Fwd: FW: Wniosek o informację publiczną przez None w sprawie Żywienie w szpitalach #855 z SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W SZAMOTUŁACH
*From:*{{ email }}
[mailto:{{ email }}]
*Sent:* Tuesday, November 26, 2019 8:11 PM
*To:* {{ email }}
*Subject:* Wniosek o informację publicznąSzanowni Państwo,
poniżej uzupełniona ankieta.
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.–
TAK( załączeniu zakres obowiązków).
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?– 70/dzień
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
pacjentów?TAK, informacji udziela personel oddziału.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?15,90 zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? TAK
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?NIE
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.NIE
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
TAK , Dietetyk, codziennie Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i
jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?TAK, w miarę potrzeby , na bieżąco.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?NIE
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?NIE
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.Nie dotyczy
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/_wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe_/wewnętrzne regulacje
szpitala).Rodzaje diet:
1.Podstawowa
2.Łatwo strawna wysokobiałkowa
3.Łatwo strawna niskobiałkowa
4.Łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu – wątrobowa
5.Nisko węglowodanowa
6.Niskokaloryczna
7.Żołądkowo-wrzodowa
8.Łatwo-strawna oszczędzająca
9.Łatwo-strawna z ograniczeniem sodu
10.O zmiennej konsystencji – papkowata
11.Płynna zmiksowana
12.Łatwo-strawna niskoresztkowa
13.Bogatoresztkowa
14.Bezglutenowa
15.Indywidualnie zlecone przez lekarza
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?ZAPEWNIAMY
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?NIEZ poważaniem
Maja Cyrulik
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej>