1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odpowiedzi:
1. W szpitalu zatrudnionych jest 2 dietetyków.
Zakres zadań:
a) Ocena jadłospisów dekadowych dostarczonych przez firmę cateringową pod
względem wskazań żywieniowych dla poszczególnych jednostek
chorobowych,
b) Ocena jadłospisów dziennych pod względem sezonowości, gramatury,
wartości energetycznej i odżywczej,
c) Czynności kontrolne i audytowe wszystkich etapów procesu produkcyjnego
i dystrybucji posiłków wedle harmonogramu oraz w razie zaistnienia
potrzeby, wraz z prowadzeniem zapisów z wykonywanych czynności.
d) Bieżące reagowanie na nieprawidłowości ze strony firmy cateringowej
zgłaszane przez pacjentów lub oddziały,
e) Bieżące powiadamianie Kierownika firmy cateringowej oraz członków
Zespołu o nieprawidłowościach wynikających z umowy,
f) Dokonywanie obliczeń ilości zamówionych przez oddziały posiłków i
sprawdzenie pod względem prawidłowości z faktura wystawioną przez
firmę cateringową,
g) Sprawowanie opieki nad praktykami studentów kierunku dietetyka.
h) opracowywanie ogólnych i indywidualnych pisemnych zaleceń żywieniowych
w danej jednostce chorobowej dla pacjenta i personelu medycznego,
i) współpraca z firmą zewnętrzną wykonującą usługę żywienia w celu
bieżącej aktualizacji obowiązującego w Szpitalu systemu dietetycznego
do krajowych rekomendacji,
j) okresowe monitorowanie prawidłowości realizacji obowiązujących u
usługodawców zewnętrznych procedur w zakresie procesu produkcyjnego
posiłków (systemu GHP/GMP oraz HACCP) oraz systemu ich dystrybucji na
oddziały szpitalne wraz ze sporządzaniem raportów z obserwacji wraz z
wioskami i propozycjami działań naprawczych,
k) nadzorowanie działaniami doskonalącymi dot. normy ISO 22000 –
bezpieczeństwa żywności i koordynowanie monitorowaniem przestrzegania
wymagań normy w zakresie dystrybucji posiłków.
l) współpraca z firmą zewnętrzną wykonującą usługę żywienia w celu
bieżącej aktualizacji obowiązującego w Szpitalu systemu dietetycznego
do krajowych rekomendacji,
m) okresowe monitorowanie prawidłowości realizacji obowiązujących u
usługodawców zewnętrznych procedur w zakresie procesu produkcyjnego
posiłków (systemu GHP/GMP oraz HACCP) oraz systemu ich dystrybucji na
oddziały szpitalne wraz ze sporządzaniem raportów z obserwacji wraz z
wioskami i propozycjami działań naprawczych,
n) nadzorowanie działaniami doskonalącymi dot. normy ISO 22000 –
bezpieczeństwa żywności i koordynowanie monitorowaniem przestrzegania
wymagań normy w zakresie dystrybucji posiłków.
o) współpraca z DRPM w celu pozyskiwania środków zewnętrznych na projekty
naukowe i badawcze, programy społeczne, badania przesiewowe itp. z
zakresu dietetyki i promocji zdrowia.
p) współpraca z firmą zewnętrzną wykonującą usługę żywienia w celu
bieżącej aktualizacji obowiązującego w Szpitalu systemu dietetycznego
do krajowych rekomendacji,
q) okresowe monitorowanie prawidłowości realizacji obowiązujących u
usługodawców zewnętrznych procedur w zakresie procesu produkcyjnego
posiłków (systemu GHP/GMP oraz HACCP) oraz systemu ich dystrybucji na
oddziały szpitalne wraz ze sporządzaniem raportów z obserwacji wraz z
wioskami i propozycjami działań naprawczych,
2. nadzorowanie działaniami doskonalącymi dot. normy ISO 22000 –
bezpieczeństwa żywności i koordynowanie monitorowaniem przestrzegania
wymagań normy w zakresie dystrybucji posiłków.
3. 204.
4. Tak. Pacjenci są informowani przez personel szpitala, informacja
znajduje się również na każdym oddziale na tablicy informacyjnej.
5. Uśredniona cena za osobodzień żywienia: 18,89 brutto (17,49 netto).
6. Tak.
7. Zgodnie z wymogami zawartymi w umowie, Wykonawca zobowiązany jest m.
in.:
a) do prowadzenia usługi Żywienia zbiorowego w ochronie zdrowia z
zachowaniem zasad dobrej praktyki higienicznej oraz zasad dobrej
praktyki produkcyjnej oraz stosować wdrożone zasady systemu HACCP oraz
normy ISO 22000.
b) w trakcie realizacji zamówienia zapewnić jakość żywienia zgodne z
zaleceniami dotyczącym norm oraz składników pokarmowych produktów
spożywczych przypisanym placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem
stosowanych diet, technologii przygotowywania posiłków, wydanymi przez
Instytut Żywności i Żywienia W Warszawie, szczególnie w zakresie
wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw oraz
System klasyfikacji diet obowiązujących w Szpitalu.
Nadzór nad realizacją powyższych wymogów sprawuje Zespół ds.
Bezpieczeństwa i Jakości Żywności oraz personel oddziału (lekarz,
pielęgniarka).
8. Tak. Zespół ds. Bezpieczeństwa i Jakości Żywności (dietetycy, Naczelna
Pielęgniarek, Dział Jakości, Epidemiologia i personel pielęgniarski)
kontroluje jakość posiłków codziennie.
9. Tak. Dietetycy szpitala kontrolują czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu raz w tygodniu oraz personel medyczny na poszczególnych
oddziałach (lekarz, pielęgniarka, ratownik, opiekunka medyczna).
10. Tak.
11. Tak. Tak.
12. Ok. 400 rocznie
13. Tak. Lekarze przechodzili szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w Szpitalu.
14. 18 rodzajów diet i dieta na indywidualne zlecenie lekarza: podstawowa,
dziecięca 7-15 lat, łatwostrawna, łatwostrawna papka, łatwostrawna
bezmleczna, łatwostrawna bogatobiałkowa, dziecięca 1-6 lat, dieta
łatwostrawna płynna, dieta w chorobach metabolicznych i
cywilizacyjnych, dieta w dnie moczanowej, dieta w alergii pokarmowej,
bogatoresztkowa, łatwostrawna ubogoresztkowa, niskobiałkowa,
bezglutenowa, wegetariańska(wegańska), w neutropenii, w cukrzycy typu
I. Opracowanie: literatura wydana przez PZWL i Instytut Żywienia i
Żywności w Warszawie
15. Szpital zapewnia każdy rodzaj diety wskazanej przez lekarza.
16. Tak.
17. Tak.