Województwo Liczba spraw Liczba spraw w kwarantannie
Dolnośląskie860
Kujawsko-Pomorskie520
Lubelskie590
Lubuskie310
Łódzkie720
Małopolskie710
Mazowieckie1500
Opolskie290
Podkarpackie470
Podlaskie400
Pomorskie540
Śląskie1610
Świętokrzyskie270
Warmińsko-Mazurskie410
Wielkopolskie900
Zachodniopomorskie500

Listy

Fwd: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez "UZDROWISKO KOŁOBRZEG" SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #1012

--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną
Data: Tue, 5 Nov 2019 07:48:06 +0100
Nadawca: Uzdrowisko Kołobrzeg S.A. - sekretariat
<sekretariat@uzdrowisko.kolobrzeg.pl>
Adresat: Biuro <biuro@uzdrowisko.kolobrzeg.pl>

W dniu 2019-10-17 o 10:51, Biuro pisze:
Dzień Dobry

Uzdrowisko Kołobrzeg S.A. przesyła w załączniku odpowiedź ws. wniosku o
informację publiczną.

Dyrektor ds. Lecznictwa

Marek Domin

--
Z poważaniem

Joanna Wojciechowska
Sekretariat Zarządu
Uzdrowisko Kołobrzeg S.A.
tel. 94 35 489 10
tel/fax 94 35 225 16
www.uzdrowisko.kolobrzeg.pl

1

Re: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W GOSTYNIU w sprawie Żywienie w szpitalach #930

W dniu 2019-10-17 o 10:43, sprawa-17335@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
--
Elwira Przybył
Sekretariat SPZOZ w Gostyniu

Informacja z artykułu 14 rozporządzenia 2016/679 (dz. Urz. Ue 2016 l. 119/1)
Administratorem Pani/ Pana danych osobowych jest Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Gostyniu
pl. Karola Marcinkowskiego 8/9 63-800 Gostyń. Pani/ Pana dane osobowe zostały nam udostępnione, przez Pani/ Pana Pracodawcę
w celach biznesowych w związku ze współpracą pomiędzy naszymi podmiotami. Przetwarzamy Pani/ Pana imię, nazwisko, stanowisko
służbowe, adres Pracodawcy, telefon służbowy oraz służbowy adres e-mail. Będziemy to przez okres współpracy z Pani/ Pana Pracodawcą
lub do czasu wycofania przez niego Pani/ Pana jako osoby uprawnionej do kontaktu, a następnie dane te przechowywać będziemy w archiwum
przez okres 5 lat. Posiada Pani/ Pan prawo do żądania od nas dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania oraz prawo wniesienia
skargi do organu nadzorczego. Ponadto, do usunięcia lub ograniczenia przetwarzania w uzasadnionych przypadkach. W sprawie ochrony danych
można skontaktować się z naszym Inspektorem ochrony danych panią Ewą Knapkiewicz pod numerem telefonu 65 322 68 00 wewn. 853, lub mailowo: iod@szpitalgostyn.pl

1

Odp: Wniosek oinformację publiczną przez INSTYTUT MEDYCYNY PRACY IMIENIA PROF. DRA MED. JERZEGO NOFERA W ŁODZI w sprawie Żywienie w szpitalach #459

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na złożony wniosek o udostępnienie informacji publicznej w
załączeniu przesyłamy materiały, w których znajdują się odpowiedzi na
postawione pytania.

z poważaniem

Teresa Borowiecka
Kierownik Sekretariatu IMP


Sekretariat DyrekcjiInstytut Medycyny Pracy
im. prof. dra med. Jerzego Nofera ul. św. Teresy od Dzieciątka Jezus
891-348 Łódźtel. 42 6314502, -504fax. 42 6568331e-mail:
impx@imp.lodz.plwww.imp.lodz.pl>>>
<sprawa-16864@fedrowanie.siecobywatelska.pl> 2019-10-15 23:06 >>>

