SZPITAL WOJEWÓDZKI
w Bielsku
43-316 BIELSK
Al. Arm
NIP 547-18-42-468
Bielsko-Biała, dnia 10.12.2019 r.
DN/0717-3V /2891 /2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia 26.11.2019 r.
poniżej przedstawiam informacje:
Ad. 1. W Szpitalu Wojewódzkim w Bielsku-Białej jest zatrudnionych 3 dietetyków. W
załączeniu przedstawiamy ich zakresy obowiązków.
Ad. 2. Na 1 dietetyka przypada średnio 134 pacjentów.
Ad. 3. Tak.
Ad. 4. Dzienna stawka żywieniowa przypadająca na 1 pacjenta wynosi 17,26 zł.
Ad. 5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej i w umowie jest określona
minimalna kwota przeznaczona na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
Ad. 6. W umowie z firmą cateringową zawarty jest paragraf dotyczący szczegółowych
wymagań dotyczących norm żywieniowych posiłków, który cytujemy poniżej:
1. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla mężczyzn i kobiet w wieku 26-60 lat ustala się
na poziomie: dla diety podstawowej i łatwostrawnej - średnio 2300 kcal, dla diety z
ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowej) - średnio 1500 kcal.
2. Przy 3 posiłkach dziennie dla diety podstawowej i łatwostrawnej: na śniadanie przypada
35% dziennego zapotrzebowania w kcal; na obiad przypada 40% dziennego
zapotrzebowania w kcal; na kolację przypada 25% dziennego zapotrzebowania w kcal;
3. Przy 5 posiłkach dziennie dla diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
(cukrzycowej): na śniadanie przypada 25% dziennego zapotrzebowania w kcal; na drugie
śniadanie przypada 10% dziennego zapotrzebowania w kcal; na obiad przypada 35%
dziennego zapotrzebowania w kcal; na podwieczorek przypada 10% dziennego
zapotrzebowania w kcal; na kolację przypada 20% dziennego zapotrzebowania w kcal;
4. Zawartość składników odżywczych w dziennej racji pokarmowej dla diety podstawowej i
łatwostrawnej wynosi: białko ogółem ok. 80 g, przy czym udział białka zwierzęcego nie
powinien być mniejszy niż 30% całej ilości biatka, tłuszcze ogółem ok. 76 g, węglowodany
ok. 322 g.
5.. W dziennej diecie powinny pojawiać się trzy razy dziennie: świeże warzywa w ilości co
najmniej 60 g/os, w tym na śniadanie nie mniej niż 30g/os jako dodatku, lub owoce w
ilości co najmniej 100 g/os dla wszystkich pacjentów z dietą podstawową oraz dla innych
diet według zleceń lekarskich.
6. Wykonawca zobowiązany jest stosować normy wyżywienia dla poszczególnych grup
produktów wg zaleceń Instytutu żywności i Żywienia w dziennej racji pokarmowej dla
diety podstawowej i łatwostrawnej, które wynoszą:
1) Produkty zbożowe i ziemniaki: pieczywo pszenne i żytnie - 235 g, mąka, makarony -
35 g, kasze, ryż, płatki owsiane - 32,5 g, ziemniaki - 300g
2) Warzywa i owoce: warzywa - 475 g, owoce - 275g
3) Mleko i przetwory mleczne: mleko i mleczne napoje fermentowane - 500 g, sery
twarogowe - 45 g, sery podpuszczkowe - 15 g,
4) Mięso, wędliny, ryby, jaja: mięso, drób/bez kości/ - 80 g, wędliny - 32,5 g, ryby - 208,
jaja 1/3 szt.
5) Tłuszcze: Zwierzęce 22,5 g, roślinne 25 g, cukier i słodycze 42,5 g.
7. Szczegółowe wymagania Zamawiającego wobec Wykonawcy odnośnie dostarczanych
posiłków dla diety podstawowej i łatwostrawnej:
1) śniadanie dla pacjentów powinno składać się z: zupy mlecznej w ilości 300 ml (co
najmniej 5 razy w tygodniu), pieczywa w ilości co najmniej 120g /os (dieta cukrzycowa
pieczywo gruboziarniste co najmniej 60 g/os), masło w ilości co najmniej 15 g/os,
dodatek typu wędlina nie mniej niż 50 g/os lub ser biały w ilości nie mniejszej niż 50
g/os lub ser żółty w ilości nie mniejszej niż 50 g/os lub ser topiony w ilości nie
mniejszej niż 50 g/os lub jajko gotowane w ilości nie mniejszej niż 1 szt./os, herbata
w ilości 250 ml/os, oraz dodatkowo warzywa świeże w ilości nie mniej niż 30 g/os.
jako dodatek.
