2400 kcal, białko: 10-15 % WIE.,
węglowodany: 55-60 % W.E., tłuszcz: 30% W.E.
Dieta płynna cukrzycowa - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Śniadanie i kolacja przygotowywane
na bazie rosołu z dodatkiem warzyw, jaj, masła z dodatkiem tłuszczy roślinnych i
drobnych kasz. Obiad: pulpet drobiowy, ziemniaki, warzywa gotowane z olejem
rzepakowym, śmietana, zupa. Dodatki: jogurt, budyń/kisiel bez cukru, soki owocowe i
warzywne bez cukru. Informacje dodatkowe: Wszystkie posiłki podane w formie
zmiksowanej (płynnej). Energia: 2000-2400 kcal (1ml — 1kcal), biatko: 10-15% W.E.,
węglowodany: 55-60% W.E., tłuszcz: 30% W.E. Modyfikacja diety — forma przecierana.
Dieta płynna wysokobiałkowa - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Śniadanie: przygotowywane na
bazie zupy mlecznej z dodatkiem jaj/twarogu, bułki pszennej, masła i cukru. Obiad:
pulpet drobiowy, ziemniaki, warzywa gotowane z olejem rzepakowym, śmietana, zupa.
© Kolacja: na bazie rosołu z dodatkiem warzyw, jaj, masła z dodatkiem tłuszczy roślinnych
i drobnych kasz. Dodatki: jogurt, drobne kasze na wodzie z jabłkiem, budyń, soki
owocowe i warzywne. Informacje dodatkowe: wszystkie posiłki podane w formie
zmiksowanej- płynnej: Energia: 2200-2400 kcal (1mł — 1kcal), białko: 15-20 % W.E.,
węglowodany: 50-55 % W.E., tłuszcz: 30% W.E.
Dieta przecierana - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Śniadanie przygotowane na bazie
zupy mlecznej z jajkiem/twarogiem, bułką pszenną, masłem i cukrem. Kolacja
przygotowana na bazie rosołu z drobną kaszą, mięsem, jarzynami, masłem i olejem
rzepakowym. Obiad: zupa, ziemniaki, mięso drobiowe, jarzyny, Śmietana, olej
rzepakowy. Dodatkowo: jogurty, serki homogenizowane, budyń, kisiel, kaszki z
owocami, soki . Informacje dodatkowe: wszystkie posiłki podawane są w formie
przetartej. Energia: 2000 — 2100 kcal, białko: 10-15 % WIE,
węglowodany: 55-60 % W.E., tłuszcz: 30% W.E..
UBOGOENERGETYCZNA
Dieta niskokaloryczna - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo: razowe, graham. Produkty
białkowe: twaróg, serki twarogowe, jogurty, mięso drobiowe, schab, ryby i ich
przetwory, jaja, soja. Warzywa: surowe i gotowane (z przewagą surowych), bez grochu
i fasoli, sok pomidorowy. Owoce: surowe, kompot bez cukru. Tłuszcze: masło z
dodatkiem tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie,
duszenie, gotowanie. Energia: 1500 - 1600 kcal, białko: 15-25 % W.E., węgłowodany:
50-55 % W.E., tłuszcz: 25-30% W.E.
ŁATWO STRAWNA BOGATOBIAŁKOWA
Dieta wysokobiałkowa/wysokokaloryczna - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo:
pszenne, pszenno- żytnie, graham. Produkty białkowe: twaróg, serki twarogowe,
jogurty, ser topiony, ser żółty, jaja, mięso drobiowe, schab, ryby i ich przetwory, soja.
Warzywa: surowe (pomidory, kapusta pekińska, marchew), gotowane (seler, marchew
szpinak, buraki, włoszczyzna). Owoce: przetworzone, kompot. Tłuszcze: masło z
dodatkiem tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie z parą,
duszenie, gotowanie. Zupa mleczna do śniadania. Energia: 2800-3100 kcal, białko: 15-
20% W.E., węglowodany: 50-55 % W.E., tłuszcz: 30% W.E.
Dieta gestoza (bogato białkowa z ograniczeniem soli) - Posiłki: 6 w ciągu dnia.
Pieczywo: pszenne, graham, razowe. Produkty białkowe: twaróg, serki twarogowe,
jogurty, mięso drobiowe, ryby i ich przetwory, soja. Warzywa: surowe (pomidory,
kapusta pekińska, marchew), gotowane (seler, marchew szpinak, buraki, włoszczyzna).
Owoce: surowe, przetworzone, kompot. Tłuszcze: masło z dodatkiem tłuszczy
roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie, duszenie, gotowanie.
Energia: 2300-2400 kcal, białko: 15-20 % W.E., węglowodany: 50-55 % W.E., tłuszcz:
30% W.E.
z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW
Dieta cukrzycowa niskocholesterolowa - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo: razowe,
graham. Produkty białkowe: twaróg, serki twarogowe, jogurt, kefir, białka jaj, mięso
drobiowe, schab, ryby i ich przetwory, soja. Warzywa: surowe i gotowane (bez
marchwi i buraków), sok pomidorowy. Owoce: kompot bez cukru. Tłuszcze: masło z
dodatkiem tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie (z parą),
duszenie, gotowanie. Informacje dodatkowe: Zupy przygotowywane na jarzynach z
dodatkiem mleka/jogurtu/oleju rzepakowego; dieta zawiera większe ilości warzyw.
