Województwo Liczba spraw Liczba spraw w kwarantannie
Dolnośląskie860
Kujawsko-Pomorskie520
Lubelskie590
Lubuskie310
Łódzkie720
Małopolskie710
Mazowieckie1500
Opolskie290
Podkarpackie470
Podlaskie400
Pomorskie540
Śląskie1610
Świętokrzyskie270
Warmińsko-Mazurskie410
Wielkopolskie900
Zachodniopomorskie500

Listy

SP ZOZ w Łęcznej przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W ŁĘCZNEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #895

Dzień dobry.

Przesyłam odpowiedź na tematy dotyczące żywienia i dietetyka w SP ZOZ w
Łęcznej.

Joanna Piątek

Pielęgniarka Zarządzająca

SP ZOZ w Łęcznej

Tel. 665270496

2

RE: Wniosek o informację publiczną przez ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W ŁĘCZYCY w sprawie Żywienie w szpitalach #1049

Zespół Opieki Zdrowotnej w Łęczycy w załączeniu przesyła odpowiedź na Państwa wniosek z dnia 26.11.2019r.

1

Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez PRZEDSIĘBIORSTWO WIELOBRANŻOWE "JUMO" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #819

*Szanowni Państwo,*
w odpowiedzi na Państwa mail z 26 listopada 2019 r. uprzejmie informuję,
że szpital Mazovia jest niepublicznym zakładem opieki zdrowotnej,
prowadzi hospitalizację w ramach hospitalizacji planowej wyłącznie w
zakresie zabiegowym, liczy 20 łóżek. Pacjencji zdiagnozowani i
przygotowani ambulatoryjnie przyjmowani są wieczorem w przeddzień lub w
dniu operacji,  w 95% przypadków wypisywani w dniu zabiegu lub w dniu
następnym, w pozostałych pobyt trwa przeważnie do 5 dni. Z uwagi na
specyfikę hospitalizacji i przebiegu leczenia stacjonarnego szpital nie
zatrudnia dietetyka, w zasadzie dieta jest ograniczona do standardowej
diety lekkostrawnej spełniającej uwarunkowania okresu pooperacyjnego.
Posiłki zamawiane są codziennie zgodnie z potrzebami ilościowymi i
jakościowymi w firmie zewnętrznej posiadającej wszelkie uprawnienia i
spełniającej wymagania sanitarno-epidemiologiczne, z możliwością wyboru
diety wegańskiej, wegeteriańskiej, bezmlecznej i bezglutenowej,
transportowane w warunkach zapewniających higienę i zachowanie właściwej
temperatury. Jakość posiłków jest doraźnie kontrolowana przez zespół
pielęgniarski bezpośrednio po dostawie.
Skargi mogą być zgłaszane do koordynatora hospitalizacji, w 2018 roku
nie było zastrzeżeń.
Dzienna stawka żywieniowa to 15 - 20 PLN.
Z uwagi na krótki okres hospitalizacji pacjentom nie podaje się
suplementów pokarmowych.
W 2018 roku lekarze nie przechodzili szkolenia z zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu.

*Z poważaniem*
Janusz Judycki
pełnomocnik zarządu d/s lecznictwa
NZOZ Szpital Mazovia

W dniu 27.11.2019 o 12:26, Recepcja pisze:
--
Wiadomość ta oraz wszelkie załączone do niej pliki są tajemnicą nadawcy i mogą być prawnie chronione.
Jeżeli nie jest Pan/Pani zamierzonym adresatem niniejszej wiadomości, nie może Pan/Pani jej ujawniać,
kopiować, dystrybuować ani tez w żaden inny sposób udostępniać lub wykorzystywać.

O błędnym zaadresowaniu wiadomości prosimy niezwłocznie poinformować nadawcę i usunąć wiadomość.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
This e-mail and any attached files are confidential and may be legally privileged.
If you are not the intended recipient, any disclosure, reproduction, copying, distribution, or other dissemination or use
of this communication is strictly prohibited.
If you have received this transmission in error please notify the sender immediately and then delete this e-mail.

Odp. o zatrudnieniu dietetyka przez RZESZOWSKIE CENTRUM MEDYCZNE JAKUBIEC-BLAJER EWA, PRYWATNY GABINET OKULISTYCZNY w sprawie Żywienie w szpitalach #834

Dzień dobry . W dniu 06.12.2019 została wysłana do państwa odpowiedz odnośnie zatrudnienia dietetyka.
Rzeszowskie Centrum Medyczne
Ewa Jakubiec-Blajer

Wysłane z iPhone'a

informacja publiczna Nowe Miasto n.P przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W NOWYM MIEŚCIE NAD PILICĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #903

Nowe Miasto nad Pilicą, dnia 27 listopada 2019 r.

