Województwo Liczba spraw Liczba spraw w kwarantannie
Dolnośląskie860
Kujawsko-Pomorskie520
Lubelskie590
Lubuskie310
Łódzkie720
Małopolskie710
Mazowieckie1500
Opolskie290
Podkarpackie470
Podlaskie400
Pomorskie540
Śląskie1610
Świętokrzyskie270
Warmińsko-Mazurskie410
Wielkopolskie900
Zachodniopomorskie500

Listy

RE: Wniosek o informację publiczną przez POLI-MED BIELSKO SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ GALENA SPÓŁKA KOMANDYTOWA w sprawie Żywienie w szpitalach #790

Dzień dobry,

Informujemy, że jesteśmy placówką o charakterze chirurgii jednego dnia i nie mamy żywienia pacjentów.

Pozdrawiam

Maria Kawczak

Poli-Med Bielsko Sp. z o.o. Galena Sp.k.

43-300 Bielsko-Biała

Ul. Żywiecka 71

RE: Wniosek o informację publiczną przez Szpital Murcki Sp. z o.o w sprawie Żywienie w szpitalach #298

Szanowni Państwo w nawiązaniu do Państwa wniosku z dnia 26.11.2019 r. ws. udzielenia informacji publicznej na temat żywienia pacjentów w tutejszym Szpitalu, uprzejmie wyjaśniam co następuje:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

Tak, szpital zatrudnia dwóch dietetyków. Ramowy zakres obowiązków pracownika na tym stanowisku przesyłamy w załączeniu.

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

Około 60-70 pacjentów

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

W szpitalu istnieje taka możliwość, informują o tym pielęgniarki oddziałowe oraz lekarze, gdy jest to wskazane ze względu na stan zdrowia pacjenta.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

13,52 zł.

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

Szpital korzysta z usług firmy cateringowej wybieranej w trybie przetargu nieograniczonego. W obecnie obowiązującej umowie nie określono minimalnej kwoty/procentu przeznaczonych na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

Parametry graniczne posiłków zostały określone w opisie przedmiotu zamówienia, stanowiącym załącznik do specyfikacji istotnych warunków zamówienia w ramach postępowania o udzielnie zamówienia publicznego. Dokumentacja zakończonych postepowań dostępna jest na stronie internetowej szpitala ( <http://www.szpitalmurcki.pl> www.szpitalmurcki.pl) w zakładce „Zamówienia Publiczne/zakończone”.

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

Za codzienną kontrolę jakości posiłków odpowiedzialni są dietetycy.

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

Firma cateringowa wylicza dostosowaną do danej diety gramaturę posiłku i umieszcza w jadłospisie, jest ona oceniana i zatwierdzana przez dietetyków. Pacjent otrzymuje uśrednioną ilość pokarmu dla danej diety zgodnie z przyjętymi normami EAR (poziom średniego zapotrzebowania grupy, odpowiadającej medianie zapotrzebowania, pokrywający zapotrzebowanie 50% populacji). Bieżącą kontrolę spożycia posiłków przez pacjentów wykonuje personel poszczególnych oddziałów (pielęgniarki, opiekunki), uczestniczący w wydawaniu posiłków i/lub karmieniu pacjentów.

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?

W obecnie obowiązującej umowie nie ma takiego wymogu. Firma cateringowa jest jednak zobowiązana do zapewnienie właściwej jakości zdrowotnej dostarczanych posiłków i przestrzeganie przepisów o warunkach zdrowotnych, żywności i żywienia zgodnie z ustawą z dnia 25.08.2006 r. O bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U.2010.136.914 j.t., z późn. zm.) oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie.

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

W szpitalu funkcjonuje anonimowa „Ankieta badania satysfakcji pacjenta”, gdzie każdy pacjent może zgłosić swoje uwagi, natomiast bieżące skargi i uwagi można zgłaszać osobom sprawującym bezpośrednią opiekę nad pacjentami, pielęgniarkom oddziałowym oraz dietetykom.

Każde podejrzenie zatrucia zgłaszane jest pielęgniarce epidemiologicznej, która przeprowadza dochodzenie epidemiologiczne zgodnie z przyjętymi procedurami.

