; Zakład Karny Nr 2 w Łodzi
SŁUŻBA 93-161 Łódź, ul. J.l. Kraszewskiego 1/5
WIĘZIENNA tel. 42 675 06 00, fax 42 675 06 11, email: zk_2_lodz©sw.gov.pl
D.K.P.0143.3.2019.MM Łódź, 2019-12-4Ą
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
email: sprawa-17432©fedrowanie.siecobywatelska.pl
W odpowiedzi na Państwa wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia
26 listopada 2019 r. (data wpływu: 27 listopada 2019 r.) informuję, że w Zakładzie Karnym
Nr 2 włŁodzi:
1.
3.
w jednostce jest zatrudniony dietetyk, w zakresie swoich obowiązków ma pod
opieką zarówno pacjentów szpitala, jak i pozostałych osadzonych w jednostce.
Poza tym do obowiązków dietetyka należy: ustalanie jadłospisów dla chorych
zgodnie z zaleceniami lekarskimi, opracowywanie wniosków w sprawie
zaopatrzenia żywnościowego, sporządzanie diet, wymagających szczegółowej
dokładności wagowej, kalorycznej i jakościowej;
zatrudniony w jednostce dietetyk ma pod swoją opieką maksymalnie
293 osadzonych;
w szpitalu jest możliwość skorzystania z porady dietetyka, prośbę o taką poradę
osadzony może złożyć do wychowawcy oddziału, na którym jest
zakwaterowany;
wysokość dziennej stawki żywieniowej uzależniona jest od posiadanej normy
żywieniowej, dla podstawowej normy jest to 4 zł.
szpital, a także jednostka nie korzysta z usług firmy cateringowej;
jednostka posiada dokumentację dotyczącą wartości odżywczych i kaloryczności
posiłków w przypadku konieczności wykluczenia składnika z diety,
przygotowywana jest indywidualna dieta;
w całej jednostce, w tym także w szpitalu jest kontrolowana jakość posiłków
podawanych osadzonym. Lekarz kontroluje jakość posiłków przed wydaniem
ich na oddziały.
w szpitalu, podczas wydawania posiłku, obecna jest pielęgniarka, każda odmowa
przyjęcia posiłku jest odnotowana. Jeżeli pacjent wymaga pomocy przy
spożywaniu posiłku, to taka pomoc jest udzielana;
nie dotyczy;
10. w szpitalu istnieje możliwość zgłaszania skarg, w tym także dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia, wyznaczono osobę odpowiedzialną za
kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg;
11.średnio liczba skarg dotycząca żywienia wynosi ok. 5 skarg na rok w latach
2017-2018, natomiast nie było zgłoszeń dotyczących zatrucia;
12.w 2018 r. lekarze nie przechodzili szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu;
wniosku w dniu 17 października 2019 r.
13. w szpitalu stosowanych jest ok. 19 rodzajów diet, każda dieta opracowana jest
pod względem kaloryczności, zawartości białka, tłuszczy, węglowodanów,
produktów dozwolonych i zabronionych oraz sposobu przygotowania posiłku;
14. szpital jest w stanie zapewnić zlecone wyżywienie indywidualne (bezmleczne,
bezglutenowe);
15. jednostka jest w stanie zapewnić na życzenie pacjenta dietę wegetariańską lub
wegańską;
16.w szpitalu nie zapewniamy dla chorych doustnych suplementów pokarmowych,
gdyż nie są one produktem leczniczym; istnieje możliwość stosowania ich
przez osadzonych po uzyskaniu zgody lekarza prowadzącego i Dyrektora
szpitala.
Jednocześnie pragnę poinformować, że nie odnotowaliśmy wpływu Państwa
Wykonano w 1 egz.
1.
egz. —aa.