SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ
CENTRALNY SZPITAL KLINICZNY
UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W ŁODZI
©392-213 Łódź, ul. Pomorska 251
REGON: 472147559 _ NIP:728-22-46-128 KRS:0000149790
(62 pocztaQcsk.umed.pl QQ www.csk.umed.pl
Łódź, dnia 06 grudnia 2019 r.
L.dz. DN/ LLUŚ /2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Szanowni Państwo,
W odpowiedzi na Państwa maila w załączeniu przesyłamy wnioskowane informacje publiczne:
1. W Centralnym Szpitalu Klinicznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi zatrudnionych jest 12
dietetyków. (Zakres obowiązków w załączeniu)
2. W Szpitalu na jednego dietetyka przypada 57,5 osoby.
3. W każdej placówce istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka, która zazwyczaj
zlecana jest przez lekarza w formie indywidualnej konsultacji. Pacjent może również uzyskać poradę
na własną prośbę. Ponadto organizowane są zbiorowe edukacje żywieniowe dla pacjentów
w oddziałach.
4. Dzienna stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta wynosi:
16,08 zł brutto w szpitalu przy ul. Czechosłowackiej
17,71 zł brutto w szpitalu przy ul. Pomorskiej
21,03 zł brutto w szpitalu przy ul. Pankiewicza
5. Szpitale korzystają z usług zewnętrznych firm cateringowych. W umowie z firmą szpitali przy
ul. Czechosłowackiej i Pomorskiej określono minimalną kwotę przeznaczoną na zakup składników
użytych do przygotowywania posiłków, która wynosi min. 60% dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na jednego pacjenta. W Szpitalu przy ulicy Pankiewicza nie określono takiej kwoty.
6. Dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowywania posiłków posiadają
firmy cateringowe, które mają obowiązek okazać ją na żądanie Szpitala. W przypadku firmy
cateringowej świadczącej usługi dla Szpitali przy Czechosłowackiej i Pomorskiej wartość odżywcza
posiłków wyliczana jest zgodnie z programem MAPI jadłospis 2. W przypadku z firmy świadczącej
usługę żywienia zbiorowego w Szpitalu przy ulicy Pankiewicza jest to program Dietetyk Dopuszczalna
ilość konserwantów, barwników i dodatków sprawdzana jest na etykietach produktów używanych do
przygotowywanych posiłków. Lista alergenów znajduje się na każdym jadłospisie
7. W Szpitalach kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom. Za kontrolę odpowiadają
dietetycy, a poza godzinami pracy dietetyków pielęgniarki dyżurne. Oprócz bieżącego nadzoru
dietetycy prowadzą dokumentację, która obejmuje kontrolę jakości wydawanych posiłków oraz
czystości kuchenek oddziałowych. Kontrola ta odbywa się minimum raz w miesiącu w każdej klinice.
Codziennie prowadzi się również kontrole organoleptyczną posiłków i sprawdza ich temperaturę.
8. W placówkach kontroluje się, czy każdy pacjent otrzymuje posiłek właściwy dla zleconej przez
lekarza diety. W przypadku pacjentów wymagających leczenia żywieniowego i/lub pomocy przy
spożywaniu posiłków stosuję się kontrolę ilości spożytego pokarmu. Kontrole te przeprowadzają
dietetycy i/lub pielęgniarki przy każdym posiłku. Jeżeli pacjent wymaga leczenia żywieniowego
stosowne zapisy i dokumentacja znajdują w historii choroby. Za prowadzenie takiej dokumentacji
odpowiadają lekarze.
9. W umowach z firmami cateringowymi określono wymóg zatrudnienia dietetyka.
10. W Szpitalu istnieją procedury zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia pokarmowego. Skargi dotyczące jakości żywienia kierowane są do dietetyka (ustnie,
w formie pisemnej, bądź poprzez wpisy w zeszytach uwag żywieniowych dostępnych w klinikach).
Przypadki zatruć pokarmowych zgłaszane powinny być pielęgniarką bądź/i lekarzom, którzy z kolei
powinni zgłosić takie zdarzenie pielęgniarkom epidemiologicznym. Dalsze postępowanie będzie
zgodne z Ustawą o Chorobach Zakaźnych.