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

Szpital nie prowadzi takich statystyk.

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

Szpital nie organizował takich szkoleń.

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).

I. Dieta podstawowa
II. Dieta bogatoresztkowa
III. Dieta łatwostrawna
IV. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu|
V. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
VI. Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji:
VIa Papkowata
VIb Płynna
VIc Płynna wzmocniona
VId Do żywienia przez zgłębnik lub przetokę

VII. Dieta ubogoenergetyczna
VIII. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
IX. Dieta łatwostrawna bogatobiałkowa
X. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów
XI. Dieta łatwostrawna niskobiałkowa
INNE: Diety specjalne – np. bezglutenowa, bezmleczna, bezlaktozowa, bezpurynowa, bezmięsna, z ograniczeniem soli, ziemniaczana, wegetariańska lub inne zlecone przez lekarza.

Źródło: Wiedza lekarzy, wiedza dietetyków, publikacje naukowe np.: „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” autorstwa M. Jarosz.

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

Szpital zapewnia wszystkie zalecane przez lekarza diety, w tym diety specjalne np. bezmleczna lub bezglutenowa w ramach umowy z firmą cateringową.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?

Tak, zapewnia.

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Nie, chyba że jest to niezbędny element terapii zlecony przez lekarza.

Z poważaniem:

Krzysztof Zaczek

Prezes Zarządu

tel.: +48 32 255 61 63;

tel. kom. +48 607 050 545;

e-mail: <mailto:mkokosza@szpitalmurcki.pl> kzaczek@szpitalmurcki.pl

Szpital Murcki Sp. z o.o.

ul. Sokołowskiego 2;

40-749 Katowice

tel. centrala:

+48 32 255 61 62

tel. sekretariat:

+48 32 255 61 63

fax:

+48 32 255 63 37

e-mail:

<mailto:sekretariat@szpitalmurcki.pl> sekretariat@szpitalmurcki.pl

<http://www.szpitalmurcki.pl/> www.szpitalmurcki.pl

Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

KRS: 0000482155;

Kapitał zakładowy: 43 437 000,00 zł.

NIP: 954 27 45 563;

REGON: 276402233

RPWDL Wojewody Śląskiego: 000000013544

Kod świadczeniodawcy NFZ: 121/100685

Getin Bank S.A. Nr rachunku: 14 1560 0013 2217 6960 9000 0002

2

ODPOWIEDZ Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY IM. PROF. W. ORŁOWSKIEGO CENTRUM MEDYCZNEGO KSZTAŁCENIA PODYPLOMOWEGO w sprawie Żywienie w szpitalach #404

1

Odpowiedzi Powiatowe Centrum Zdrowia w Otwocku przez POWIATOWE CENTRUM ZDROWIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #801

Dzień dobry,

W załączniku przesyłam odpowiedzi dotyczące wniosku o informację publiczną.

Dietetyk,

Monika Lendzion

1

wniosek o informacje publiczna przez PROVITA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #810

Szanowni Państwo, zwrócili się Państwo do nas mailowo w celu uzsyakania
informacji o dietetykach pracujących w naszej placówce.

Czy mogę wiedzieć w jakim celu Państwo zbierają te dane?

Pozdrawiam,
Sebastian Mołek
Pełnomocnik Zarządu ds. Marketingu i Public Relations / Rzecznik Prasowy
<mailto:s.molek@angelius.org> s.molek@angelius.org

tel. bezpośredni: 604 585 669
sekretariat: +48 32 783 73 03

cid:image001.png@01D43613.58BD8180

Centrum Medyczne Angelius Provita, Angelius Szpital
ul. Fabryczna 13D, 40-611 Katowice
rejestracja wizyt: +48 32 783 73 00
pon. - pt. w godz. 8:00 - 21:00
sobota w godz. 8:00 - 13:00
<http://www.angelius.pl> www.angelius.pl

Dane rejestrowe:
Provita Sp. z o.o.
NIP: 634 253 18 73 | REGON: 278227113 | KRS: 0000210083
Sąd Rejonowy w Katowicach - VII Wydział, Gospodarczy KRS
Kapitał zakładowy 60 000 PLN wpłacony w całości
________________________________________________

Pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz tego maila.

stopka 2018

Jesteśmy uczestnikiem Programu
RZETELNA Firma
Sprawdź naszą rzetelność na
<http://www.rzetelnafirma.pl/321X87P4> http://www.rzetelnafirma.pl/321X87P4

2

RE: Wniosek o informację publiczną przez NEURO-CARE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA w sprawie Żywienie w szpitalach #718

Dzień dobry.
Neuro-Care jest prywatnym podmiotem leczniczym, który nie ma zawartych umów z NFZ.
Zatem prosimy o wskazanie postawy prawnej wniosku o przekazanie informacji ujętych w piśmie.
Z poważaniem.

