Województwo Liczba spraw Liczba spraw w kwarantannie
Dolnośląskie860
Kujawsko-Pomorskie520
Lubelskie590
Lubuskie310
Łódzkie720
Małopolskie710
Mazowieckie1500
Opolskie290
Podkarpackie470
Podlaskie400
Pomorskie540
Śląskie1610
Świętokrzyskie270
Warmińsko-Mazurskie410
Wielkopolskie900
Zachodniopomorskie500

Listy

Re: Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #681

Szanowni Państwo,

zadaniem publicznym, które Państwo realizują, jest ochrona zdrowia. Trzeba zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.

Z powyższych powodów podtrzymujemy stanowisko, że są Państwo podmiotem zobowiązanym do udzielenia odpowiedzi na pytania zadane w naszym wniosku o informację publiczną i będziemy wdzięczni za przesłanie ich jak najszybciej.

Z poważaniem

Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

1

Re: RE: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #692

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na Państwa wezwanie do wykazania szczególnie istotnego interesu publicznego przesyłam poniżej naszą odpowiedź.

Interesem publicznym stojącym za naszym wnioskiem o informację publiczną, jest dostarczenie opinii publicznej rzetelnej informacji o tym, jak wygląda wyżywienie w szpitalach. Temat ten budzi emocje, które jednak bardzo często są wywoływane powierzchownym spojrzeniem na sprawę np. zdjęciami podawanych dań. Trzeba również zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.

Z poważaniem

Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Re: Re: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #99

Szanowni Państwo,

zwracamy uwagę, że również szpitale prywatne mają obowiązek udostępniać informacje publiczne, ponieważ wykonują zadania publiczne związane z ochroną zdrowia (https://www.rp.pl/Firma/301259996-Kiedy-prywatny-szpital-musi-udostepnic-informacje-publiczna.html). Artykuł 4 ustęp 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej nie zawiera katalogu zamkniętego podmiotów, które muszą udostępniać informacje publiczne, na co wskazuje sformułowanie "w szczególności". Dlatego raz jeszcze wnosimy o udostępnienie informacji publicznej wskazanej w naszym wniosku.

Z poważaniem

Agnieszka Zdanowicz - - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

1

Re: RE: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #869

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na Państwa wezwanie do wykazania szczególnie istotnego interesu publicznego przesyłam poniżej naszą odpowiedź.

Interesem publicznym stojącym za naszym wnioskiem o informację publiczną, jest dostarczenie opinii publicznej rzetelnej informacji o tym, jak wygląda wyżywienie w szpitalach. Temat ten budzi emocje, które jednak bardzo często są wywoływane powierzchownym spojrzeniem na sprawę np. zdjęciami podawanych dań. Trzeba również zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.

Z poważaniem

Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Re: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL EUROMEDIC SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #753

Szanowni Państwo,

NZOZ Euromedic podtrzymuje swoją wcześniejszą opinię jednakże uzupełniamy ją o następujące.

Wyrażamy opinię, iż stosownie do przepisu art. 4 ust. 1-3 ustawy o dostępie
do informacji publicznej podmiot Euromedic nie jest podmiotem
obowiązanym do udostępniania "informacji publicznej".
Nadto oceniamy, iż żądane przez Państwa informacje nie są
informacjami publicznymi w rozumieniu ww. ustawy, są natomiast
informacjami dot. działalności gospodarczej prywatnego szpitala
i jako takie nie podlegają obowiązkowi ujawniania.
W uzupełnieniu podajemy, iż przywołany artykuł prasowy z "Rzeczpospolitej"
nie wskazuje i nie jest podstawą obowiązku Szpitala do przekazania,
w tej konkretnej sprawie żądanych informacji, które dotyczą całościowej
działalności Szpitala (nie tylko działalności finansowanej ze środków publicznych).
Ponadto informujemy, iż Szpital w zakresie żywienia pacjentów przebywających
w Szpitalu, w pełni realizuje określone przez Narodowy Fundusz Zdrowia wymogi.

Z poważaniem,

Anna Przybysz.

