Województwo Liczba spraw Liczba spraw w kwarantannie
Dolnośląskie860
Kujawsko-Pomorskie520
Lubelskie590
Lubuskie310
Łódzkie720
Małopolskie710
Mazowieckie1500
Opolskie290
Podkarpackie470
Podlaskie400
Pomorskie540
Śląskie1610
Świętokrzyskie270
Warmińsko-Mazurskie410
Wielkopolskie900
Zachodniopomorskie500

Listy

Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez joanna.gucman@siecobywatelska.pl w sprawie Żywienie w szpitalach #7

Szanowni Państwo,

15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez joanna.gucman@siecobywatelska.pl w sprawie Żywienie w szpitalach #5

Szanowni Państwo,

15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez joanna.gucman@siecobywatelska.pl w sprawie Żywienie w szpitalach #19

Szanowni Państwo,

15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Wniosek o informację publiczną - ponaglenie. przez joanna.gucman@siecobywatelska.pl w sprawie Żywienie w szpitalach #4

Szanowni Państwo,

15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez joanna.gucman@siecobywatelska.pl w sprawie Żywienie w szpitalach #14

Szanowni Państwo,

15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez joanna.gucman@siecobywatelska.pl w sprawie Żywienie w szpitalach #1

Szanowni Państwo,

15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Wniosek o informację publiczną przez Uzdrowisko Rymanów Spółka Akcyjna w sprawie Żywienie w szpitalach #1016

Dzień dobry,

w załączeniu przesyłam wypełniony wniosek o informację publiczną.

Z poważaniem

Patrycja Szepieniec

--
z poważaniem
Patrycja Szepieniec
Referent Działu Metodyczno - Organizacyjnego
"Uzdrowisko Rymanów" S.A.
38 - 481 Rymanów Zdrój, ul. Zdrojowa 48
NIP: 6840000790, REGON: 000872059
tel.134357815

1

Fw: Wniosek o informację publiczną przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Zielonej Górze w sprawie Żywienie w szpitalach #874

Ad. 1 nie,
Ad. 2 nie dotyczy,
Ad. 3 nie,
Ad. 4 15,50 zł,
Ad. 5 tak/nie,
Ad. 6 nie,
Ad. 7 tak,
Ad. 8 tak - pielegtniarki,
Ad. 9 tak,
Ad. 10 tak,
Ad. 11 brak,
Ad. 12 tak,
Ad. 13 podstawowa, lekkostrawna (zółądkowo-wątrobowa), płynna, cukrzycowa, niskotłuszczowa,
Ad. 14 zamówienie specjalne,
Ad. 15 nie,
Ad. 16 tak

Dariusz Suchorski
Dyrektor SP ZOZ MSWiA w Zielonej Górze

--------------------------------------------------------------------------------

Sekretariat
SP ZOZ MSWiA w Zielonej Górze
ul.Wazów 42, 65-044 Zielona Góra
tel. +48 68 452 77 00 / fax +48 452 77 02
poliklinika.zgora.pl
dyrektor@poliklinika.zgora.pl

Przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez CENTRA MEDYCZNE MEDYCEUSZ SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #542

Twoja wiadomość

Do: SEKRETARIAT@MEDYCEUSZ.COM
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: 2019-11-24 18:29

odczytano w dniu 2019-11-25 08:35.

Re: FW: FW: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #542

Szanowni Państwo,

dziękujemy za informację. W tej sytuacji rzeczywiście nasze pytania nie odnoszą się do Państwa sytuacji.

Z poważaniem,

Agnieszka Zdanowicz - Dyrektorka Zarządzająca

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Odp.: Wniosek o informację publiczną przez INSTYTUT FIZJOLOGII I PATOLOGII SŁUCHU w sprawie Żywienie w szpitalach #453

Szanowni Państwo,

Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu w załączeniu przesyła odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia 15.10.2019 r.

