Żywienie w szpitalach przez KatarzynaBatkoToluc
Województwo | Liczba spraw | Liczba spraw w kwarantannie |
---|---|---|
Dolnośląskie | 86 | 0 |
Kujawsko-Pomorskie | 52 | 0 |
Lubelskie | 59 | 0 |
Lubuskie | 31 | 0 |
Łódzkie | 72 | 0 |
Małopolskie | 71 | 0 |
Mazowieckie | 150 | 0 |
Opolskie | 29 | 0 |
Podkarpackie | 47 | 0 |
Podlaskie | 40 | 0 |
Pomorskie | 54 | 0 |
Śląskie | 161 | 0 |
Świętokrzyskie | 27 | 0 |
Warmińsko-Mazurskie | 41 | 0 |
Wielkopolskie | 90 | 0 |
Zachodniopomorskie | 50 | 0 |
Listy
Re: Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #681
Szanowni Państwo,
zadaniem publicznym, które Państwo realizują, jest ochrona zdrowia. Trzeba zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.
Z powyższych powodów podtrzymujemy stanowisko, że są Państwo podmiotem zobowiązanym do udzielenia odpowiedzi na pytania zadane w naszym wniosku o informację publiczną i będziemy wdzięczni za przesłanie ich jak najszybciej.
Z poważaniem
Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
1W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-11-04 12:51:18.577503+00:00 z adresu biuro@medpolonia.com.pl:
> W odpowiedzi na wniosek o udostepnienie informacji publicznej na podstawie Art.
> 61 ust 1 Konstytucji RP i art. 10 ust.1 ustawy o dostępie do informacji
> publicznej w zakresie przekazania informacji publicznych: 1. Czy w szpitalu
> zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
> szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie
> zakresu jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego
> dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? 4. Jaka
> jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1
> pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy
> cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
> kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania
> posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną
> posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
> wnosimy o jej udostępnienie. 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków
> podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
> się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
> odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg
> dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie
> liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych
> do szpitala w 2017 i 2018 roku. 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili
> jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
> wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
> naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli szpital
> nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
> bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
> pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
> lub wegańską? 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające
> dodatkowe ilości białka)? Przedstawiam co następuje : Krąg
> podmiotów zobowiązanych do udzielenia informacji publicznej reguluje art. 4 ust.
> 1 ustawy, stanowiąc, że są nimi władze publiczne oraz inne podmioty wykonujące
> zadania publiczne, w szczególności: organy władzy publicznej, organy samorządów
> gospodarczych i zawodowych, podmioty reprezentujące zgodnie z odrębnymi
> przepisami Skarb Państwa, podmioty reprezentujące państwowe osoby prawne, albo
> osoby prawne samorządu terytorialnego oraz podmioty reprezentujące inne
> państwowe jednostki organizacyjne albo jednostki organizacyjne samorządu
> terytorialnego, podmioty reprezentujące inne osoby lub jednostki organizacyjne,
> które wykonują zadania publiczne lub dysponują majątkiem publicznym oraz osoby
> prawne, w których Skarb Państwa, jednostki samorządu terytorialnego lub
> samorządu gospodarczego albo zawodowego mają pozycję dominującą w rozumieniu
> przepisów o ochronie konkurencji i konsumentów. Med-Polonia spółka z
> o.o. jest podmiotem prywatnym założonym i działającym na podstawie przepisów
> ustawy Kodeks Spółek Handlowych a jej kapitał zakładowy nie został zgromadzony z
> majątku publicznego; jest podmiotem leczniczym będącym przedsiębiorcą w
> rozumieniu ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 roku - o działalności leczniczej (Dz.
> U z 2011 roku nr 112, poz. 654) a więc nie mieści się w katalogu podmiotów
> określonych w art. 4 ust 1 ustawy. Gdyby przyjąć, że części
> działalności leczniczej realizowanej w ramach kontraktu zawartego z Narodowym
> Funduszem Zdrowia kwalifikuje spółkę jako podmiot wykonujący zadania publiczne
> to wg naszego stanowiska, żądane informacje nie mają charakteru publicznego.
> Informacją publiczną jest informacja dotycząca wykonywania zadań publicznych a
> we wniosku nie wykazano związku żądanych informacji z wykonywaniem przez Med-
> Polonia zadań publicznych - z realizacją kontraktu z NFZ.
> Pozdrawiam Monika Gębicka Specjalista ds. administracyjnych Asystent
> Działu Personalnego tel: 513 097 296 Ochrona Danych ⇒
> <http://www.medpolonia.pl/rodo> www.medpolonia.pl/rodo MED
> POLONIA Sp. z o.o. Ul. Obornicka 262, 60-693 Poznań, tel. 61 66 43 300
> <http://www.medpolonia.pl/> www.medpolonia.pl NIP 782-23-18-571, REGON
> 300013275 KRS 0000228112 Sąd Rejonowy w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy
> Krajowego Rejestru Sądowego, Kapitał zakładowy 10 734 750 PLN, Kapitał wpłacony
> 10 734 750 PLN Konto: Santander Bank Polska SA nr 95 1090 2590 0000 0001 2363
> 6912
Re: RE: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #692
Szanowni Państwo,
w odpowiedzi na Państwa wezwanie do wykazania szczególnie istotnego interesu publicznego przesyłam poniżej naszą odpowiedź.