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
na adres: sprawa-16864@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
zasadami reprezentacji--

Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

KLAUZULA POUFNOŚCI (CONFIDENTIAL CLAUSE)
Ta wiadomość pocztowa i wszelkie załączone do niej pliki są poufne i
podlegają ochronie prawnej. Jeśli nie jesteś jej prawidłowym adresatem,
jakiekolwiek jej ujawnienie, reprodukcja, dystrybucja lub inne
rozpowszechnienie, są ściśle zabronione. Jeśli otrzymał Pan/i niniejszy
przekaz wskutek błędu, proszę o niezwłocznie powiadomienie nadawcy i
usunięcie otrzymanych informacji.
This message is confidential and may also be legally privileged. If you
are not the intended recipient, please notify the sender by return email
and then delete this message from your system. You should not copy or
forward this message or disclose its contents to any person.

4

FW: ODP. NA WNIOSEK O UDZIEL. INF. PUBL. przez Areszt Śledczy w Gdańsku w sprawie Żywienie w szpitalach #511

Agnieszka Filipik-Więcek
Sekretariat Aresztu Śledczego w Gdańsku
e-mail: as_gdansk@sw.gov.pl<mailto:as_gdansk@sw.gov.pl>
tel: 58 323 13 03
fax: 58 302 51 25

[cid:image001.png@01D283A7.5D2F3E40]

Areszt Śledczy w Gdańsku

80-803 Gdańsk, ul. Kurkowa 12
www.sw.gov.pl<http://www.sw.gov.pl/>

Treść tej wiadomości zawiera informacje przeznaczone tylko dla adresata. Jeżeli nie jesteście Państwo jej adresatem,bądź otrzymaliście ją przez pomyłkę, prosimy o powiadomienie o tym nadawcy oraz trwałe jej usunięcie.

2

odpowiedź na pismo z dnia 15 października 2019 roku przez WOJEWÓDZKI SZPITAL DLA NERWOWO I PSYCHICZNIE CHORYCH W BOLESŁAWCU w sprawie Żywienie w szpitalach #286

pozdrawiam
_________________________________________________________
Maria Stępień
Kierownik Sekretariatu
Aleja Tysiąclecia 30, 59-700 Bolesławiec
telefon kom. 506 192 824
tel.: +48 75 616 2648 wew. 317, fax +48 75 616 2683
e-mail: sekretariat@szpitalpsychiatryczny.pl mailto:sekretariat@szpitalpsychiatryczny.pl ,http://www.szpitalpsychiatryczny.pl
Wojewódzki Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Bolesławcu
_____________________________________________________________
Treść tej wiadomości zawiera informacje przeznaczone tylko dla adresata.
Jeżeli nie jesteście Państwo jej adresatem, bądż otrzymaliście ją przez
pomyłkę, prosimy o powiadomienie o tym nadawcy oraz trwałe jej usunięcie.

1

odpowiedź przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W PUŁAWACH w sprawie Żywienie w szpitalach #907

--
Pozdrawiam
Marzena Nowak

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Puławach
ul.Józefa Bema 1, 24 - 100 Puławy

1

Re: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY W JAWORZNIE w sprawie Żywienie w szpitalach #225

Dzień dobry,
w załączeniu przesyłam odpowiedź na Państwa prośbę o udostępnienie informacji publicznych:

--
Z poważaniem
Anna Gawor

Dział Organizacyjno-Prawny
tel. (32) 317-48-80
(32) 317-49-23

SP ZOZ Szpital Wielospecjalistyczny w Jaworznie
ul. Chełmońskiego 28
43-600 Jaworzno

_________
Od: sprawa-16630@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Do: "sekretariat" <sekretariat@szpital.jaw.pl>
Wysłane: wtorek, 15 października, 2019 22:41:19
Temat: Wniosek o informację publiczną

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16630@fedrowanie.siecobywatelska.pl

Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji --

Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

1

Re: Re: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #753

Szanowni Państwo,

zwracamy uwagę, że również szpitale prywatne mają obowiązek udostępniać informacje publiczne, ponieważ wykonują zadania publiczne związane z ochroną zdrowia (https://www.rp.pl/Firma/301259996-Kiedy-prywatny-szpital-musi-udostepnic-informacje-publiczna.html). Artykuł 4 ustęp 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej nie zawiera katalogu zamkniętego podmiotów, które muszą udostępniać informacje publiczne, na co wskazuje sformułowanie "w szczególności". Dlatego raz jeszcze wnosimy o udostępnienie informacji publicznej wskazanej w naszym wniosku.

