Specjalistyczny Szpita!
im. dra Alfreda Sokołowskiego
54-303 Wołbrzych, wl. Sokołowskiego 4
wl 74 / 6489-600, fax 74 6489-746
ol. olo. 455 [2013 Wałbrzych 27.12.2019r
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Odpowiedź na zadane pytania.
1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o
udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
-Odpowiedź: W szpitalu zatrudniony jest Technolog Żywienia, Dietetyk.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
- Odpowiedź : Wszyscy pacjenci wymagający określenia specjalnej diety mogą
skorzystać z porady zatrudnionego Technologa Żywienia i Dietetyka.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli
tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odpowiedź: Indywidualną poradę w sprawie diety pacjent może uzyskać od
Technologa Żywienia i Dietetyka. Pozatym personel medyczny przekazuje pacjentom
opracowane diety. Dokumentacja dostępna w trakcie kontroli.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na
1 pacjenta szpitala?
Odpowiedź : Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadająca na
jednego pacjenta jest określona z podziałem na diety.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy
w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?
Odpowiedź: Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W podpisanej
umowie określono minimalny wsad do kotła.
Wartość odżywcza posiłków wynosi:
e Posiłki powinny zawierać, nie mniej niż 55% węglowodanów, 25%tłuszczu,
20% białka, 30g błonnika.
e Kaloryczność nie mniej niż:
a) 2000 kalorii na dobę dla dorosłych (3 posiłki) — dieta podstawowa
i lekkostrawna —przy minimalnym wsadzie do kotła — 8,64 zł.
b)1600 kalorii dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
(z zastosowaniem produktów o niskim indeksie glikemicznym )- należy
zapewnić 4 posiłki na dobę, ostatnio ok.godz.21 w formie lekkiej przekąski —
przy minimalnym wsadzie do kotła 9,04zł.
c) 2 500 kalorii dla dzieci (5 posiłków ) — przy minimalnym wsadzie do kotła
9,14zł.
d)2050 kalorii dla pacjentów oddziałów Onkologii i Hematologii (3 posiłki)-
przy minimalnym wsadzie do kotła 9,04zł.
e)Wykonawca zobowiązany jest do sporządzenia Il śniadania w formie
kanapek (bułka) na oddział: Stacja Dializ Pozaustrojowych, Psychiatria
dzienna dla dorosłych i dzieci zgodnie z dziennym zapotrzebowaniem
zamawiającego.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie.
Odpowiedź: Szpital posiada dokumentację regulująca jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków tj .wartość odżywczą i kaloryczną posiłków.
Dokumentacja dostępna w trakcie kontroli.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź: Szpital kontroluje jakość posiłków poddawanych pacjentom, które
przygotowywane są przez firmę zewnętrzna. Firma kontrolowana jest przez
Technologa Żywienia codziennie.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź: W szpitalu kontrolę spożywania odpowiedniej ilość pokarmu przez
pacjenta prowadzą w oddziale pielęgniarki, opiekun medyczny. Za kontrolę
odpowiada pielęgniarka oddziałowa. Kontrole odbywają się codziennie.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
Odpowiedź: W umowie z firmą zewnętrzną nie określono wymogu zatrudnienia
dietetyka. Firma zatrudnia dietetyka klinicznego.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
zgłoszenia ww. skarg?
Odpowiedź: W oddziałach szpitala znajduje się „Księga uwag i wniosków oddziału”
podzielona na rozdziały m.in.: Uwagi wypisywane przez personel oddziału ale
zgłaszane przez pacjentów i ich rodziny, Uwagi i wnioski wpisywane przez pacjentów
i ich rodziny oraz „Instrukcja postępowania w przypadku podejrzenia zatrucia
pokarmowego pacjenta”.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w
szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odpowiedź: W szpitalu nie zaobserwowano skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia / zatrucia.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odpowiedź: W szpitalu w 2018r prowadzone były szkolenia wewnętrzne
w oddziałach w których również uczestniczyli lekarze.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Odpowiedź: W szpitalu obowiązuje wykaz 16 diet.
Lista obowiązujących diet:
1. Dieta podstawowa 2. Dieta łatwostrawna 3. Dieta łatwostrawna
z ograniczeniem tłuszczu 4. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji
pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 5. Dieta łatwostrawna
z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 6.Dieta bogato resztkowa
7. Dieta ubogo resztkowa 8.Dieta bogato białkowa 9. Dieta niskobiałkowa
10. Dieta ubogo energetyczna.
Diety o zmiennej konsystencji:
11.Dieta papkowata 12.Dieta płynna 13. Dieta płynna wzmocniona 14. Dieta
kleikowa.
Diety o zmiennej konsystencji do żywienia przez:
15.Zgłębnik lub przetokę 16.Dieta ścisła (głodówka).
Jednocześnie po za wymienionymi dietami istnieje możliwość opracowania
indywidualnej diety specjalnej zleconej przez lekarza.
Diety opracowane zostały na podstawie następującego żródła: „, PODSTAWY
NAUKOWE ŻYWIENIA W SZPITALACH” wydane przez Instytut Żywności i żywienia ,
Warszawa 2001r.Autorstwa: Prof. Dr Hab. Med. Jan Dzieniszewski, Dr Med. Lucjan
Szponar, Prof. Dr Hab. Med. Jerzy Socha.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza
(np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
pacjentowi?
Odpowiedź: W szpitalu diety wskazane przez lekarza (np. bezmlecznej czy
bezglutenowej) sporządzane są przez firmę zewnętrzną.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Odpowiedź: Szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegetariańską i wegańską.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości
białka)?
Odpowiedź: Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia to: preparaty białkowe, diety przemysłowe
różnych firm np. ( Nutridrink, Cubitan). Stosowane są także preparaty do żywienia
dojelitowego i pozajelitowego.
Sporządziła:
Halina Praska — Technolog Żywienia.
mgr Teresa Piksa — pielęgniarka epidemiologiczna.
Mariola Dudziak