Interesem publicznym stojącym za naszym wnioskiem o informację publiczną, jest dostarczenie opinii publicznej rzetelnej informacji o tym, jak wygląda wyżywienie w szpitalach. Temat ten budzi emocje, które jednak bardzo często są wywoływane powierzchownym spojrzeniem na sprawę np. zdjęciami podawanych dań. Trzeba również zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.
Z poważaniem
Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-19 07:23:12.958814+00:00 z adresu MCebula@medicusclinic.pl:
> Szanowni Państwo, w odpowiedzi na Państwa maila z dnia 17.10.2019 r.,
> powołując się na art. 14 . punkt 2 Ustawy o dostępie do informacji publicznej,
> uprzejmie informujemy o braku możliwości udostępnienia przez nas na chwilę
> obecną informacji zgodnie z przesłanym wnioskiem, z uwagi na to, iż mają one
> charakter informacji publicznej przetworzonej, wymagającej przez nas
> odpowiedniego przygotowania. Zgodnie z orzecznictwem sądów administracyjnych
> informacją przetworzoną jest taka gotowa informacja (dokument), którą na dzień
> złożenia wniosku, podmiot zobowiązany do udzielenia informacji publicznej nie
> dysponuje. Do udostępniania informacji publicznej przetworzonej po stronie
> podmiotu zobowiązanego podjęte muszą być pewne dodatkowe czynności, które w
> szczególności polegają na sięgnięciu np. do dokumentacji źródłowej. Wówczas
> żądana informacja będzie miała charakter informacji przetworzonej, tj. takiej,
> która co do zasady wymaga dokonania stosownych analiz, obliczeń, zestawień
> statystycznych połączonych z zaangażowaniem w ich pozyskanie określonych środków
> osobowych i finansowych. Uzyskanie informacji przetworzonej jest dla
> Wnioskodawcy możliwe w takim zakresie, w jakim jest to szczególnie istotne dla
> interesu publicznego. W przeciwieństwie do informacji prostej, przy której od
> osoby chcącej ją uzyskać nie wolno żądać wykazania interesu prawnego lub
> faktycznego, udostępnienie informacji przetworzonej wymaga wykazania, że jej
> uzyskanie jest uzależnione od istnienia szczególnie istotnego interesu
> publicznego. Wnioskodawca musi więc wykazać, że informacje które zamierza
> uzyskać, nie dotyczą wyłącznie jego interesu, że działa on w interesie
> publicznym, a sprawa o której chce zostać poinformowany ma szczególne znaczenie.
> W związku z powyższym uprzejmie prosimy o wskazanie powodów, dla których
> informacje mają być przez nas udostępnione oraz wykazanie, że otrzymane
> informacje będą szczególnie istotne dla interesu publicznego. Z poważaniem
> Monika Cebula Menedżer Operacyjny Monika Cebula Menedżer Operacyjny
> kom.: +48 607 443 667 tel.: +48 71 323 63 11 fax.: +48 71 323 63 10
> MCebula@medicusclinic.pl www.medicusclinic.pl
> [cid:MedicusClinic_70a9934e-8f00-453b-b70f-83623c28607a.jpg] Medicus
> Sp. z o.o., Siedziba: 50-224 Wrocław, pl. Strzelecki 24, wpisana do Rejestru
> Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego Sąd Rejonowy dla
> Wrocławia - Fabrycznej, VI Wydział Gospodarczy, KRS: 0000685093 NIP:
> 896-10-17-023. Wysokość kapitału zakładowego: 75 150 zł. Czy musisz drukować
> tę wiadomość? Pomyśl o środowisku.
> [cid:las_5ac7c076-b191-4be4-9515-84e486e593cc.jpg]
Re: Re: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #99
Szanowni Państwo,
zwracamy uwagę, że również szpitale prywatne mają obowiązek udostępniać informacje publiczne, ponieważ wykonują zadania publiczne związane z ochroną zdrowia (https://www.rp.pl/Firma/301259996-Kiedy-prywatny-szpital-musi-udostepnic-informacje-publiczna.html). Artykuł 4 ustęp 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej nie zawiera katalogu zamkniętego podmiotów, które muszą udostępniać informacje publiczne, na co wskazuje sformułowanie "w szczególności". Dlatego raz jeszcze wnosimy o udostępnienie informacji publicznej wskazanej w naszym wniosku.
Z poważaniem
Agnieszka Zdanowicz - - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
1W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-21 06:50:04.004184+00:00 z adresu biuro@szpitale-polskie.pl:
> Dzień dobry, w odpowiedzi na Państwa maila z dnia 15.10.2019r. dotyczącego
> udostępnienia informacji publicznych informujemy, że nie jesteśmy podmiotem
> zobowiązanym do udostępnienia informacji publicznych. Mając powyższe na
> uwadze informuję, że nie możemy zrealizować Państwa prośby.
> *http://szpitalel.nazwa.pl/podpis_email/img/logo_email.jpg *
> Pozdrawiam, *Hanna Michalska /Sekretarka/* Szpitale Polskie S.A.