Sieć Obywatelska Watchdog Polska

W odpowiedzi na wniosek o udzielenie informacji publiczne z dnia 27
listopada 2019 r. informuję:

Ad1: W szpitalu zatrudniony jest dietetyk. W załączeniu zakres obowiązków.

Ad2: średnio 64 dziennie.

Ad3: Nie istnieje taka możliwość.

Ad4: 20 zł

Ad5: Nie korzysta.

Ad6: Korzystamy z książek wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia

-Postawy naukowe żywienia w szpitalach

-Żywienie zbiorowe

-Tabele wartości odżywczej -Wydawnictwo Lekarskie PZWL

-Wartość odżywcza wybranych produktów i typowych potraw

-Tabele składu i wartości odżywczej żywności.

Ad7: tak codziennie kontroluje dietetyk.

Ad8: tak codziennie kontrolują oddziałowe

Ad 9: nie mamy firmy zewnętrznej

Ad10: nie ma

Ad11: Jest tylko Rejestr Skarg do którego można wpisać każdą skargę.

Ad12: nie

Ad13: są trzy podstawowe diety: bezcukrowa, lekkostrawna, podstawowa.
Sporadycznie jest bezsolna i wysokobiałkowa.

Ad14: Jesteśmy w stanie. Nie było takiego przypadku.

Ad15: Nie było takiego przypadku.

Ad16: Nie. Pacjent sam przynosi swoje leki, suplementy.

Z poważaniem

Barbara Gąsiorowska.

Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W BRANIEWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #792

Przesłano listę płac.
Jak zawsze Dziękuję bardzo za pomoc.

________________________________

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17197@fedrowanie.siecobywatelska.pl

Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

1

Re: Wniosek o informację publiczną przez MYSŁOWICKIE CENTRUM ZDROWIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #711

Szanowni Państwo,

W odpowiedzi na Państwa wniosek, przesyłam w załączeniu odpowiedź.

Z poważaniem
Diana Ozga
Mysłowickie Centrum Zdrowia Sp. z o.o.

W dniu 2019-10-17 o 10:34, sprawa-17116@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
--
"Treść niniejszej wiadomości, wraz z załącznikami, jest własnością Mysłowickiego Centrum Zdrowia sp. z o.o. z siedzibą w Mysłowicach, zawiera informacje przeznaczone wyłącznie dla jej
adresata oraz może zawierać informacje poufne i/lub prawnie chronione. Jeśli nie są Państwo jej właściwym adresatem (lub otrzymali Państwo tę wiadomość
na skutek pomyłki), prosimy o niezwłoczne powiadomienie o tym fakcie nadawcy oraz trwałe jej usunięcie. Każde nieautoryzowane kopiowanie, ujawnianie lub
rozpowszechnianie załączonej informacji jest zabronione."

"This e-mail and all its appendices are a property of Mysłowickie Centrum Zdrowia sp. z o.o. with its registered seat in Mysłowice. Its content is intended exclusively for the attention
of its recipient and may comprise confidential and/or privileged information. If you are not the intended recipient (or have received this e-mail by mistake)
please notify the sender immediately and destroy this e-mail. Any unauthorized copying, disclosure or distribution of the material in this e-mail is strictly forbidden." ­­

1

Odp: Wniosek o informację publiczną przez ZGROMADZENIE SIÓSTR ŚW.ELŻBIETY PROWINCJA WROCŁAWSKA w sprawie Żywienie w szpitalach #1009

Zgromadzenie Sióstr św. Elżbiety informuję że nie posiada szpitala, więc tym samym nie może udzielić odpowiedzi na Państwa zapytania. Z wyrazami szacunku  s.M. Józefina - Renata Janik 





Dnia 26 listopada 2019 19:48 sprawa-17414@fedrowanie.siecob napisał(a):



Szanowni Państwo,

17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

-- Sieć Obywatelska Watchdog Polska ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa tel: 22 844 73 55 www.siecobywatelska.pl www.watchdogportal.pl www.funduszesoleckie.pl www.informacjapubliczna.org NIP 526282872