Od: "sprawa-17158" <sprawa-17158@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
Do: "Sekretariat" <sekretariat@euromedic.com.pl>
Wysłane: poniedziałek, 4 listopada, 2019 14:06:27
Temat: Wniosek o informację publiczną

Szanowni Państwo,

zwracamy uwagę, że również szpitale prywatne mają obowiązek udostępniać informacje publiczne, ponieważ wykonują zadania publiczne związane z ochroną zdrowia (https://www.rp.pl/Firma/301259996-Kiedy-prywatny-szpital-musi-udostepnic-informacje-publiczna.html). Artykuł 4 ustęp 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej nie zawiera katalogu zamkniętego podmiotów, które muszą udostępniać informacje publiczne, na co wskazuje sformułowanie &quot;w szczególności&quot;. Dlatego raz jeszcze wnosimy o udostępnienie informacji publicznej wskazanej w naszym wniosku.

Z poważaniem

Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

&gt; W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-18 10:51:36.527160+00:00 z
&gt; adresu sekretariat@euromedic.com.pl: &gt; Szanowni Państwo, W
&gt; odpowiedzi na Państwa wniosek o udostępnienie Informacji &gt;
&gt; Publicznej informuję, iż stosownie do przepisu art. 4 ust. 1-3
&gt; ustawy o dostępie &gt; do informacji publicznej podmiot NZOZ Euromedic
&gt; Kliniki Specjalistyczne S.A. nie &gt; jest podmiotem obowiązanym do
&gt; udostępniania &quot;informacji publicznej&quot;. Ponadto &gt; informacje nie są
&gt; informacjami publicznymi w rozumieniu ww. ustawy, są &gt; natomiast
&gt; informacjami dot. działalności gospodarczej i nie podlegają &gt;
&gt; obowiązkowi ujawniania. Z poważaniem, Anna Przybysz. -----
&gt; Oryginalna &gt; wiadomość ----- Od:
&gt; sprawa-17158@fedrowanie.siecobywatelska.pl Do: &gt; &quot;Sekretariat&quot;
&gt; &lt;sekretariat@euromedic.com.pl&gt; Wysłane: czwartek, 17 &gt;
&gt; października, 2019 10:36:34 Temat: Wniosek o informację publiczną
&gt; Na &gt; podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1
&gt; ustawy dostępie do &gt; informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć
&gt; Obywatelska Watchdog Polska wnosi o &gt; udostępnienie następujących
&gt; informacji publicznych: 1. Czy w szpitalu &gt; zatrudniono
&gt; dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez &gt;
&gt; szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o
&gt; udostępnienie &gt; zakresu jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów
&gt; przypada na jednego &gt; zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w
&gt; szpitalu istnieje możliwość uzyskania &gt; indywidualnej porady
&gt; dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym &gt;
&gt; pacjentów? 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki
&gt; żywieniowej &gt; przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 5. Czy
&gt; szpital korzysta z usług &gt; zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
&gt; tak, to czy w podpisanej umowie określono &gt; minimalną kwotę/procent
&gt; przeznaczone na zakup składników użytych do &gt; przygotowania
&gt; posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą &gt;
&gt; jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o
&gt; wartość odżywczą &gt; i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
&gt; konserwantów, barwników, &gt; dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
&gt; udostępnienie. 7. Czy w szpitalu &gt; kontroluje się jakość
&gt; posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada &gt; za te
&gt; kontrole i jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu
&gt; kontroluje &gt; się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu?
&gt; Kto (stanowisko) odpowiada &gt; za te kontrole i jak często one się
&gt; odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną &gt; firmą cateringową
&gt; określono wymóg zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w &gt; szpitalu
&gt; istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
&gt; żywienia &gt; bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
&gt; kontakt w sprawie &gt; zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o
&gt; podanie liczba skarg dotyczących &gt; niewłaściwego żywienia /zatrucia
&gt; w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i &gt; 2018 roku. 12.
&gt; Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z &gt;
&gt; zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13.
&gt; Prosimy o &gt; podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez
&gt; szpital wraz ze wskazaniem &gt; źródeł ich opracowania (wiedza
&gt; lekarza/wiedza dietetyka/publikacje &gt; naukowe/źródła
&gt; internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli &gt;
&gt; szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
&gt; lekarza (np. &gt; bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
&gt; zapewnia wówczas posiłki &gt; pacjentowi? 15. Czy na życzenie
&gt; pacjenta szpital zapewnia dietę &gt; wegetariańską lub wegańską? 16.
&gt; Czy szpital zapewnia chorym doustne &gt; suplementy pokarmowe
&gt; wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie &gt; ran,
&gt; dostarczające dodatkowe ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie
&gt; &gt; wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: &gt;
&gt; sprawa-17158@fedrowanie.siecobywatelska.pl Szymon Osowski i
&gt; Katarzyna Batko- &gt; Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami
&gt; reprezentacji -- Sieć &gt; Obywatelska Watchdog Polska ul.
&gt; Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa tel: 22 844 &gt; 73 55
&gt; www.siecobywatelska.pl www.watchdogportal.pl
&gt; www.funduszesoleckie.pl &gt; www.informacjapubliczna.org NIP
&gt; 526282872 -- Z poważaniem Klaudyna &gt; Studzinska Sekretariat
&gt; Szpital EuroMedic 40-519 Katowice, ul. Kościuszki 92 &gt; tel/ fax:
&gt; (32)707 42 29/ (32)707 42 99 www.euromedic.com.pl FB: /euromedic