Z poważaniem

Agnieszka Szymczak-Pyzerska

Sekretariat

Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu

22 356 03 66

1

Re: Wniosek o informację publiczną (odpowiedź SCM/537/2019/DT) przez "STRZELIŃSKIE CENTRUM MEDYCZNE" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W UPADŁOŚCI w sprawie Żywienie w szpitalach #85

Strzelińskie Centrum Medyczne Sp. z o.o.
ul. Wrocławska 46, 57-100 Strzelinie

W odpowiedzi na wniosek o udzielenie informacji publicznej, niniejszym
wskazujemy:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odpowiedź: Szpital bezpośrednio nie zatrudnia dietetyka.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odpowiedź: z uwagi na brak zatrudnienia dietetyka – odpowiedź na
pytanie nie dotyczy Szpitala
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odpowiedź: Brak możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Odpowiedź: Pacjent szpitala 12,81 zł brutto; pacjent opieki
długoterminowej 14,43 zł brutto .
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Odpowiedź: Usługi cateringowe świadczy firma zewnętrzna. Wartość „wsadu
do kotła” została określona w opisie przedmiotu zamówienia. Minimalna
stawka to 10,0 zł brutto dla diety podstawowej; minimalna stawka
zwiększona o 10 % dla pacjentów opieki długoterminowej.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odpowiedź: NIE POSIADAMY-FIRMA CATERINGOWA ZOBOWIĄZANA JEST DO
POSIADANIA TAKIEJ DOKUMENTACJI
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź: TAK, NA BIEŻĄCO - JAKOŚC POSIŁKÓW KONTROLUJĄ PANIE
PIELĘGNIARKI KOORDYNUJACE
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
Odpowiedź: NA BIEŻĄCO PRZEZ PANIE PIELĘGNIARKI PEŁNIĄCE W DANYM DNIU
DYŻUR
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
Odpowiedź: Wymóg został zawarty w SIWZ i w umowie przetargowej.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odpowiedź: SKARGI DOTYCZĄCE ŻYWIENIA MOŻNA ZŁOŻYĆ W TRYBIE PRZEWIDZIANYM
JAK DLA KAŻDEJ INNEJ SKARGI, NATOMIAST PODEJRZENIEM ZATRUCIA ZAJMUJE SIĘ
NASZ DZIAŁ EPIDEMIOLOGICZNY W KOOPERACJI Z SANEPIDEM
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odpowiedź: NIE WPŁYNĘŁY TAKIE SKARGI
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odpowiedź: NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
Odpowiedź: Rodzaje diet stosowanych w szpitalu: podstawowa,
lekkostrawna, lekkostrawna położnic, cukrzycowa, krążeniowa, wrzodowa,
wątrobowa, dziecka małego, płynna odżywcza. Sporadycznie, na zlecenie
stosowane są diety: niskobiałkowa, bezresztkowa, ubogosodowa,
bezmleczna, lekkostrawna papkowata, bogatobiałkowa i bezresztkowa.
Charakterystyka diet zawarta jest w opisie przedmiotu zamówienia –
źródło internetowe.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odpowiedź: W przypadku pacjentów ze szczególnymi potrzebami informacja
taka jest przekazywana do firmy świadczącej usługi cateringowej, która
odpowiada za przygotowanie właściwej diety.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
Odpowiedź: Tak.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odpowiedź: ZAPEWNIA, POPRZEZ ZAPOTRZEBOWANIA SKŁADANE DO TUTEJSZEJ
APTEKI SZPITALNEJ, POSIADAMY DIETY DO ŻYWIENIA DO-I POZAJELITOWEGO W
UMOWIE PRZETARGOWEJ

---
Z poważaniem
Agnieszka Hąnkała-Brzyska
Asystentka Zarządu
Sekretariat Dyrekcji

tel. 71 326 48 45
fax (71) 392 03 69
mail: sekretariat@szpitalstrzelin.pl
www.szpitalstrzelin.pl

Strzelińskie Centrum Medyczne Sp. z o.o.
ul Wrocławska 46
57-100 Strzelin

KRS: 0000294023
NIP: 914-15-35-587
REGON: 020608708

Re: wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez "SZPITAL MIEJSKI W TYCHACH" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #90

Dzień dobry,

w załączeniu udostępniamy informację publiczną.

Łączę pozdrowienia,

***************************************************************
Agnieszka Nickel

Dyrektor ds. Administracyjnych
Szpital Miejski w Tychach Sp. z o.o.
ul. Cicha 27
43-100 Tychy
tel. 032 / 780 87 53
NIP 646-28-32-413, Regon 240977157
zarejestrowany w Krajowym Rejestrze Sądowym prowadzonym
przez Sąd Rejonowy w Katowicach pod numerem 0000315807
kapitał zakładowy 328.000,00 zł

W dniu 2019-10-24 o 14:51, Agnieszka Nickel pisze:

1

Fwd: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez "UZDROWISKO WYSOWA" SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #111

Szanowni Państwo

"Uzdrowisko Wysowa" S.A. z siedzibą 38-316 Wysowa-Zdrój 149 w związku z
otrzymanym wnioskiem o udostępnianie informacji publicznej przesyła
poniższe informacje.