> <http://www.szpitale-polskie.pl/> ul. Ligocka 103, 40-568 Katowice tel:
> +48 32 208 89 90 | kom: +48 603 055 222 | fax: +48 32 352 65 09 NIP:
> 9542642610 | REGON: 240955256 | KRS: 0000313329 Kapitał Zakładowy: 29 877
> 880,00 PLN W dniu 15.10.2019 o 22:18,
> sprawa-16504@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
Re: RE: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #869
Szanowni Państwo,
w odpowiedzi na Państwa wezwanie do wykazania szczególnie istotnego interesu publicznego przesyłam poniżej naszą odpowiedź.
Interesem publicznym stojącym za naszym wnioskiem o informację publiczną, jest dostarczenie opinii publicznej rzetelnej informacji o tym, jak wygląda wyżywienie w szpitalach. Temat ten budzi emocje, które jednak bardzo często są wywoływane powierzchownym spojrzeniem na sprawę np. zdjęciami podawanych dań. Trzeba również zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.
Z poważaniem
Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-21 07:35:07.360038+00:00 z adresu dyrekcja@zozmswlodz.pl:
> Dzień Dobry! SP ZOZ MSWiA w Łodzi w załączeniu przekazuje pismo z dnia
> 18.10.2019 znak ON.2701.10.2019 Z poważaniem logopoczta mgr
> Katarzyna Gabińska-Błażałek Kierownik Działu Organizacji i Nadzoru
> tel: +48 42 63 41 234 fax: +48 42 67 85 523 email:
> dyrekcja@zozmswlodz.pl www: www.szpital.lodz.pl
> <http://www.szpital.lodz.pl/> Klauzula informacyjna Zgodnie z art.
> 6 ust. 1 lit. f RODO informujemy, iż Pani/Pana dane osobowe, przekazane nam za
> pośrednictwem naszej strony internetowej/formularza kontaktowego lub w inny
> sposób (przekazanie wizytówki, przesłanie poczty elektronicznej, kontakt
> telefoniczny), są gromadzone, przetwarzane i przechowywane w celu prowadzenia
> korespondencji z Państwem i w celu, dla którego zostały nam udostępnione.
> Dane osobowe mogą być ujawnione pracownikom lub współpracownikom SP ZOZ MSWiA w
> Łodzi , jak też podmiotom udzielającym wsparcia na zasadzie zleconych usług i
> zgodnie z zawartymi umowami powierzenia. Informujemy ponadto, że Pani/Pana dane
> osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą profilowane.
> Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych, prawo ich sprostowania,
> usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych lub do
> wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania. Osoba, której dane dotyczą, ma
> prawo wniesienia skargi do PUODO <https://uodo.gov.pl/> , gdy uzna, iż
> przetwarzanie jej danych osobowych narusza przepisy RODO. Podanie danych jest
> dobrowolne, ale niezbędne do realizacji powyższych celów. Pani/Pana dane będą
> przetwarzane do czasu ustania celu dla jakiego zostały zgromadzone.
> Administrator Danych Osobowych: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
> Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Łodzi ul. Północna 42 91–425
> Łódź e-mail: kontakt@zoz-mswia-lodz.pl. Inspektor Ochrony Danych: kontakt
> z Inspektorem Ochrony Danych – iod@zoz-mswia-lodz.pl
Re: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL EUROMEDIC SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #753
Szanowni Państwo,
NZOZ Euromedic podtrzymuje swoją wcześniejszą opinię jednakże uzupełniamy ją o następujące.
Wyrażamy opinię, iż stosownie do przepisu art. 4 ust. 1-3 ustawy o dostępie
do informacji publicznej podmiot Euromedic nie jest podmiotem
obowiązanym do udostępniania "informacji publicznej".
Nadto oceniamy, iż żądane przez Państwa informacje nie są
informacjami publicznymi w rozumieniu ww. ustawy, są natomiast
informacjami dot. działalności gospodarczej prywatnego szpitala
i jako takie nie podlegają obowiązkowi ujawniania.
W uzupełnieniu podajemy, iż przywołany artykuł prasowy z "Rzeczpospolitej"
nie wskazuje i nie jest podstawą obowiązku Szpitala do przekazania,
w tej konkretnej sprawie żądanych informacji, które dotyczą całościowej
działalności Szpitala (nie tylko działalności finansowanej ze środków publicznych).
Ponadto informujemy, iż Szpital w zakresie żywienia pacjentów przebywających
w Szpitalu, w pełni realizuje określone przez Narodowy Fundusz Zdrowia wymogi.
Z poważaniem,
Anna Przybysz.
Od: "sprawa-17158" <sprawa-17158@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
Do: "Sekretariat" <sekretariat@euromedic.com.pl>
Wysłane: poniedziałek, 4 listopada, 2019 14:06:27
Temat: Wniosek o informację publiczną
Szanowni Państwo,
zwracamy uwagę, że również szpitale prywatne mają obowiązek udostępniać informacje publiczne, ponieważ wykonują zadania publiczne związane z ochroną zdrowia (https://www.rp.pl/Firma/301259996-Kiedy-prywatny-szpital-musi-udostepnic-informacje-publiczna.html). Artykuł 4 ustęp 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej nie zawiera katalogu zamkniętego podmiotów, które muszą udostępniać informacje publiczne, na co wskazuje sformułowanie "w szczególności". Dlatego raz jeszcze wnosimy o udostępnienie informacji publicznej wskazanej w naszym wniosku.
