Wydruk_planu_ywieniowego_-_podstawowa_4.11.2019_2019-11-28_09-48-19.pdf
|
https://KCALkulator.pl Plan żywieniowy: podstawowa 4.11.2019 Ile dni: 1 Termin rozpoczęcia: 2019-11-04 Posiłki: 1. I śniadanie 2. obiad 3. kolacja Przypisana grupa żywieniowa: Nazwa grupy: DCChP (grupa) 1. Mężczyźni (wiek: 66 - 75; liczba: 36) 2. Kobiety (wiek: 66 - 75; liczba: 52) 3. Mężczyźni (wiek: 51 - 65; liczba: 27) 4. Kobiety (wiek: 51 - 65; liczba: 39) 5. Mężczyźni (wiek: 76 - 200; liczba: 43) 6. Kobiety (wiek: 76 - 200; liczba: 75) Norma na energię dla podanej grupy: 2425.26 Kcal Wybrane posiłki mają zapewnić % dziennego zapotrzebowania według powyższej normy na energię: 80% Wybrane posiłki mają zapewnić energię na poziomie z: węglowodanów: 60%, białka: 15%, tłuszczów: 25% Jadłospis Dzień: 1 - Poniedziałek, 2019-11-04 I śniadanie obiad kolacja 1. 0 zupa mleczna - kasza manna na mleku(1,2,2a,6,7) 300g (Mleko, łącznie z laktozą, Zboża zawierające gluten) składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 74%, Woda wodociągowa 19%, Kasza manna 7% 2. Pieczywo pszenno-żytnie 150g (Zboża zawierające gluten) składniki: Mąka pszenna typ 750 S 46%, Woda wodociągowa 27%, Mąka żytnia typ 580 S 13%, Zakwas żytni chlebowy S 11%, Drożdże świeże 1%, Sól biała 1%, EXTRA BAKE polepszacz do pieczywa pszennego, mieszanego pszenno-żytniego 0% 3. Masło ekstra 15g (Mleko, łącznie z laktozą) 4. 0 pasta z sera żółtego (1) 60g (Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i produkty pochodne, Gorczyca i produkty pochodne) składniki: Ser gouda tłusty 83%, Koncentrat pomidorowy Dawtona 8%, Majonez stołowy 8% 5. 0 kakao z mlekiem (1,2,2a,6,7) 250g (Mleko, łącznie z laktozą) składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 55%, Woda wodociągowa 44%, Kakao 16% proszek 1% 1. 0 żurek z kiełbasą i jajkiem (1) 300g (Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające gluten, Seler i produkty pochodne) składniki: Woda wodociągowa 50%, Ziemniaki średnio 10%, Marchew 8%, Kiełbasa zwyczajna 7%, Pietruszka korzeń 4%, Jaja kurze całe 4%, Cebula 3%, Mąka pszenna typ 500 2%, Śmietana 12% tłuszczu 2%, Chrzan 2%, Seler korzeniowy 2%, Czosnek 2%, Por 1%, Margaryna twarda 80% tłuszczu 1%, Przyprawa warzywna do potraw Vegeta 0%, Ziele angielskie CAŁE 0%, Pieprz czarny MIELONY 0%, Sól biała 0% 2. 0 sałatka z ogórków kiszonych (7) 100g składniki: Ogórek kwaszony 81%, Cebula 10%, Olej rzepakowy uniwersalny 4%, Cukier 2%, Marchew 2% 3. 0 kompot z owoców mieszanych z cukrem (1,2,2b,3b,6) 250g składniki: Woda wodociągowa 83%, MIESZANKA KOMPOTOWA HORTEX TRADYCYJNA 13%, Cukier 4% 4. Ryż na sypko. z tłuszczem roślinnym 2016 80g składniki: Ryż biały 96%, Olej rzepakowy uniwersalny 4% 5. 0 sos z indykiem i bukietem warzyw (1) 200g składniki: Mięso udziec z indyka bk/bs 44%, Papryka czerwona konserwowa 9%, Warzywa na patelnię HORTEX 9%, Włoszczyzna krojona w paski mrożona 9%, Fasolka szparagowa mrożona 9%, Koncentrat pomidorowy 30% 6%, Kukurydza konserwowa 6%, Fasola czerwona konserwowa DAWTONA 6%, Cebula 4%, Sól morska jodowana 0%, Pieprz czarny MIELONY 0%, Majeranek suszony 0%, Papryka czerwona mielona SŁODKA 0% 1. 