Ograniczenie sodu. Energia: 2000-2100 kcal, białko: 13-18 % W.E., węglowodany: 50-
55 % W.E., tłuszcz: 25-30% W.E. (Police Klinika Diabetologii i Chorób Wewnętrznych: II
śniadanie i podwieczorek tylko warzywa; wartość energetyczna: 1800-1900kcal.).
Dieta cukrzycowa wysokokaloryczna/wysokobiałkowa - Posiłki: 6 w ciągu dnia.
Pieczywo: razowe, graham. Produkty białkowe: twaróg, serki twarogowe, ser
topiony, jogurty, kefir, ser żółty (o obniżonej zawartości tłuszczu), jaja, mięso
drobiowe, schab, ryby i ich przetwory, soja. Warzywa: surowe i gotowane (w tym
marchew i buraki w ilości do 100g). Owoce: surowe, kompot bez cukru. Tłuszcze:
masło z dodatkiem tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie,
duszenie, gotowanie. Informacje dodatkowe: mleczna do śniadania. Energia: 2800-
3100 kcal, białko: 15-20 % W.E., węglowodany: 50-55 % W.E., tłuszcz: 30% W.E.
Dieta cukrzycowa wątrobowo-trzustkowa - Posiłki: 5 w ciągu dnia. Pieczywo:
pszenne. Produkty białkowe: twaróg, serki twarogowe, jogurt, białka jaj, mięso
drobiowe, schab, ryby i ich przetwory. Warzywa: surowe (sałata, pomidor) i gotowane
(w tym marchew i buraki w ilości do 100g) bez wzdymających. Owoce: kompot bez
cukru. Tłuszcze: masło z dodatkiem tłuszczy roślinnych. Obróbka termiczna:
gotowanie. Informacje dodatkowe: Zupy przygotowywane na jarzynach; eliminacja
śmietany i grubych kasz . Dodatkowo: soki warzywne i owocowe. Energia: 2300 - 2400
kcal, białko: 15-20 % W.E., węglowodany: 55-65 % W.E., tłuszcz: 45-50g.
Dieta cukrzycowa dla ciężarnych - Posiłki: 6 w ciągu dnia. Pieczywo: razowe. Produkty
białkowe: twaróg, serki twarogowe, jogurt, ser topiony, ser żółty (o obniżonej
zawartości tłuszczu), jaja, mięso drobiowe, schab, ryby i ich przetwory, soja. Warzywa:
surowe i gotowane, bez grochu i fasoli. Owoce: kompot, surowe. Tłuszcze: masło z
dodatkiem tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie z parą,
duszenie, gotowanie. Informacje dodatkowe: większe ilości warzyw. Ograniczenie
serów żółtych i topionych. Energia: 2300 - 2500 kcal, białko: 15-20 % WIE.
węglowodany: 50-55 % W.E., tłuszcz: 30% W.E
Dieta cukrzycowa dla matek karmiących - Posiłki: 6 w ciągu dnia. Pieczywo: razowe.
Produkty białkowe: twaróg, serki twarogowe, jogurty, ser topiony, ser żółty (o
obniżonej zawartości tłuszczu), jaja, mięso drobiowe, schab, ryby i ich przetwory.
Warzywa: surowe (pomidor, sałata, marchew, seler, kapusta pekińska) i
gotowane, bez wzdymających. Owoce: kompot, jabłka, soki (z marchwią).
Tłuszcze: masło z dodatkiem tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna:
pieczenie z parą, duszenie, gotowanie. Informacje dodatkowe: większe ilości warzyw.
Ograniczenie serów żółtych i topionych. Energia: 2300 - 2500 kcal, białko: 15-20 %
W.E., węglowodany: 50-55 % W.E., tłuszcz: 30% W.E.
Dieta cukrzycowa dla_dzieci - Posiłki: 6 w ciągu dnia. Pieczywo: razowe, graham.
Produkty białkowe: twaróg, serki twarogowe, jogurty, kefiry, ser żółty (o obniżonej
zwartości tłuszczu), jaja, mięso drobiowe, schab, ryby i ich przetwory. Warzywa:
surowe i gotowane, bez grochu i fasoli. Owoce: surowę (codziennie), kompot bez
cukru. Tłuszcze: masło, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie z parą,
duszenie, gotowanie. Informacje dodatkowe: Zupy przygotowywane na jarzynach lub
chudym mięsie z dodatkiem mleka/jogurtu/oleju rzepakowego. Warzywa i produkty
białkowe do każdego posiłku. Produkty węglowodanowe nisko przetworzone (ryż
brązowy, makaron z semolinydurum/razowy, kasza gryczana, jęczmienna). Dodatkowo
codziennie sok owocowy. Energia: 2900 - 3100 kcal, białko: 10-20% W.E.,
węglowodany: 45-55% W.E., tłuszcz: 20-35%W.E.
