WNIOSEK O INFORMACJĘ PUBLICZNĄ – FEDROWANIE – SIEĆ OBYWATELSKA
1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Szpital zatrudnia dietetyków.
W zakresie obowiązków dietetyka szpitalnego znajduje się min:
Uczestniczenie w obchodach lekarskich i czuwanie nad zmianami diet dla chorych.
Kontrolowanie posiłków ze szczególnym uwzględnieniem jakości wydawanych posiłków.
Czuwanie nad utrzymaniem w odpowiednim stanie sanitarno – higienicznym kuchenek oddziałowych.
Propagowanie zasad racjonalnego odżywiania wśród chorych poprzez udzielanie im wskazówek dietetycznych – zgodnie z obowiązującymi zasadami , opracowywanie jadłospisów dla chorych wychodzących ze szpitala do domu oraz organizowanie zebrań z chorymi chodzącymi.
Udział w przygotowaniu opisu przedmiotu zamówienia do postepowania przetargowego.
Bieżąca kontrola wykonywanej usługi w zakresie jakości, transportu, dystrybucji posiłków.
Nadzór oraz akceptacja, bądź wprowadzenie zmian w propozycji przedstawianych przez firmę cateringową jadłospisów dekadowych
Nadzór nad jakością i ilością dostarczanych i wydawanych posiłków
Opracowanie i prowadzenie okresowej kontroli w zakresie: kaloryczności i jakości dostarczanych posiłków, czystości pomieszczeń kuchennych
Nadzór nad ilością zamawianych posiłków w szpitalu, potwierdzanie zestawień miesięcznych
2.Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Szpital zatrudnia 3 dietetyków.
3.Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
TAK – PODCZAS ROZMOWY Z PACJENTEM LUB JEGO RODZINĄ, BLISKIMI. Dodatkowo wyposaża pacjenta lub rodzinę , opiekunów, bliskich w przygotowane na piśmie zalecenia dietetyczne, foldery i inne.
4.Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala wynosi: 12,03 zł netto, co daje 12,99 zł brutto.
Szpital jest w trakcie postępowania przetargowego w zakładce zamówienia publiczne:
19-11-2019 Świadczenie usług w zakresie przygotowania i dystrybucji całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala w Puszczykowie
5.Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
TAK SZPITAL KORZYSTA Z USŁUG ZEWNĘTRZNEJ FIRMY CATERINGOWEJ. W UMOWIE NIE OKREŚLONO KWOTY PRZEZNACZONEJ NA ZAKUP SKŁADNIKÓW UŻYTYCH DO PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW.
6.Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
W opisie przedmiotu zamówienia (do wglądu na stronie internetowej szpitala) wykluczamy produkty niskiej jakości wypełniające pokarmy, np. soja, kaszka manna itp.
w zakładce zamówienia publiczne:
19-11-2019 Świadczenie usług w zakresie przygotowania i dystrybucji całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala w Puszczykowie
7.Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Tak szpital kontroluje jakość posiłków podawanych pacjentom. Codziennie na podstawie wizualnej oceny jakości i ilości dostarczonych posiłków oraz wg Protokołów kontroli w zakresie kaloryczności, jakości i ilości posiłków, nie mniej niż 4 x do roku i w razie potrzeby. W skład zespołu, który wykonuje kontrolę wchodzą: dietetyk szpitalny, pielęgniarka epidemiologiczna, z-ca dyrektora ds. medycznych. Pobrane do kontroli potrawy, wysyłane są do badania do PPIS.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Tak, ilość spożywanych posiłków przez pacjenta, na bieżąco codziennie nadzoruje pielęgniarka.
Stan odżywienia pacjenta ocenia przy przyjęciu wg skali NRS oraz w trakcie pobytu lekarz.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
TAK- z tytułem magistra dietetyki ze specjalnością żywienie kliniczne.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Tak, można zgłaszać skargi dotyczące niewłaściwego żywienia na adres email, lub do pielęgniarki oddziałowej lub dietetyka szpitalnego. Osobą odpowiedzialna za kontakt w sprawie zgłaszanych skarg są w kolejności: dietetyk szpitalny, kierownik działu administracyjno – gospodarczego, z-ca dyrektora ds. medycznych.
W przypadku zatrucia zbiorowego – informowani są: Zarząd Szpitala, dietetyk szpitalny, pielęgniarka epidemiologiczna, pielęgniarz naczelny, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Na adres mailowy zgłoszono 2 skargi dotyczące żywienia
Dotyczyła złej jakości i wyglądu ziemniaków przygotowanych do obiadu
Posklejanych pierogów.
Bezpośrednio zgłaszane skargi do dietetyka są rozwiązywane na bieżąco dotyczyły:
Ilości dodatku (wędlina, ser) do śniadania lub kolacji (zostało dołożone),
Braku różnorodności dodatków – 3 dzień sałata do posiłku (zgłoszono do firmy, wymiana),
Opóźnienia dostarczenia posiłku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Szkolenia w 2019 z zakresu żywienia 2.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Wykaz i charakterystyka diet.
Ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2005 r. nr 178 poz.1480 )
Klasyfikacja i charakterystyka diet wg. Instytutu Żywności i Żywienia: „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach”
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Szpital w postępowaniu przetargowym wymienia obowiązek dostarczenia innej diety dla pacjenta niż wymienione ze względu na poglądy pacjenta lub inne uwarunkowania. Firm zewnętrzna ma obowiązek dostarczyć dietę bezmleczną lub bezglutenową.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Firm zewnętrzna cateringowa ma obowiązek dostarczyć dietę wegańską lub wegetariańską.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Szpital zapewnia chorym preparaty doustne, np.:
Calogen o smaku truskawkowym, Nutrison Advanced Cubison , Cubitan , Diasip, Nutridrink Juice Style, Nutrison Pack, Nutrison Advanced Diason, Nutrison Advanced Peptisorb, Nutrison Advanced Protison, Nutrison Energy, Nutrison Multi fibre, Protifar, Nutridrink, Nutridrink protein, Nutrison 1000 Coplete Multi Fibre , Nutrison Advanced Diason Energy HP, Preop, Renilon, Nutilis Clear.