0 jajko w sosie tatarskim (1) 80g (Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i produkty pochodne, Gorczyca i produkty pochodne) składniki: Jaja kurze całe 33%, Jogurt naturalny 2% tłuszczu 27%, Ogórki konserwowe Rolnik 13%, Groszek zielony konserwowy bez zalewy 10%, Majonez domowy z olejem rzepakowym 10%, Szczypiorek 7%, Sól biała 0%, Pieprz czarny MIELONY 0% 2. Sałata 10g 3. Pieczywo pszenno-żytnie 150g (Zboża zawierające gluten) składniki: Mąka pszenna typ 750 S 46%, Woda wodociągowa 27%, Mąka żytnia typ 580 S 13%, Zakwas żytni chlebowy S 11%, Drożdże świeże 1%, Sól biała 1%, EXTRA BAKE polepszacz do pieczywa pszennego, mieszanego pszenno-żytniego 0% 4. Masło ekstra 15g (Mleko, łącznie z laktozą) 5. 0 herbata z cukrem (1, 2, 2a, 2b, 6) 250g składniki: Woda wodociągowa 97%, Cukier 2%, Herbata napar bez cukru 1% W zakładzie używa się: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Strona 1/3 https://KCALkulator.pl Wartość odżywcza na dzień: 1 (Poniedziałek), 2019-11-04 Parametr Poziom strat Norma na składnik I śniadanie Obiad Kolacja Zawartość razem % realizacji normy Zawartość w porcji Wartość energetyczna [kcal] 10% 1940.2 815.1 664 525.1 2004.3 103 Wartość energetyczna [kJ] 10% 7764 3422 2796.4 2203.5 8422 103 Białko [g] 10% 0 34.7 33.3 13.3 81.4 0 Tłuszcz [g] 10% 39.512 32.5 17.4 21.1 71.1 180 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 10% Maks: 3.95 18.1 3.9 9 31.2 790 Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] 10% Brak Normy 8.5 7.2 7.4 23.3 - Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] 10% Brak Normy 0.7 3.3 2.1 6.2 - Cholesterol [mg] 10% Maks: 240 91.3 53.1 125.9 270.4 112 Węglowodany ogółem [g] 10% 387.48 97.61 97.36 72.03 267.01 69 Cukry [g] 10% Maks: 77.5 3.02 19.1 6.93 29.05 38 Błonnik pokarmowy [g] 10% 17.336 3.65 8.03 3.49 15.18 87 % energii z białka 10% 15 - - - - 15.78 % energii z tłuszczu 10% 25 - - - - 31.97 % energii z węglowodanów 10% 60 - - - - 52.25 Sód [mg] 10% 1050.392 1275.39 1035.48 854.53 3165.4 301 Potas [mg] 10% 3760 568.02 809.45 107.58 1485.07 40 Wapń [mg] 10% 779.216 765.03 96.33 62.94 924.31 118 Fosfor [mg] 10% 464 547.36 271.86 86.88 906.11 196 Magnez [mg] 10% 238.504 73.66 83.91 18.49 176.06 74 Żelazo [mg] 10% 4.8 1.25 3.1 1.06 5.42 113 Witamina A [µg] 25% 440.528 146.19 398.36 86.26 630.81 143 Witamina D [µg] 10% 8 0.27 0.45 0.53 1.26 16 witamina E [mg] 30% 7.024 0.59 2.86 1.66 5.12 74 Witamina B1/Tiamina [mg] 20% 0.784 0.14 0.21 0.03 0.39 51 Witamina B2/Ryboflawina [mg] 15% 0.784 0.7 0.24 0.18 1.13 146 Witamina B3/Niacyna/Witamina PP [mg] 15% 9.112 0.53 3.18 0.13 3.85 42 Witamina C [mg] 55% 52.68 1.61 22.82 1.8 26.25 49 Ilość wody wypijanej [ml] 10% 1755.88 0 0 0 0 0 Sól [g] 10% 2.62598 3.54 2.87 2.37 7.91 335 W zakładzie używa się: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Strona 2/3 https://KCALkulator.pl Podsumowanie planu żywieniowego - średnia na dzień Parametr Poziom strat Norma na składnik Zawartość w porcji % realizacji normy Wartość energetyczna [kcal] 10% 1940.2 2004.3 103 Wartość energetyczna [kJ] 10% 7764 8422 103 Białko [g] 10% 0 81.4 0 Tłuszcz [g] 10% 39.512 71.1 180 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 10% Maks: 3.95 31.2 790 Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] 10% Brak Normy 23.3 - Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] 10% Brak Normy 6.2 - Cholesterol [mg] 10% Maks: 240 270.4 112 Węglowodany ogółem [g] 10% 387.48 267.01 69 Cukry [g] 10% Maks: 77.5 29.05 38 Błonnik pokarmowy [g] 10% 17.336 15.18 87 % energii z białka 10% 15 - 16 % energii z tłuszczu 10% 25 - 32 % energii z węglowodanów 10% 60 - 52 Sód [mg] 10% 1050.392 3165.4 301 Potas [mg] 10% 3760 1485.07 40 Wapń [mg] 10% 779.216 924.31 118 Fosfor [mg] 10% 464 906.11 196 Magnez [mg] 10% 238.504 176.06 74 Żelazo [mg] 10% 4.8 5.42 113 Witamina A [µg] 25% 440.528 630.81 143 Witamina D [µg] 10% 8 1.26 16 witamina E [mg] 30% 7.024 5.12 74 Witamina B1/Tiamina [mg] 20% 0.784 0.39 51 Witamina B2/Ryboflawina [mg] 15% 0.784 1.13 146 Witamina B3/Niacyna/Witamina PP [mg] 15% 9.112 3.85 42 Witamina C [mg] 55% 52.68 26.25 49 Ilość wody wypijanej [ml] 10% 1755.88 0 0 Sól [g] 10% 2.62598 7.91 335 Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) W zakładzie używa się: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Strona 3/3
|
Wydruk_planu_ywieniowego_-_podstawowa_23.10.2019_2019-11-28_09-44-17.pdf
|
https://KCALkulator.pl Plan żywieniowy: podstawowa 23.10.2019 Ile dni: 1 Termin rozpoczęcia: 2019-10-28 Posiłki: 1. I śniadanie 2. obiad 3. kolacja Przypisana grupa żywieniowa: Nazwa grupy: DCChP (grupa) 1. Mężczyźni (wiek: 66 - 75; liczba: 36) 2. Kobiety (wiek: 66 - 75; liczba: 52) 3. Mężczyźni (wiek: 51 - 65; liczba: 27) 4. Kobiety (wiek: 51 - 65; liczba: 39) 5. Mężczyźni (wiek: 76 - 200; liczba: 43) 6. Kobiety (wiek: 76 - 200; liczba: 75) Norma na energię dla podanej grupy: 2425.26 Kcal Wybrane posiłki mają zapewnić % dziennego zapotrzebowania według powyższej normy na energię: 80% Wybrane posiłki mają zapewnić energię na poziomie z: węglowodanów: 60%, białka: 15%, tłuszczów: 25% Jadłospis Dzień: 1 - Poniedziałek, 2019-10-28 I śniadanie obiad kolacja 1. 0 zupa mleczna - ryż na mleku 300g (Mleko, łącznie z laktozą) składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 74%, Woda wodociągowa 19%, Ryż biały 7% 2. Pieczywo pszenno-żytnie 150g (Zboża zawierające gluten) składniki: Mąka pszenna typ 750 S 46%, Woda wodociągowa 27%, Mąka żytnia typ 580 S 13%, Zakwas żytni chlebowy S 11%, Drożdże świeże 1%, Sól biała 1%, EXTRA BAKE polepszacz do pieczywa pszennego, mieszanego pszenno-żytniego 0% 3. Masło ekstra 15g (Mleko, łącznie z laktozą) 4. 0 szynka "asi" z kurczaka 50g (Zboża zawierające gluten, Seler i produkty pochodne, Gorczyca i produkty pochodne) 1. 0 barszcz czerwony (2,2a,2b,6,7) 300g (Mleko, łącznie z laktozą, Zboża zawierające gluten, Seler i produkty pochodne) składniki: Woda wodociągowa 41%, Burak 26%, Ziemniaki średnio 20%, Włoszczyzna krojona w paski mrożona 4%, Mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, Mąka pszenna typ 500 2%, Śmietana 18% tłuszczu 2%, Olej rzepakowy uniwersalny 1%, Przyprawa warzywna do potraw Vegeta 0%, Sól biała 0% 2. 0 gulasz z indyka z pieczarkami (1) 150g składniki: Mięso gulaszowe z indyka 26%, Włoszczyzna krojona w paski mrożona 19%, Woda wodociągowa 19%, Koncentrat pomidorowy 30% 11%, Olej rzepakowy uniwersalny 7%, Papryka czerwona konserwowa 5%, Kukurydza konserwowa 4%, Cebula 4%, Pieczarka uprawna świeża 4%, Czosnek 2% 3. Kasza gryczana 100g 4. Kalafior 100g 5. 