Szanowni Państwo,

W załączniku przesyłam odpowiedzi na poniższe pytania.

--
Z poważaniem
mgr Ewelina Niedzielska
Sekretariat SP ZOZ Lesko
ul. Kazimierza Wielkiego 4
38-600 Lesko
www.spzozlesko.pl
tel: 13 46 96 991
fax: 13 46 08 073
_____

From: sprawa-17341@fedrowanie.siecobywatelska.pl
[mailto:sprawa-17341@fedrowanie.siecobywatelska.pl]
Sent: Tuesday, November 26, 2019 7:59 PM
To: spzoz@spzozlesko.pl
Subject: Wniosek o informację publiczną

Szanowni Państwo,

17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej
treści:

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog
Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia
wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
ilości białka)?

Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do
niezwłocznego jej udzielenia.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

--

Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:43:08.627918+00:00 z > adresu
spzoz@spzozlesko.pl: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i > Konstytucji RP i art.
10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć
Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących
informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono
dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital,
a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie >
zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > >
zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania >
indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się
o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki
żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital
korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w
podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na
zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital
posiada dokumentację regulującą > jakość produktów > używanych do
przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków
oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak,
wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość
posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole
i jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy >
pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za
te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną >
firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w >
szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w
> sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg
dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do
szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili
jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w
szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez
szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje
szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety
wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta
szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital >
zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do
zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości
białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w formie
elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna
Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji
<http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MTU3NDc5NDczMjQ0LjIwNDU4L
jMzMjcyOTQ1NDQwOTI2ODYyMzVAZmVkcm93YW5pZS5zaWVjb2J5d2F0ZWxza2EucGx8VHVlLCAyN
iBOb3YgMjAxOSAxODo1ODo1MiAtMDAwMHxzcHpvekBzcHpvemxlc2tvLnBsfDEuc2llY29ieXdhd
GVsc2thLnNtdHB8cmVkZ3JpZDF8MA%3D%3D>

Załączniki

Pobierz list