[cid:image002.png@01D5A526.31D5E7A0]

1

RE: Wniosek o informację publiczną przez PALOMED SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #781

Dzień dobry

W odpowiedzi na poniższy wniosek informujemy, że nie jesteśmy szpitalem

Magdalena Kozak
NZOZ Palomed Sp. z o.o.
Dyrektor ds. Ekonomiczno-Finansowych
tel/fax: 17 853 88 58
kom: 889 483 849
palomed.com.pl

1

Re: Wniosek o informację publiczną przez WOJEWÓDZKIE CENTRUM PEDIATRII "KUBALONKA" W ISTEBNEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #161

Dzień dobry, 
 
przepraszamy za zwłokę, 
poniżej odpowiedzi na pytania skierowane we wniosku
 
 
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Tak, szpital zatrudnia dietetyka na podstawie umowy o pracę.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
40-60 pacjentów tygodniowo 
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
tak, lekarze informują o takiej możliwości w trakcie przyjęcia.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Wysokość całodziennej stawki żywieniowej przypadającego na 1 pacjenta szpitala wynosi 12zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
nie
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
 
Nie ma procedury kontrolowania jakości posiłków podawanych pacjentom ale zatrudniony jest dietetyk który codziennie nadzoruje jadłospis a jakośc produktów okreslona jest w specyfikacji w umowach przetargowych i przy każdej dostawie jest to weryfikowane. 
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
nie
 
 
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
nie dotyczy
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Wszelkie skargi zgłaszane są w sekretariacie szpitala i rejestrowane w księdze skarg, lub zgłaszane w ankietach oceniające żywienie, do których pacjenci maja dostęp. 
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
nie wpłynęły żadne skargi dot. jakości żywienia
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
lekarze doszkalali się również w tym zakresie.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Na stałe obowiązuje dieta podstawowa oraz łatwostrawna do tego dochodzą diety  eliminacyjne zgodnie za zaleciłem 
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
szpital jest w stanie zapewnić pacjentowi dietę wskazaną przez lekarza
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Nie 
 
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-15 20:37:00.058397+00:00 z > adresu ISTEBNAKUBALONKA@POCZTA.ONET.PL: > Na podstawie art. 61 ust. > 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji  
 
 
 
--
Z poważaniem,
 
Barbara Zowada
 
Sekretariat
Wojewódzkiego Centrum Pediatrii
"KUBALONKA" w Istebnej
 
338575602

Fwd: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez ŚLĄSKI OŚRODEK ONKOLOGII "SANIVITAS" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #168

Witam serdecznie,
W nawiązaniu do rozmowy telefonicznej, informuję, że Śląski Ośrodek
Onkologii Sanivitas Sp. z o.o. nie prowadzi działalności szpitalnej.
Z poważaniem
Jolanta Klebeko

--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: Fwd: Wniosek o informację publiczną
Data: Wed, 27 Nov 2019 07:37:25 +0100
Nadawca: sanivitas@post.pl <sanivitas@post.pl>
Adresat: Biuro Sanivitas Sp z o.o. <biuro@galeriazdrowia24.pl>

odpowiedź na prośbę z dnia 15.10.2019 r. - udostępnienie informacji publicznej przez Wielospecjalistyczny Szpital - Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Zgorzelcu w sprawie Żywienie w szpitalach #267

Szanowni Państwo,
w odpowiedzi na prośbę z dnia 15.10.2019 r. wysłaną e-mailem z adresu
sprawa-16672@fedrowanie.siecobywatelska.pl, o udostępnienie informacji
publicznej dotyczącej zagadnień związanych z żywieniem pacjentów WS –
SPZOZ w Zgorzelcu, w załączeniu niniejszego e-maila przesyłam pismo Pani
Zofii Barczyk, Dyrektor WS-SPZOZ w Zgorzelcu wraz z załącznikami.

