Dzień dobry,

Nie wiem czy taka forma odpowiedzi będzie Państwu odpowiadać – jeśli życzą sobie Państwo odesłania odpowiedzi w formie Pisma – proszę o informację. Poniżej odpowiedzi oznaczone na zielono na postawione pytania.

Pozdrawiam

Beata Brzozowska

Dyrektor Zarządzający

Klinika Promedion

KDK Medica Sp. z o.o.

Ul Wóycickiego 4

01-938 Warszawa

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. – NIE, nie posiadamy w tej chwili czynnej umowy z Dietetykiem
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? - 0
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? – Porady zewnętrzne – udostępniamy pacjentowi na życzenie informację gdzie można uzyskać poradę w Warszawie lub miejscu zamieszkania pacjenta.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? – od 40 do 60,00 PLN
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? Tak, Szpital posiada zewnętrzną firmę Cateringową – nie ustalono w umowie kwoty na zakup produktów żywieniowych – a jedynie stawki za posiłki.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. – Nie, nie posiadamy
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? -tak, kontroli podawanych posiłków dokonuje personel pielęgniarski – co dzień – poprzez ocenę ilościową i jakościową stosownie do zamówionej diety.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? Tak, pielęgniarka – co dzień.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? TAK
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? Tak , pielęgniarka koordynująca oddział.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. – Ani pacjenci ani nadzorujący proces personel pielęgniarski nie wnosił takich skarg ani incydentów.

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? – Praktyka własna – forma samokształcenia, - Nie w szpitalu -
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). Dieta lekkostrawna, wątrobowa, cukrzycowa, bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska, wegańska – wiedza lekarza, wiedza Dietetyka -firmy Cateringowej.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? – nie odnotowano takiego incydentu.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? TAK – z uwagą, że jest zgodna z zaleceniami zdrowotnymi dla pacjenta.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? NIE – nie stosujemy takiej praktyki – pacjenci w Szpitalu są hospitalizowani w systemie jednodniowym.