Żywienie w szpitalach przez KatarzynaBatkoToluc
Województwo | Liczba spraw | Liczba spraw w kwarantannie |
---|---|---|
Dolnośląskie | 86 | 0 |
Kujawsko-Pomorskie | 52 | 0 |
Lubelskie | 59 | 0 |
Lubuskie | 31 | 0 |
Łódzkie | 72 | 0 |
Małopolskie | 71 | 0 |
Mazowieckie | 150 | 0 |
Opolskie | 29 | 0 |
Podkarpackie | 47 | 0 |
Podlaskie | 40 | 0 |
Pomorskie | 54 | 0 |
Śląskie | 161 | 0 |
Świętokrzyskie | 27 | 0 |
Warmińsko-Mazurskie | 41 | 0 |
Wielkopolskie | 90 | 0 |
Zachodniopomorskie | 50 | 0 |
Listy
udzielenie informacji przez WOJEWÓDZKI SZPITAL PODKARPACKI IM.JANA PAWŁA II W KROŚNIE w sprawie Żywienie w szpitalach #246
Dzień dobry,
w załączniku przeszyłam odpowiedź na maila z dnia 15.10.2019.
Z poważaniem,
Kierownik Kuchni
Małgorzata Sagała
wniosek o udostępnienie info publicznej - załączniki przez WOJEWÓDZKI SAMODZIELNY ZESPÓŁ PUBLICZNYCH ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ IM.PROFESORA EUGENIUSZA WILCZKOWSKIEGO W GOSTYNINIE w sprawie Żywienie w szpitalach #277
Szanowni Państwo,
w załączeniu brakujące załączniki.
Z poważaniem,
Katarzyna Gajewska
Wojewódzki Samodzielny Zespół
Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej
im. prof. Eugeniusza Wilczkowskiego w Gostyninie
ul. Zalesie 1, 09-500 Gostynin
tel. (24) 236 00 00 lub 01
fax. (24) 235 80 89
e-mail: sekretariat@spzoz-zalesie.pl
www.spzoz-zalesie.pl
Fwd: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY IM. PROF. ADAMA GRUCY CENTRUM MEDYCZNEGO KSZTAŁCENIA PODYPLOMOWEGO w sprawie Żywienie w szpitalach #406
1> --
>
> Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny
>
> im. prof. Adama Grucy CMKP
>
> ul. Konarskiego 13
>
> 05-400 Otwock
>
> Wnioskodawca: Stowarzyszenie Sieć ObywatelskaWatchdog Polska
>
> Ul. Ursynowska 22/2
>
> 02-605 Warszawa
>
> Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia
> 15.10.2019 r.
>
> Szanowni Państwo,
>
> na podstawie ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji
> publicznej (tj. Dz. U. z 2019 r. poz. 1429 z późn. zm.) w odpowiedzi
> na złożony wniosek z dnia 15 października 2019 r. o udostępnienie
> informacji publicznej, poniżej wskazuję odpowiedzi.
>
> 1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
>
> ·W szpitalu zatrudnionych jest 2 dietetyków
>
> ·Zakres obowiązków: przygotowanie jadłospisów, nadzór nad realizacją
> jadłospisów, kontrola alergenów, receptury, smaku, czynności
> edukacyjne, czynności weryfikujące diety, współpraca z personelem
> medycznym w zakresie żywienia pacjentów
>
> 2.Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
>
> ·2 dietetyków przypada na około 250 pacjentów – stany są różne i
> zależą od ilości hospitalizowanych pacjentów. Na oddziałach personel
> biały posiada możliwość wyboru diet w systemie informatycznym tzw.
> strefy białej . zatem samo podjęcie decyzji o wyborze diet nie jest
> skomplikowane i nie wymaga konsultacji. Dodatkowo diety są opisane w
> zakresie zawartości produktów.