Z poważaniem
Patrycja Fiedorowicz-Tomczyk

Kierownik Działu Organizacji i Nadzoru
WS - SP ZOZ w Zgorzelcu
tel. 571 334 909
e-mail: p.fiedorowicz-tomczyk@spzoz.zgorzelec.pl

4

Re: FW: Wniosek o informację publiczną przez Uniwersyteckie Centrum Zdrowia Kobiety i Noworodka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego sp. z o.o. w sprawie Żywienie w szpitalach #994

SZANOWNI PAŃSTWO
Poniżej odpowiedzi na zadane pytania

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. NIE
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? BRAK DIETETYKA ZATRUDNIONEGO PRZEZ SZPITAL
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? NIE , szpital nie zatrudnia dietetyka
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 20,30zł, oraz np. dieta cukrzycowa 22,46zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? SZPITAL KORZYSTA Z USŁUG ZEWNĘTRZNEJ FIRMY CATERINGOWEJ , NIE ZAWARTO TAKIEGO ZAPISU
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. NIE POSIADA JEŻELI CHODZI O WARTOŚĆ ODŻYWCZĄ ale jakość produktów używanych jest określona w zawartej umowie jak również gramatura gotowego dania na osobę np zupa 400ml( warzywa 70g)
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? POŁOŻNE BIORĄCE DZIAŁ W WYDAWANIU POSIŁKÓW ORAZ POŁOŻNA KOORDYNUJĄCA WYRYWKOWO
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
NADZÓR POŁOŻNA DYŻURNA
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? FIRMA CATERINGOWA MA ZATRUDNIONEGO DIETETYKA
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? TAK, POŁOŻNA NACZELNA, PIELĘGNIARKA EPIDEMIOLOGICZNA
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. BRAK
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). DIETA NORMALNA PODSTAWOWA,DIETA LEKKOSTRAWNA, DIETA CUKRZYCOWA,DIETA WĄTROBOWA,DIETA WEGETARIAŃSKA, DIETA BEZGLUTENOWA, DIETA SPECJALNA PŁYNNA-PAPKOWATA ,DIETA ŚCISŁA KLEIKOWA (wiedza lekarza, wiedza dietetyka)
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? JEST MOŻLIWOŚĆ ZAPEWNIENIA PACJENTOWI WSKAZANEJ DIETY ( UMOWA Z FIRMĄ)
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
DIETA WYSOKOBIAŁKOWA

Z POWAŻANIEM

Barbara German
Naczelna Położna

Uniwersyteckie Centrum Zdrowia Kobiety i Noworodka Warszawskiego
Uniwersytetu Medycznego Sp. z o.o.
Pl.S. Starynkiewicza 1/3
02-015 Warszawa
NIP: 701-038-92-79
REGON: 146726100
tel: 22-583-03-06
tel.kom. 692 483 119

2

Re: Wniosek o informację publiczną przez PAŁUCKIE CENTRUM ZDROWIA Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w sprawie Żywienie w szpitalach #782

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na zapytanie poniżej przesyłam odpowiedzi:

1. Nie zatrudnia. W szpitalu jest zatrudniona przyuczona dietetyczka -
przyuczona do współpracy z firmą cateringową.  Do zakresu jej obowiązków
należy:

zamawianie posiłków dla pacjentów we współpracy z oddziałami, kontrola
jakości posiłków, kontrola jakości pracy pracowników firmy
dostarczającej posiłki, dokonywanie miesięcznych rozliczeń dostarczanych
posiłków, prowadzenie magazynów towarów i sprzętu zgodnie z
obowiązującymi procedurami, zamawianie towarów i sprzętu na potrzeby
szpitala.