0 kompot z owoców mieszanych z cukrem (1,2,2b,3b,6) 250g składniki: Woda wodociągowa 83%, MIESZANKA KOMPOTOWA HORTEX TRADYCYJNA 13%, Cukier 4% 1. Ser żółty gouda s 50g (Mleko, łącznie z laktozą) 2. Pieczywo pszenno-żytnie 150g (Zboża zawierające gluten) składniki: Mąka pszenna typ 750 S 46%, Woda wodociągowa 27%, Mąka żytnia typ 580 S 13%, Zakwas żytni chlebowy S 11%, Drożdże świeże 1%, Sól biała 1%, EXTRA BAKE polepszacz do pieczywa pszennego, mieszanego pszenno-żytniego 0% 3. Masło ekstra 15g (Mleko, łącznie z laktozą) 4. 0 herbata z cukrem (1, 2, 2a, 2b, 6) 250g składniki: Woda wodociągowa 97%, Cukier 2%, Herbata napar bez cukru 1% W zakładzie używa się: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Strona 1/3 https://KCALkulator.pl Wartość odżywcza na dzień: 1 (Poniedziałek), 2019-10-28 Parametr Poziom strat Norma na składnik I śniadanie Obiad Kolacja Zawartość razem % realizacji normy Zawartość w porcji Wartość energetyczna [kcal] 10% 1940.2 625.9 682.2 572.3 1880.5 97 Wartość energetyczna [kJ] 10% 7764 2634.7 2870.2 2400.1 7905.1 97 Białko [g] 10% 0 21.7 26.7 19.9 68.4 0 Tłuszcz [g] 10% 39.512 18.9 18.7 24.7 62.4 158 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 10% Maks: 3.95 10.6 2.4 15.4 28.6 726 Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] 10% Brak Normy 4.3 8.3 3 15.7 - Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] 10% Brak Normy 0.3 5.1 0.1 5.6 - Cholesterol [mg] 10% Maks: 240 49.4 3.3 33.4 86.2 36 Węglowodany ogółem [g] 10% 387.48 93.73 107.79 68.79 270.32 70 Cukry [g] 10% Maks: 77.5 2.34 20.01 6.23 28.59 37 Błonnik pokarmowy [g] 10% 17.336 3.31 12.29 2.83 18.44 106 % energii z białka 10% 15 - - - - 14.51 % energii z tłuszczu 10% 25 - - - - 30.31 % energii z węglowodanów 10% 60 - - - - 55.17 Sód [mg] 10% 1050.392 1233.09 226.87 944.72 2404.69 229 Potas [mg] 10% 3760 307.64 1412.03 3.94 1723.61 46 Wapń [mg] 10% 779.216 246.56 115.04 8.37 369.98 48 Fosfor [mg] 10% 464 200.77 546.9 1.8 749.47 161 Magnez [mg] 10% 238.504 32.68 252.72 7.49 292.91 123 Żelazo [mg] 10% 4.8 0.44 5.59 0.23 6.27 131 Witamina A [µg] 25% 440.528 41.66 346.37 0 388.04 88 Witamina D [µg] 10% 8 0.14 0.1 0.1 0.35 4 witamina E [mg] 30% 7.024 0.42 3.48 0.26 4.17 60 Witamina B1/Tiamina [mg] 20% 0.784 0.07 0.64 0 0.71 92 Witamina B2/Ryboflawina [mg] 15% 0.784 0.33 0.36 0 0.69 89 Witamina B3/Niacyna/Witamina PP [mg] 15% 9.112 0.34 4.46 0 4.81 53 Witamina C [mg] 55% 52.68 0.99 46.74 0 47.74 91 Ilość wody wypijanej [ml] 10% 1755.88 0 0 0 0 0 Sól [g] 10% 2.62598 3.42 0.63 2.62 6.01 254 W zakładzie używa się: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Strona 2/3 https://KCALkulator.pl Podsumowanie planu żywieniowego - średnia na dzień Parametr Poziom strat Norma na składnik Zawartość w porcji % realizacji normy Wartość energetyczna [kcal] 10% 1940.2 1880.5 97 Wartość energetyczna [kJ] 10% 7764 7905.1 97 Białko [g] 10% 0 68.4 0 Tłuszcz [g] 10% 39.512 62.4 158 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 10% Maks: 3.95 28.6 726 Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] 