--
Z poważaniem
Klaudyna Studzinska

Sekretariat
Szpital EuroMedic
40-519 Katowice, ul. Kościuszki 92
tel/ fax: (32)707 42 29/ (32)707 42 99

www.euromedic.com.pl
FB: /euromedic

Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W BIELSKU PODLASKIM w sprawie Żywienie w szpitalach #882

Dzień dobry,

udostępniam Państwu poniższe informacje publiczne:

1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

*/Tak, 2 osoby. /*

*/Do zadań dietetyka m.in. należy:/*

-*/Weryfikacji przestrzegania standardów w zakresie żywienia
obowiazujących w Szpitalu, w szególności diet;/**//*

-*/Śledzenia aktualnych norm żywienia i przepisów z zakresu żywienia
zbiorowego;/**//*

-*/Określania standardów żywienia pacjentów, przygotowania posiłków i
ich wydania;/**//*

-*/Oceny sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki
odżywcze pacjentów;/**//*

-*/Prowadzenia oświaty zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia
(edukacjażywieniowa);/**//*

-*/Planowania i wdrażania opartego na podstawach naukowych żywienia
indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod względem
wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności;/**//**//*

*/Do zadań dietetyka/kierownika kuchni m. in. należy:/*

-*/Układanie diet i jadłospis/**/ó/**/w,/**//*

-*/Właściwe sporządzanie posiłk/**/ó/**/w oraz nadz/**/ó/**/r nad
wydawaniem posiłk/**/ó/**/w z kuchni do kom/**/ó/**/rek organizacyjnych
i przygotowaniem ich do transportu,/*

-*/Dbanie o estetykę podawanych posiłk/**/ó/**/w,/*

-*/Kontrola ilości i jakości dostarczanych posiłk/**/ó/**/w, /*

-*/Sporządzanie diet indywidualnych na zlecenie lekarza oraz obliczanie
wartości odżywczych dla pacjent/**/ó/**/w z dietą podstawową,/*

-*/Pobieranie i przechowywanie pr/**/ó/**/bek żywnościowych wydanych
posiłk/**/ó/**/w z kuchni w zakresie wynikającym z przepis/**/ó/**/w
sanitarnych, /*

-*/Prowadzenie dokumentacji HACCP żywieniowej i kartotek ilościowych w
Magazynie żywnościowym,/*

-*/Prowadzenie spraw związanych z utrzymaniem w należytym stanie
sanitarnym pomieszczeń kuchennych i magazynowych,/*

-*/Bie/**/żą/**/cą analiz/**/ę koszt/**/ó/**/w artykułów żywnościowych
zużytych do wytworzenia posiłk/**/ó/**/w dla pacjent/**/ó/**/w
hospitalizowanych w oddziałach,/*

-*/Przygotowywanie dokumentacji przy organizowaniu przetarg/**/ó/**/w o
udzielanie zam/**/ó/**/wienia publicznego./*

2.Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

*/Nie prowadzimy takich wyliczeń./*

3.Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

*/Tak. Informują o tym pielęgniarki danego oddziału. Informacja
kierowana jest bezpośrednio do zainteresowanego pacjenta, według zaleceń
lekarza./*

