Żywienie w szpitalach przez KatarzynaBatkoToluc
Województwo | Liczba spraw | Liczba spraw w kwarantannie |
---|---|---|
Dolnośląskie | 86 | 0 |
Kujawsko-Pomorskie | 52 | 0 |
Lubelskie | 59 | 0 |
Lubuskie | 31 | 0 |
Łódzkie | 72 | 0 |
Małopolskie | 71 | 0 |
Mazowieckie | 150 | 0 |
Opolskie | 29 | 0 |
Podkarpackie | 47 | 0 |
Podlaskie | 40 | 0 |
Pomorskie | 54 | 0 |
Śląskie | 161 | 0 |
Świętokrzyskie | 27 | 0 |
Warmińsko-Mazurskie | 41 | 0 |
Wielkopolskie | 90 | 0 |
Zachodniopomorskie | 50 | 0 |
Listy
Informacja publiczna przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W BRZESKU w sprawie Żywienie w szpitalach #928
Szanowni Państwo,
w odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej dotyczącej Samodzielnego Publicznego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Brzesku w załączeniu przesyłam plik zawierający wnioskowane dane. Uprzejmie proszę o potwierdzenie otrzymania wiadomości.
Z poważaniem,
Izabela Duch
Dział Administracji Medycznej
SP ZOZ w Brzesku
informacja publiczna przez SZPITAL WOJEWÓDZKI IM.ŚW.ŁUKASZA SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W TARNOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #231
Dzień dobry
w załączeniu przekazuję skan odpowiedzi na pytania zadane w oparciu o przepisy ustawy o dostępie do informacji publicznej.
Anna Roszczyńska-Kapusta
Dział Organizacji i Nadzoru
odp. na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez POWIATOWE CENTRUM ZDROWIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #799
Dzień dobry.
W załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia 17 października 2019r.
Z poważaniem
Agnieszka Korytowska
Powiatowe Centrum Zdrowia Sp. z o.o.
ul. Floriana Ceynowy 7
83-300 Kartuzy
________________________________
Powiatowe Centrum Zdrowia Sp. z o.o. z siedzibą w Kartuzach, ul. Floriana Ceynowy 7, 83-300 Kartuzy, tel.: +48 58 685 48 00, fax: +48 58 685 48 40, www.pczkartuzy.pl<http://www.pczkartuzy.pl/>, e-mail: sekretariat@pczkartuzy.pl<mailto:sekretariat@pczkartuzy.pl>, NIP: 5891941823, REGON: 220638287, Sąd Rejonowy Gdańsk - Północ, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS: 0000310917. Kapitał zakładowy w wysokości 33.035.000,00 PLN.
Powyższa korespondencja przeznaczona jest wyłącznie dla osoby lub podmiotu, do którego jest adresowana i może zawierać informacje o charakterze poufnym lub zastrzeżonym. Nieuprawnione wykorzystanie informacji zawartych w wiadomości e-mail przez osobę lub podmiot nie będący jej adresatem jest zabronione odpowiednimi przepisami prawa. Odbiorca korespondencji, który otrzymał ją omyłkowo, proszony jest o niezwłoczne zawiadomienie nadawcy drogą elektroniczną lub telefonicznie i usunięcie tej treści z poczty elektronicznej. Dziękujemy.
RE: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W SOKOŁOWIE PODLASKIM w sprawie Żywienie w szpitalach #389
Dzień dobry,
W załączeniu przesyłamy odpowiedzi na poniższe pytania.
Z poważaniem,
Joanna Kożuchowska
Kancelaria SPZOZ w Sokołowie Podlaskim
2
From: sprawa-16794@fedrowanie.siecobywatelska.pl [mailto:sprawa-16794@fedrowanie.siecobywatelska.pl]
Sent: Tuesday, October 15, 2019 10:51 PM
To: kancelaria@spzozsokolow.pl
Subject: Wniosek o informację publiczną
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16794@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872Obraz usunięty przez nadawcę.
Szpital Miejski w Białymstoku przez SAMODZIELNY SZPITAL MIEJSKI IM. PCK W BIAŁYMSTOKU w sprawie Żywienie w szpitalach #969
Odpowiedź na wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ MINISTERSTWA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI W BIAŁYMSTOKU IM. MARIANA ZYNDRAMA-KOŚCIAŁKOWSKIEGO w sprawie Żywienie w szpitalach #862
Dzień dobry,
W załączeniu przekazuję odpowiedź na Państwa wniosek o informację publiczną przesłany do SP ZOZ MSWiA w Białymstoku w dniu 17 października 2019 r. za pośrednictwem poczty elektronicznej.
Z poważaniem,
Anna Ozorowska-Leniec
Kierownik
Sekcji Nadzoru Dokumentacji
SP ZOZ MSWiA w Białymstoku
Odpowiedź na wniosek o udzielenie informacji publicznej przez Samodzielny Publiczny Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Międzyrzeczu w sprawie Żywienie w szpitalach #403
Szanowni Państwo,
w związku z wpłynięciem do naszego szpitala wniosku o udzielenie
informacji publicznej w załączeniu przesyłam odpowiedź.
--
Pozdrawiam,
Dietetyk
Barbara Śliwa
--------------------------------------------
Samodzielny Publiczny Szpital
dla Nerwowo i Psychicznie Chorych
w Międzyrzeczu
ul. Poznańska 109
66-300 Międzyrzecz
NIP: 596-15-22-446
--------------------------------------------
mail: dietetyk@obrzyce.eu
www.obrzyce.eu
Informacja publiczna przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W WYSZKOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #966
W załączeniu przesyłamy odpowiedź.
- w podpisie -
Maria Deptuła
Kierownik Działu Administracji i Zaopatrzenia
----------------------------------------------------------------------
Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Wyszkowie
ul. Komisji Edukacji Narodowej 1
07-200 Wyszków
tel. (29) 743 76 12
fax. (029) 743 76 05
Szpital Wojewódzki w Białymstoku - odpowiedź na wniosek o informację publiczną przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Wojewódzki Szpital Zespolony im. Jędrzeja Śniadeckiego w Białymstoku w sprawie Żywienie w szpitalach #921
Szanowni Państwo,
w imieniu Pana Dyrektora w załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o
udzielenie informacji publicznej z dnia 17 października 2019r.
Z wyrazami szacunku,
Marta Grzyb
Sekcja Organizacji
SP ZOZ Wojewódzki Szpital Zespolony
im. Jędrzeja Śniadeckiego w Białymstoku
tel. 85 7488358
odpowiedź na wniosek o informację publiczną przez WOJEWÓDZKI SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY IM. DR. JANA JONSTONA W LESZNIE w sprawie Żywienie w szpitalach #156
Dzień dobry,
w odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia 16.10.2019r., Wojewódzki Szpital Zespolony w Lesznie udostępnia następujące informacje publiczne dot. żywienia pacjentów:
ad. 1 TAK, w szpitalu jest 2 dietetyków. Zakres czynności zostanie przesłany w kolejnym mailu,
ad. 2 150 pacjentów
ad. 3 TAK, o możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka pacjenci są informowani w formie przyjętej zwyczajowo na każdym z oddziałów szpitalnych
ad. 4 – pozyskanie tej informacji wymaga specjalistycznych obliczeń
ad. 5 NIE
ad. 6 NIE
ad. 7 TAK, zgodnie z zakresem czynności dietetyka
ad. 8 NIE
ad. 9 NIE DOTYCZY
ad. 10 TAK
ad. 11 0
ad. 12 NIE
ad. 13 9 diet podstawowych, plus warianty – 25 diet, na podstawie nomenklatury diet Pani Szczygłowej. Diety stanowią wewnętrzne regulacje szpitala.
ad. 14 NIE DOTYCZY, szpital zapewnia dietę wskazaną przez lekarza
ad. 15 TAK
ad. 16 TAK
Pozdrawiam
radca prawny WSzZ w Lesznie
Renata Bazanowska – Kurpik
zakres czynności dietetyka przez WOJEWÓDZKI SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY IM. DR. JANA JONSTONA W LESZNIE w sprawie Żywienie w szpitalach #156
Dzień dobry,
w uzupełnieniu informacji publicznej, w załączeniu przesyłam zakres czynności dietetyka w WSzZ w Lesznie.
Pozdrawiam
Renata Bazanowska – Kurpik
radca prawny WSzZ w Lesznie
informacja publiczna przez Międzyleski Szpital Specjalistyczny w Warszawie w sprawie Żywienie w szpitalach #706
Dzień dobry,
w załączeniu przesyłam odpowiedź na maila z dnia 17.10.2019r.
Z poważaniem
--
Agnieszka Kopeć
sekretariat
Międzyleskiego Szpitala Specjalistycznego w Warszawie
tel. /22/ 47 35 300
Odpowiedz na e-mail z dn 17.10.2019 przez SAMODZIELNY PUBLICZNY SPECJALISTYCZNY PSYCHIATRYCZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ WE FROMBORKU w sprawie Żywienie w szpitalach #844
Pozdrowienia
Marek Wałdoch
--
Email sprawdzony przez Arcabit Internet Security
This email was scanned by Arcabit Internet Security
Informacja publiczna przez None w sprawie Żywienie w szpitalach #956
W załączeniu odpowiedz na pismo e-mail znak pisma:
sprawa-17361@fedrowanie.siecobywatelska.pl
1
> -------- Oryginalna wiadomość --------
> Od: sekretariat@szpitalkozienice.pl
> Do: sekretariat@szpitalkozienice.pl
> Data: 30 październik 2019 o 12:20
> Temat: Message from dyrekcja-km258
>
Re: Wniosek o informację publiczną przez PZOL SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #823
Szanowni Państwo,
w załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o informację publiczną wraz
z załącznikami.
--
*Z wyrazami szacunku*
*Maria Moszczak*
*PZOL Sp. z o.o*
ul. Graniczna 7, 34-312 Międzybrodzie Bialskie
*tel. +48 33 866 13 49/50, +48 33 862 15 19*, fax +48 33 862 15 08
e-mail: sekretariat@pzol.pl <mailto:sekretariat@pzol.pl> | www.pzol.pl
<http://www.pzol.pl>
NIP: 553-25-08-724 | REGON: 242764974 | KRS: 0000400236 Sąd Rejonowy w
Bielsku-Białej | Kapitał Zakładowy: 573.500,00 zł
------------------
Administratorem Państwa danych osobowych jest PZOL Sp. z o.o. w
Międzybrodziu Bialskim. Szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania
danych osobowych: KLAUZULA INFORMACYJNA <http://www.pzol.pl/rodo>
Niniejsza korespondencja przeznaczona jest wyłącznie do osoby/podmiotu,
do którego jest zaadresowana i może zawierać treść o charakterze poufnym
lub zastrzeżonym. Wgląd w treść e-maila otrzymanego omyłkowo, dalsze
jego przekazywanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju wykorzystanie
przez osobę/podmiot niebędący jego adresatem, jest niedozwolone.
Odbiorca korespondencji, którą otrzymał omyłkowo, proszony jest o
zawiadomienie nadawcy i usunięcie tego materiału z komputera.
W dniu 2019-10-17 o 10:39, sprawa-17228@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
4
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: sprawa-17228@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
odpowiedzi do sprawy 16535 5wszk /dział żywienia/ przez NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SZPITAL NA SIEMIRADZKIEGO IM. RAFAŁA CZERWIAKOWSKIEGO SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #738
Dzień dobry,
ODPOWIEDZI DO SPRAWY -16535
pozdrawiam,
--
Anna Grzyb
5 Wojskowy Szpital Kliniczny z Polikliniką SPZOZ w Krakowie
ul. Wrocławska 1-3, 30-901 Kraków
Dział Żywienia
tel. 12 63 08 046
Re: Wniosek o informację publiczną przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Siemiatyczach w sprawie Żywienie w szpitalach #911
Rozważ czy wydrukowanie tego listu jest konieczne. Please consider the
environment before printing.
------------------------------
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Siemiatyczach, ul.
Szpitalna 8, 17-300 Siemiatycze, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego, KRS: 0000034997, NIP: 5441295180, REGON: 050653482.
Treść niniejszej wiadomości jest poufna i przeznaczona wyłącznie dla jej
adresatów. W razie pomyłkowego przesłania Państwu tej wiadomości, prosimy o
poinformowanie o tym nadawcy przez wysłanie odpowiedzi zwrotnej.
Rozpowszechnianie, kopiowanie, rozprowadzanie lub inne działanie o podobnym
charakterze bez zgody nadawcy jest zabronione i może być karalne.
Independent Public Complex of Integrated Health Care Facilities in
Siemiatycze, registered by District Court for the city of Bialystok XII
Commercial Department of the National Court Register under No: 0000034997,
VAT No: 5441295180.
The content of this message is confidential and is intended solely for its
addressees. If you have received this message by mistake, please notify the
sender immediately by replying to this message. Any disclosure, copying,
distribution or any action taken or omitted to be taken without
authorization in reliance on it is prohibited and may be unlawful.
czw., 17 paź 2019 o 10:43 <sprawa-17316@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
napisał(a):
1> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog
> Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
> zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
> wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
> do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
> oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
> wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
> (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
> pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
> odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną
> za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
> zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
> przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
> zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
> powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
> ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
> adres: sprawa-17316@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
Informacja publiczna przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W WYSZKOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #966
W załączeniu przesyłamy odpowiedź.
- w podpisie -
Maria Deptuła
Kierownik Działu Administracji i Zaopatrzenia
----------------------------------------------------------------------
Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Wyszkowie
ul. Komisji Edukacji Narodowej 1
07-200 Wyszków
tel. (29) 743 76 12
fax. (029) 743 76 05
Odp. na Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY KLINICZNY SZPITAL OKULISTYCZNY W WARSZAWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #402
Dzień dobry,
W odpowiedzi na e-maila z dnia 16.10.2019 r.Samodzielny Publiczny Kliniczny
Szpital Okulistyczny przesyła w załączeniu odpowiedź na Wniosek o informacje
publiczną.
Pozdrawiam,
Irena Depczyńska
Kancelaria
tel. 225116317
fax. 225116316
mail. kancelaria@spkso.waw.pl
SP Kliniczny Szpital Okulistyczny
ul. Sierakowskiego 13
03-709 Warszawa
_________________________________
Ten dokument może zawierać informacje stanowiące tajemnice
szpitala i przeznaczone tylko do wiadomości adresata. Zabrania
się kopiowania oraz udostępniania tego dokumentu osobom trzecim przez
osoby inne niż adresat. Jeżeli otrzymaliście Państwo ten dokument przez
pomyłkę, prosimy o jego skasowanie i powiadomienie nadawcy. Dziękujemy.
CAUTION: Privileged/confidential information may be contained in this
document and is intended only for the use of the addressee. If you are
not the addressee, you may not copy or deliver this to anyone else. If
you receive this document by mistake, please delete it and notify us
immediately. Thank you.
1
From: Kancelaria [mailto:skaner@spkso.waw.pl]
Sent: Wednesday, October 30, 2019 9:40 AM
To: Kancelaria
Subject: Attached Image
Dot: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL POWIATOWY SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #317
Informujemy, że:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
>
TAK, szpital zatrudnia dietetyka głównego na stanowisku kierownik działu
żywienia oraz dietetyka na oddziale dziecięcym.
>
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
>
dietetyk główny- ok.130 pacjentów dziennie
>
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
>
NIE, ale pacjent otrzymuje informację o sposobie odżywiania w formie
pisemnej odpowiednio do jednostki chorobowej, wraz z wypisem ze szpitala
>
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
>
20,00 zl
>
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
>
NIE
>
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
>
TAK, żywienie pacjentów prowadzi się w oparciu o HACCP
>
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
>
TAK, kierownik działu żywienia
>
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają? TAK, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
>
NIE DOTYCZY
>
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
>
TAK, analogicznie do innych zgłaszanych skarg. NA oddziałach w zeszytach
uwag lub przez pisemne złożenie skargi.
>
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
>
BRAK
>
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
>
NIE
>
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
>
10 rodzajów diet: normalna (podstawowa), lekkostrawna, cukrzycowa,
mielona, miksowana, wątrobowa, żołądkowa, trzustkowa, bezglutenowa,
bezmleczna, wysokobałkowa, sporadycznie: nerkowa, wegetariańska, wegańska
>
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
>
Zawsze stosuje się podstawowe wyżywienie w zakresie wskazanej diety.
>
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
>
TAK
>
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
TAK
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: sprawa-16722@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
--
*/Dominika Piecha/*
/Dyrektor Administracji/
Szpital Powiatowy Sp. z o.o. w Chełmży
87-140 Chełmża, ul. Szewska 23
Re: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM ZDROWIA TUCHÓW SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #597
Witam, poniżej odpowiedzi na maila z dnia 17.10.2019r.
z poważaniem
Natalia Kwiek
Sekretariat CZT
1. W szpitalu jest zatrudniony dietetyk. Zakres jego obowiązków obejmuje: opracowanie rodzajów diet stosowanych w szpitalu, współpraca z lekarzem prowadzącym w zakresie szczegółowych ustaleń dietetycznych, kontrolowanie posiłków dostarczonych przez firmę cateringową, prowadzenie kontroli organoleptycznej dostarczonych diet, dbanie o estetykę podawania posiłków, prowadzenie instruktażu dla firmy cateringowej, propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentów, udzielanie porad dietetycznych, opracowywanie jadłospisów dla pacjentów opuszczających szpital, opracowywanie wartości odżywczych diet, badanie zadowolenia pacjentów z jakości dostarczonych posiłków.
2. Na jednego dietetyka przypada 72 pacjentów.
3. W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjenci są o tym informowani przez personel oddziałowy.
4. Powyższa informacja jest objęta tajemnicą przedsiębiorstwa.
5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. Informacja dot. kwoty jest objęta tajemnicą przedsiębiorstwa.
6. Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowywania posiłków.
7. W szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom. Za kontrole odpowiada dietetyk i personel oddziałowy.
8. W szpitalu kontroluje się ilość pokarmu spożywaną przez pacjenta. Za kontrole odpowiada dietetyk i personel oddziałowy. Odbywają się one na bieżąco.
9. W umowie z zewnętrzną firmą cateringową nie ma wymogu zatrudnienia dietetyka.
10. Skargi dotyczące żywienia są zgłaszane personelowi oddziałowemu i za jego pośrednictwem przekazywane dietetykowi.
11. W 2017 i 2018 roku nie było skarg dotyczących żywienia w szpitalu.
12. W 2018 r. lekarze nie przechodzili szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu.
13. W szpitalu są stosowane następujące diety: standardowa, cukrzycowa, bezglutenowa, wegetariańska, lekkostrawna, przeciwmiażdżycowa, płynna, przez sondę, wątrobowa, dieta w chorobach serca, dieta w chorobach nerek, dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych, dieta dla położnic. Diety zostały opracowane na podstawie wiedzy dietetyka.
14. Szpital w każdym przypadku zapewnia pacjentom dietę wskazaną przez lekarza.
15. Na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską.
16. Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.
> Dnia 17 października 2019 o 10:22 sprawa-17002@fedrowanie.siecobywatelska.pl napisał(a):
>
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17002@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
>
>
FW: pismo Watchdog Polska przez Areszt Śledczy w Bydgoszczy w sprawie Żywienie w szpitalach #509
plut. Agnieszka Ochimowska
Sekretariat Aresztu Śledczego w Bydgoszczy
email: as_bydgoszcz@sw.gov.pl
email: agnieszka.ochimowska@sw.gov.pl
tel. 052 58 55 215
Aresztu Śledczego w Bydgoszczy
ul. Wały Jagiellońskie 4
85-128 Bydgoszcz
www.sw.gov.pl
Treść tej wiadomości zawiera informacje przeznaczone tylko dla adresata. Jeżeli nie jesteście Państwo jej adresatem, bądź otrzymaliście ją przez pomyłkę, prosimy o powiadomienie o tym nadawcy oraz trwałe jej usunięcie.
1-----Original Message-----
From: Maciej Morawski
Sent: Wednesday, October 30, 2019 11:23 AM
To: as_bydgoszcz
Subject: pismo Watchdog PolskaBardzo proszę o przesłanie załącznika na adres:
sprawa-16914@fedrowanie.siecobywatelska.pl
dzięki i pozdrawiam
ppor. Maciej Morawski
inspektor ds. organizacyjno-prawnych
Aresztu Śledczego w Bydgoszczy
tel. (52) 58-55-278
Odpowiedzi przez Regionalne Centrum Medyczne w Białogardzie Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w sprawie Żywienie w szpitalach #825
Dzień dobry,
W odpowiedzi na maila wysłanego dn. 17.10.2019r. Regionalne Centrum Medyczne w Białogardzie Sp. z o.o. odpowiada:
Ad.1
Tak - w załączeniu
Ad.2
ok. 200 osób
Ad.3
Tak, pielęgniarki i lekarze informują dietetyka o potrzebach indywidualnych porad
Ad.4
12,80 zł
Ad.5
Tak, korzysta
Nie podano
Ad.6
Tak - w załączeniu
Ad.7
Tak, dietetyk - codziennie
Ad.8
Tak, pielęgniarka i opiekunowie medyczni
Ad.9
Nie
Ad.10
Tak, dietetyka
Ad.11
Nie dotyczy
Ad.12
Nie dotyczy
Ad.13
Dieta: podstawowa, łatwostrawna (wątrobowa), cukrzyca, dna moczanowa, matki karmiącej, dzieci starsze (7-18 lat), dzieci małe (1-6 lat), dieta biegunkowa (lekkostrawna)
Ad.14
Nie dotyczy
Ad.15
Wegetariańską
Ad.16
Tak
Pozdrawiam
Joanna Kaźmierczak - dietetyk
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe Avast.
https://www.avast.com/antivirus
odp.na emailz dnia 17.10.2019r. SP ZOZ ZOZ Głuchołazy przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #922
Read: Wniosek o informację publiczną przez DAVITA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #606
Twoja wiadomość
Do: Dariusz Lapaj
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: środa, 30 października 2019 09:25:41 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb
została przeczytana: środa, 30 października 2019 10:59:06 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb.
CONFIDENTIALITY NOTICE: THIS MESSAGE IS CONFIDENTIAL, INTENDED FOR THE NAMED RECIPIENT(S) AND MAY CONTAIN INFORMATION THAT IS (I) PROPRIETARY TO THE SENDER, AND/OR, (II) PRIVILEGED, CONFIDENTIAL, AND/OR OTHERWISE EXEMPT FROM DISCLOSURE UNDER APPLICABLE STATE AND FEDERAL LAW, INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, PRIVACY STANDARDS IMPOSED PURSUANT TO THE FEDERAL HEALTH INSURANCE PORTABILITY AND ACCOUNTABILITY ACT OF 1996 ("HIPAA"). IF YOU ARE NOT THE INTENDED RECIPIENT, OR THE EMPLOYEE OR AGENT RESPONSIBLE FOR DELIVERING THE MESSAGE TO THE INTENDED RECIPIENT, YOU ARE HEREBY NOTIFIED THAT ANY DISSEMINATION, DISTRIBUTION OR COPYING OF THIS COMMUNICATION IS STRICTLY PROHIBITED. IF YOU HAVE RECEIVED THIS TRANSMISSION IN ERROR, PLEASE (I) NOTIFY US IMMEDIATELY BY REPLY E-MAIL OR BY TELEPHONE AT (855.472.9822), (II) REMOVE IT FROM YOUR SYSTEM, AND (III) DESTROY THE ORIGINAL TRANSMISSION AND ITS ATTACHMENTS WITHOUT READING OR SAVING THEM. THANK YOU.
-DaVita Inc-
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115