Z poważaniem

Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez MED - POLONIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #681

W odpowiedzi na wniosek o udostepnienie informacji publicznej na podstawie Art. 61 ust 1 Konstytucji RP i art. 10 ust.1 ustawy o dostępie do informacji publicznej w zakresie przekazania informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Przedstawiam co następuje :

Krąg podmiotów zobowiązanych do udzielenia informacji publicznej reguluje art. 4 ust. 1 ustawy, stanowiąc, że są nimi władze publiczne oraz inne podmioty wykonujące zadania publiczne, w szczególności: organy władzy publicznej, organy samorządów gospodarczych i zawodowych, podmioty reprezentujące zgodnie z odrębnymi przepisami Skarb Państwa, podmioty reprezentujące państwowe osoby prawne, albo osoby prawne samorządu terytorialnego oraz podmioty reprezentujące inne państwowe jednostki organizacyjne albo jednostki organizacyjne samorządu terytorialnego, podmioty reprezentujące inne osoby lub jednostki organizacyjne, które wykonują zadania publiczne lub dysponują majątkiem publicznym oraz osoby prawne, w których Skarb Państwa, jednostki samorządu terytorialnego lub samorządu gospodarczego albo zawodowego mają pozycję dominującą w rozumieniu przepisów o ochronie konkurencji i konsumentów.

Med-Polonia spółka z o.o. jest podmiotem prywatnym założonym i działającym na podstawie przepisów ustawy Kodeks Spółek Handlowych a jej kapitał zakładowy nie został zgromadzony z majątku publicznego; jest podmiotem leczniczym będącym przedsiębiorcą w rozumieniu ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 roku - o działalności leczniczej (Dz. U z 2011 roku nr 112, poz. 654) a więc nie mieści się w katalogu podmiotów określonych w art. 4 ust 1 ustawy.

Gdyby przyjąć, że części działalności leczniczej realizowanej w ramach kontraktu zawartego z Narodowym Funduszem Zdrowia kwalifikuje spółkę jako podmiot wykonujący zadania publiczne to wg naszego stanowiska, żądane informacje nie mają charakteru publicznego. Informacją publiczną jest informacja dotycząca wykonywania zadań publicznych a we wniosku nie wykazano związku żądanych informacji z wykonywaniem przez Med-Polonia zadań publicznych - z realizacją kontraktu z NFZ.

Pozdrawiam

Monika Gębicka

Specjalista ds. administracyjnych

Asystent Działu Personalnego

tel: 513 097 296

Ochrona Danych ⇒ <http://www.medpolonia.pl/rodo> www.medpolonia.pl/rodo

MED POLONIA Sp. z o.o.

Ul. Obornicka 262, 60-693 Poznań, tel. 61 66 43 300

<http://www.medpolonia.pl/> www.medpolonia.pl

NIP 782-23-18-571, REGON 300013275

KRS 0000228112 Sąd Rejonowy w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego,
Kapitał zakładowy 10 734 750 PLN, Kapitał wpłacony 10 734 750 PLN
Konto: Santander Bank Polska SA nr 95 1090 2590 0000 0001 2363 6912

1

informacja publiczna odWojewódzkiego szpitala Zespolonego w Elbągu przez WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY W ELBLĄGU w sprawie Żywienie w szpitalach #154

Wojewódzki Szpital Zespolony w Elblągu przesyła w załączeniu
odpowiedzi na zadane pytania dotyczące żywienia pacjentów.