>
> 3.Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
>
> ·W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej konsultacji
> dietetyka. Konieczność przeprowadzenia indywidualnej konsultacji jest
> zgłaszana telefonicznie przez pielęgniarki lub sekretarkę
> odpowiedniego oddziału. Konsultacja odbywa się możliwie jak
> najszybciej, zazwyczaj nie później niż w ciągu kilku godzin od
> zgłoszenia. Pacjenci w dniu wypisu otrzymują również kartę
> informacyjną zawierającą informację na temat zalecanej diety. Karty
> zostały przygotowane przez dietetyka.
>
> ·Cyklicznie (minimum 1-2 razy w miesiącu) organizowane są szkolenia
> pt. „Zdrowy sposób odżywiania”. Spotkania odbywają się w sali
> wspólnego wypoczynku oddziału rehabilitacji i prowadzone są przez
> dietetyka. Mają one formę wykładu z zaangażowaniem uczestników w
> dyskusję oraz możliwością zadawania pytań.
>
> 4.Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
>
> ·ponad 20 zł; w zależność od jadłospisu + koszty dystrybucji posiłków
> do pacjenta + koszt ewentualnego karmienia pacjenta przy łóżku.
> Ponadto szpital ponosi koszty zmienne lub niepoliczalne do jednego
> posiłku związane:
>
> -z wyposażeniem pomieszczeń kuchennych w odpowiedni sprzęt,
>
> -naczynia, środki czystości,
>
> -koszty mediów
>
> -koszty remontów kuchni.
>
> Dużym problemem związanym z ceną żywienie pacjentów jest brak
> refinansowania tego procesu przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
>
> 5.Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków
>
> ·Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
>
> 6.Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
>
> ·Pośrednio; w szpitalu obowiązują procedury określające wartość
> kaloryczną posiłków (procedura OD-1 w załączeniu), nie ma dokumentacji
> regulującej jakość produktów w zakresie wartości odżywczej,
> dopuszczalnych konserwantów, barwników, dodatków;_na marginesie
> _wskazuję, że ze względu na prowadzenie własnej kuchni szpital nie ma
> jednego dokumentu regulującego zawartość substancji dodatkowych w
> posiłkach. Udział produktów mogących zawierać substancje dodatkowe
> jest regulowany za pomocą jadłospisów, które planowane są na podstawie
> przede wszystkim surowców świeżych.Ponadto na etapie postępowań
> przetargowych uwzględnia się zakup produktów nisko przetworzonych i
> nie przetworzonych. Przykładowo: planując zakupy warzyw i owoców
> uwzględnia się produkty świeże i mrożone z możliwością dostaw 7 dni w
> tygodniu. Planując zakup wędlin uwzględnia się wyłącznie produkty z
> wysoką zawartością mięsa (min 70% mięsa). Uwzględniono zakup jedynie
> mieszanki przypraw wieloskładnikowej typu jarzynka bez dodatku
> glutaminianu sodu, inne stosowane przyprawy to jednoskładnikowe zioła
> suszone. Produkty takie jak pasty kanapkowe oraz dania obiadowe
> przygotowywane są ze świeżych surowców każdego dnia bezpośrednio przed
> wydawaniem posiłków w oddziałach. Podawanymi napojami są wyłącznie:
> kawa zbożowa i kakao na mleku, herbata bez cukru oraz kompot bez cukru
> przygotowywany z owoców mrożonych i świeżych. Nie używa się żadnych
> koncentratów do przygotowania napojów.
>
> 7.Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
>
> ·Tak; w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom.
> Nadzór jest codzienny i bieżący oraz wyrywkowy.
>
> W ramach kontroli jakości funkcjonują Krytyczne Punkty Kontrolne
> (CCP). Pierwszym z nich jest przyjęcie surowców (CCP1), w którym
> kontrolowana jest jakość surowca w tym przede wszystkim: szczelność i
> czystość opakowań, temperatura, termin przydatności do spożycia lub
> cechy które są określne jako świeżość w przypadku produktów
> roślinnych. Osobą odpowiedzialną za te czynności jest osoba
> przyjmująca dostawę i potwierdza sprawdzenie dostawy pod względem
> jakościowym podpisem na odpowiednim dokumencie. Kucharze są
> odpowiedzialni za codzienne monitorowanie temperatury przechowywania
> surowców oraz przygotowanych potraw (CCP2). Kucharz pobierający
> surowce i przygotowujący posiłki jest również odpowiedzialny za
> zgłaszanie wszystkich nieprawidłowości. Decyzję o dalszym postępowaniu
> podejmuje kierownictwo.Zasady te reguluje obowiązujący System HACCP.