Na wstępie należy wyjaśnić, że Spółka prowadzi działalność w postaci
leczenia uzdrowiskowego min. prowadząc szpital uzdrowiskowy. Pacjenci do
szpitala uzdrowiskowego przyjmowani są na podstawie skierowania NFZ
(zgodnie z profilem leczniczym )

Poniżej przesyłamy informacje, które nie stanowią tajemnicy
przedsiębiorstwa

- Spółka zatrudnia dietetyka w szpitalu uzdrowiskowym

- istnieje możliwość indywidualnej porady dietetyka

-Spółka nie korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej, prowadzi własną
kuchnię,

- Dietetyk w szpitalu uzdrowiskowym kontrolują jakość wydawanych
posiłków, nie sprawdza się ilości zjedzonych porcji,

- Nie odnotowano zatruć

- Stosowane diety zgodnie z profilem leczniczym: dieta podstawowa, dieta
lekkostrawna, dieta cukrzycowa, dieta nerkowa,  nie zapewnia się diety
wegetariańskiej i wegańskiej, w razie potrzeby wprowadza się dietę
specjalną  np. bezglutenową

Z poważaniem

Grzegorz Koszarski
Specjalista ds. administracyjnych

<http://uzdrowisko-wysowa.pl/> *"Uzdrowisko Wysowa" S.A.
38-316 Wysowa-Zdrój 149
tel.(18)3532400 wew.37, fax.(18)3532447
www.wysowianka.pl <http://www.wysowianka.pl>;
www.uzdrowisko-wysowa.pl <http://www.uzdrowisko-wysowa.pl> * KRS nr
0000029238 Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieście
XII Wydział Gospodarczy, NIP 738-000-55-90; REGON 000299140;
Kapitał zakładowy wpłacony w całości w kwocie 12 550 000,00 PLN

--
g.koszarski

odpowiedz na wniosek o udosteponienie informacji publicznej przez UNIWERSYTECKI SZPITAL KLINICZNY IM. JANA MIKULICZA-RADECKIEGO WE WROCŁAWIU w sprawie Żywienie w szpitalach #178

dzień dobry,

w nawiązaniu do otrzymanego wniosku przesyłam odpowiedz w załączeniu.


z poważaniem,

Anna Kołodziej

Kierownik
Dział Organizacyjny

tel. (71) 733 11 26 | gsm 885 852 274
e-mail: dor@usk.wroc.pl

Uniwersytecki Szpital Kliniczny
im. Jana Mikulicza-Radeckiego we Wrocławiu
ul. Borowska 213 | 50-556 Wrocław

1

SP ZOZ MSWiA w Koszalinie przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Koszalinie w sprawie Żywienie w szpitalach #866

Dzień dobry

W załączeniu przesyłam odpowiedź na zadane pytania.

Z poważaniem
Monika Zaremba
SP ZOZ MSWiA w Koszalinie
tel. 660 50 99 26

1

odpowiedź na wniosek o informacje publiczną przez 4 WOJSKOWY SZPITAL KLINICZNY Z POLIKLINIKĄ SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ WE WROCŁAWIU w sprawie Żywienie w szpitalach #129

W odpowiedzi na wniosek o informacje publiczną wysyłamy w załączniku odpowiedzi na Państwa pytania.

Szpital Wojskowy we Wrocławiu
Dział Żywienia

1

Odpowiedź w sprawie udostępnienia informacji publicznej przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W TURKU w sprawie Żywienie w szpitalach #946

Turek 19.11.2019r.