Z
poważaniem

Wioletta Sulich-Świdnicka

Przełożona Pielęgniarek

Wojewódzki Szpital Zespolony w Elblągu

Uwaga: Treść niniejszej wiadomości może być poufna i objęta zakazem jej ujawniania. Jeśli czytelnik niniejszej wiadomości nie jest jej zamierzonym adresatem, pracownikiem lub pośrednikiem upoważnionym do jej przekazania adresatowi, niniejszym informujemy, że wszelkie rozprowadzanie, dystrybucja lub powielanie niniejszej wiadomości jest zabronione. Jeżeli otrzymałeś tę wiadomość omyłkowo, proszę bezzwłocznie zawiadomić nadawcę wysyłając odpowiedź na niniejszą wiadomość i usunąć ją z poczty. Dziękujemy.

1

RE: Wniosek o informację publiczną przez DAVITA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #606

Dzień dobry,

W załączeniu przesyłamy nasze odpowiedzi, zaznaczone na czerwono.

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków Nie zatrudniono.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? Nie zatrudniono.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? Nie, w szpitalu nie ma możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? Jest to informacja objęta tajemnicą przedsiębiorstwa – łącząca nas umowa zawiera klauzulę poufności, obejmującą tajemnicą również tę informację
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? Tak, oddział szpitalny DaVita w Siedlcach korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej. Nie, w umowie nie określono minimalnej kwoty/procenta przeznaczonego na zakup składników użytych do przygotowania posiłków
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. Nie, oddział szpitalny w Siedlcach nie posiada takiej dokumentacji
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? Tak , jakość posiłków kontrolowana jest przez pielęgniarki dyżurne przed podaniem posiłków pacjentom
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? Tak , kontrolują pielęgniarki dyżurne
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? Tak, określono taki wymóg
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? Nie mamy procedury. Ewentualne skargi są przekazywane na bieżąco do firmy cateringowej
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. Brak danych , szacunkowo możemy określić na poziomie ok 10 rocznie
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? Nie
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 22 diety ułożone przez dietetyka firmy cateringowej
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? Firma cateringowa jest w stanie zapewnić dietę wskazaną przez lekarza
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? Zapewniona jest dieta wegetariańska
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? Nie

Pozdrawiam/Best regards
Ewa Diakowska
Corporate Counsel, Poland
radca prawny

DaVita sp. z o.o.
Legnicka 48, bud. F, 54-202 Wrocław
phone no. +48 71 748 95 56
Cell +48 728 414 246
[cid:image002.gif@01D59314.93136B10]

2

Przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWY ZESPÓŁ SZPITALI w sprawie Żywienie w szpitalach #805

Twoja wiadomość

Do: sekretariat@pzsolesnica.pl
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: 2019-11-04 12:38

odczytano w dniu 2019-11-04 13:19.

Re: Re: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #1004

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na Państwa wezwanie do wykazania szczególnie istotnego interesu publicznego przesyłam poniżej naszą odpowiedź.

Nie można zgodzić się ze stanowiskiem, jakoby nasz wniosek dotyczył informacji przetworzonej.Czynność materialno-techniczna, polegająca na udostępnieniu informacji publicznej, zawsze wiąże się z koniecznością wyszukania danej informacji. Ciężko wyobrazić sobie sytuację, w której podmiot w taki sposób (i w takiej formie) posiada informacje publiczne, aby móc je udostępniać bez konieczności wyszukiwania ich wśród innych informacji, nieobjętych przedmiotem wniosku.

Chcemy jednocześnie wskazać, że interesem publicznym stojącym za naszym wnioskiem o informację publiczną, jest dostarczenie opinii publicznej rzetelnej informacji o tym, jak wygląda wyżywienie w szpitalach. Temat ten budzi emocje, które jednak bardzo często są wywoływane powierzchownym spojrzeniem na sprawę np. zdjęciami podawanych dań. Trzeba również zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.