>
> Ponadto wyrywkowo prowadzi się kontrolę temperatur wydawanych posiłków
> minimum 2 razy w miesiącu przez dietetyka za pomocą pirometru z
> obserwacją zmian w czasie wydawania. Dietetyk jest obecny w czasie
> wydawania posiłku w kilku sąsiednich oddziałach, sprawdza temperaturę,
> realizację diety oraz przestrzeganie zasad higieny w czasie podawania
> posiłku.
>
> Osoby odpowiedzialne – kierownik Działu Żywienia, Dietetyczki, starsze
> kucharki na każdej zmianie
>
> 8.Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
> pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
> się odbywają?
>
> ·Każdemu pacjentowi lekarz zleca odpowiedni rodzaj diety. Dietetyk
> panuje jadłospis o odpowiedniej wartości odżywczej zgodnie z
> zaleceniami. Następnie kontroluje się realizację jadłospisu zarówno na
> etapie przygotowywania posiłku w kuchni jak i na etapie podawania
> pacjentom posiłków. Personel zaangażowany w ten proces to: lekarze,
> pielęgniarki, dietetycy, kucharze, personel zajmujący się dystrybucją.
>
> 9.Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
>
> ·Nie dotyczy
>
> 10.Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
>
> ·Procedury dotyczące skargdotyczących niewłaściwego żywienia bądź
> zatrucia to procedury dotyczące zdarzeń niepożądanych. Pacjenci mogą
> również zgłaszać skargi osobiście u Dyrektora Naczelnego w
> wyznaczonych terminach.
>
> 11.Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
>
> ·W latach 2017-2018 zgłoszono trzy skargi (zdarzenia niepożądane):
> dwie w 2017 i jedną w 2018. Zatrucia nie zgłoszono. Dla bezpieczeństwa
> pacjentów i Szpitala przetrzymujemy próbki żywności każdego posiłku
> przez 3 dni ( w tym czasie możemy przebadać w certyfikowanym
> laboratorium pozostawione posiłki w celu wykluczenia lub nie źródeł
> zatrucia)
>
> 12.Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
> zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
>
> ·Dział żywienia nie przeprowadza cyklicznych szkoleń lekarzy
> (oczywiście jest to możliwe na każdorazowe zlecenie) . W 2017r.
> profilaktycznie przygotowano w Dziale żywienia przewodnik po dietach
> stosowanych w szpitalu wraz z przykładowym jadłospisem obowiązującym w
> szpitalu. Dział Żywienia ściśle współpracuje z lekarzami w tym
> zakresie, w przypadku wątpliwości udzielane są stosowne informacje i
> wyjaśnienia.
>
> 13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
>
> ·W szpitalu stale jest planowanych 21 diet (oraz każda zalecona przez
> lekarza dietę specjalistyczna np. bezglutenowa, bezmleczna,
> niskopurynowa itp.) . Są to diety: Podstawowa (Normalna),
> Lekkostrawna, Dziecięca, Cukrzycowa 5 posiłkowa, Cukrzycowa 6
> posiłkowa, Wysokobiałkowa, Bezglutenowa, Wegetariańska, Jarska,
> Niskocholestrolowa (Z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych),
> Bezmleczna – bezjajeczna, wątrobowa (lekkostrawna z ograniczeniem
> tłuszczu), wrzodowa (Lekkostrawna z ograniczeniem substancji
> pobudzających wydzielanie soku żołądkowego), Kleikowa, Przecierana,
> Płynna, Cukrzycowa bez mleka, Cukrzycowa przecierana, sonda, małosolna
> (z ograniczeniem soli). Ponadto Dział Żywienia realizuje diety
> indywidualnie zlecane przez lekarzy. Zazwyczaj są to diety
> eliminacyjne dla pacjentów zgłaszających alergie pokarmowe lub diety
> dla pacjentów o stanie zdrowia wymagającym wprowadzenia specjalnych
> zaleceń dietetycznych.