4.Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

*/15,00 zł/*/./

5.Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

*/Tak, minimalna kwota przeznaczona na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków wynosi 8,20 zł./*

6.Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną
posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków?
Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

*/Szczegółowe informacje dotyczące jadłospisów, składów potraw
(receptury potraw), alergenów, składników pokarmowych produktów (białek,
tłuszczy, węglowodanów oraz kcal) są dostępne w formie elektronicznej w
systemie informatycznym szpitala. W systemie tym opracowano:/*

-*/słownik ( składniki pokarmowe produktów- B, T,W, kcal), grupy
produktów, grupy potraw,/*

-*/produkty/*

-*/potrawy (wszystkie potrawy używane do planowania jadłospisu),/*

-*/jadłospisy (wszystkie jadłospisy występujące w danym dniu na
poszczególne diety z wyliczoną przez system ilością kcal, B, T, W)./*

*/Skład produktów wędlin i pieczywa oraz występujących w nich dodatków
są opracowane i dostępne./*

*/W Księdze GHP i GMP są opracowane i zawarte procedury kontroli i
przyjęcia dostaw (kontrola asortymentowa, ilościowa, jakościowa
(organoleptyczna, parametry fizyczne- barwa, konsystencja, zapach,
termin przydatności do spożycia; wymagania dotyczące surowców produkcji
(obróbki wstępnej i właściwej)./*

*//*

7.Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

*/Tak/**. /Wyznaczone osoby według potrzeb lub ustaleń harmonogramu./*

8.Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?

*/Tak, dietetyk./*

*//*

9.Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?

*/Nie/**.*

10.Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

*/Tak/**.*

11.Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

*/1 skarga/**.*

12.Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

*/Tak/**.*

13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).

*/14 diet./*

-*/Dieta/**/kleikowa/*

-*/Dieta płynna/*

-*/Dieta papkowata/*

-*/Mix wysokobiałkowy/*

-*/Dieta pooperacyjna/*

-*/Dieta pooperacyjna bez mięsa/*

-*/Dieta pooperacyjna z mięsem/*

-*/Dieta pooperacyjna bez mleka/*

-*/Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika/*

-*/Dieta łatwostrawna/*

-*/Dieta łatwostrawna bezmleczna/*

-*/Dieta łatwostrawna z ograniczeniem wydzielania soku żołądkowego/*

-*/Dieta łatwostrawna dziecięca/*

-*/Dieta łatwostrawna wysokobiałkowa/*

-*/Dieta łatwostrawna niskobiałkowa/*

-*/Dieta ogólna/*

-*/Dieta ogólna bezmleczna/*

-*/Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów/*

-*/Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów bezmleczna/*

-*/Dieta niemowlęca/*

-*/Dieta małego dziecka/*

-*/Dieta bezglutenowa/*

-*/Dieta niskoenergetyczna/*

-*/Dieta ścisła/*

-*/Dieta indywidualna/*

-*/Dodatkowe rozliczenie posiłków/*

-*/Pokarm matki/*

*/Źródła opracowania: wiedza lekarza, wiedza dietetyka/*/, *publikacje
naukowe, źródła* *internetowe, wewnętrzne regulacje szpitala.*/

14.Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

*/Nie dotyczy./*

15.Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?

*/Nie, (chyba że wynika z zaleceń lekarza)./*

16.Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
ilości białka)?

*/Tak./*

*/
/*

*/
/*

W załączniku: skan dot. pkt. 6*/
/*

1

Wniosek o informację publiczną - Watchdog Polska odpowiedź na pytania z dnia 16.10.2019 roku - PPZOZ w Rydułtowach i Wodzisławiu Śląskim. przez Powiatowy Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Rydułtowach i Wodzisławiu Śląskim z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim w sprawie Żywienie w szpitalach #431

Dzień dobry,

w nawiązaniu do wiadomości z dnia 16 października 2019 roku przesyłam w załączniku odpowiedzi na Państwa pytania
dotyczące żywienia w naszym Szpitalu.

