Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez KRAPKOWICKIE CENTRUM ZDROWIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #666 z KRAPKOWICKIE CENTRUM ZDROWIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Witam
W załączeniu przesyłamy odpowiedź na zadane pytania dotyczące żywienia pacjentów
w Szpitalu w Krapkowicach.
Z poważaniem
Violetta Wilk
> Dnia 27 listopad 2019 o 08:31 Sekretariat <{{ email }}>
> napisał(a):
>
>
>
>
>
>
> --- Treść przekazanej wiadomości ---
> Temat: Wniosek o informację publiczną
> Data: Tue, 26 Nov 2019 19:50:16 -0000
> Nadawca: {{ email }}
> mailto:{{ email }}
> Odpowiedź-Do: {{ email }}
> mailto:{{ email }}
> Adresat: {{ email }} mailto:{{ email }}
>
>
>
> Szanowni Państwo,
>
> 17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej
> treści:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie
> do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
> zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
> wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.: Szpital nie zatrudnia
> dietetyka.
>>
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? Nie dotyczy.
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? Nie
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
> na 1 pacjenta szpitala? - 13,82 zł. brutto
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
> to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
> zakup składników użytych do przygotowania posiłków? Tak - wsad do kotła - nie
> niższy niż 6,50 netto
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
> przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
> dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o
> jej udostępnienie. Tak
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
> (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> Pielęgniarki oddziałowe codziennie.
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
> pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
> odbywają? Nie
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
> dietetyka? Tak
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
> kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? Nie
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. Nie
> wystąpiły.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
> prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? Tak
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
> ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala). Podstawowa, biegunkowa , lekkostrawna, cukrzycowo - wrzodowa,
> wątrobowa , cukrzycowa , krwotoczna, bezglutenowa, miksowana,
> niskocholesterowa, wysokobiałkowa, wrzodowa, trzustkowa, ścisła, żołądkowa.
> Wszystkie diety opracowuje dietetyk firmy cateringowej
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
> lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
> posiłki pacjentowi? Jest w stanie zapewnić.
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską? Nie
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
> powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
> ilości białka)? Tak.
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do
> niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> http://www.siecobywatelska.pl
>
> http://www.watchdogportal.pl
>
> http://www.funduszesoleckie.pl
>
> http://www.informacjapubliczna.org
>
> NIP 526282872
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> http://www.siecobywatelska.pl
>
> http://www.watchdogportal.pl
>
> http://www.funduszesoleckie.pl
>
> http://www.informacjapubliczna.org
>
> NIP 526282872
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:32:06.900785+00:00 z > adresu
> > {{ email }} mailto:{{ email }} : > Na
> > podstawie art. 61 ust. 1 > i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> > dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> > Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących informacji
> > publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków?
> > (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę >
> > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich
> > obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego
> > dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej
> > porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym >
> > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej
> > > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług >
> > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej > umowie
> > określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników
> > użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację
> > regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków –
> > chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną
> > ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
> > udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków
> > podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak
> > często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy >
> > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada >
> > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z
> > zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka?
> > 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących
> > niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> > odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o
> > podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w
> > szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 >
> > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad >
> > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby
> > i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich
> > opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła
> > internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest
> > w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > >
> > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki
> > > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę >
> > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne >
> > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające
> > gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o
> > udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres:
> > {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu,
> > zgodnie z zasadami > > reprezentacji
>