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa tel: 22 844 73 55 www.siecobywatelska.pl www.watchdogportal.pl www.funduszesoleckie.pl www.informacjapubliczna.org NIP 526282872

> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:45:25.349853+00:00 z
> adresu ekonomkacsse@wp.pl: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i
> Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji
> publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o
> > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy
> w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu
> jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego >
> zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość
> uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
> sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość
> całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1
> pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług >
> zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
> umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
> składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy
> szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
> barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7.
> Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych
> pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często
> one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy
> pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
> odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9.
> Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje
> procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia >
> bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w
> sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba
> skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
> zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018
> r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad
> prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o >
> podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
> wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne
> regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie
> zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. >
> bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
> posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital
> zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital
> zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót
> do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe
> ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji
> w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i
> Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami >
> reprezentacji

Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ NR 1 W BEŁŻYCACH w sprawie Żywienie w szpitalach #877

Szanowni Państwo,

w załączeniu odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej.

Pozdrawiamy,

W dniu 2019-11-26 o 20:07, sprawa-17282@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
--
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Nr 1 w Bełżycach

Sekretariat

tel 81-516-29-26
fax 81-516-29-24

1

Re: Wniosek o informację publiczną przez "ŁUBINOWA 3" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #41

Szanowni Państwo,

W nawiązaniu do Państwa wiadomości w załączeniu przesyłamy odpowiedzi na pytania wskazane w wiadomości poniżej.

Z poważaniem,
Hanna Tchórz
Dział Administracyjny

Szpital Położniczo-Ginekologiczny
ul. Łubinowa 3
40-647 Katowice
tel. (32) 202-55-21 wew. 313

Dział Administracyjny

Szpital Położniczo-Ginekologiczny
ul. Łubinowa 3
40-647 Katowice
tel. (32) 202-55-21 wew. 313

2

FW: Wniosek o informację publiczną przez POLMEDIC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #791

Dzień Dobry,

W odpowiedzi na wniosek z dnia 17 października 2019 r dot. zatrudnienia w szpitalu dietetyka, uprzejmie informujemy Polmedic Sp. z o.o. z siedzibą w Radomiu przy ul. Granicznej 24, posiada w swojej strukturze Przedsiębiorstwo udzielające świadczeń szpitalnych, jednak są to świadczenia wykonywane wyłącznie w trybie jednego dnia, co oznacza, ze Pacjent u nas leczony może przebywać w oddziale max. do 24 godzin.

W związku z powyższym nie posiadamy obowiązku wyżywienia Pacjenta, a co za tym idzie nie przygotowujemy posiłków w placówce i nie zatrudniamy dietetyka na potrzeby szpitala i opracowywania diet dla leczonych u nas Pacjentów.

W razie dodatkowych pytań pozostajemy do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Beata Barszcz

Dyrektor ds. Administracyjnych-Prokurent

Centrum Medyczne PZU Zdrowie Polmedic

ul. Graniczna 24

26-600 Radom

t: 48 383 08 37

k: 691 101 455

radom.pzuzdrowie.pl

"POLMEDIC" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

KRS 0000012907, NIP 948-22-22-116, REGON 672726914

Wysokość kapitału zakładowego: 80234 PLN

Ta wiadomość wraz z załącznikami jest przeznaczona dla określonego adresata. Może ona

zawierać poufne informacje, które są chronione prawem. Jeśli Pan/Pani nie jest odbiorcą tej

wiadomości, proszę zawiadomić e-mailowo o tym nadawcę. Następnie proszę skasować

otrzymaną wiadomość. Kopiowanie lub ujawnianie treści wiadomości jest zabronione – może

być uznane za naruszenie prawa. Wszelkie opinie i poglądy, które znajdują się w tej wiadomości,

mogą nie być zgodne ze stanowiskiem PZU. Nadawca nie odpowiada za błędy lub luki w tej

wiadomości, które mogą powstać w wyniku jej przesyłania.