Pozdrowienia,
Łukasz Świerczek
Dział Organizacyjno-Prawny
i Kontroli Wewnętrznej PPZOZ
tel. 32 4591 839
email: lswierczek@zoz.wodzislaw.pl

2

Wniosek o informację publiczną - Watchdog Polska odpowiedź na pytania z dnia 16.10.2019 roku - PPZOZ w Rydułtowach i Wodzisławiu Śląskim. przez Powiatowy Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Rydułtowach i Wodzisławiu Śląskim z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim w sprawie Żywienie w szpitalach #431

Dzień dobry,

w nawiązaniu do wiadomości z dnia 16 października 2019 roku przesyłam w załączniku odpowiedzi na Państwa pytania
dotyczące żywienia w naszym Szpitalu.

Pozdrowienia,
Łukasz Świerczek
Dział Organizacyjno-Prawny
i Kontroli Wewnętrznej PPZOZ
tel. 32 4591 839
email: lswierczek@zoz.wodzislaw.pl

2

Re: Wniosek o informację publiczną przez Uzdrowisko Świnoujście S.A. w sprawie Żywienie w szpitalach #1018

Szanowni Państwo,

W załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji
publicznej.
Z poważaniem
Alicja Borzymowicz
"Uzdrowisko Świnoujście" S.A.

Alicja Borzymowicz
Kierownik Zakładu Lecznictwa Uzdrowiskowego
"Uzdrowisko Świnoujście" S.A.
72-600 Świnoujście, ul. Nowowiejskiego 2
tel. 512 239 604

Administratorem danych jest "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. ul. Nowowiejskiego 2,
Świnoujście.
Kontakt do Inspektora Ochrony Danych Osobowych: iodo@uzdrowisko.pl

2

Re: Wniosek o informację publiczną przez BYSTRZYCKIE CENTRUM ZDROWIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #536

Bystrzyckie Centrum Zdrowia Sp. zo.o.w Bystrzycy Kłodzkiej przesyła
odpowiedzi na przedmiotowe pytania.

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

NIE ZATRUDNIONO

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? NIE DOTYCZY

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?  NIE
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?  14,74 zł.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?     
TAK Z FIRMY CATERINGOWEJ
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. NIE
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
TAK PIELĘGNIARKI ODDZIAŁOWE NA BIEŻĄCO
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają? NIE
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka? NIE
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? PREZES ZARZĄDU
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. BRAK
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?  NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).DIETA: PODSTAWOWA,LEKKOSTRAWNA,.CUKRZYCOWA,DZIECIĘCA
WEGETARIAŃSKA,MIKSOWANA,WRZODOWA,WĄTROBOWA,
BEZGLUTENOWA,NERKOWA,BEZMLECZNA,
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? ZAPEWNIAMY
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską? TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)? TAK

Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
adres: sprawa-16941@fedrowanie.siecobywatelska.pl

Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
zasadami reprezentacji

--

Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

W dniu 2019-10-17 o 10:19, sprawa-16941@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:

odpowiedz na wniosek o informacje publiczna przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ WARSZAWA-URSYNÓW w sprawie Żywienie w szpitalach #918

Dzień dobry,

W nawiązaniu do otrzymanej wiadomości w załączeniu przesyłam odpowiedź Pani
Magdaleny Fekete - Zastępcy Dyrektora ds. Lecznictwa.

Z poważaniem

Mariola Dąbkowska

Sekretariat Dyrektora SPZOZ Warszawa-Ursynów

ul. Zamiany 13, 02-786 Warszawa

tel. 22 643 74 44, fax. 22 641 52 14

email: <mailto:biuro@zozursynow.pl> biuro@zozursynow.pl

<http://www.zozursynow.pl/> www.zozursynow.pl

Uwaga!
Niniejsza korespondencja przeznaczona jest wyłącznie dla osoby lub podmiotu,
do którego jest zaadresowana i może zawierać treści chronione przepisami
prawa. Wgląd w treść wiadomości otrzymanej omyłkowo, dalsze jej
przekazywanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju wykorzystanie, bądź
podjęcie jakichkolwiek działań w oparciu o zawarte w niej informacje przez
osobę lub podmiot nie będący adresatem, jest niedozwolone. Odbiorca
korespondencji, który otrzymał ją omyłkowo, proszony jest o zawiadomienie
nadawcy i usunięcie tego materiału z komputera.
<https://zozursynow.pl/rodo.html> INFORMACJA O PRZETWARZANIU DANYCH
OSOBOWYCH

1

Szpital Specjalistyczny nr 2 w Bytomiu przez Szpital Specjalistyczny Nr 2 w Bytomiu w sprawie Żywienie w szpitalach #199

dzień dobry,
W załączeniu przesyłam odpowiedź na przesłany przez państwa wniosek w sprawie udostepnienia informacji publicznych.