Z poważaniem
Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-18 10:51:36.527160+00:00 z
> adresu sekretariat@euromedic.com.pl: > Szanowni Państwo, W
> odpowiedzi na Państwa wniosek o udostępnienie Informacji >
> Publicznej informuję, iż stosownie do przepisu art. 4 ust. 1-3
> ustawy o dostępie > do informacji publicznej podmiot NZOZ Euromedic
> Kliniki Specjalistyczne S.A. nie > jest podmiotem obowiązanym do
> udostępniania "informacji publicznej". Ponadto > informacje nie są
> informacjami publicznymi w rozumieniu ww. ustawy, są > natomiast
> informacjami dot. działalności gospodarczej i nie podlegają >
> obowiązkowi ujawniania. Z poważaniem, Anna Przybysz. -----
> Oryginalna > wiadomość ----- Od:
> sprawa-17158@fedrowanie.siecobywatelska.pl Do: > "Sekretariat"
> <sekretariat@euromedic.com.pl> Wysłane: czwartek, 17 >
> października, 2019 10:36:34 Temat: Wniosek o informację publiczną
> Na > podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1
> ustawy dostępie do > informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć
> Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > udostępnienie następujących
> informacji publicznych: 1. Czy w szpitalu > zatrudniono
> dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez >
> szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o
> udostępnienie > zakresu jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów
> przypada na jednego > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w
> szpitalu istnieje możliwość uzyskania > indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym >
> pacjentów? 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki
> żywieniowej > przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 5. Czy
> szpital korzysta z usług > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono > minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do > przygotowania
> posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą >
> jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o
> wartość odżywczą > i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
> konserwantów, barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
> udostępnienie. 7. Czy w szpitalu > kontroluje się jakość
> posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te
> kontrole i jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu
> kontroluje > się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu?
> Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często one się
> odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową
> określono wymóg zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu
> istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
> żywienia > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
> kontakt w sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o
> podanie liczba skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia
> w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12.
> Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z >
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13.
> Prosimy o > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez
> szpital wraz ze wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza
> lekarza/wiedza dietetyka/publikacje > naukowe/źródła
> internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli >
> szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
> lekarza (np. > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
> zapewnia wówczas posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie
> pacjenta szpital zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16.
> Czy szpital zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie
> > wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: >
> sprawa-17158@fedrowanie.siecobywatelska.pl Szymon Osowski i
> Katarzyna Batko- > Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami
> reprezentacji -- Sieć > Obywatelska Watchdog Polska ul.
> Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa tel: 22 844 > 73 55
> www.siecobywatelska.pl www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl > www.informacjapubliczna.org NIP
> 526282872 -- Z poważaniem Klaudyna > Studzinska Sekretariat
> Szpital EuroMedic 40-519 Katowice, ul. Kościuszki 92 > tel/ fax:
> (32)707 42 29/ (32)707 42 99 www.euromedic.com.pl FB: /euromedic
--
Z poważaniem
Klaudyna Studzinska
Sekretariat
Szpital EuroMedic
40-519 Katowice, ul. Kościuszki 92
tel/ fax: (32)707 42 29/ (32)707 42 99
www.euromedic.com.pl
FB: /euromedic
Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W BIELSKU PODLASKIM w sprawie Żywienie w szpitalach #882
Dzień dobry,
udostępniam Państwu poniższe informacje publiczne:
1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
*/Tak, 2 osoby. /*
*/Do zadań dietetyka m.in. należy:/*
-*/Weryfikacji przestrzegania standardów w zakresie żywienia
obowiazujących w Szpitalu, w szególności diet;/**//*
-*/Śledzenia aktualnych norm żywienia i przepisów z zakresu żywienia
zbiorowego;/**//*
-*/Określania standardów żywienia pacjentów, przygotowania posiłków i
ich wydania;/**//*
-*/Oceny sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki
odżywcze pacjentów;/**//*
-*/Prowadzenia oświaty zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia
(edukacjażywieniowa);/**//*
-*/Planowania i wdrażania opartego na podstawach naukowych żywienia
indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod względem
wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności;/**//**//*
*/Do zadań dietetyka/kierownika kuchni m. in. należy:/*
-*/Układanie diet i jadłospis/**/ó/**/w,/**//*
-*/Właściwe sporządzanie posiłk/**/ó/**/w oraz nadz/**/ó/**/r nad
wydawaniem posiłk/**/ó/**/w z kuchni do kom/**/ó/**/rek organizacyjnych
i przygotowaniem ich do transportu,/*
-*/Dbanie o estetykę podawanych posiłk/**/ó/**/w,/*
-*/Kontrola ilości i jakości dostarczanych posiłk/**/ó/**/w, /*
-*/Sporządzanie diet indywidualnych na zlecenie lekarza oraz obliczanie
wartości odżywczych dla pacjent/**/ó/**/w z dietą podstawową,/*
-*/Pobieranie i przechowywanie pr/**/ó/**/bek żywnościowych wydanych
posiłk/**/ó/**/w z kuchni w zakresie wynikającym z przepis/**/ó/**/w
sanitarnych, /*
-*/Prowadzenie dokumentacji HACCP żywieniowej i kartotek ilościowych w
Magazynie żywnościowym,/*
-*/Prowadzenie spraw związanych z utrzymaniem w należytym stanie
sanitarnym pomieszczeń kuchennych i magazynowych,/*
-*/Bie/**/żą/**/cą analiz/**/ę koszt/**/ó/**/w artykułów żywnościowych
zużytych do wytworzenia posiłk/**/ó/**/w dla pacjent/**/ó/**/w
hospitalizowanych w oddziałach,/*
-*/Przygotowywanie dokumentacji przy organizowaniu przetarg/**/ó/**/w o
udzielanie zam/**/ó/**/wienia publicznego./*
2.Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
*/Nie prowadzimy takich wyliczeń./*
3.Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
*/Tak. Informują o tym pielęgniarki danego oddziału. Informacja
kierowana jest bezpośrednio do zainteresowanego pacjenta, według zaleceń
lekarza./*
4.Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
*/15,00 zł/*/./
5.Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
*/Tak, minimalna kwota przeznaczona na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków wynosi 8,20 zł./*
6.Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną
posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków?
Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
*/Szczegółowe informacje dotyczące jadłospisów, składów potraw
(receptury potraw), alergenów, składników pokarmowych produktów (białek,
tłuszczy, węglowodanów oraz kcal) są dostępne w formie elektronicznej w
systemie informatycznym szpitala. W systemie tym opracowano:/*
-*/słownik ( składniki pokarmowe produktów- B, T,W, kcal), grupy
produktów, grupy potraw,/*
-*/produkty/*
-*/potrawy (wszystkie potrawy używane do planowania jadłospisu),/*
-*/jadłospisy (wszystkie jadłospisy występujące w danym dniu na
poszczególne diety z wyliczoną przez system ilością kcal, B, T, W)./*
*/Skład produktów wędlin i pieczywa oraz występujących w nich dodatków
są opracowane i dostępne./*
*/W Księdze GHP i GMP są opracowane i zawarte procedury kontroli i
przyjęcia dostaw (kontrola asortymentowa, ilościowa, jakościowa
(organoleptyczna, parametry fizyczne- barwa, konsystencja, zapach,
termin przydatności do spożycia; wymagania dotyczące surowców produkcji
(obróbki wstępnej i właściwej)./*
*//*
7.Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
*/Tak/**. /Wyznaczone osoby według potrzeb lub ustaleń harmonogramu./*
8.Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
*/Tak, dietetyk./*
*//*
9.Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
*/Nie/**.*
10.Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
*/Tak/**.*
11.Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
*/1 skarga/**.*
12.Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
*/Tak/**.*
13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
*/14 diet./*
-*/Dieta/**/kleikowa/*
-*/Dieta płynna/*
-*/Dieta papkowata/*
-*/Mix wysokobiałkowy/*
-*/Dieta pooperacyjna/*
-*/Dieta pooperacyjna bez mięsa/*
-*/Dieta pooperacyjna z mięsem/*
-*/Dieta pooperacyjna bez mleka/*
-*/Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika/*
-*/Dieta łatwostrawna/*
-*/Dieta łatwostrawna bezmleczna/*
-*/Dieta łatwostrawna z ograniczeniem wydzielania soku żołądkowego/*
-*/Dieta łatwostrawna dziecięca/*
-*/Dieta łatwostrawna wysokobiałkowa/*
-*/Dieta łatwostrawna niskobiałkowa/*
-*/Dieta ogólna/*
-*/Dieta ogólna bezmleczna/*
-*/Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów/*
-*/Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów bezmleczna/*
-*/Dieta niemowlęca/*
-*/Dieta małego dziecka/*
-*/Dieta bezglutenowa/*
-*/Dieta niskoenergetyczna/*
-*/Dieta ścisła/*
-*/Dieta indywidualna/*
-*/Dodatkowe rozliczenie posiłków/*
-*/Pokarm matki/*
*/Źródła opracowania: wiedza lekarza, wiedza dietetyka/*/, *publikacje
naukowe, źródła* *internetowe, wewnętrzne regulacje szpitala.*/
14.Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
*/Nie dotyczy./*
15.Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
*/Nie, (chyba że wynika z zaleceń lekarza)./*
16.Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
ilości białka)?
*/Tak./*
*/
/*
*/
/*
W załączniku: skan dot. pkt. 6*/
/*
Wniosek o informację publiczną - Watchdog Polska odpowiedź na pytania z dnia 16.10.2019 roku - PPZOZ w Rydułtowach i Wodzisławiu Śląskim. przez Powiatowy Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Rydułtowach i Wodzisławiu Śląskim z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim w sprawie Żywienie w szpitalach #431
Dzień dobry,
w nawiązaniu do wiadomości z dnia 16 października 2019 roku przesyłam w załączniku odpowiedzi na Państwa pytania
dotyczące żywienia w naszym Szpitalu.
Pozdrowienia,
Łukasz Świerczek
Dział Organizacyjno-Prawny
i Kontroli Wewnętrznej PPZOZ
tel. 32 4591 839
email: lswierczek@zoz.wodzislaw.pl
Wniosek o informację publiczną - Watchdog Polska odpowiedź na pytania z dnia 16.10.2019 roku - PPZOZ w Rydułtowach i Wodzisławiu Śląskim. przez Powiatowy Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Rydułtowach i Wodzisławiu Śląskim z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim w sprawie Żywienie w szpitalach #431
Dzień dobry,
w nawiązaniu do wiadomości z dnia 16 października 2019 roku przesyłam w załączniku odpowiedzi na Państwa pytania
dotyczące żywienia w naszym Szpitalu.