2. Wszyscy pacjenci leczeni w szpitalu.

3. Brak porad dietetyka, jedynie zalecenia lekarskie i pielęgniarskie
dotyczące diety.

4. Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1
pacjenta szpitala wynosi 14,89 zł brutto.
5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W podpisanej
umowie nie określono minimalnej kwoty/procentu przeznaczonego na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków.
6. Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków – załącznik nr 1
7. Codzienna kontrola bieżąca przez przyuczoną dietetyczkę i pion
pielęgniarski oraz kontrolna ocena z obecnością kierownika firmy
cateringowej.
8. bieżąca ocena pielęgniarska stanu odżywiania BMI przy przyjęciu i co
2 tygodnie oraz częściej w zależności od stanu pacjenta.
9. W umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka.
10. W szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia. Wyznaczono osobę odpowiedzialną za
kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg.
11. 1 zgłoszenie w 2017 roku.
12. Brak danych, tylko w trakcie indywidualnych szkoleń.
13. Załącznik nr 2 - rodzaje diet stosowanych przez szpital (wewnętrzne
regulacje szpitala).
14. Zapewniamy.
15. Tak.
16. Tak.

Z poważaniem

Karolina Cichocka
Sekretariat
Pałuckie Centrum Zdrowia Sp. z o.o.

--
Uwaga:
Administratorem przesłanych danych osobowych jest Pałuckie Centrum Zdrowia Sp. z o. o.
w Żninie, ul. Szpitalna 30, 88-400 Żnin, tel. 52 303 13 41, adres e-mail: szpitalznin@szpitalznin.pl,
Informacja zawarta w niniejszej wiadomości jest poufna i prawnie zastrzeżona.
Jeżeli Pan/Pani nie jest jej właściwym adresatem lub wiadomość została otrzymana przez pomyłkę,
prosimy o niezwłoczne powiadomienie nadawcy oraz o jej usunięcie.
Jakiekolwiek nieuprawnione kopiowanie tej wiadomości, jej ujawnienie lub wykorzystanie w inny sposób
jest niedozwolone.

2

RE: Wniosek o informację publiczną przez INTERCARD SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #645

Dzień Dobry

Jesteśmy w trakcie uzupełnienia odpowiedzi.

Informacji udzielimy w przyszłym tygodniu

Pozdrawiam serdecznie

Bożena Wojciechowska

Kierownik Biura Zarządu

tel./fax. 12 6262024

kom. 604543142

mail: <mailto:b.wojciechowska@intercard.net.pl> b.wojciechowska@intercard.net.pl

____________________________________________________

Biuro Zarządu INTERCARD Sp. z o.o.

Al. Płk. W Beliny-Prażmowskiego 60, 31-514 Kraków

Sąd Rejonowy dla Krakowa Śródmieścia w Krakowie
XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

KRS 0000233396, NIP 677-224-74-59, REGON 120040222

Kapitał zakładowy 2.000.000 PLN

____________________________________________________

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Spółka Intercard Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie,

al. płk. W. Beliny–Prażmowskiego 60, 31-514 Kraków, KRS 0000233396; tel. 12 626-20-24, email: <mailto:biuro@intercard.net.pl> biuro@intercard.net.pl.

Szczegółowe informacje o przetwarzaniu danych osobowych znajdują się na stronie <http://intercard.net.pl/> http://intercard.net.pl/

Re: Wniosek o informację publiczną przez STANISŁAW PŁONKA w sprawie Żywienie w szpitalach #985

Szanowni Państwo. Posiadamy zarejestrowany oddział Chirurgii Jednego
Dnia. Nasi pacjenci nie otrzymują jedzenia a my nie zatrudniamy
dietetyków. Elżbieta Skupień

Re: Wniosek o informację publiczną przez Toruńskie Zakłady Materiałów Opatrunkowych - Spółka Akcyjna w sprawie Żywienie w szpitalach #992

Dzień dobry,
poprzednio wysłana ankieta do nas nie dotarła, otrzymaliśmy ją dopiero w
dniu dzisiejszym.
W załączeniu wypełniona ankieta oraz wymagane dokumenty

W razie dodatkowych pytań pozostaję do dyspozycji.

--
pozdrawiam / best regards
Małgorzata Maciąg

Specjalista Ds. Zapewnienia Jakości - Pielęgniarka Endoskopowa / Quality
Specialist -Endoscopic Nurse

Jakości /

phone: mobile: e-mail: malgorzata.maciag@tzmo-global.com[image: [TZMO]]
<http://tzmo-global.com.pl>
Toruńskie Zakłady Materiałów Opatrunkowych Spółka Akcyjna; NIP 879-016-67-90
ul. Żółkiewskiego 20/26, 87-100 Toruń, Polska; tel. +48 56 612 39 00;
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym w Toruniu, VII Wydział Gospodarczy; KRS
nr 0000011286;
kapitał zakładowy (kapitał wpłacony): 2 640 000 zł.
[image: [TZMO]] <http://www.tzmo-global.com>

6

FW: Wniosek o informację publiczną przez ZAKŁAD LECZNICZY "UZDROWISKO NAŁĘCZÓW" SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #1032

Dzień dobry,

W związku z prywatną sytuacją nie byłam w stanie przygotować odpowiedzi do akceptacji dyrekcji.

Przepraszam za opóźnienie.

W dniu dzisiejszym przekazuję odpowiedź Dyrekcji, która niezwłocznie przekaże odpowiedź do Państwa.

Jeśli jakieś konsekwencje będą z tego tytułu proszę obciążyć nimi moja osobę a nie Uzdrowisko.

Z wyrazami szacunku,

Joanna Bielecka
Asystent Dyrektora ds. Medycznych

T: 510 158 309
E: <mailto:jbielecka@zlun.pl> jbielecka@zlun.pl

<http://www.uzdrowisko-naleczow.pl/> cid:part21.25F39A56.D5234796@zlun.pl

Zakład Leczniczy "Uzdrowisko Nałęczów" S.A.
Al. S. Małachowskiego 5, 24-140 Nałęczów
T: +48 81 50 14 356 F: +48 81 50 14 608
<http://www.uzdrowisko-naleczow.pl/> www.uzdrowisko-naleczow.pl
Facebook: <https://www.facebook.com/spanaleczow/> https://www.facebook.com/spanaleczow/

2

Re: Wniosek o informację publiczną przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Specjalistyczny Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Złocieńcu w sprawie Żywienie w szpitalach #386

Dzień dobry,
 
 
Z uwagi na szeroki wachlarz pytań co niejednokrotnie wymagałoby przetworzenia informacji zgodnie z Art.3 ust.1. pkt 1. u.d.i.p. oraz obowiązek przestrzegania przepisów RODO prosimy o wykazanie dlaczego uzyskanie  żądanych informacji jest szczególnie istotne dla interesu publicznego oraz do jakich celów te informacje zostaną użyte.
 
 
Pozdrawiam
Ewa Hanusewicz
Inspektor ds. Kadr i Kancelarii

RE: Wniosek o informację publiczną przez OPTIMUM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA w sprawie Żywienie w szpitalach #761

Witam,

Informuję, że jesteśmy prywatnym Szpitalem Chirurgii Jednego Dnia. Wniosek nas nie dotyczy.

--

Pozdrawiam,

Aneta Edyta Danielewicz

Dyrektor Administracyjny

T: +48 222 500 500

M: +48 731 811 170

Optimum Sp. z o.o. sp.k

ul. Broniewskiego 3

01-785 Warszawa

tel. +48 222 500 500

http://www.optimum.pl

<https://www.facebook.com/pages/Optimum-Klinika-G%C5%82owy-i-Szyi/328716737326194?sk=timeline>

Zastrzeżenie prawne: Niniejsza wiadomość oraz wszystkie załączone do niej pliki przeznaczone są do wyłącznego użytku zamierzonego

adresata i mogą zawierać chronione lub poufne informacje. Przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie lub dystrybuowanie przez osoby

do tego nieupoważnione jest zabronione. Jeśli nie jest Pan/Pani wymienionym adresatem niniejszej wiadomości, prosimy o niezwłoczny

kontakt z nadawcą i usunięcie oryginalnej wiadomości (wraz z załącznikami) oraz zniszczenie wszystkich jej kopii.

Legal disclaimer: The content of this email and of any files transmitted may contain confidential, proprietary or legally privileged

Information and is intended solely for the use of the person/s or entity/ies to whom it is addressed. If you are not the intended recipient

of this e-mail, any disclosure, copying, distribution or use of its contents is strictly prohibited. If you have received this email in error

please immediately notify the sender and thereafter delete this email (with any attachments to it) and all copies of it.

2

Re: Wniosek o informację publiczną przez DELAVI SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #544

Szanowni Państwo,

informujemy, że Centre de la Vision udziela świadczeń szpitalnych w ramach chirurgi jednego dnia a nie hospitalizacji

 Bożena Knapik
Dyrektor ds. Administracji
tel. 605 08 38 38
administracja@centredelavision.pl

Centre de la Vision Sp.z o.o.
30-033 Kraków, ul. Sienkiewicza 34
NIP 677 21 65 715
www.centredelavision.pl

W dniu 26.11.2019 o 21:19, sprawa-16949@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
--

Potwierdzenie otrzymania: Wniosek o informację publiczną przez "DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM ZDROWIA PSYCHICZNEGO" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #19

To jest potwierdzenie dostarczenia Twojej wiadomości

Do: sekretariat@dczp.wroclaw.pl
Temat: Wniosek o informację publiczną
Data: 2019-11-26 14:28

Uwaga: To potwierdzenie dostarczenia wiadomości oznacza tylko, że wiadomość
została wyświetlona na komputerze adresata. Nie ma żadnej gwarancji, że
odbiorca przeczytał czy też zrozumiał treść wiadomości.

Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez Szpital Uzdrowiskowy "Willa Fortuna" - s.p.z.o.z. w sprawie Żywienie w szpitalach #216

Dzień dobry,

bardzo przepraszamy,odpowiedź musiała zostać wysłana na błędny adres, bo
wysłana była na pewno. Zweryfikujemy to w poniedziałek,gdy
odpowiedzialny za odpowiedź na Państwa pismo pracownik wróci ze
szkolenia i wyślemy odpowiedź raz jeszcze.

Pozdrawiam

Monika Czajkowska

1

Fwd: odpowiedź w sprawie wniosku o informację publiczną przez 21 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Busku-Zdroju w sprawie Żywienie w szpitalach #127

Dzień dobry,

Informacje o które Państwo prosili zostały wysłane 25 -10-2019, jeżeli
ich nie otrzymaliście przesyłam ponownie

Z poważaniem

--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: odpowiedź w sprawie wniosku o informację publiczną
Data: Fri, 25 Oct 2019 12:48:17 +0200
Nadawca: Wioletta Dybała <wioletta.dybala@szpitalwojskowy.pl>
Adresat: 16532@fedrowanie.siecobywatelska.pl

Dzień dobry

W załączniku przesyłam odpowiedź w sprawie wniosku o informację publiczną.

W przypadku dodatkowych pytań, proszę kierować na e mail:
biuro@szpitalwojskowy.pl

Z poważaniem

--

Wioletta Dybała - Kierownik Działu Żywienia
21 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny SP ZOZ
28-100 Busko-Zdrój, ul. gen. F. Rzewuskiego 8
tel. 41 3780343, 515278182
www.szpitalwojskowy.pl <http://szpitalwojskowy.pl>
------------------------------------------------------------------------
*Uwaga:* Ta wiadomość jest przeznaczona wyłącznie dla
adresata. Dostęp osób trzecich do tej wiadomości jest
zabroniony. Jeśli nie jest Pan/i zamierzonym adresatem
niniejszej wiadomości, to jej ujawnianie, kopiowanie,
rozpowszechnianie lub inne działanie o podobnym charakterze
jest zabronione i może być nielegalne. Jeżeli otrzymał Pan/i
tę wiadomość przez pomyłkę, to jest Pan/i niniejszym
powiadomiony/a, że ujawnianie, kopiowanie, rozpowszechnianie
tej wiadomości jest kategorycznie zabronione. Proszę
poinformować nadawcę używając opcji "Odpowiedz nadawcy" oraz
usunąć tę wiadomość bez otwierania załączników.
*Attention:* This email is intended solely for the addressee.
Access to this email by anyone alse is unauthorised. If you
are not the intended recipient, any disclosure, coping,
distribution or any action taken or omitted to be taken in
reliance on it, is prohibited and may be unlawful. Should you
receive this message by mistake, you are hereby notified that
any disclosure, reproduction, distribution or use of this
message is strictly prohibited. Please inform the sender by
reply transmission and delete the message without opening the
attachments.