Z poważaniem
Małgorzata Lazar
Referent

Dział Organizacji, Kontraktowania i Statystyki
Szpital Specjalistyczny Nr 2 w Bytomiu
tel.: (32) 786 14 25

____________
Virus checked by G DATA ANTIVIRUS
Informacje: www.gdata.pl

1

Potwierdzenie odczytania wiadomości przez Uzdrowisko Świnoujście S.A. w sprawie Żywienie w szpitalach #1018

To jest potwierdzenie dostarczenia dla wiadomości e-mail, którą wysłałeś dnia 14
listopad 2019 do "aborzymowicz@uzdrowisko.pl" <aborzymowicz@uzdrowisko.pl> z
tematem "Wniosek o informację publiczną".

Uwaga: to potwierdzenie dostarczenia potwierdza jedynie, że wiadomość została
wyświetlona na komputerze odbiorcy. Nie ma gwarancji, że odbiorca przeczytał
wiadomość lub zrozumiał jej treść.

Re: Re: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #1018

Szanowni Państwo,

tak, prosimy o odpowiedź na nasz wniosek o udostępnienie informacji publicznej.

Z poważaniem,

Agnieszka Zdanowicz

Dyrektorka Zarządzająca

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

odpowiedź na zapytanie zadane w trudnie dostępu do informacji publicznej przez UZDROWISKO LĄDEK - DŁUGOPOLE SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #1014

Dzień dobry,

W załączeniu przesyłam odpowiedź na Państwa zapytanie z dnia 17 października
2019r.

Pozdrawiam

----------------------------------------------

Elżbieta Piwońska

Dyrektor ds. Administracyjno - Technicznych

Uzdrowisko Lądek-Długopole S.A.

ul. Wolności 4

57-540 Lądek Zdrój

tel. +48 74 8146434

<http://www.uzdrowisko-ladek.pl/> www.uzdrowisko-ladek.pl

<http://www.spaladek.pl/> www.spaladek.pl

NIP 881-000-22-59; REGON 000288283

KRS 0000067163 Sąd Rejonowy dla Wrocławia - Fabrycznej we Wrocławiu

IX Wydz. Gospodarczy KRS

Kapitał zakładowy Spółki (kapitał wpłacony): 25 694 430,00 zł

2

Read: Wniosek o informację publiczną przez WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM.J.GROMKOWSKIEGO w sprawie Żywienie w szpitalach #260

Twoja wiadomość

Do: sekretariat
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: 15 października 2019 22:42:54 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb

została przeczytana: 13 listopada 2019 12:51:04 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb.

informacja publiczna przez 115 SZPITAL WOJSKOWY Z PRZYCHODNIĄ SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W HELU w sprawie Żywienie w szpitalach #124

115 Szpital Wojskowy z Przychodnią SPZOZ w Helu w załączeniu przesyła
odpowiedź w sprawie wniosku o udzielenie informacji publicznej.

Z poważaniem

--
Anita Nowakowska

Sekretariat
115 Szpital Wojskowy z Przychodnią SPZOZ
ul. Boczna 10, 84-150 Hel
tel. (58) 6904-260, faks (58) 572 1083
mail: info@szpitalhel.pl

2

Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W BRANIEWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #792

W załączeniu znajduje się kopia dokumentu.

pcm@szpital-braniewo.home.pl
Szpital-braniewo.home

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17197@fedrowanie.siecobywatelska.pl

Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

1

dot. udzielenie informacji publicznej przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #856

SPZOZ w Sulęcinie w odpowiedzi na maila z dnia 17.10.2019r. przesyła w załączeniu pismo.

Sekretariat SPZOZ
95 755 3139

1

pytania żywienie-Szpital Powiatowy Pruszków przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W PRUSZKOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #961

Dzień Dobry,

W odpowiedzi na prośbę o udostępnienie informacji publicznych na
podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy o
dostępie do informacji publicznej, przekazujemy odpowiedzi na pytania
wraz z załącznikami.