2) obiad dla pacjentów składać się powinien z: zupy w ilości 300 ml (co najmniej dwa
razy w tygodniu zróżnicowanie zup dla diety podstawowej iłatwostrawnej), mięsa lub
ryby w ilości co najmniej 80 g/os, surówki lub warzyw gotowanych w ilości co najmniej
100 g/os, dodatku do Il dania w postaci skrobi w ilości co najmniej 200 g/os, kompotu
lub napoju owocowego w ilości co najmniej 250 ml/os. W przypadku
przygotowywania Il dania w postaci dań jarskich i półjarskich II danie winno być w
ilości co najmniej 300g/os.
3) kolacja dla pacjentów składać się powinna z: wędliny w ilości co najmniej 50 g/os lub
sera żółtego w ilości co najmniej 50 g/os lub sera białego w ilości co najmniej 50 g/os
lub sera topionego w ilości co najmniej 50 g/os, masło w ilości co najmniej 15 g/os,
pieczywo w ilości co najmniej 120 g/os, (dieta cukrzycowa pieczywo gruboziarniste
co najmniej 60 g/os), herbata w ilości 250 ml/os, oraz dodatkowo warzywa świeże w
ilości nie mniej niż 30 g/os. jako dodatek.
Ad. 7. Pani Dietetyk/Kontroler jakości zatrudniona przez Szpital sprawdza na bieżąco jakość
podawanych posiłków pacjentom.
Ad. 8. Panie pielęgniarki z danego Oddziału kontrolują czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu.
Ad. 9. Tak.
Ad. 10. W Szpitalu zatrudniony jest Pełnomocnik Praw Pacjenta, do którego może się zgłosić
każdy pacjent w sprawie skargi.
Ad. 11. W 2017 i 2018 r. nie było żadnej skargi dotyczącej niewłaściwego żywienia.
Ad. 12. Nie.
Ad. 13. Poniżej podajemy rodzaje diet stosowanych w Szpitalu:
Trzyposiłkowe całodzienne racje pokarmowe
1. Dieta podstawowa
2. Dieta łatwostrawna
3. Dieta łatwostrawna bezsolna
4. Dieta łatwostrawna mielona
5. Dieta łatwostrawna mielona bezsolna
6. Dieta łatwostrawna beztłuszczowa
7. Dieta łatwostrawna beztłuszczowa mielona
8. Dieta łatwostrawna bezresztkowa
9. Dieta łatwostrawna bezresztkowa mielona
10.
11.
12.
13;
14.
15.
16.
17,
18.
19;
20.
21.
22.
23.
24.
25:
26.
2
28.
Dieta niskobiałkowa I 30g białka
Dieta niskobiałkowa I 30g biatka bezsolna
Dieta niskobiałkowa NII ograniczenie białka do 50g na dobę
Dieta niskobiałkowa NII ograniczenie białka do 50g na dobę bezsolna
Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę
Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę bezsolna
Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę wysokobiałkowa
Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę beztłuszczowa
Dieta kleikowa
Dieta mleczna
Dieta po cystektomii wysokobiałkowa
Dieta płynna
Dieta bez mleka
Dieta bezmięsna
Dieta ziemniaczano ryżowa
Dieta kisiel galaretka
Dieta alergiczna
Dieta neutropeniczna
Dieta wysokobiałkowa papkowata
Pięcioposiłkowe całodzienne racje żywieniowe
1. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
2. Dieta z ograniczeniem tatwo przyswajalnych węglowodanów bezsolna
3. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów mielona
4. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów beztłuszczowa
5. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów bezresztkowa
6. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów niskobiatkowa II
7. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów niskobiałkowa II bezsolna
8. Dieta Schemat po resekcji żołądka
9. Dieta krwawiący wrzód żołądka
10. Dieta łatwostrawna wysokobiałkowa
11. Dieta neutropeniczna z ograniczeniem tatwo przyswajalnych węglowodanów
Diety opracowane są w oparciu o wiedzę dietetyka, lekarza, publikacje naukowe.