11. W latach 2017-2018 nie odnotowano w Szpitalu skarg dotyczących zatruć pokarmowych. Skargi
dotyczące niewłaściwego żywienia w tych latach były sporadyczne, wystarczyło telefoniczne
zgłoszenie problemu i firma natychmiast wdrażała działania korygujące.
cc
z zzz
180 9001:2015
Dane teleadresowe placówek szpitala w Łodzi:
ul. Pomorska 251 (budynek A-3 IStomatologii) Tel. 42 675 75 00 Fax 42 678 93 68
ul. Pomorska 251 (budynek A-1 CKD) Te. 42 201 41 00 Fax 42 201 41 01
jl. Czechosłowacka 6/10 (bud. B-1 Psychiatria) Tel. 42 675 72 72 Fax 42 679 17 80
— | Jul. Pankiewicza 16 (ul. Sporna 36/50) Tel. 42 617 77 77 Fax 42 61779 88
CARA
Misja Szpitala: „Nasze Leczenie Ukoi Cierpienie”
12. W 2018 roku lekarze nie przechodzili prowadzonych przez dietetyków szkoleń z zakresu
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu. Obecnie w opracowaniu jest program promocji zdrowia
w zakresie prawidłowego odżywiania dla pacjentów oraz personelu Szpitala.
13. W placówkach przy ul. Pomorskiej oraz ul. Czechosłowackiej stosuje się 23 rodzaje diet:
ogólna/podstawowa, lekkostrawna, wrzodowa, niskokaloryczna, cukrzycowa, cukrzycowa-
niskobiałkowa, niskobiałkowa, wysokobiałkowa, niskosodowa, ubogofosforanowa, dieta dla
pacjentów dializowanych, niskotłuszczowa, niskocholesterolowa, bezglutenowa, wegetariańska,
płynna, papkowata, dieta do sondy, kleikowa, eliminacyjna, bezmleczna, dieta dla dzieci
i młodzieży, dieta VMA.
W placówce przy ul. Pankiewicza stosuje się 12 rodzajów diet: ogólna-odpowiednia do wieku,
bezglutenowa, lekkostrawna, wysokobiałkowa, cukrzycowa, bogatoresztkowa, pokrzywkowa,
niskocholesterolowa, niskokaloryczna, wysokokaloryczna, bezmieczna, trzustkowa.
W razie konieczności Szpitale mogą wymagać od firm cateringowych przygotowania posiłków na
dietę wymagającą indywidualnego doboru produktów spożywczych. Stosowane diety oparte są
o wiedzę dietetyków, lekarzy, zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia, Zalecenia kliniczne dotyczące
postępowania u chorych na cukrzycę Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz piśmiennictwo:
1 Ciborowska H, Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie chorego i zdrowego człowieka. PZWL, Warszawa, 2014.
2 Gawęcki J, Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa, 2017.
3. _ Gertig H, Przysławski J.: Bromatologia. Zarys nauki o żywieniu zdrowego człowieka. PZWL, Warszawa, 2015.
4
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę.
Via Medica, 2017.
5. Jarosz M.: Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. IŻŻ, Warszawa, 2011.
14. Szpitale są w stanie zapewnić pacjentom diety wskazane przez lekarzy.
15. Na życzenie pacjenta Szpitale zapewniają dietę wegetariańską lub wegańską.
16. Szpitale zapewniają chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia,
jeśli takie jest zalecenie lekarskie.
SP ZOZ Cent nicznego
Uniw M
dr n. med. Móni
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ
CENTRALNY SZPITAL KLINICZNY
ś EN
UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W ŁODZI
PA 92-213 Łódź, ul. Pomorska 251
REGON: 472147559 NIP: 728-22-46-128 KRS: 0000149790
© 42 675 75 00 (e pocztaQ©csk.umed.pl
© 42 678 93 68 CJ) http://www.csk.umed.pl/
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej PION
Centralny Szpital Kliniczny
. NACZELNA PIELĘGNIARKA
Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, ODPOWIEDZIALNOŚCI I UPRAWNIEŃ
Stanowisko: Dietetyk Szpitala
Podporządkowanie służbowe: Naczelna Pielęgniarka
Podporządkowanie merytoryczne: Naczelna Pielęgniarka
add
l. OGÓLNY ZAKRES OBOWIĄZKÓW
Ogólny zakres obowiązków Dietetyka szpitala wynika z:
1. Kodeksu Pracy
2. Regulaminu pracy Szpitala
3. Regulaminu organizacyjnego Szpitala.
Ponadto do ogólnych obowiązków Dietetyka szpitala należy:
— znajomość obowiązujących przepisów, zarządzeń, instrukcji i innych aktów normatywnych
dotyczących jego zakresu pracy.
Ii. SZCZEGÓŁOWY ZAKRES OBOWIĄZKÓW
Część A - dotycząca całego Szpitala:
1. Przestrzeganie ustalonego czasu pracy, wykorzystywanie go w sposób jak najbardziej efektywny.
2. Przestrzeganie prawa, wewnętrznych aktów normatywnych (instrukcji, regulaminów, procedur).
3. Zachowanie w tajemnicy (również po rozwiązaniu stosunku pracy) informacji dotyczących danych
osobowych pracowników, studentów, pacjentów zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych.
4. Noszenie w czasie pracy odzieży roboczej oraz identyfikatora.
5. Dbanie o korzystny wizerunek Szpitala w kontaktach zewnętrznych i wewnętrznych.
6.
10.
Realizowanie decyzji i poleceń przełożonych lub innych kompetentnych służb w sytuacjach
nadzwyczajnych związanych z wystąpieniem zagrożenia epidemiologicznego, klęską żywiołową,
katastrofą, wypadkiem masowym, atakiem terrorystycznym lub innymi zdarzeniami o podobnym
charakterze.
W przypadku, gdy z uzasadnionych przyczyn nie może prawidłowo wykonać prac wymienionych
w obowiązującym go zakresie czynności lub obowiązujących przepisów i otrzymanych poleceń,
powinien o tym powiadomić Naczelną Pielęgniarkę.
Uzyskiwanie każdorazowo zgody Naczelnej Pielęgniarki na opuszczenie stanowiska pracy.
Niezwłocznie zawiadomienie Naczelnej Pielęgniarki o niemożności stawienia się do pracy,
a w przypadku jej nieobecności osobie zastępującej.
Poddawanie się okresowym i kontrolnym oraz innym zleconym badaniom lekarskim i stosowanie
się do wskazań lekarskich
Część B - dotycząca działalności medycznej:
1.
2.
Doskonalenie własnych umiejętności zawodowych poprzez samokształcenie i udział w szkoleniach.
Prowadzenie wymaganej dokumentacji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania żywienia
pacjentów:
— sporządzanie zamówień zgodnie z liczbą pacjentów i rodzajem ich diety,
— sporządzanie raportów dziennych.
Realizowanie diet w terminie zalecanym przez lekarzy.
Ocenianie organoleptycznie dostarczanych posiłków.
Kontrolowanie jakości posiłków dostarczanych przez firmę cateringową, ze szczególnym zwróceniem
uwagi na odpowiednią temperaturę.
Współpracowanie z pracownikami Działu Żywienia firmy cateringowej dostarczającej posiłki do
Szpitala.
Zgłaszanie Kierownikowi Działu Żywienia wniosków jadłospisu dekadowego.
Sprzedaż i rejestracja posiłków płatnych personelu Szpitala.
Część C - dotycząca pacjenta:
1.
2.
3.
4.
Dbanie i jakość i estetykę podawanych posiłków.
Komunikowanie się z pacjentami w celu zapoznania się z ich uwagami dotyczącymi żywienia.
Szkolenia pacjentów, porady żywieniowe w zakresie stosowania zalecanej przez lekarza diety.
Propagowanie zasad racjonalnego odżywiania.
Część D - dotycząca podległego personelu:
1.
2
Koordynacja pracy zespołu dietetyki CKD
Koordynacja pracy pracowników Szpitala uczestniczących w procesie dystrybucji posiłków.
Wykonywanie innych poleceń przełożonych zgodnych z przepisami prawa i ustalonym w umowie rodzajem
pracy.
Dietetyk Szpitala współpracuje z Naczelną Pielęgniarką przy ustalaniu systemu obsługi pacjentów
w zakresie żywienia we wszystkich komórkach organizacyjnych. Uczestniczy przy przygotowywaniu
specyfikacji do przetargu na dostarczanie posiłków przez firmę cateringową.
Ill. ZAKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI
Dietetyk Szpitala ponosi odpowiedzialność za:
1.
© 0 No UA «© n
Prawidłową i terminową realizację powierzonych mu zadań
Prowadzenie wymaganej dokumentacji.
Przestrzeganie zasad profilaktyki zakażeń szpitalnych.
Przestrzeganie tajemnicy służbowej i zawodowej.
Przestrzeganie praw pacjentów.
Przestrzeganie przepisów i zasad BHP oraz przepisów ppoż. na stanowisku pracy.
Powierzone składniki majątku Szpitala.
Ochronę danych osobowych.
Decyzje podjęte oraz za niepodjęcie decyzji w sytuacjach tego wymagających.
IV. ZAKRES UPRAWNIEŃ
Dietetyk Szpitala ma prawo do:
da
Wykonywania pracy zgodnie z umową o pracę.
Wynagrodzenia za wykonaną pracę zgodnie z umową.
2
3. Wypoczynku od pracy zgodnie z przepisami Kodeksu Pracy.
4.
6
6
7
Bezpiecznych i właściwych warunków pracy zgodnie z przepisami i zasadami BHP.