Z poważaniem

Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Re: RE: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #805

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na Państwa wezwanie do wykazania szczególnie istotnego interesu publicznego przesyłam poniżej naszą odpowiedź.

Nie można zgodzić się ze stanowiskiem, jakoby nasz wniosek dotyczył informacji przetworzonej.Czynność materialno-techniczna, polegająca na udostępnieniu informacji publicznej, zawsze wiąże się z koniecznością wyszukania danej informacji. Ciężko wyobrazić sobie sytuację, w której podmiot w taki sposób (i w takiej formie) posiada informacje publiczne, aby móc je udostępniać bez konieczności wyszukiwania ich wśród innych informacji, nieobjętych przedmiotem wniosku.

Chcemy jednocześnie wskazać, że interesem publicznym stojącym za naszym wnioskiem o informację publiczną, jest dostarczenie opinii publicznej rzetelnej informacji o tym, jak wygląda wyżywienie w szpitalach. Temat ten budzi emocje, które jednak bardzo często są wywoływane powierzchownym spojrzeniem na sprawę np. zdjęciami podawanych dań. Trzeba również zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.

Z poważaniem

Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

Re: Wniosek o informację publiczną przez LECZNICE CITOMED Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w sprawie Żywienie w szpitalach #671

Dzień dobry,

poniżej znajdą Państwo odpowiedzi na pytania zadane 17.10.2019r.

Pozdrawiam

cid:image001.png@01D57922.60E05060


*Kinga Napiątek*

Asystentka Zarządu

tel. +48 566597707
kom. +48 723186654

e-mail: knapiatek@citomed.pl <mailto:knapiatek@citomed.pl>

------------------------------------------------------------------------

Lecznice Citomed Sp. z o.o.
ul. M. Skłodowskiej-Curie 73
87-100 Toruń
www.citomed.pl <http://www.citomed.pl>

------------------------------------------------------------------------

Spółka zarejestrowana w Sądzie Rejonowym w Toruniu
VII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000166295
NIP: 879-01-79-924
wysokość kapitału zakładowego: 1 835 200,00 zł

------------------------------------------------------------------------

Ta wiadomość i/lub jej załączniki mają status poufny i mogą podlegać
obowiązkowi dochowania tajemnicy korespondencji. Jeśli nie jesteś jej
adresatem, to uprzejmie informuję, że wykorzystywanie, przekazywanie czy
kopiowanie tej wiadomości
jest nielegalne. Prosimy zawiadom nas natychmiast i wykasuj tę wiadomość
i/lub jej załączniki ze swojego systemu.

------------------------------------------------------------------------

  1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków./-*nie*/
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?*/brak/*
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
pacjentów?*/tak, /*/*w rozmowie z lekarzem prowadzącym, pielęgniarką
dyżurną.*/
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?*/50zł/*
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
*/tak/nie/*
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie./*nie*/
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?/*pielęgniarki dyżurujące, za każdym razem jak podają posiłek,
wszelkie uwagi przekazują przełożonej pielęgniarek*/
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają? */Pacjenci przebywają w 98% 1 dobę, przychodzą umówieni na
zabieg operacyjny i wychodzą następnego dnia lub sporadycznie w 2-3
dobie.Pacjenci przychodzą w dobrej ogólnej  kondycji zdrowotnej. /*
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?/*nie*/
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? */nie ma/*
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku*/. brak
skarg/*
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? */nie/*
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).*/cukrzycowa, wegańska,   bezglutenowa, bezmleczna, normalna
wiedza dietetyka/*
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?*/nie ma problemu z zapewnieniem
diet wskazanych wyżej./*
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską? */tak/*
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?*/pkt 8/*

W dniu 17.10.2019 o 10:32, sprawa-17076@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:

1

Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w sprawie Żywienie w szpitalach #999

Dzień Dobry
W załączeniu przesyłam odpowiedź na e-maila z dnia 17.10.2019 r. w sprawie
udostepnienia informacji publicznych.
Z poważaniem
____________________________________________________________________

Irena Proczek
Kierownik Działu Organizacyjno-Prawnego - Biuro Zarządu
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp.z o.o.
ul. Chorzowska 38, 41-605 Świętochłowice
tel.: 692 726 014
lub 32 621 95 38

1

Fwd: ZOBACZ PLIK (i) !!! przez SZPITAL POWIATOWY IM. PRAŁATA J. GLOWATZKIEGO W STRZELCACH OPOLSKICH w sprawie Żywienie w szpitalach #312

--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: ZOBACZ PLIK (i) !!!
Data: Mon, 04 Nov 2019 10:25:33 GMT
Nadawca: Canon iR3025N <skaner@szpital.strzelce-op.pl>
Adresat: B Namyslak <metorg1@szpital.strzelce-op.pl>

1

Pismo WSzZ w Płocku dot. wniosku o informację publiczną przez WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY W PŁOCKU w sprawie Żywienie w szpitalach #157

Dzień dobry,

W odpowiedzi na pytania zawarte we wniosku o informację publiczną,
przesłanym e-mail w dniu 16 października 2019 r., załączeniu przekazuję
pismo Dyrektora Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku znak:
DON.0705.72.2019.AS z dnia 4 listopada 2019 r.

Z poważaniem

Alina Sobocińska
Dział Organizacji i Nadzoru
Wojewódzki Szpital Zespolony w Płocku
09 - 400 Płock
ul. Medyczna 19
tel. 24/3646320

1

Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W SZCZEBRZESZYNIE w sprawie Żywienie w szpitalach #925

Witam,

w załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji
publicznej.

1

odpowiedz na wniosek o informację publiczną przez SPECJALISTYCZNY SZPITAL WOJEWÓDZKI W CIECHANOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #351

Przesyłam odpowiedz do wniosku z dnia 15.10.2019

1

FW: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM TERAPII NERWIC W MOSZNEJ SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #592

Szanowni Państwo,

Poniżej załączamy odpowiedzi na Państwa pytania.

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

W Centrum Terapii Nerwic w Mosznej sp. z o.o. zatrudniony jest dietetyk w ramach umowy outsourcingowej. Do zadań dietetyka określonych w umowie należy:

1) monitorowanie realizacji umowy z firmą cateringową, w tym jakości posiłków pod względem zgodności z obowiązującymi zasadami żywienia i zaleceniami lekarskimi,

2) udziału w pracach związanych z przygotowaniem przetargu na usługę cateringową,

3) opracowywania indywidualnych diet zleconych przez lekarzy,

4) weryfikacji jadłospisów proponowanych przez firmę cateringową,

5) prowadzenia indywidualnych rozmów z pacjentami i edukacji dla grup pacjentów,

6) prowadzenie stosownej dokumentacji w zakresie powierzonych zadań.

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

Na zatrudnionego w Centrum Terapii Nerwic w Mosznej sp. z o.o. dietetyka przypada średnio od 80 do 110 pacjentów w zależności od ilości aktualnie przebywających na pobycie pacjentów.

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

Dietetyk prowadzi raz w tygodniu regularne spotkania z pacjentami. Informacja o spotkaniu wpisywana jest do programu zajęć terapeutycznych każdego pacjenta.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

Całościowa dzienna stawka żywieniowa przypadająca na 1 pacjenta jest w Centrum Terapii Nerwic w Mosznej sp. z o.o. uzależniona od diety:

a. dieta podstawowa 16,39 zł,
b. dieta specjalistyczna 16,89 zł.

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

Centrum Terapii Nerwic w Mosznej sp. z o.o. korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W podpisanej między stronami umowie nie określono kwoty minimalnej ani procentowej przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

W części II Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (w załączeniu) „Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia” dla przetargu na „Catering dla pacjentów Centrum Terapii Nerwic” w rozdziale X „Diety” szczegółowo opisane są dobowe normy składników pokarmowych, normy dobowe według produktów, minimalne ilości składników posiłku, dodatkowe wymagania i rodzaje diet oraz dodatki onkologiczne jak również lista produktów niewskazanych.

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

Główny ciężar kontroli jakości posiłków podawanych pacjentom spoczywa na pielęgniarce oddziałowej Oddziału Rehabilitacji Psychiatrycznej, wspomaga ją w pracy dietetyk.

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

W Centrum Terapii Nerwic w Mosznej sp. z o.o. nie prowadzi się kontroli w kierunku spożywania przez pacjentów odpowiedniej ilości pokarmów.

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?

W umowie z zewnętrzną firmą cateringową nie określono wymogu zatrudnienia przez usługodawcę dietetyka.

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

W Centrum Terapii Nerwic w Mosznej sp. z o.o. istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia. Skargi składane są bezpośrednio do Prezesa Zarządu przez Sekretariat.

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

Liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia w latach 2017 i 2018 wynosiła po jednej w każdym roku.

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

Lekarze specjaliści w dziedzinie psychiatrii oraz lekarze w trakcie specjalizacji zatrudnieni w Centrum Terapii Nerwic w Mosznej sp. z o.o. nie przechodzili w 2018 roku żadnych szkoleń z zakresu prawidłowego żywienia chorych w szpitalach.

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).

W części II Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia „Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia” dla przetargu na „Catering dla pacjentów Centrum Terapii Nerwic” w rozdziale X „Diety” szczegółowo opisane są rodzaje diet: podstawowa, lekkostrawna, cukrzycowa, wątrobowa, żołądkowa, wegetariańska/wegańska, eliminacyjna, bezglutenowa, bezmleczna, wrzodowa, papkowata, kleik suchary, inne zlecone przez lekarza, dodatki onkologiczne (dodatkowo np.: mleczne zupy, napoje mleczne fermentowane, koktajle, twarogi, pasty itd.)

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

Pielęgniarka oddziałowa Oddziału Rehabilitacji Psychiatrycznej, wspomagana przez dietetyka zgłasza do firmy cateringowej potrzebę przygotowania posiłków według wymaganej dla danego pacjenta diety. Firma cateringowa ma obowiązek przygotować odpowiednie posiłki.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?

Szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską. Wspomniane diety znajdują się na liście diet opisanych w części II Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia „Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia” dla przetargu na „Catering dla pacjentów Centrum Terapii Nerwic” w rozdziale X „Diety”

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Centrum Terapii Nerwic w Mosznej sp. z o. o. to szpital o profilu psychiatrycznym i nie zapewnia chorym doustnych suplementów pokarmowych wspomagających powrót do zdrowia.

Z poważaniem,

Marek Drobik

Prezes Zarządu

1

Fwd: Odpowiedź na wniosek o informację publiczna przez BRZESKIE CENTRUM MEDYCZNE w sprawie Żywienie w szpitalach #535

-------- Wiadomość oryginalna --------

TEMAT:
Fwd: Odpowiedź na wniosek o informację publiczna

DATA:
2019-10-31 08:48

OD:
Edyta Okońska <e.okonska@bcmbrzeg.pl>

DO:
Sprawa 16940 <sprawa-16940@fedrowanie.siecobywatelska.pl>

-------- Wiadomość oryginalna --------

TEMAT:
Odpowiedź na wniosek o informację publiczna

DATA:
2019-10-31 08:34

OD:
Edyta Okońska <e.okonska@bcmbrzeg.pl>

DO:
sprawa-16940@fedrowanie.siecobywatelska.pl

W odpowiedzi na złożony przez Państwa wniosek o dostępie do informacji
publicznej Brzeskie Centrum Medyczne udziela odpowiedzi na podstawie
art. 2 ust. 1 oraz art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o
dostępie do informacji publicznej (Dz.U. z 2019 r. poz. 1429) w
poniższym brzmieniu:

Ad. 1 W szpitalu jest zatrudnionych dwóch dietetyków na stanowisku:
starszy dietetyk oraz dietetyk przy oddziale dziecięcym.

Ad. 2 Na dietetyka przypada dziennie około 160 pacjentów.

Ad. 3 Tak - pacjent po skończonej hospitalizacji lub w razie potrzeby w
czasie hospitalizacji wg uznania lekarza prowadzącego może zostać
skierowany do dietetyka który jest dostępny codziennie w godzinach od
7.25 do 15.00.

Ad. 4 Wartość całodziennej stawki żywieniowej pacjenta wynosi 15,74 zł
brutto.

Ad. 5 Tak - usługi żywieniowe dla szpitala świadczy firma cateringowa.
BCM nie ingeruje w koszty zakupu produktów przeznaczonych na
przygotowywanie posiłków, jednak mamy nadzór nad jakością dostarczanych
posiłków i gatunkiem dostarczanych produktów.

Ad. 6 Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów, która
jest ściśle określona i dołączona do umowy.

Ad. 7 Tak - Starszy Dietetyk, kontrole są prowadzone codziennie podczas
dostarczania posiłków.

Ad. 8 Kontrole spożywania posiłków przez pacjentów sprawdzane są
codziennie przez personel danego oddziału.

Ad. 9 Nie, aczkolwiek firma cateringowa świadcząca usługi dla BCM
zatrudnia dietetyka.

Ad. 10 Tak - skargi są zgłaszane do Starszego Dietetyka.

Ad. 11 Skarg w latach 2017 - 2018 było 6

Ad. 12 Nie

Ad. 13 Diety: podstawowa, łatwostrawna, wątrobowa, wrzodowa, cukrzycowa,
sonda, pooperacyjna, przecierana, płynna, głodówka oraz rozszerzenie
każdej z diet. Źródłem opracowania diet jest wiedza dietetyka po
zleceniu przez lekarza.

Ad. 14 Zawsze jesteśmy w stanie zapewnić pacjentowi dietę indywidualną.

Ad. 15 Tak

Ad. 16Tak

W załączeniu wykaz alergenów, wykaz diet w BCM, kaloryczność posiłków i
zakresy czynności dietetyków zatrudnionych w BCM,

z poważaniem,

--
______________________________
Edyta Okońska
Kierownik Działu
Organizacyjno - Prawnego
Brzeskiego Centrum Medycznego
tel. 605 462 915

--
______________________________
Edyta Okońska
Kierownik Działu
Organizacyjno - Prawnego
Brzeskiego Centrum Medycznego
tel. 605 462 915

--
______________________________
Edyta Okońska
Kierownik Działu
Organizacyjno - Prawnego
Brzeskiego Centrum Medycznego
tel. 605 462 915

7

odpowiedz na maila w sprawie żywienia przez VITO-MED SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #1024

Witam w załączeniu odpowiedź na maila z dnia 17.10.2019 r. dotycząca
żywienia w naszym szpitalu.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

K. Boeschel

VITO-MED Sp.o.o.

ul. Radiowa 2, 44-100 Gliwice

tel. 32 302 98 10

NIP:6312460476; REGON:240133028

2

FW: Wniosek o informację publiczną przez INSTYTUT "POMNIK - CENTRUM ZDROWIA DZIECKA" w sprawie Żywienie w szpitalach #452

Szanowni Państwo,

w nawiązaniu do poniższej korespondencji informuję, że odpowiedź na Państwa zapytanie jest w fazie opracowania. Po uzyskaniu akceptacji Dyrektora zostanie niezwłocznie do Państwa przesłana w formie korespondencji mailowej.

Z poważaniem

Monika Lipiec
Kierownik Działu Jakości i Wsparcia Pacjenta
Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”
Aleja Dzieci Polskich 20
04-730 Warszawa
tel. 22 815 79 81; fax: 22 815 14 98
e-mail: m.lipiec@ipczd.pl<mailto:m.lipiec@ipczd.pl>

1