Ad. 14. W Szpitalu Wojewódzkim w Bielsku-Białej nie było takiej sytuacji. Zawsze byliśmy w
stanie zapewnić pacjentowi odpowiednią dietę wskazaną przez lekarza.
Ad. 15. Tak.
Ad. 16. Tak.
Z poważaniem
(p
Bielsko — Biała, dn. 29.08.2018
Szpital Wojewódzki w Bielsku-Białej
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
DIETETYK W ODDZIALE
Imię i nazwisko
Komórka organizacyjna
Oddział Chorób Wewnętrznych i Diabetologii |
Stanowisko Dietetyk
Podlega służbowo i merytorycznie Pielęgniarce Oddziałowej Oddziału
Wewnętrznego I Diabetologii, współpracuje z
Kierownikiem Oddziału i lekarzami w
Oddziale
Cel stanowiska realizowanie zadań w zakresie żywienia
człowieka zdrowego i chorego,
prowadzenie profilaktyki chorób
dietozależnych oraz edukacja osób o
zwiększonym ryzyku cukrzycy, ze stanem
przedcukrzycowym oraz leczonych z powodu
cukrzycy oraz ich opiekunów i członków
rodziny.
Dietetyk wykonuje swoje obowiązki i zadania na stanowisku pracy na podstawie :
1. Ustawy o działalności leczniczej.
2. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 lipca 2011 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych
od pracowników na poszczególnych rodzajach stanowisk pracy w podmiotach leczniczych
niebędących przedsiębiorcami
3. Kodeks etyki zawodowej Dietetyka RP
4. Kodeksu Pracy
5. Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014 r. w sprawie
klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania
6. Regulaminu Porządkowego Szpitala.
I. Zakres obowiązków:
„ planowanie, nadzorowanie i wdrażanie, opartego na podstawach naukowych, żywienia
indywidualnego, zbiorowego oraz leczniczego u pacjentów Oddziału
. profilaktyka chorób dietozależnych
„ocena sposobu żywienia i zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze pacjentów
Oddziału
4. planowanie i opracowanie jadłospisów zgodnie z obowiązująca klasyfikacją i zasadami
żywienia pacjentów Oddziału
rozpoznawanie, zapobieganie i współuczestniczenie w leczeniu otyłości
i niedożywienia,
. prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
. edukacja osób o zwiększonym ryzyku cukrzycy, ze stanem przedcukrzycowym oraz leczonych
z powodu cukrzycy oraz ich opiekunów i członków rodziny na temat zdrowego odżywiania się
i jego roli w leczeniu (w tym praktyczne informacje dotyczące zawartości węglowodanów w
pokarmach, wartości energetycznej i kompozycji posiłków, tworzenie planu żywienia, który
uwzględnia indywidualne nawyki, potrzeby)
LN
1
JO
8. przestrzeganie praw pacjenta.
.. przestrzeganie zasad współżycia społecznego, etyki zawodowej i ogólnej.
10. przestrzeganie tajemnicy służbowej i zawodowej.
11. zgłaszanie Pielęgniarce Oddziałowej awarii, uszkodzenia aparatury i sprzętu niezbędnych do
realizacji świadczeń.
12. stałe pogłębianie wiedzy i doskonalenie umiejętności poprzez udział w szkoleniach,
uaktualnianie wiedzy.
13. przedłożenie w dziale kadr kserokopii zaświadczeń i certyfikatów świadczących o ukończeniu
szkoleń.
14. wykonywanie zadań i obowiązków wynikających ze zintegrowanego systemu zarządzania
jakością.
15. przestrzeganie higieny, bezpieczeństwa i dyscypliny pracy.
16. przestrzeganie zasad ochrony informacji i danych osobowych
17. samokontrola prawidłowości wykonywania własnej pracy.
18. dbanie o dobry wizerunek Szpitala.
IL. Zakres uprawnień.
Dietetyk w Oddziale ma prawo do:
1. planowania, nadzorowania i wdrażania żywienia u pacjentów w Oddziale.
2. realizowania zadań zgodnie z wiedzą, umiejętnościami i standardami obowiązującymi
w
e
w Szpitalu.
. prowadzenia edukacji zdrowotnej pacjentów, określenia treści planu i sposobu realizacji
szkolenia edukacyjnego stosownie do wieku, stanu chorego, z uwzględnieniem trudności i
problemów specyficznych dla danego pacjenta.
wyboru miejsca oraz środków pomagających w przeprowadzenia szkolenia edukacyjnego,
5. informowania pacjenta i udzielania wskazówek odnośnie żywienia,
6. uzyskania od lekarza pełnej informacji o stanie pacjenta w zakresie niezbędnym do
realizowania świadczeń żywieniowych,
7. doskonalenia zawodowego.