2

SPZOZ Głubczyce przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W GŁUBCZYCACH w sprawie Żywienie w szpitalach #929

Witam, W odpowiedzi na przesłane przez Państwa pismo, udostępniam następujące informacje: 1. W szpitalu jest zatrudniony dietetyk. 2. Na zatrudnionego dietetyka przypada 203 pacjentów. 3. Pacjenci są informowani przez personel pracujący na oddziałach (lekarze, pielęgniarki) o możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetycznej. Dietetyk uczestniczy również w codziennych obchodach lekarskich. 4. Koszt całodziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta wynosi 11,50 zł brutto. 5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W podpisanej umowie określono minimalną kwotę przeznaczoną na zakup składników użytych do przygotowania posiłków. 6. Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowywania posiłków. 7. Dietetyk codziennie kontroluje jakość dostarczanych posiłków (z wyłączeniem weekendów). 8. Codziennie opiekunowie medyczni/ pielęgniarki kontrolują ilość spożywanych pokarmów przez pacjentów. 9. Tak, określono wymóg zatrudnienia dietetyka. 10. W szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia (ankiety przeprowadzane wśród pacjentów, protokół dotyczący dostarczanych wadliwych produktów). Osoby odpowiedzialne za te skargi to pielęgniarka epidemiologiczna oraz dietetyk. 11. Ilość skarg: 9. 12. Lekarze w 2018 r. przechodzili szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych. 13. Ilość diet stosowanych w szpitalu wynosi: 6 i jest to: dieta podstawowa, lekkostrawna, wątrobowo- wrzodowa, cukrzycowa oraz dieta małego dziecka. Źródła opracowania pochodzą z wiedzy lekarzy, dietetyka, literatury oraz artykułów medycznych. 14. Do tej pory nie zdarzyło się nie zapewnić odpowiedniej diety dla pacjentów przebywających w szpitalu.  15. Szpital zapewnia dietę wegetariańską oraz wegańską. 16. Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.  Z wyrazami szacunku Justyna Tantała Dietetyk kliniczny SPZOZ Głubczyce

Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W BRANIEWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #792

pcm@szpital-braniewo.home.pl

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17197@fedrowanie.siecobywatelska.pl

Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

1

odpowiedź przez KCM CLINIC SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #658

Witam Państwa! W związku z faktem, że pismo dotarło do nie w dniu 27.11 przesyłam odpowiedź dopiero dziś. Proszę zwrócić uwagę, ze jesteśmy szpitalem prywatnym i działamy głównie w formie jednodniowej opieki. Pozdrawiam. Anna Stawińska
Anna Stawińska
Pielęgniarka Naczelna
Specjalista ds. Jakości

KCM Clinic S.A.
ul. Bankowa 5-7, 58-500 Jelenia Góra
M: +48 533-365-010
E: anna.stawinska@kcmclinic.pl
www.kcmclinic.pl
http://www.kcmclinic.pl

NIP 611 272 20 32; REGON 021685332
KRS nr 0000396826 Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu, IX wydział KRS
Wysokość Kapitału 15 000 000,00 zł; wpłacony w całości
Nr rachunku bankowego PKO BP 42 1020 2124 0000 8602 0138 1144JFIF``C






#%$""!&+7/&)4)!"0A149;>>>%.DIC<H7=>;C




;("(;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;-"

}!1AQa"q2#BR$3br
%&'()*456789:CDEFGHIJSTUVWXYZcdefghijstuvwxyz

w!1AQaq"2B #3Rbr
$4%&'()*56789:CDEFGHIJSTUVWXYZcdefghijstuvwxyz
?mKX|^':|V$XKpך\\\JLJǙ
&I}%<8
|\
OKt?޶}<nj@jFcq?iɭxzoDyjZگ/fQX~(o<W%%fIO)dl^AҖ4W;xR2ZJ@_21Nӎ+j

I._dQ=MYSMESKl&Yc޹<isH
=QfAQҵ}pWvSiȻ8"gwǦ=4Ga9 ~x<Io
)-(,Dd
N}Mo
RM_J#IpF9#N1@
IXĭvҸ!e{QEKSuuggZ)3Xz4;EVKi*c'
zR^xpkE)oq'jݥzVoE:P}jhi3AX_W\ae
;pɠLQAɦk%VЀd ''Lktt/ERx$v5sŨnzO>
nGSq~gZ`F}|˿x6}WbC3~ד˪xx  C

vNC<L.^lظ
|#W »
1;e{RJuv2yH$jr;*yO:]Is
)̈́-q淿ָm7KXc<Gy}՝R&&ll
Ul؄2vZ&ZDDqrO\'
vN/FP0w^\muIbV{h8
8%z
D;1"rK
1u|݇уmhzj5c
8#m
P[8-2ŷMrJ45Ȼک
+?w
hc?'cX~ ?MGb1@
a \_ݏ1 "+t
:ק'L?#VEz
&b
GW1Zi
4$
cC+y՟-_+dJ7&|i[Y
^'Ee[IRYyڽk;UEcB5x¾+)ȹ
dy O5<gYinq;kcG|Eʘ`{?,]O
}]pZ%wyĒH>2zuzӮ50jPI\͹ S+~wx]5F:PrqP$
zސ׏sA2 F#zb*$I''$Ֆ
9*B7R
>
xIu
o+z<zďeZZjWqg
JN}֯446n<gG