10% Brak Normy 15.7 - Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] 10% Brak Normy 5.6 - Cholesterol [mg] 10% Maks: 240 86.2 36 Węglowodany ogółem [g] 10% 387.48 270.32 70 Cukry [g] 10% Maks: 77.5 28.59 37 Błonnik pokarmowy [g] 10% 17.336 18.44 106 % energii z białka 10% 15 - 15 % energii z tłuszczu 10% 25 - 30 % energii z węglowodanów 10% 60 - 55 Sód [mg] 10% 1050.392 2404.69 229 Potas [mg] 10% 3760 1723.61 46 Wapń [mg] 10% 779.216 369.98 48 Fosfor [mg] 10% 464 749.47 161 Magnez [mg] 10% 238.504 292.91 123 Żelazo [mg] 10% 4.8 6.27 131 Witamina A [µg] 25% 440.528 388.04 88 Witamina D [µg] 10% 8 0.35 4 witamina E [mg] 30% 7.024 4.17 60 Witamina B1/Tiamina [mg] 20% 0.784 0.71 92 Witamina B2/Ryboflawina [mg] 15% 0.784 0.69 89 Witamina B3/Niacyna/Witamina PP [mg] 15% 9.112 4.81 53 Witamina C [mg] 55% 52.68 47.74 91 Ilość wody wypijanej [ml] 10% 1755.88 0 0 Sól [g] 10% 2.62598 6.01 254 Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) W zakładzie używa się: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Strona 3/3
|
Wydruk_planu_ywieniowego_-_podstawowa_24.10.2019_2019-11-28_09-45-04.pdf
|
https://KCALkulator.pl Plan żywieniowy: podstawowa 24.10.2019 Ile dni: 1 Termin rozpoczęcia: 2019-10-28 Posiłki: 1. I śniadanie 2. obiad 3. kolacja Przypisana grupa żywieniowa: Nazwa grupy: DCChP (grupa) 1. Mężczyźni (wiek: 66 - 75; liczba: 36) 2. Kobiety (wiek: 66 - 75; liczba: 52) 3. Mężczyźni (wiek: 51 - 65; liczba: 27) 4. Kobiety (wiek: 51 - 65; liczba: 39) 5. Mężczyźni (wiek: 76 - 200; liczba: 43) 6. Kobiety (wiek: 76 - 200; liczba: 75) Norma na energię dla podanej grupy: 2425.26 Kcal Wybrane posiłki mają zapewnić % dziennego zapotrzebowania według powyższej normy na energię: 80% Wybrane posiłki mają zapewnić energię na poziomie z: węglowodanów: 60%, białka: 15%, tłuszczów: 25% Jadłospis Dzień: 1 - Poniedziałek, 2019-10-28 I śniadanie obiad kolacja 1. 0 zupa mleczna - kasza jaglana z mlekiem (1,2,2a,6,7) 300g (Mleko, łącznie z laktozą) składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 74%, Woda wodociągowa 19%, Kasza jaglana 7% 2. Pieczywo pszenno-żytnie 150g (Zboża zawierające gluten) składniki: Mąka pszenna typ 750 S 46%, Woda wodociągowa 27%, Mąka żytnia typ 580 S 13%, Zakwas żytni chlebowy S 11%, Drożdże świeże 1%, Sól biała 1%, EXTRA BAKE polepszacz do pieczywa pszennego, mieszanego pszenno-żytniego 0% 3. Masło ekstra 15g (Mleko, łącznie z laktozą) 4. Ser topiony edamski 50g (Mleko, łącznie z laktozą) 5. 0 kakao z mlekiem (1,2,2a,6,7) 250g (Mleko, łącznie z laktozą) składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 55%, Woda wodociągowa 44%, Kakao 16% proszek 1% 1. 0 zupa pieczarkowa z makaronem (1) 300g (Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające gluten, Seler i produkty pochodne) składniki: Woda wodociągowa 39%, Pieczarka uprawna świeża 16%, Makaron dwujajeczny 12%, Marchew 12%, Mleko spożywcze 3.5% tłuszczu 6%, Przyprawa Jarzynka 4%, Mąka pszenna typ 500 4%, Mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, Śmietana 12% tłuszczu 3%, Seler korzeniowy 2% 2. 0 kotlet drobiowy pieczony 120g składniki: Mięso z piersi kurczaka bez skóry 91%, Olej rzepakowy uniwersalny 9%, Pieprz czarny MIELONY 0%, Sól biała 0% 3. Ziemniaki późne 150g 4. 