ŁATWOSTRAWNA NISKOBIAŁKOWA
Dieta nerkowa- Posiłki: 4 w ciągu dnia. Pieczywo: pszenne. Produkty białkowe: mięso
drobiowe, wieprzowe, ryby i ich przetwory. Warzywa: surowe i gotowane bez
szpinaku, szczawiu, fasoli i grochu. Owoce: surowe, przetworzone, kompot. Tłuszcze:
masło z dodatkiem tłuszczy roślinnych, olej rzepakowy. Obróbka termiczna: pieczenie,
duszenie, gotowanie. Ograniczona zawartość soli. Energia: 2300 - 2400 kcal, białko: 40-
50g (3/4 pochodzenia zwierzęcego), węglowodany: 60-65%W.E., tłuszcz: 30% W.E.
W Klinice Psychiatrii do śniadania przy wszystkich dietach dodatkowo podawana jest
zupa mleczna (z wyjątkiem diet bezmlecznych).
Pytanie nr 7: Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Tak, kontrolą jakości posiłków zajmuje się Sekcja Żywienia, w której pracują Inspektorzy ds.
Żywienia oraz Dietetyk Szpitalny. Kontrole odbywają się codziennie.
Pytanie nr 8: Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Nie, wyznacznikiem może być moment karmienia pacjenta przez personel szpitalny.
Pytanie nr 9: Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
tak
Pytanie nr 10: Czy w szpitału istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Zgłaszanie skarg dotyczących niewłaściwego żywienia odbywa się na podstawie
comiesięcznych ankiet żywieniowych oraz bieżących informacji od personelu medycznego.
Za kontakt odpowiadają pracownicy Sekcji Żywienia.
Pytanie nr 11: Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
W podanych latach nie było żadnych skarg na temat zatruć.
Pytanie nr 12: Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
6-7 kwietnia 2018 r. na prośbę Zespołu Żywieniowego SPSK1 odbył się w Szczecinie kurs:
Żywienie pozajelitowe i dojelitowe w warunkach szpitalnych i domowych, organizowany
przez Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci. Kurs ukończyło kilkunastu
pracowników SPSK-11.
W dniu 16 maja 2018 r. w SPSK-1 przeprowadzono szkolenie, skierowane do personelu
szpitala - lekarzy, pielęgniarek i pracowników administracji pt. „Żywienie kliniczne w
lecznictwie szpitalnym z perspektywy płatnika”.
W dniu 14 lutego 2019 r. odbyło się spotkanie części pediatrycznej Zespołu Żywieniowego,
na którym przedstawiciele firmy Baxter zaprezentowali praktyczne możliwości
wykorzystania gotowych worków żywieniowych NUMETA G16 oraz NUMETA G13 w
żywieniu pozajelitowym noworodków i niemowląt. W zebraniu wzięło udział 26 osób,
pielęgniarek i lekarzy Klinik Pediatrycznych.
W grudniu 2019 r. planowane są szkolenia z zakresu żywienia pozajelitowego w Klinice
Hematologii z Oddziałem Transplantacji Szpiku oraz: w Klinice Endokrynologii, Chorób
Metabolicznych i Chorób Wewnętrznych.
Pytanie nr 13: Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Obecnie w katalogu są 32 rodzaje diet, posegregowane na grupy:
— _ Dieta podstawowa
- _ Dieta bogatoresztkowa
— _ Dieta łatwo strawna
— — Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
— Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie
soku żołądkowego
— Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji
— _ Dieta ubogo energetyczna
— _ Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa
— _ Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
— — Dieta łatwo strawna niskobiałkowa
Oprócz wyżej wymienionych stosowane są w szpitalu diety spoza katalogu tzn. Diety
indywidualne np. Dieta wegańska czy dieta niskofenyloalaninowa.
Wszystkie diety zastały opracowane na podstawie źródeł naukowych (Instytut Żywności i
Żywienia), literatury (Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka; Podstawy naukowe
żywienia w szpitalach) oraz wiedzy zatrudnionego dietetyka szpitalnego.
Pytanie nr 14: Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia
wówczas posiłki pacjentowi?
Szpital jest w stanie zapewnić żywienie dla pacjentów na dietach indywidualnych
wskazanych przez lekarza
Pytanie nr 15: Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
Tak
Pytanie nr 16: Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do Z zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające
dodatkowe ilości białka)?
W SPSK-1 dostępny jest szeroki asortyment preparatów tzw. diety przemysłowej, które
można stosować w zależności od potrzeb pacjenta. Dostępne są preparaty
wysokobiałkowe, wysokoenergetyczne, o zwiększonej ilości błonnika, hypoalergiczne,
preparaty przeznaczone dla pacjentów z chorobą nowotworową, z cukrzycą .
Z poważaniem
TA DB. LECZNICTWA
Samodzifinegź Pypliczezgc PoE: Fieznego Ne 1 PUM
best Kowalczyk