8.
samodzielnego organizowania pracy na swoim stanowisku,
9. zgłaszania uwag dotyczących wyposażenia stanowiska pracy,
III. Zakres odpowiedzialności.
Dietetyk w Oddziale odpowiada za :
1.
e
3.
4.
ŚS
6.
planowanie, nadzorowanie i wdrażanie, opartego na podstawach naukowych, żywienia
indywidualnego, zbiorowego oraz leczniczego u pacjentów Oddziału
realizowanie procesu edukacji zdrowotnej pacjentów diabetologicznych
prowadzenie dokumentacji procesu edukacji
wykonywanie czynności, świadczeń które wynikają z posiadania określonych kwalifikacji
i kompetencji.
przestrzeganie tajemnicy zawodowej ,
przestrzeganie praw pacjenta,
Dietetyk jest zobowiązywana do wykonywania innych poleceń przełożonego nie ujętych w niniejszym
zakresie a zgodnych z przepisami prawa i umową o pracę.
Przyjęłam do wiadomości i ścisłego przestrzegania.
Data, p
odpis pracownika
Bielsko — Biała, dn. 29.08.2018
Szpital Wojewódzki w Bielsku-Białej
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
ST. DIETETYK W PORADNI
Imię i nazwisko
Komórka organizacyjna Poradnia diabetologiczna dla dzieci i
dorosłych
Stanowisko St. Dietetyk
Pielęgniarce Oddziałowej Oddziału
Wewnętrznego i Diabetologii, współpracuje z
Kierownikiem Oddziału i lekarzami w
Poradni
Podlega służbowo i merytorycznie
Cel stanowiska realizowanie zadań w zakresie żywienia
pacjentów diabetologicznych,
prowadzenie profilaktyki chorób
dietozależnych, edukacja osób o
zwiększonym ryzyku cukrzycy, ze stanem
przedcukrzycowym oraz leczonych z powodu
cukrzycy oraz ich opiekunów i członków
rodziny.
St. Dietetyk wykonuje swoje obowiązki i zadania na stanowisku pracy na podstawie :
1. Ustawy o działalności leczniczej.
2. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 lipca 2011 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych
od pracowników na poszczególnych rodzajach stanowisk pracy w podmiotach leczniczych
niebędących przedsiębiorcami
3. Kodeks etyki zawodowej Dietetyka RP
4. Kodeksu Pracy
5. Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014 r. w sprawie
klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania
6. Regulaminu Porządkowego Szpitala.
I. Zakres obowiązków:
„ planowanie i wdrażanie, opartego na podstawach naukowych, żywienia
indywidualnego, zbiorowego oraz leczniczego u pacjentów diabetologicznych
profilaktyka chorób dietozależnych
ocena sposobu żywienia i zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze pacjentów
Diabetologicznych
4. planowanie i opracowanie jadłospisów zgodnie z obowiązująca klasyfikacją i zasadami
żywienia pacjentów diabetologicznych
rozpoznawanie, zapobieganie i współuczestniczenie w leczeniu otyłości
i niedożywienia,
. prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
edukacja osób o zwiększonym ryzyku cukrzycy, ze stanem przedcukrzycowym oraz leczonych
z powodu cukrzycy oraz ich opiekunów i członków rodziny na temat zdrowego odżywiania się
i jego roli w leczeniu (w tym praktyczne informacje dotyczące zawartości węglowodanów w
pokarmach, wartości energetycznej i kompozycji posiłków, tworzenie planu żywienia, który
uwzględnia indywidualne nawyki, potrzeby)
> NW
u
da
54
2
D
8. przestrzeganie praw pacjenta.
9. przestrzeganie zasad współżycia społecznego, etyki zawodowej i ogólnej.
10. przestrzeganie tajemnicy służbowej i zawodowej.
11. zgłaszanie Pielęgniarce Oddziałowej awarii, uszkodzenia aparatury i sprzętu niezbędnych do
realizacji świadczeń.
12. stałe pogłębianie wiedzy i doskonalenie umiejętności poprzez udział w szkoleniach,
uaktualnianie wiedzy.