0 surówka z czerwonej kapusty (1) 100g składniki: Kapusta czerwona 75%, Jabłko 10%, Marchew 5%, Cebula 5%, Olej rzepakowy uniwersalny 5%, Cukier 0%, Sól biała 0% 5. 0 kompot z owoców mieszanych z cukrem (1,2,2b,3b,6) 250g składniki: Woda wodociągowa 83%, MIESZANKA KOMPOTOWA HORTEX TRADYCYJNA 13%, Cukier 4% 1. 0 pasta z wołowiny (1,2,2a,6,7) 70g (Seler i produkty pochodne) składniki: Wołowina szponder 50%, Marchew 30%, Pietruszka korzeń 10%, Seler korzeniowy 10% 2. Ogórek kwaszony 30g 3. Pieczywo pszenno-żytnie 150g (Zboża zawierające gluten) składniki: Mąka pszenna typ 750 S 46%, Woda wodociągowa 27%, Mąka żytnia typ 580 S 13%, Zakwas żytni chlebowy S 11%, Drożdże świeże 1%, Sól biała 1%, EXTRA BAKE polepszacz do pieczywa pszennego, mieszanego pszenno-żytniego 0% 4. Masło ekstra 15g (Mleko, łącznie z laktozą) 5. 0 herbata z cukrem (1, 2, 2a, 2b, 6) 250g składniki: Woda wodociągowa 97%, Cukier 2%, Herbata napar bez cukru 1% W zakładzie używa się: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Strona 1/3 https://KCALkulator.pl Wartość odżywcza na dzień: 1 (Poniedziałek), 2019-10-28 Parametr Poziom strat Norma na składnik I śniadanie Obiad Kolacja Zawartość razem % realizacji normy Zawartość w porcji Wartość energetyczna [kcal] 10% 1940.2 781.9 626.7 500.1 1908.7 98 Wartość energetyczna [kJ] 10% 7764 3280.9 2635.8 2101.3 8018.1 98 Białko [g] 10% 0 28.3 32.9 15.5 76.9 0 Tłuszcz [g] 10% 39.512 32.3 18.9 17.7 69 175 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 10% Maks: 3.95 19.2 2.6 10 31.8 807 Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] 10% Brak Normy 9.2 9.3 5.1 23.7 - Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] 10% Brak Normy 0.9 5.3 0.3 6.7 - Cholesterol [mg] 10% Maks: 240 98.5 75.3 57.1 230.9 96 Węglowodany ogółem [g] 10% 387.48 96.03 85.04 71.73 252.81 66 Cukry [g] 10% Maks: 77.5 2.62 13.79 6.65 23.07 30 Błonnik pokarmowy [g] 10% 17.336 3.61 7.98 4.22 15.83 91 % energii z białka 10% 15 - - - - 16 % energii z tłuszczu 10% 25 - - - - 32.13 % energii z węglowodanów 10% 60 - - - - 51.87 Sód [mg] 10% 1050.392 1235.74 2867.98 944.38 5048.11 481 Potas [mg] 10% 3760 569.92 1630.75 213.05 2413.74 64 Wapń [mg] 10% 779.216 565.63 125.12 33.77 724.54 93 Fosfor [mg] 10% 464 604.66 507.09 78.26 1190.02 256 Magnez [mg] 10% 238.504 83.31 120.66 31.01 234.99 99 Żelazo [mg] 10% 4.8 1.98 3.17 1.19 6.36 132 Witamina A [µg] 25% 440.528 42.69 548.47 268.26 859.43 196 Witamina D [µg] 10% 8 0.26 0.9 0.32 1.48 18 witamina E [mg] 30% 7.024 0.62 4.56 0.54 5.73 82 Witamina B1/Tiamina [mg] 20% 0.784 0.24 0.35 0.03 0.63 81 Witamina B2/Ryboflawina [mg] 15% 0.784 0.7 0.59 0.07 1.37 176 Witamina B3/Niacyna/Witamina PP [mg] 15% 9.112 0.81 16.36 1.36 18.53 204 Witamina C [mg] 55% 52.68 1.61 28.25 2.53 32.4 62 Ilość wody wypijanej [ml] 10% 1755.88 0 0 0 0 0 Sól [g] 10% 2.62598 3.43 7.96 2.62 12.62 534 W zakładzie używa się: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Strona 2/3 https://KCALkulator.pl Podsumowanie planu żywieniowego - średnia na dzień Parametr Poziom strat Norma na składnik Zawartość w porcji % realizacji normy Wartość energetyczna [kcal] 