Pozdrowienia,
Łukasz Świerczek
Dział Organizacyjno-Prawny
i Kontroli Wewnętrznej PPZOZ
tel. 32 4591 839
email: lswierczek@zoz.wodzislaw.pl
Re: Wniosek o informację publiczną przez Uzdrowisko Świnoujście S.A. w sprawie Żywienie w szpitalach #1018
Szanowni Państwo,
W załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji
publicznej.
Z poważaniem
Alicja Borzymowicz
"Uzdrowisko Świnoujście" S.A.
Alicja Borzymowicz
Kierownik Zakładu Lecznictwa Uzdrowiskowego
"Uzdrowisko Świnoujście" S.A.
72-600 Świnoujście, ul. Nowowiejskiego 2
tel. 512 239 604
Administratorem danych jest "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. ul. Nowowiejskiego 2,
Świnoujście.
Kontakt do Inspektora Ochrony Danych Osobowych: iodo@uzdrowisko.pl
2Szanowni Państwo,
W załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji
publicznej.
Z poważaniem
Alicja Borzymowicz
"Uzdrowisko Świnoujście" S.A.
> Dnia 14 listopad 2019 o 10:19 sprawa-17423@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> napisał(a):
>
>
> Szanowni Państwo,
>
> tak, prosimy o odpowiedź na nasz wniosek o udostępnienie informacji
> publicznej.
>
> Z poważaniem,
>
> Agnieszka Zdanowicz
>
> Dyrektorka Zarządzająca
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-31 17:46:39.394972+00:00 z > adresu
> > aborzymowicz@uzdrowisko.pl: > Dzień dobry, Proszę o > potwierdzenie, czy
> > poniższy wniosek o udostępnienie > informacji > publicznej dotyczy
> > "Uzdrowiska Świnoujście" S.A. tj. Spółki, która > > prowadzi działalność w
> > zakresie lecznictwa uzdrowiskowego i > rehabilitacji > leczniczej, czyli
> > działalność w rodzaju: > stacjonarne całodobowe świadczenia > opieki
> > zdrowotnej inne niż > szpitale ( zg. z ustawą o działalności leczniczej). >
> > Z poważaniem > Alicja Borzymowicz Kierownik Zakładu Lecznictwa
> > Uzdrowiskowego > > Alicja Borzymowicz Kierownik Zakładu Lecznictwa
> > Uzdrowiskowego > "Uzdrowisko > Świnoujście" S.A. 72-600 Świnoujście, ul. >
> > Nowowiejskiego 2 tel. 512 239 604 > Administratorem danych jest >
> > "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. ul. Nowowiejskiego 2, > Świnoujście. >
> > Kontakt do Inspektora Ochrony Danych Osobowych: iodo@uzdrowisko.pl
>
>
Alicja Borzymowicz
Kierownik Zakładu Lecznictwa Uzdrowiskowego
"Uzdrowisko Świnoujście" S.A.
72-600 Świnoujście, ul. Nowowiejskiego 2
tel. 512 239 604Administratorem danych jest "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. ul. Nowowiejskiego 2,
Świnoujście.
Kontakt do Inspektora Ochrony Danych Osobowych: iodo@uzdrowisko.pl
Re: Wniosek o informację publiczną przez BYSTRZYCKIE CENTRUM ZDROWIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #536
Bystrzyckie Centrum Zdrowia Sp. zo.o.w Bystrzycy Kłodzkiej przesyła
odpowiedzi na przedmiotowe pytania.
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
NIE ZATRUDNIONO
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? NIE DOTYCZY
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? NIE
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 14,74 zł.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
TAK Z FIRMY CATERINGOWEJ
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. NIE
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
TAK PIELĘGNIARKI ODDZIAŁOWE NA BIEŻĄCO
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają? NIE
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka? NIE
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? PREZES ZARZĄDU
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. BRAK
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).DIETA: PODSTAWOWA,LEKKOSTRAWNA,.CUKRZYCOWA,DZIECIĘCA
WEGETARIAŃSKA,MIKSOWANA,WRZODOWA,WĄTROBOWA,
BEZGLUTENOWA,NERKOWA,BEZMLECZNA,
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? ZAPEWNIAMY
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską? TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)? TAK
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
adres: sprawa-16941@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
W dniu 2019-10-17 o 10:19, sprawa-16941@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
informacja publiczna przez ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W CZARNKOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #1004
odpowiedz na wniosek o informacje publiczna przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ WARSZAWA-URSYNÓW w sprawie Żywienie w szpitalach #918
Dzień dobry,
W nawiązaniu do otrzymanej wiadomości w załączeniu przesyłam odpowiedź Pani
Magdaleny Fekete - Zastępcy Dyrektora ds. Lecznictwa.