13. przedłożenie w dziale kadr kserokopii zaświadczeń i certyfikatów świadczących o ukończeniu
szkoleń.
14. wykonywanie zadań i obowiązków wynikających ze zintegrowanego systemu zarządzania
jakością.
15. przestrzeganie higieny, bezpieczeństwa i dyscypliny pracy.
16. przestrzeganie zasad ochrony informacji i danych osobowych
17. samokontrola prawidłowości wykonywania własnej pracy.
18. dbanie o dobry wizerunek Szpitala.
II. Zakres uprawnień.
St. Dietetyk w Poradni ma prawo do:
1. planowania i wdrażania żywienia u pacjentów w diabetologicznych.
2. realizowania zadań zgodnie z wiedzą, umiejętnościami i standardami obowiązującymi
w Szpitalu.
3. prowadzenia edukacji zdrowotnej pacjentów, określenia treści planu i sposobu realizacji
szkolenia edukacyjnego stosownie do wieku, stanu chorego, z uwzględnieniem trudności i
problemów specyficznych dla danego pacjenta.
4. wyboru miejsca oraz środków pomagających w przeprowadzenia szkolenia edukacyjnego,
5. informowania pacjenta i udzielania wskazówek odnośnie żywienia,
6. uzyskania od lekarza pełnej informacji o stanie pacjenta w zakresie niezbędnym do
realizowania świadczeń żywieniowych,
7. doskonalenia zawodowego.
8. samodzielnego organizowania pracy na swoim stanowisku,
9. zgłaszania uwag dotyczących wyposażenia stanowiska pracy,
II. Zakres odpowiedzialności.
St. Dietetyk w Poradni odpowiada za :
1. planowanie i wdrażanie, opartego na podstawach naukowych, żywienia
indywidualnego, zbiorowego oraz leczniczego u pacjentów diabetologicznych
2. realizowanie procesu edukacji zdrowotnej pacjentów diabetologicznych
3. prowadzenie dokumentacji procesu edukacji
4. wykonywanie czynności, świadczeń które wynikają z posiadania określonych kwalifikacji
i kompetencji.
5. przestrzeganie tajemnicy zawodowej,
" 6. przestrzeganie praw pacjenta,
St. Dietetyk jest zobowiązywana do wykonywania innych poleceń przełożonego nie ujętych w
niniejszym zakresie a zgodnych z przepisami prawa i umową o pracę.
Przyjęłam do wiadomości i ścisłego przestrzegania.
Data, podpis pracownika
Bielsko-Biała 11.09.2017r.
Szpital Wojewódzki w Bielsku-Białej
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, ODPOWIEDZIALNOŚCI I UPRAWNIEŃ
DIETETYKA-KONTROLER JAKOŚCI ŻYWIENIA
Imię i Nazwisko
Nazwa Stanowiska Dietetyk- kontroler jakości żywienia
Podlega służbowo i merytorycznie Zastępcy Dyrektora ds. Pielęgniarstwa.
Cel stanowiska Nadzór nad realizacją kompleksowej usługi
żywienia pacjentów Szpitala wykonywanej przez
podmiot zewnętrzny
Dietetyk-kontroler jakości żywienia wykonuje swoje obowiązki na podstawie przepisów prawa,
a zwłaszcza
>P ĘĄ
a
Ustawy o działalności leczniczej.
Kodeksu Pracy.
Regulaminów i zarządzeń obowiązujących w Szpitalu Wojewódzkim.
Zakres podstawowych obowiązków:
Dietetyk-kontroler jakości żywienia — zgodnie z Art.100 Kodeksu Pracy obowiązuje:
1. Przestrzeganie czasu pracy ustalonego w Szpitalu.
2. Przestrzeganie regulaminu pracy, kodeksu pracy, zarządzeń i poleceń Dyrektora Szpitala
oraz instrukcji bezpieczeństwa pożarowego.
3. Przestrzeganie przepisów i zasad bhp i p.poż.
4. Dbanie o miejsce pracy, chronienie mienia szpitala.
5. Dbanie o dobry wizerunek szpitala
6. Zachowanie w tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na
straty.
7. Przestrzeganie zasad współżycia społecznego. etyki ogólnej i zawodowej
8. Przestrzeganie procedur i standardów obowiązujących w Szpitalu.
9. Przestrzeganie przepisów wynikających z ustawy o ochronie danych osobowych.
10. Przestrzeganie procedur i zarządzeń wynikających ze zintegrowanego Systemu
Zarządzania.