10% 1940.2 1908.7 98 Wartość energetyczna [kJ] 10% 7764 8018.1 98 Białko [g] 10% 0 76.9 0 Tłuszcz [g] 10% 39.512 69 175 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 10% Maks: 3.95 31.8 807 Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] 10% Brak Normy 23.7 - Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] 10% Brak Normy 6.7 - Cholesterol [mg] 10% Maks: 240 230.9 96 Węglowodany ogółem [g] 10% 387.48 252.81 66 Cukry [g] 10% Maks: 77.5 23.07 30 Błonnik pokarmowy [g] 10% 17.336 15.83 91 % energii z białka 10% 15 - 16 % energii z tłuszczu 10% 25 - 32 % energii z węglowodanów 10% 60 - 52 Sód [mg] 10% 1050.392 5048.11 481 Potas [mg] 10% 3760 2413.74 64 Wapń [mg] 10% 779.216 724.54 93 Fosfor [mg] 10% 464 1190.02 256 Magnez [mg] 10% 238.504 234.99 99 Żelazo [mg] 10% 4.8 6.36 132 Witamina A [µg] 25% 440.528 859.43 196 Witamina D [µg] 10% 8 1.48 18 witamina E [mg] 30% 7.024 5.73 82 Witamina B1/Tiamina [mg] 20% 0.784 0.63 81 Witamina B2/Ryboflawina [mg] 15% 0.784 1.37 176 Witamina B3/Niacyna/Witamina PP [mg] 15% 9.112 18.53 204 Witamina C [mg] 55% 52.68 32.4 62 Ilość wody wypijanej [ml] 10% 1755.88 0 0 Sól [g] 10% 2.62598 12.62 534 Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) W zakładzie używa się: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki – niepotrzebne skreślić. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Strona 3/3
|
Sieć_Obywatelska_Watchdog_Polska.pdf
|
+ RM DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM CHORÓB PŁUC [£%| DOLNY
PE o 3 % WE WROCŁAWIU SLĄSK z ” , ę 5 53-439 WROCŁAW UL. GRABISZYŃSKA 105
WROCŁAW
Telefon centrala: (71) 334-94-00, fax: (71) 362-13-06 NIP 894-24-56-112, REGON 000294295
strona internetowa: www.dcchp.pl
e-mail: dcchp © dcchp.pl
L.Dz.
Wrocław 27.11.2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W związku z otrzymanym pismem z dnia 27.11.2019, udostępniamy następujące informacje:
1) W Dolnośląskim Centrum Chorób Płuc zatrudnionych jest czterech dietetyków zatrudnionych na umowę o pracę, na czas nieokreślony. Z czego jedna dietetyczka jest na urlopie wychowawczym „a druga pełni obowiązki kierow- nika.
a. _ Obowiązki dietetyczki w Sekcji Żywienia
e _ opracowywanie dziennych jadłospisów,
e wylicza wartość odżywczą i kaloryczną diet,
ustalanie jadłospisów dla diet specjalnych tj. np. dieta wegetariańska / wegańska, bezglutenowa,
bezmleczna,
sporządzanie zestawień ilości pacjentów oraz poszczególnych diet na oddziałach,
udzielanie konsultacji dietetycznych na prośbę lekarzy lub pielęgniarek oddziałowych,
opracowanie indywidualnych zaleceń dietetycznych,
nadzorowanie prawidłowości procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw w kuchni
zgodnie z systemem HACCP i prowadzi dokumentację dotyczącą Systemu, Jakości HACCP,
e kontrola funkcjonowania kuchenek oddziałowych oraz personelu kuchennego na oddziałach (czystość, ubra- nie),
e kontrola nad prawidłową dystrybucją posiłków na oddziałach (śniadania i obiady),
e nadzór nad organizacją żywienia w placówce zamiejscowej w Obornikach Śląskich,
e konsultacje dietetyczne oraz prowadzenie programu jakościowego dotyczącego wychwytywania pacjentów niedożywionych Oddziału Gruźlicy i Chorób Płuc .