Z poważaniem
Mariola Dąbkowska
Sekretariat Dyrektora SPZOZ Warszawa-Ursynów
ul. Zamiany 13, 02-786 Warszawa
tel. 22 643 74 44, fax. 22 641 52 14
email: <mailto:biuro@zozursynow.pl> biuro@zozursynow.pl
<http://www.zozursynow.pl/> www.zozursynow.pl
Uwaga!
Niniejsza korespondencja przeznaczona jest wyłącznie dla osoby lub podmiotu,
do którego jest zaadresowana i może zawierać treści chronione przepisami
prawa. Wgląd w treść wiadomości otrzymanej omyłkowo, dalsze jej
przekazywanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju wykorzystanie, bądź
podjęcie jakichkolwiek działań w oparciu o zawarte w niej informacje przez
osobę lub podmiot nie będący adresatem, jest niedozwolone. Odbiorca
korespondencji, który otrzymał ją omyłkowo, proszony jest o zawiadomienie
nadawcy i usunięcie tego materiału z komputera.
<https://zozursynow.pl/rodo.html> INFORMACJA O PRZETWARZANIU DANYCH
OSOBOWYCH
Szpital Specjalistyczny nr 2 w Bytomiu przez Szpital Specjalistyczny Nr 2 w Bytomiu w sprawie Żywienie w szpitalach #199
dzień dobry,
W załączeniu przesyłam odpowiedź na przesłany przez państwa wniosek w sprawie udostepnienia informacji publicznych.
Z poważaniem
Małgorzata Lazar
Referent
Dział Organizacji, Kontraktowania i Statystyki
Szpital Specjalistyczny Nr 2 w Bytomiu
tel.: (32) 786 14 25
____________
Virus checked by G DATA ANTIVIRUS
Informacje: www.gdata.pl
Potwierdzenie odczytania wiadomości przez Uzdrowisko Świnoujście S.A. w sprawie Żywienie w szpitalach #1018
To jest potwierdzenie dostarczenia dla wiadomości e-mail, którą wysłałeś dnia 14
listopad 2019 do "aborzymowicz@uzdrowisko.pl" <aborzymowicz@uzdrowisko.pl> z
tematem "Wniosek o informację publiczną".
Uwaga: to potwierdzenie dostarczenia potwierdza jedynie, że wiadomość została
wyświetlona na komputerze odbiorcy. Nie ma gwarancji, że odbiorca przeczytał
wiadomość lub zrozumiał jej treść.
Re: Re: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #1018
Szanowni Państwo,
tak, prosimy o odpowiedź na nasz wniosek o udostępnienie informacji publicznej.
Z poważaniem,
Agnieszka Zdanowicz
Dyrektorka Zarządzająca
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-31 17:46:39.394972+00:00 z adresu aborzymowicz@uzdrowisko.pl:
> Dzień dobry, Proszę o potwierdzenie, czy poniższy wniosek o udostępnienie
> informacji publicznej dotyczy "Uzdrowiska Świnoujście" S.A. tj. Spółki, która
> prowadzi działalność w zakresie lecznictwa uzdrowiskowego i rehabilitacji
> leczniczej, czyli działalność w rodzaju: stacjonarne całodobowe świadczenia
> opieki zdrowotnej inne niż szpitale ( zg. z ustawą o działalności leczniczej).
> Z poważaniem Alicja Borzymowicz Kierownik Zakładu Lecznictwa Uzdrowiskowego
> Alicja Borzymowicz Kierownik Zakładu Lecznictwa Uzdrowiskowego "Uzdrowisko
> Świnoujście" S.A. 72-600 Świnoujście, ul. Nowowiejskiego 2 tel. 512 239 604
> Administratorem danych jest "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. ul. Nowowiejskiego 2,
> Świnoujście. Kontakt do Inspektora Ochrony Danych Osobowych: iodo@uzdrowisko.pl
odpowiedź na zapytanie zadane w trudnie dostępu do informacji publicznej przez UZDROWISKO LĄDEK - DŁUGOPOLE SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #1014
Dzień dobry,
W załączeniu przesyłam odpowiedź na Państwa zapytanie z dnia 17 października
2019r.
Pozdrawiam
----------------------------------------------
Elżbieta Piwońska
Dyrektor ds. Administracyjno - Technicznych
Uzdrowisko Lądek-Długopole S.A.
ul. Wolności 4
57-540 Lądek Zdrój
tel. +48 74 8146434
<http://www.uzdrowisko-ladek.pl/> www.uzdrowisko-ladek.pl
<http://www.spaladek.pl/> www.spaladek.pl
NIP 881-000-22-59; REGON 000288283
KRS 0000067163 Sąd Rejonowy dla Wrocławia - Fabrycznej we Wrocławiu
IX Wydz. Gospodarczy KRS
Kapitał zakładowy Spółki (kapitał wpłacony): 25 694 430,00 zł
Read: Wniosek o informację publiczną przez WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM.J.GROMKOWSKIEGO w sprawie Żywienie w szpitalach #260
Twoja wiadomość
Do: sekretariat
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: 15 października 2019 22:42:54 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb
została przeczytana: 13 listopada 2019 12:51:04 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb.
informacja publiczna przez 115 SZPITAL WOJSKOWY Z PRZYCHODNIĄ SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W HELU w sprawie Żywienie w szpitalach #124
115 Szpital Wojskowy z Przychodnią SPZOZ w Helu w załączeniu przesyła
odpowiedź w sprawie wniosku o udzielenie informacji publicznej.