11. Zaznajamianie się z polityką jakości, bhp i środowiska Szpitala Wojewódzkiego.
12. Dostarczanie do Działu Służb Pracowniczych kserokopii zaświadczeń potwierdzających
udział w szkoleniu i konferencji.
Do obowiązków Dietetyka-kontrolera jakości żywienia należy w szczególności:
Nadzór nad przekazywaniem zamówienia posiłków z poszczególnych oddziałów.
Sprawdzanie zgodności pomiędzy zamówieniem a ilością wydanych posiłków. kontrola
realizacji korekt do zamówień.
Sporządzanie miesięcznego zestawienia wydanych całodziennych racji żywieniowych z
podziałem na śniadanie, obiad, kolację.
Przyjmowanie uwag i reklamacji z oddziałów. Sporządzanie raportów z ilości i rodzajów
przyjętych reklamacji. pisemne informowanie o reklamacjach i podjętych działaniach z-cę
dyrektora ds. pielęgniarstwa.
Analiza dziennego jadłospisu, kontrola wartości odżywczych i energetycznych wybranej
diety.
Analiza jadłospisów dekadowych.
Kontrola prawidłowości sporządzanych diet i zgodności ze zleceniem lekarza.
Kontrola gramatury posiłków przygotowanych do spożycia.
Kontrola daty ważności produktów zaplanowanych w menu jadłospisu na dany dzień.
„. Ocena organoleptyczna przygotowanych posiłków.
„ Kontrola temperatury posiłków wydawanych z kuchni oraz okresowa kontrola temperatury
posiłków dostarczonych do oddziałów.
„ Kontrola jakości ilości podawanego w termosach napoju.
„. Kontrola wysokości wkładu surowca ( ..wsad do kotła )obliczona na podstawie kalkulacji
przedstawionej przez wykonawcę oraz otrzymanych wartości zastosowanych produktów.
14.
15;
16.
1%,
18.
19,
20.
11.
Dietetyk-koniroler jakości ży
Kontrola przestrzegania przez pracowników procedur HACCP.
Kontrola prawidłowości przechowywania próbek żywnościowych.
Kontrola czystości pomieszczeń kuchni i magazynu. naczyń. Sprzętu. tac, wózków
transportowych.
Kontrola ubioru i czystości pracowników kuchni i magazynu podczas wykonywania prac.
Prowadzenie dokumentacji w tym :
— monitoring dzienny dotyczący kontroli temperatury wydawania posiłków. gramatury
wydawanych posiłków, oceny organoleptycznej, oceny stanu sanitarnego pomieszczeń
kuchni temperatury posiłków dostarczanych do oddziału.
— miesięczne zestawienie ilości wydanych posiłków z podziałem na oddział i wydane
racje żywnościowe tj. śniadanie, obiad, kolacja , obliczenie ilości osobodni,
— _ miesięczne zestawienie reklamacji,
— raport z kontroli czystości i przestrzegania procedur HACCP,
Samokontrola prawidłowości wykonania własnej pracy.
Wykonywanie innych czynności nie ujętych a zgodnych z kwalifikacjami i zadaniami na
danym stanowisku.
Zakres odpowiedzialności:
śenia odpowiedzialny jest za całokształt powierzonych mu
obowiązków, w tym z :
TV.
Ni
L..
RR w
Prawidłowe organizowanie pracy zapewniającej wykonanie powierzonych
obowiązków.
Czystość i porządek w przydzielonym pomieszczeniu.
Przestrzeganie dyscypliny pracy i subordynację służbową.
Przestrzeganie tajemnicy służbowej i państwowej.
Za szkodę wyrządzoną pracodawcy (art.l 14-127 kp.).
Zakres uprawnień:
zależnie od uprawnień wynikających z ustawodawstwa pracy Dietetyk-kontroler jakości
żywienia ma prawo do:
1.
2
Nadzorowania i kontrolowania realizacji kompleksowej usługi żywienia pacjentów
Szpitala przez podmiot zewnętrzny wyłoniony w drodze postępowania
przetargowego.
Zgłaszania uwag w przypadku zauważonych nieprawidłowości .
Niniejszy zakres zadań i obowiązków stanowi integralną część umowy o pracę i zostaje dołączony
do akt osobowych pracownika.
'zyjmuję do wiadomości i stosowania
(data i podpis pracownika) (Dyrektor)