Forma prawna: Podmiot leczniczy niebędący przedsiębiorcą
Nr wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego: 0000034320
Forma prawna: Podmiot leczniczy niebędący przedsiębiorcą Nr wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego: 0000034320 . b. Obowiązki dietetyczki prowadzącej obecnie program jakościowy dla pacjentów z niedożywieniem. Na Izbie Przy- jęć dietetyczka bada wszystkich przyjętych pacjentów na oddział Onkologii Klinicznej (VII) Badanie pogłębionej oceny stanu odżywienia obejmuje: pomiary antropometryczne – wzrost, waga, BMI, wywiad żywieniowy, wprowadzanie interwenci żywieniowej, edukacja pacjenta dotycząca zasad uniknięcia niedożywienia związanego z chorobą oraz chorób współistnie- jących. c. Ponadto do zadań dietetyczki należą: zastępowanie dietetyczki z sekcji żywienia podczas jej nieobecności w związku z wyjazdami do placówki w Obornikach Śląskich, kontrola funkcjonowania kuchenek oddziałowych oraz personelu kuchennego na oddziałach ( czystość, ubra- nie), kontrolę nad dystrybucją posiłku na oddziałach (obiadu), udzielanie konsultacji dietetycznych na prośbę lekarzy lub pielęgniarek oddziałowych, zastępowanie Kierownika Sekcji oraz magazyniera podczas nieobecności. 2) Średnio w skali roku przypada ok. 87pacjentów na jednego dietetyka 3) W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady żywieniowej. Na tablicach informacjach na każdym oddziale zamieszczone są informacje o możliwości skorzystania z porady oraz można uzyskać informacje od le- karza prowadzącego bądź pielęgniarki. 4) Całościowa dzienna stawka żywieniowa przypadająca na 1 pacjenta wynosi ok. 7, 50 zł. w Dolnośląskim Centrum Chorób Płuc we Wrocławiu. W Dolnośląskim Centrum Chorób Płuc we Wrocławiu znajduje się kuchnia centralna, w której są przyrządzane wszystkie posiłki dla pacjentów 5) Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej w tylko w placówce zamiejscowej w Obornikach Śląskich firma cateringowej (Alfa Catering Fabryka Imprez). Całościowa dzienna stawka żywieniowa przypadająca na 1 pacjenta wynosi 12, 80 zł. brutto. Kwota na śniadania 30%-3, 84 zł, obiad 50%-6, 40zł, kolacja 20%-2, 56 zł.- określono minimalną kwotę na 50% całodobowej stawki żywieniowej. 6) Szpital posiada dokumentację regulującą, jakość posiłków podawanych pacjentom. Dietetyczki korzystają z pro- gramu Kalkulator Żywieniowy, do którego na bieżąco są wpisywane posiłki w danym dniu. Program automatycznie wylicza kaloryczność posiłków, wartości odżywcze oraz wykaz alergenów (załącznik nr 1) 7) Do zadań dietetyka należy m.in. kontrola, jakości posiłków wydawanych w szpitalu. Odbywają się one od ponie- działku do piątku, dietetyczki monitorują wydawanie posiłków (śniadanie, obiad). 8) Za kontrolę odpowiedniej ilości spożywanego pokarmu przez pacjenta najczęściej odpowiadają opiekunki me- dyczne oraz pielęgniarki. 9) W umowie z zewnętrzną firmą cateringowa jest wymóg zatrudnienia dietetyczki i kucharza Dietetyczka z przyjeż- dża na konsultacje z Dolnośląskim Centrum Chorób Płuc we Wrocławiu. 10) W szpitalu zgłasza się skargi ogólne oraz w Ankiecie Satysfakcji Pacjenta, dotyczące niewłaściwego żywienia, ja- kości posiłków bądź zatrucia. 11) W roku 2017 i 2018 nie zanotowano skarg dotyczących żywienia. 12) Lekarze w DCChP uczestniczą w Komitecie Żywieniowym, w którym są omawiane sprawy związane z wyżywie- niem pacjentów. 13) W szpitalu stosuje się 15 rodzajów diet: I. d.podstawowa, II. d. bogatoresztkowa, III. d. łatwostrawna, IV. d. łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, V. d. łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie sków żołądkowych, Forma prawna: Podmiot leczniczy niebędący przedsiębiorcą Nr wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego: 0000034320 VI. d. papkowata, VII. d. płynna, VIII. d. płynna wzmocniona, IX. d. do żywienia przez zgłębik, X. d. ubogoenergetyczna, XI. d. o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, XII. d. bogatobiałkowa, XIII. d. z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów, XIV. d. niskobiałkowa, d. specjalne (jak: d. bezglutenowa, XV. d. wegetariańska, d. wegańska, d. bezmleczna, d. wysokosodowa). Diety zostały opracowane głównie na podstawie książek („ Żywienie zdrowego i chorego człowieka” H. Ciborow- ska, A. Rudnicka) oraz wiedzy dietetyczek. 14) W szpitalu zapewniamy diety wskazane przez lekarza. 15) W szpitalu zapewniamy diety specjalne, jak: dieta bezmleczna, wegeteriańska czy wegańska, jeśli pacjent ma alergie pokarmowe lub na jego życzenie. 16) Jeśli pacjent wymaga dostarczenia dodatkowych suplementów pokarmowych, szpital zapewnia chorym Fresubin Energy Drink. Forma prawna: Podmiot leczniczy niebędący przedsiębiorcą Nr wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego: 0000034320
|