Szanowni Państwo

W odpowiedzi na prośbę o udostępnienie informacji publicznej
przesyłamy odpowiedzi na zadane pytania.
1. Szpital zatrudnia dietetyka w wymiarze 3/4 etatu.
2. Na dietetyka przypada około 120 pacjentów.
3. Tak. Dietetyk ma kontakt z pacjentami podczas rozdawania posiłków.
Każdy pacjent może zwrócić się z zapytaniem.
4.Całościowa dzienna stawka żywieniowa wynosi 15,42 zł+podwieczorek dla
dzieci 1,62zł
5. Tak. Szpital korzysta z usług firmy cateringowej. W umowie nie
określono minimalnej kwoty przeznaczonej na zakup artykułów użytych do
przygotowania posiłków.
6. Szpital nie posiada dokumentacji dotyczącej wartości odżywczej
posiłków, ale na żądanie szpitala firma cateringowa udostępnia taką
dokumentację.
7. Posiłki dostarczane przez firmę cateringową kontroluje się wizualnie
a temperatura posiłku kontrolowana jest za pomocą termometru. Czynności
te wykonuje dietetyk każdorazowo od poniedziałku do piątku ( śniadanie i
obiad ).
8. Personel pielęgniarski/ położnych nadzoruje zjadanie przez pacjentów
posiłki.
9. Tak. W umowie, którą podpisał szpital z firmą cateringową ujęty jest
wymóg zatrudnienia dietetyka.
10. Tak. Utworzono druk reklamacji dotyczącej posiłków. Osoba
odpowiedzialna - dietetyk.
11. W 2018 roku była tylko jedna skarga.
12. Szpital nie organizował w 2018 roku szkolenia dla lekarzy z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu. Lekarze w przeważającej
liczbie zatrudnieni są jest w ramach umowy cywilnoprawnej i uczestniczą
w różnorodnych konferencjach naukowych.
13. Rodzaje diet stosowanych przez szpital to: podstawowa, lekkostrawna,
wątrobowa, żołądkowa, cukrzycowa- 3 posiłki, cukrzycowa - 5 posiłków,
mleczna, bezmleczna, bezglutenowa, kleikowa, miksowana i inne według
zaleceń lekarza.
14.Każda zamówiona dieta zastała pacjentowi dostarczona.
15. Tak. Firma cateringowa zapewnia diety na życzenie pacjenta.
16. Tak. Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia.

Z poważaniem

Dorota Brzęcka
Naczelna Pielęgniarka
SP ZOZ w Turku

Odpowiedź na wniosek o informację przez DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM REHABILITACJI I ORTOPEDII SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #495

Dzień dobry.

Poniżej przedstawiam odpowiedzi na pytania.
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.

Odp. W szpitalu jest zatrudniony dietetyk. Zał. nr 1 – zakres obowiązków Dietetyka

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

Odp. Na jednego dietetyka przypada około 190 pacjentów.

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
pacjentów?

Odp. Nie.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

Odp. Dzienna stawka żywieniowa jaki możemy podać, to średni koszt produktów żywnościowych (tzw. wsad do kotła) za październik 2019 r. wynosi 8,44 zł.

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?

Odp. Nie.

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

Odp. Szpital nie posiada dokumentacji regulującej ilość konserwantów, barwników i dodatków. Wartość odżywcza i kaloryczna obliczana jest przy pomocy programu WIKT.

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
się odbywają?

Odp. Nie.

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
one się odbywają?

Odp. Nie.

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?

Odp. Nie mamy zawartej umowy z firmą cateringową.

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

Odp. W szpitalu cyklicznie przedkładane są pacjentom ankiety dot. żywienia. Brak zarejestrowanych skarg na temat żywienia bądź zatrucia.

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018
roku.

Odp. Brak

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

Odp. Nie przeprowadzano szkoleń.

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).

Odp. Rodzaje stosowanych diet – żywienie podstawowe, dieta lekkostrawna, dieta ubogopurunowa, dieta bezmleczna, dieta bezglutenowa, dieta przecierana. Diety przygotowywane są na podstawie wiedzy Dietetyka.

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

Odp. Szpital zapewnia pacjentowi dietę bezmleczną i bezglutenową.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
lub wegańską?

Odp. Szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską.

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Odp. Nie.

Pozdrawiam

Robert Pilarczyk
Kierownik Działu Żywienia i Zaopatrzenia
Tel. 697 071 534
___________________________________________

Dolnośląskie Centrum Rehabilitacji Sp. z o.o.
ul. J.Korczaka 1, 58-400 Kamienna Góra
tel. +48 75 645 9600, fax. +48 75 6459601
dcr@dcr.org.pl, www.dcr.org.pl
NIP: 614-15-30-335 KRS: 0000143957 REGON: 231139207
Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego. Wielkość kapitału zakładowego: 15 436 500,00 zł

Treść tej wiadomości jest poufna i prawnie chroniona. Odbiorcą może być jedynie jej adresat z wyłączeniem dostępu osób trzecich. Jeżeli nie jesteś adresatem niniejszej wiadomości, jej rozpowszechnianie, kopiowanie, rozprowadzanie lub inne działanie o podobnym charakterze jest prawnie zabronione i może być karalne. Jeżeli wiadomość ta trafiła do Ciebie omyłkowo, uprzejmie prosimy o odesłanie jej na adres nadawcy i usunięcie kopii.

