Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ NR 1 W BEŁŻYCACH w sprawie Żywienie w szpitalach #877 z SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ NR 1 W BEŁŻYCACH
Szanowni Państwo,
w załączeniu odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej.
Pozdrawiamy,
W dniu 2019-11-26 o 20:07, {{ email }} pisze:
--
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Nr 1 w Bełżycach
Sekretariat
tel 81-516-29-26
fax 81-516-29-24
Szanowni Państwo,
w załączeniu odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej.
Pozdrawiamy,
W dniu 2019-11-26 o 20:07, {{ email }} pisze:
>
> Szanowni Państwo,
>
> 17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o
> następującej treści:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy
> Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:41:19.745679+00:00 z >
> adresu {{ email }}: > Na podstawie art. 61 >
> ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > >
> informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog >
> Polska wnosi o > udostępnienie następujących informacji > publicznych:
> 1. Czy w szpitalu > zatrudniono > dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez > > szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o > udostępnienie > zakresu
> jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów > przypada na jednego >
> zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w > szpitalu istnieje możliwość
> uzyskania > indywidualnej porady > dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
> sposób informuje się o tym > > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość
> całościowej dziennej stawki > żywieniowej > przypadającej na 1
> pacjenta szpitala? 5. Czy > szpital korzysta z usług > zewnętrznej
> firmy cateringowej? Jeżeli > tak, to czy w podpisanej umowie określono
> > minimalną kwotę/procent > przeznaczone na zakup składników użytych
> do > przygotowania > posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację
> regulującą > > jakość produktów używanych do przygotowania posiłków –
> chodzi o > wartość odżywczą > i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną
> ilości > konserwantów, barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
> > udostępnienie. 7. Czy w szpitalu > kontroluje się jakość > posiłków
> podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te > kontrole i
> jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu > kontroluje > się, czy
> pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? > Kto (stanowisko)
> odpowiada > za te kontrole i jak często one się > odbywają? 9. Czy w
> umowie z zewnętrzną > firmą cateringową > określono wymóg zatrudnienia
> dietetyka? 10. Czy w > szpitalu > istnieje procedura zgłaszania skarg
> dotyczących niewłaściwego > żywienia > bądź zatrucia? Czy wyznaczono
> osobę odpowiedzialną za > kontakt w sprawie > zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o > podanie liczba skarg dotyczących > niewłaściwego
> żywienia /zatrucia > w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i >
> 2018 roku. 12. > Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek
> szkolenie z > > zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w
> szpitalu? 13. > Prosimy o > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych
> przez > szpital wraz ze wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza >
> lekarza/wiedza dietetyka/publikacje > naukowe/źródła >
> internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli > > szpital nie
> jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez > lekarza (np.
> > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób > zapewnia wówczas
> posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie > pacjenta szpital zapewnia
> dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. > Czy szpital zapewnia chorym
> doustne > suplementy pokarmowe > wspomagające powrót do zdrowia (np.
> wspomagające gojenie > ran, > dostarczające dodatkowe ilości białka)?
> Wnosimy o udostępnienie > > wskazanych informacji w formie
> elektronicznej na adres: {{EMAIL}} > Szymon > Osowski i Katarzyna
> Batko-Tołuć - członkowie zarządu, > zgodnie z zasadami > reprezentacji--
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Nr 1 w BełżycachSekretariat
tel 81-516-29-26
fax 81-516-29-24