Dzień Dobry,

W związku z Państwa wnioskiem o informację publiczną, poniżej udzielamy odpowiedzi:

1. Tak – 2 osoby, w załączeniu zakres czynności.
2. Na jednego dietetyka przypada ok. 180-200 pacjentów.
3. Tak, istnieje możliwość uzyskania indywidualnych porad dietetyków – na zlecenie Pielęgniarek Oddziałowych oraz w Poradni Diabetologicznej – 3x w tygodniu.
4. Stawka żywieniowa dzienna na jednego pacjenta wynosi 14,49 brutto.
5. Tak, szpital korzysta z usług firmy cateringowej – w umowie nie określono minimalnej kwoty/procent przeznaczonych na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
6. Szpital posiada „Wykaz surowców i alergenów w potrawach” – dostępny w formie książkowej do wglądu pacjentów na każdym oddziale.
7. Tak, każdorazowo dietetyczki kontrolują jakość i ilość posiłków na danym oddziale.
8. Każdy pacjent przyjmowany do szpitala oceniany jest pod kątem stanu odżywienia poprzez dokonanie przez lekarza oceny ryzyka związanego ze stanem odżywienia. Na podstawie oceny ryzyka podejmowane są ewentualne działania diagnostyczne i terapeutyczne. U pacjentów z ograniczeniami w zakresie samoobsługi, personel medyczny ocenia ilość przyjmowanych posiłków przez chorego.
9. W umowie z zewnętrzną firmą cateringową nie określono wymogu zatrudnienia dietetyka.
10. Tak, istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia i zatrucia – osoby odpowiedzialne: Specjalista/Inspektor ds. jakości i praw pacjenta, Zespół Kontroli Zakażeń Szpitalnych
11. W 2017 r. i 2018 r. nie wpłynęły żadne skargi dot. niewłaściwego żywienia/zatrucia w szpitalu.
12. Tak.
13. W szpitalu stosuje się 27 rodzajów diet opracowanych na podstawie IŻŻ i wiedzy dietetyczek:

- dieta normalna

- dieta wątrobowa

- dieta wątrobowo- cukrzycowa

- dieta żołądkowa

- dieta żołądkowo-cukrzycowa

- dieta trzustkowa

- dieta trzustkowo- cukrzycowa

- dieta cukrzycowa

- dieta nerkowa I

- dieta nerkowa I cukrzycowa

- dieta nerkowa II

- dieta nerkowa II cukrzycowa

- dieta ziemniaczana

- dieta sucharowa

- dieta sucharowo-kleikowa

- dieta mleczna

- dieta bezmleczna

- sonda

- płynna

- papkowata

- dieta wysokobiałkowa

- dieta wysokobiałkowa cukrzycowa

- dieta wysokoelektrolitowa

- dieta bezglutenowa

- dieta bezpurynowa

- dieta bezaspirynowa

- dieta wegetariańska/wegańska

14. Szpital zapewnia pacjentowi każdą z w/w diet wg wskazań lekarskich.
15. Tak.
16. Tak.

--

Z poważaniem,
Sekretariat ZZOZ Szpital Śląski w Cieszynie

ul. Bielska 4, 43-400 Cieszyn
tel.: 33 852 12 24
fax: 33 852 15 70

Załączniki

  • image002.jpg
  • zakres_czynności_-_dietetyk.pdf