Proszę o potwierdzenie otrzymania wiadomości.

Z poważaniem Kinga Biernacka-Stefańska

Kinga Biernacka-Stefańska

dietetyk

SPZZOZ w Pruszkowie

Ul. Armii Krajowej 2/4

05-800 Pruszków

www.szpitalnawrzesinie.pl

5

odpowiedz na zapytanie Szpital Medicover przez MEDICOVER SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #688

Witam,
przesyłam odpowiedzi na zadane przez Państwa pytania

Pozdrawiam

Magdalena Fabijańska
Koordynator Zespołu Administracji Szpitalnej

Wielospecjalistyczny Szpital Medicover
Aleja Rzeczypospolitej 5
02-972 Warszawa
tel. kom.: +48 519 532 444
e-mail: magdalena.fabijanska@medicover.pl
www.szpitalmedicover.pl

Medicover sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, Al. Jerozolimskie 96, 00-807 Warszawa, NIP: 525-15-77-627, kapitał zakładowy: 36.000.000 zł
Spółka jest wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS: 0000021314.

Zawartość niniejszej wiadomości może być poufna. Jeśli nie są Państwo jej adresatem, prosimy odesłać ją do nadawcy, a następnie usunąć z komputera.

Nie drukuj tego maila niepotrzebnie. Chroń środowisko!

1

Odpowiedź przez Centrum Medycyny Sportowej-CMS - Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w sprawie Żywienie w szpitalach #552

Dzień dobry,

w załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o informację publiczną.

Z poważaniem,

Kamila Wantuch-Kaput

e-mail: <mailto:administracja@cms-zabrze.com> administracja@cms-zabrze.com

tel. +48 534 323 447

Centrum Medycyny Sportowej-CMS Sp. z o.o.

ul. Zwrotnicza 11g

41-807 Zabrze - Mikulczyce

<http://www.cms-zabrze.com/> http://www.cms-zabrze.com

1

FW: FW: Wniosek o informację publiczną przez CENTRA MEDYCZNE MEDYCEUSZ SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #542

To: Sekretariat Centra Medyczne Medyceusz
Subject: Re: FW: Wniosek o informację publiczną

Szanowni Państwo,

W celu zweryfikowania zasadności sformułowanych pytań prosimy o potwierdzenie ich zakresu. Nasza wątpliwość, co do okoliczności, iż rzeczywiście jesteśmy adresatem Państwa pytań wynika z faktu, iż Centra Medyczne Medyceusz nie są Szpitalem w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, zaś hospitalizacja odbywa się jedynie w ramach tzw. hospitalizacji jednego/hospitalizacja planowa dnia. Kwestia żywienia pacjentów w konsekwencji nie ma tu zakresu właściwego tradycyjnym Szpitalom stąd pytanie o zasadność pytań.

z poważaniem

Prezes Zarządu

Anna Kusak

...

Dnia 30 październik 2019 o 13:04 Sekretariat Centra Medyczne Medyceusz <sekretariat@medyceusz.com> napisał(a):

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16947@fedrowanie.siecobywatelska.pl

Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

--

Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

<http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MjAxOTEwMTcwODE5NTUuMzQxOTcuNzU1OTJAZmVkcm93YW5pZS5zaWVjb2J5d2F0ZWxza2EucGx8VGh1LCAxNyBPY3QgMjAxOSAwODoxOTo1NSAtMDAwMHxTRUtSRVRBUklBVEBNRURZQ0VVU1ouQ09NfDEuc2llY29ieXdhdGVsc2thLnNtdHB8cmVkZ3JpZDF8MA%3D%3D>

odpowiedź - dietetyk przez Szpital Ogólny w Kolnie w sprawie Żywienie w szpitalach #302

Dzień dobry.

W załączeniu przesyłamy odpowiedź na zapytania.

Pozdrawiam

Alicja Urbańska

Przełożona Pielęgniarek i Położnych

Szpitala Ogólnego w Kolnie

__________________________________
Informacje o ochronie danych osobowych:
http://www.szpitalkolno.pl/wp-content/uploads/2019/02/Za%C5%82.-nr-2.3.1-Klauzula-e-mail.pdf

1