Gs}}A(<-||?.W6=䉉x;v
3G_XeQfc'֊5k^0JKKliIOXMqU]ؕ?iQ@
i٘1HF utKEV
ry8ϥoQ@~
f4;K ^H
ƴ-ϩ_GiwQ#ԑOi"[wӢ2`]EZ4J$y;wuA^mBV:4RB.mo,Nӌ緽vP#{{[hq?ifXΙq,, (r:ZP
jW/5io3hF%fxš˽Vv?#sddb*(|'i!h2Lp#֝4f
p-s#1-1+b

1

Re: FW: Wniosek o informację publiczną przez BONAMED SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #533

W związku  z  otrzymanym  meilem przesyłam  odpowiedź  na zadane  pytania.

Barbara  Bonna

W dniu 2019-12-04 o 14:26, BONAMED pisze:

1

RE: Wniosek o informację publiczną przez H-T.CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA w sprawie Żywienie w szpitalach #636

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia 26 listopada br., w zakresie wskazanych przez Państwa pytań informuję, iż prowadzony przez nas oddział gastroenterologii realizuje świadczenia z zakresu hospitalizacji planowej, nie refundowane przez NFZ, na zasadach komercyjnych. Nasi pacjenci są uprzednio kwalifikowani do zabiegów i tego samego dnia opuszczają naszą placówkę po wykonaniu zabiegu. Nie ma zatem potrzeby, aby organizować na oddziale catering. Co więcej - pacjenci do zabiegów stawiają się na czczo i nie zaleca się im spożywania posiłku jeszcze przez pewien czas po zabiegu, w zależności od jego typu. Oznacza to zatem, iż profil prowadzonego oddziału powoduje brak potrzeby prowadzenia usług cateringowych czy dietetycznych – a zatem nie jest możliwe udzielenie odpowiedzi na poszczególne, szczegółowe pytania z uwagi na brak prowadzenia tego rodzaju usług.

W przypadku konieczności dalszych wyjaśnień, pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam

Justyna Romańczyk

Prezes Zarządu

H-T. Centrum Medyczne

Ul. Paprocańska 137d, 43-100 Tychy

tel. +48 322178866

<http://www.htcentrum.pl/> www.htcentrum.pl

H-T. Centrum Medyczne Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością Spółka Komandytowa

ul. Paprocańska 137 D, 43-100 Tychy

NIP: 646-22-21-460 REGON:273521032

KRS nr 0000346967, Sąd Rejonowy Katowice – Wschód, Wydział VIII Gospodarczy KRS

1

RE: Wniosek o informację publiczną przez MARTA KRAJEWSKA-FRANKOWSKA w sprawie Żywienie w szpitalach #679

2

RE: Wniosek o informację publiczną przez WOJSKOWY INSTYTUT MEDYCYNY LOTNICZEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #137

Szanowni Państwo,

w załączeniu przesyłam odpowiedzi na zawarte w Państwa mailu pytania.

Z wyrazami szacunku / Best regards,

Jadwiga Targońska

Sekretariat Dyrektora

Wojskowy Instytut Medycyny Lotniczej / Military Institute of Aviation Medicine

ul. Krasińskiego 54/56

01-755 Warszawa

tel.: +48 261 852 601

fax: +48 261 852 715

<mailto:j.targonska@wiml.waw.pl> j.targonska@wiml.waw.pl

<mailto:wiml@wiml.waw.pl> wiml@wiml.waw.pl

<http://www.wiml.waw.pl/> www.wiml.waw.pl

2

odp infor. publiczna przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W MIĘDZYCHODZIE w sprawie Żywienie w szpitalach #898

Witam,

W załączeniu przesyłam odpowiedź na złożony wniosek o udzielenie informacji publicznej.

--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam,
Daniel Rębacz
Kierownik Sekcji Administracyjno-Gospodarczej
tel. 95 748 20 11 wew. *1007
fax. 95 748 27 11
kom. 600 970 900

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Międzychodzie
ul. Szpitalna 10, 64-400 Międzychód
NIP: 595-13-40-382 REGON: 000310249
www.spzoz-miedzychod.com.pl

__________ ESET NOD32 Antivirus __________

This email was scanned, no threats were found.

Detection engine version: 20453 (20191204)

https://www.eset.com

2

wniosek o informację publiczną przez Samodzielny Wojewódzki Zespół Publicznych Zakładów Psychiatrycznej Opieki Zdrowotnej w Warszawie w sprawie Żywienie w szpitalach #972

Szanowni Państwo,

W odpowiedzi na wniosek z dnia 26 listopada 2019 roku w załączeniu
przesyłam wypełnioną ankietę w przedmiotowej sprawie.

Z poważaniem,

--
Bożena Woźniak
Naczelna Pielęgniarka
Szpital Nowowiejski
ul. Nowowiejska 27
00-665 Warszawa
tel. 22 1165 249

1

Re: Wniosek o informację publiczną przez NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ CENTRUM LEKARSKIE "ALFA" SPÓŁKA JAWNA RYSZARD SĘDZIAK I WSPÓLNICY w sprawie Żywienie w szpitalach #728

W szpitalu NZOZ Centrum Lekarskie „ALFA” w ramach środków publicznych
udzielane są świadczenia w zakresie hospitalizacji jednego dnia.
Udzielanie procedur w tym zakresie nie wymaga żywienia pacjentów.
Pozostałe świadczenia, które udzielane są w trybie wypisania pacjenta
po hospitalizacji powyżej 24 godzin, nie są finansowane ze środków
publicznych.

W związku z powyższym, nie mamy obowiązku udzielenia informacji w
przedmiocie zapytania na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i
art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej.

Jednocześnie bardzo przepraszamy za opóźnienie w odpowiedzi na Państwa
pismo.

Z poważaniem
--
NZOZ Centrum Lekarskie "ALFA"
43-300 Bielsko-Biała ul. Grażyny 9
_____________

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych osobowych
oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także
prawo sprzeciwu, zażądania zaprzestania przetwarzania i przenoszenia
danych, jak również prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie oraz
prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego. Więcej informacji na
stronie :http://alfamedycyna.pl/polityka-prywatnosci-cookies/

odpowiedz Provita sp. z o.o. przez PROVITA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #810

Pozdrawiam

Grażyna Leszczyńska
Koordynator Medyczny

tel. bezpośredni: +48 32 783 73 03

tel. komórkowy: +48 796 393 061

faks: +48 32 783 73 04

**Centrum Medyczne Angelius Provita i Angelius Szpital
**

ul.Fabryczna 13D, 40-611 Katowice

**_Dane rejestrowe:_**

_Provita Sp. z o.o._

_NIP: 634 253 18 73 | REGON: 278227113 | KRS: 0000210083_

_Sąd Rejonowy w Katowicach – VII Wydział Gospodarczy KRS_

_Kapitał zakładowy 60 000 PLN wpłacony w całości_

_____________________________________________

Pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz wiadomość.

Jesteśmy uczestnikiem Programu
**RZETELNA** **Firma**
Sprawdź naszą rzetelność na
<http://www.rzetelnafirma.pl/321X87P4>

1

RE: Wniosek o informację publiczną przez NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ LECZNICA DZIECI I DOROSŁYCH-SZPITAL IM.I.MOŚCICKIEGO SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #729

Poniżej odpowiedzi na pytania:

Pyt. 1 – nie

Pyt. 2 – nie dotyczy

Pyt. 3 – nie dotyczy

Pyt. 4 – 21,28 zł brutto

Pyt. 5 – tak

Pyt. 6 – nie

Pyt. 7 – tak – pielęgniarka oddziałowa, codziennie

Pyt. 8 – nie

Pyt. 9 – tak

Pyt. 10 – tak – pielęgniarka oddziałowa

Pyt. 11 – nie dotyczy

Pyt. 12 – nie

Pyt. 13 - 3 rodzaje diet: lekkostrawna – dostosowana do zabiegów laryngologicznych, bezglutenowa, wegetariańska (wiedza lekarza, wiedza dietetyka)

Pyt. 14 – nie dotyczy

Pyt. 15 – tak

Pyt. 16 – nie dotyczy

Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej

Lecznica Dzieci i Dorosłych - Szpital im. I. Mościckiego sp. z o.o.

www.lecznicadd.pl <http://www.lecznicadd.pl>

tel. 730 996 302