Samodzielnego działania w ramach ustalonego zakresu czynności.
„ Poszanowania interesów i dóbr osobistych.
„_ Wysuwania propozycji dotyczących zmian organizacyjnych w zakresie poprawy jakości żywienia
pacjentów oraz warunków pracy własnej.
Ustalania sposobu realizacji zadań zgodnie z wiedzą, procedurami i instrukcjami ustalonymi w
Szpitalu.
Dietetyka Szpitala w czasie jego nieobecności zastępuje wyznaczony przez Naczelną Pielęgniarkę
pracownik..
Powyższy zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności przyjmuję do wiadomości i ścisłego
przestrzegania.
Powierzający obowiązki Przyjmujący do wiadomości i stosowania
data i podpis
ZATWIERDZAM
DYREKTOR SZPITALA
SB ZOZ Centralny Szpital Kliniczny Uniwersytetu Medycznego w
Łodzi Uniwersyteckie Centrum Pediatrii
| im. Marii Konopnickiej w Łodzi ul. Sporna 36/50
imię i nazwisko R
pracownika
stanowisko / Dietetyczka / Dietetyk
pełniona funkcja
komórka organiz.
Oddział XI
podległość służbowa | Pielęgniarka Oddziałowa
pracownikowina | | -mnonenomn-—
tym stanowisku
podlegają
pracownika na tym
stanowisku zastępuje
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, ODPOWIEDZIALNOŚCI I UPRAWNIEŃ
I. OGÓLNY ZAKRES OBOWIĄZKÓW
Il
1. Przestrzeganie zarządzeń i regulaminów wewnętrznych Szpitala.
2. Sumienne i dokładne wykonywanie prac, związanych z zakresem działania.
3. Przestrzeganie zasad współżycia społecznego.
4. Przestrzeganie dyscypliny pracy, przepisów dotyczących zasad BHP i p-poż.
5. Przestrzeganie tajemnicy służbowej.
6. Dbałość o dobre imię Szpitala.
SZCZEGÓŁOWY ZAKRES OBOWIĄZKÓW
Dietetyczka oddziałowa jest odpowiedzialna za właściwe zaopatrzenie chorych w
pożywienie podczas hospitalizacji
1. uczestniczenie w obchodach lekarskich i czuwanie nad zmianami diet u chorych
2. realizowanie zmian diet w terminie zleconym przez lekarzy
3. sporządzanie zamówień diet na dzień następny zgodnie ze stanem chorych i
przekazywanie ich dietetyczce w kuchni
4. oznaczanie diet przy łóżkach chorych
5. odbieranie i kontrolowanie posiłków wydawanych z kuchni ze szczególnym
zwróceniem uwagi na odpowiednią temperaturę posiłków
6. dbanie o estetykę podawania posiłków
7. porcjowanie posiłków „przygotowywanie mieszanek mlecznych , karmienie dzieci
8. czuwanie nad utrzymaniem w należytym stanie sanitarno-higienicznym kuchenek
oddziałowych „jadalni dla chorych chodzących oraz mycie naczyń
9. wykonywanie lub wykańczanie niektórych precyzyjnych diet
10. propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród chorych przez udzielanie im
wskazówek dietetycznych —zgodnie z ordynacją lekarską „opracowywanie jadłospisów dla
chorych wychodzących ze szpitala do domu oraz organizowanie pogadanek z chorymi
chodzącymi
11. obliczanie na zlecenie wartości odżywczej niektórych diet
12. zgłaszanie kierownikowi działu żywienia wniosków dotyczących jadłospisu
tygodniowego lub dekadowego
II.ZAKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI
Osoba zatrudniona na stanowisku dietetyka /dietetyczki ponosi odpowiedzialność za:
1. Właściwą, terminową i zgodną z przepisami realizację powierzonych jej zadań,
z zachowaniem wszelkiej staranności.
2. Powierzone mienie w miejscu pracy.
3. Ochronę przetwarzanych danych osobowych.
4. Należyte prowadzenie i przechowywanie dokumentów dotyczących wykonywanych
obowiązków.
IV. ZAKRES UPRAWNIEŃ
1. Dostęp do systemu komputerowego.
2. Dostęp i przetwarzanie danych osobowych, stosownie do zajmowanego stanowiska.
3. Zgłaszanie nieprawidłowości do bezpośredniego przełożonego
4. Doskonalenie zawodowe poprzez udział w różnych formach szkoleń organizowanych na
terenie zakładu i poza zakładem.
Powyższy zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności przyjmuję do wiadomości i ścisłego
przestrzegania.
Powierzający obowiązki Przyjmujący obowiązki