1

Odpowiedź na wniosek o informację publiczną. przez NOWODWORSKIE CENTRUM MEDYCZNE W NOWYM DWORZE MAZOWIECKIM w sprawie Żywienie w szpitalach #747

Dzień dobry,

w załączeniu przesyłamy odpowiedź na Państwa wniosek.

---
Z poważaniem
Patrycja Bożycka

Sekretariat Dyrekcji

NOWODWORSKIE CENTRUM MEDYCZNE
w Nowym Dworze Mazowieckim
ul. Miodowa 2; 05-100 Nowy Dwór Mazowiecki
tel. (22) 76 58 308; fax. (22) 76 58 301; e'mail sekretariat@ncm.med.pl

1

Przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W BRANIEWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #792

Twoja wiadomość

Do: pcm@szpital-braniewo.home.pl
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: 2019-11-18 10:16

odczytano w dniu 2019-11-18 10:18.

Re: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #792

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na Państwa pismo z dnia 30.10.2019 r. (nr pisma PCM SE-4147/2019) zawierającego wezwanie do wykazania szczególnie istotnego interesu publicznego przesyłam poniżej naszą odpowiedź.

Nie można zgodzić się ze stanowiskiem, jakoby nasz wniosek dotyczył informacji przetworzonej. Czynność materialno-techniczna, polegająca na udostępnieniu informacji publicznej, zawsze wiąże się z koniecznością wyszukania danej informacji. Ciężko wyobrazić sobie sytuację, w której podmiot w taki sposób (i w takiej formie) posiada informacje publiczne, aby móc je udostępniać bez konieczności wyszukiwania ich wśród innych informacji, nieobjętych przedmiotem wniosku.

Chcemy jednocześnie wskazać, że interesem publicznym stojącym za naszym wnioskiem o informację publiczną, jest dostarczenie opinii publicznej rzetelnej informacji o tym, jak wygląda wyżywienie w szpitalach. Temat ten budzi emocje, które jednak bardzo często są wywoływane powierzchownym spojrzeniem na sprawę np. zdjęciami podawanych dań. Trzeba również zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.

Z poważaniem

Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

1

Przeczytane: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W MIĘDZYCHODZIE w sprawie Żywienie w szpitalach #898

To jest potwierdzenie dla wiadomości e-mail wysłanej przez Ciebie do
<spzozmiedzychod@spzoz-miedzychod.com.pl> o 2019-11-16 22:36

To potwierdzenie mówi, że wiadomość została wyświetlona na komputerze
odbiorcy o 2019-11-18 08:35

__________ ESET NOD32 Antivirus __________

Ta wiadomość e-mail została przeskanowana. Nie znaleziono za grożeń.

Wersja silnika detekcji: 20365 (20191118)

https://www.eset.pl lub https://www.eset.com

Potwierdzenie doręczenia wiadomości (wyświetlono) - Wniosek o informację publiczną przez "SZPITALE POLSKIE" SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #99

To jest potwierdzenie doręczenia wiadomości, która została wysłana na adres biuro@szpitale-polskie.pl.

Uwaga: To potwierdzenie doręczenia wiadomości oznacza tylko, że wiadomość została wyświetlona na komputerze adresata. Nie ma żadnej gwarancji, że treść tej wiadomości została przeczytana lub zrozumiana.

1

Re: dot. Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #898

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na Państwa wezwanie do wykazania szczególnie istotnego interesu publicznego przesyłam poniżej naszą odpowiedź.

Nie można zgodzić się ze stanowiskiem, jakoby nasz wniosek dotyczył informacji przetworzonej.Czynność materialno-techniczna, polegająca na udostępnieniu informacji publicznej, zawsze wiąże się z koniecznością wyszukania danej informacji. Ciężko wyobrazić sobie sytuację, w której podmiot w taki sposób (i w takiej formie) posiada informacje publiczne, aby móc je udostępniać bez konieczności wyszukiwania ich wśród innych informacji, nieobjętych przedmiotem wniosku.

Chcemy jednocześnie wskazać, że interesem publicznym stojącym za naszym wnioskiem o informację publiczną, jest dostarczenie opinii publicznej rzetelnej informacji o tym, jak wygląda wyżywienie w szpitalach. Temat ten budzi emocje, które jednak bardzo często są wywoływane powierzchownym spojrzeniem na sprawę np. zdjęciami podawanych dań. Trzeba również zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.

Z poważaniem

Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872