Z poważaniem
--
Anita Nowakowska
Sekretariat
115 Szpital Wojskowy z Przychodnią SPZOZ
ul. Boczna 10, 84-150 Hel
tel. (58) 6904-260, faks (58) 572 1083
mail: info@szpitalhel.pl
Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W BRANIEWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #792
W załączeniu znajduje się kopia dokumentu.
pcm@szpital-braniewo.home.pl
Szpital-braniewo.home
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17197@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
1W załączeniu znajduje się kopia dokumentu.
pcm@szpital-braniewo.home.pl
Szpital-braniewo.homeNa podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17197@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
dot. udzielenie informacji publicznej przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #856
SPZOZ w Sulęcinie w odpowiedzi na maila z dnia 17.10.2019r. przesyła w załączeniu pismo.
Sekretariat SPZOZ
95 755 3139
pytania żywienie-Szpital Powiatowy Pruszków przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W PRUSZKOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #961
Dzień Dobry,
W odpowiedzi na prośbę o udostępnienie informacji publicznych na
podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy o
dostępie do informacji publicznej, przekazujemy odpowiedzi na pytania
wraz z załącznikami.
Proszę o potwierdzenie otrzymania wiadomości.
Z poważaniem Kinga Biernacka-Stefańska
Kinga Biernacka-Stefańska
dietetyk
SPZZOZ w Pruszkowie
Ul. Armii Krajowej 2/4
05-800 Pruszków
www.szpitalnawrzesinie.pl
odpowiedz na zapytanie Szpital Medicover przez MEDICOVER SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #688
Witam,
przesyłam odpowiedzi na zadane przez Państwa pytania
Pozdrawiam
Magdalena Fabijańska
Koordynator Zespołu Administracji Szpitalnej
Wielospecjalistyczny Szpital Medicover
Aleja Rzeczypospolitej 5
02-972 Warszawa
tel. kom.: +48 519 532 444
e-mail: magdalena.fabijanska@medicover.pl
www.szpitalmedicover.pl
Medicover sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, Al. Jerozolimskie 96, 00-807 Warszawa, NIP: 525-15-77-627, kapitał zakładowy: 36.000.000 zł
Spółka jest wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS: 0000021314.
Zawartość niniejszej wiadomości może być poufna. Jeśli nie są Państwo jej adresatem, prosimy odesłać ją do nadawcy, a następnie usunąć z komputera.
Nie drukuj tego maila niepotrzebnie. Chroń środowisko!
Odpowiedź przez Centrum Medycyny Sportowej-CMS - Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w sprawie Żywienie w szpitalach #552
Dzień dobry,
w załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o informację publiczną.
Z poważaniem,
Kamila Wantuch-Kaput
e-mail: <mailto:administracja@cms-zabrze.com> administracja@cms-zabrze.com
tel. +48 534 323 447
Centrum Medycyny Sportowej-CMS Sp. z o.o.
ul. Zwrotnicza 11g
41-807 Zabrze - Mikulczyce
<http://www.cms-zabrze.com/> http://www.cms-zabrze.com
FW: FW: Wniosek o informację publiczną przez CENTRA MEDYCZNE MEDYCEUSZ SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #542
To: Sekretariat Centra Medyczne Medyceusz
Subject: Re: FW: Wniosek o informację publiczną
Szanowni Państwo,
W celu zweryfikowania zasadności sformułowanych pytań prosimy o potwierdzenie ich zakresu. Nasza wątpliwość, co do okoliczności, iż rzeczywiście jesteśmy adresatem Państwa pytań wynika z faktu, iż Centra Medyczne Medyceusz nie są Szpitalem w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, zaś hospitalizacja odbywa się jedynie w ramach tzw. hospitalizacji jednego/hospitalizacja planowa dnia. Kwestia żywienia pacjentów w konsekwencji nie ma tu zakresu właściwego tradycyjnym Szpitalom stąd pytanie o zasadność pytań.
z poważaniem
Prezes Zarządu
Anna Kusak
...
Dnia 30 październik 2019 o 13:04 Sekretariat Centra Medyczne Medyceusz <sekretariat@medyceusz.com> napisał(a):
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16947@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
<http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MjAxOTEwMTcwODE5NTUuMzQxOTcuNzU1OTJAZmVkcm93YW5pZS5zaWVjb2J5d2F0ZWxza2EucGx8VGh1LCAxNyBPY3QgMjAxOSAwODoxOTo1NSAtMDAwMHxTRUtSRVRBUklBVEBNRURZQ0VVU1ouQ09NfDEuc2llY29ieXdhdGVsc2thLnNtdHB8cmVkZ3JpZDF8MA%3D%3D>
odpowiedź - dietetyk przez Szpital Ogólny w Kolnie w sprawie Żywienie w szpitalach #302
Dzień dobry.
W załączeniu przesyłamy odpowiedź na zapytania.
Pozdrawiam
Alicja Urbańska
Przełożona Pielęgniarek i Położnych
Szpitala Ogólnego w Kolnie
__________________________________
Informacje o ochronie danych osobowych:
http://www.szpitalkolno.pl/wp-content/uploads/2019/02/Za%C5%82.-nr-2.3.1-Klauzula-e-mail.pdf
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115