6

Przeczytane: Wniosek o informację publiczną przez NEURO-CARE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA w sprawie Żywienie w szpitalach #718

Twoja wiadomość

Do: Grażyna Kurzeja
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: 26 listopada 2019 18:56:30 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb

została przeczytana o godzinie 27 listopada 2019 11:54:59 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb.

Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W KOLE w sprawie Żywienie w szpitalach #889

SPZOZ.IOD.042.3.2019UJ Koło, dnia 27.11.2019 r.

_*dotyczy e-mail: 17.10.2019r.:*_

*udostępnienie następujących informacji publicznych*

/*art. 61 Konstytucji RP*/

/*art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej*/

*Wnioskodawca:*

Sieć Obywatelska Watchdog Polska

ul. Ursynowska 22/2

02-605 Warszawa

/e-mail:sprawa-17294@fedrowanie.siecobywatelska.pl /

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

*NIE*

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

*Nie dotyczy*

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka?

TAK

Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

Pielęgniarka oddziałowa / koordynująca – pisemnie ( informacja dla
pacjenta), ustnie, telefonicznie

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

*12,45 brutto*

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?

*TAK*

Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

*NIE*

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków?Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

*NIE*

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?

*OKRESOWO*

Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

*PRZEŁOŻONA PIELĘGNIAREK*

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu?

*TAK*

Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

*PRZEŁOŻONA PIELĘGNIAREK - OKRESOWO*

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?

*TAK*

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

*TAK*

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

*NIE ZGŁOSZONO*

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

*NIE*

13. Prosimy o podanie liczby

*15*

i rodzajów diet stosowanych przez szpital:

*podstawowa, lekkostrawna, wątrobowa, żołądkowa,cukrzycowa 3p; 5p;
wysoko/poporodowa, ziemniaczana, dla dzieci, sonda, wysokodżywcza,
papkowata, bezmączna, bezglutenowa, kleik*

wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/_*wiedza
dietetyka*__/_publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).

_*wiedza dietetyka*__/; __*wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia
http://www.izz.waw.pl/*_

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

*NIE DOTYCZY*

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?

TAK

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?

*NIE*

/_*Opracowano na podstawie:*_/

/1. zawartej umowy
//2. informacji od przełożonej pielęgniarek/

z poważaniem,
--
Urszula Jaskuła
Inspektor Ochrony Danych
Pełnomocnik ds. systemu jakości

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
ul.Ks.J.Poniatowskiego 25
62-600 Koło
tel. 63 2626150
e-mail: urszula.jaskula@spzozkolo.pl

Wiadomość ta jest przeznaczona jedynie dla osoby lub podmiotu będącego jej adresatem i może zawierać poufne lub uprzywilejowane informacje. Zakazane jest przeglądanie, przesyłanie, rozpowszechnianie lub inne

--
Urszula Jaskuła
Inspektor Ochrony Danych
Pełnomocnik ds. systemu jakości

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
ul.Ks.J.Poniatowskiego 25
62-600 Koło
tel. 63 2626150
e-mail: urszula.jaskula@spzozkolo.pl

Wiadomość ta jest przeznaczona jedynie dla osoby lub podmiotu będącego jej adresatem i może zawierać poufne lub uprzywilejowane informacje. Zakazane jest przeglądanie, przesyłanie, rozpowszechnianie lub inne wykorzystywanie tych informacji, jak również podejmowanie działań na ich podstawie, przez osoby lub podmioty inne niż zamierzony adresat. Jeśli otrzymali Państwo tę wiadomość przez pomyłkę, prosimy o poinformowanie nadawcy i usunięcie jej z komputera.

Re: FW: Wniosek o informację publiczną przez MED-ORAL Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w sprawie Żywienie w szpitalach #684

Witam,

jesteśmy jednostką prywatną, nie świadczymy szpitalnych usług
komercyjnych i nie bierzemy udziału w tego typu badaniach i ankietach.

Informacje o nas są zawarte w księdze rejestrowej ogólnie dostępnej.

W dniu 2019-11-27 o 11:14, Med Oral pisze:

1