>
> Zgodnie z obowiązującymi procedurami lekarz zleca dietę. Za
> przygotowanie zestawieni ilości diet wraz z podziałem na poszczególne
> rodzaje odpowiedzialne są pielęgniarki. Za planowanie jadłospisu
> odpowiedzialny jest dietetyk, natomiast za realizację kucharze.
> Zgodnie z obowiązującymi procedurami w czasie wydawania posiłków
> obecna jest pielęgniarka, która wskazuje czy można podać posiłek oraz
> jaki rodzaj diety został przydzielony pacjentowi.
>
> Lekarz zleca dietę na podstawie wiedzy oraz informacji uzyskanych od
> pacjenta dotyczących stanu zdrowia i zleconych diet przez inne
> placówki lecznicze. Dietetyk planuje jadłospis na podstawie wiedzy
> oraz z uwzględnieniem publikacji takich jak: red. M. Jarosz „Normy
> żywienia dla populacji Polski” IŻŻ, Warszawa, 2017; red. M. Jarosz
> „Zalecenia zdrowego żywienia w schorzeniach układu krążenia, narządu
> ruchu, psychosomatycznych, narządu oddechowego oraz w profilu
> onkologicznym. Opracowanie przygotowane na zamówienie Zakładu
> Ubezpieczeń Społecznych” IŻŻ, Warszawa 2012; red. M. Jarosz „Zasady
> prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” IŻŻ, Warszawa 2011; red J.
> Dzianiszewski i wsp. „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach”
> IŻŻ,Warszawa 2001.
>
> 14.Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
> przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
> zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
>
> ·Od początku funkcjonowania Działu żywienia nie zdarzyła się sytuacja
> by nie istniała możliwość przygotowania diety wskazanej przez lekarza.
> Diety bezmleczne czy bezglutenowe są realizowane. Podobnie jak diety
> indywidualne. Ze względu na specjalizację jednoprofilowość szpitala
> (ortopedia) diet ze szczególnymi wskazaniami lub ograniczeniami jest
> niewiele
>
> 15.Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
>
> ·Tak szpital zapewnia możliwość podania na życzenie pacjenta diet
> wegetariańskich oraz wegańskich. U pacjentów z przydzieloną dietą
> wegetariańską, którzy zgłoszą, że spożywają ryby zapewniany jest
> udział tego produktu. W szpitalu zdarzały się też pojedyncze przypadki
> pacjentów, których nie był podawany również tylko jeden rodzaj mięsa
> np. wieprzowina.
>
> 16.Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> ·W szpitalu stosuje się leki i wyroby medyczne oraz żywność
> specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Podawanie tego typu produktów
> zleca lekarz.
>
> Podmiot udzielający odpowiedzi:
>
> Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. prof. A. Grucy CMKP z
> siedzibą w Otwocku, adres: ul. Konarskiego 13, 05-400 Otwock, wpisany
> do rejestru stowarzyszeń, organizacji, fundacji i publicznych zakładów
> opieki zdrowotnej prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy,
> XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS
> 0000047820,NIP: 532-16-62-948, REGON: 000290156
>
> Dane osoby, która odpowiada za treść odpowiedzi: Agnieszka
> Jagodzińska, Dariusz Szmytt.
>
> Dane osoby, która udostępniła informację: Alicja Wanke-Stankowska
>
> Data odpowiedzi: 25-10-2019 r.
>
> /Zgodnie z art. 13 ust. 1 Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych
> (RODO) informujemy, że: /
>
> /1)//administratorem danych osobowych osób wnioskujących o
> udostępnienie informacji publicznej jest *Samodzielny Publiczny
> Szpital Kliniczny im. prof. Adama Grucy CMKP *w Otwocku, adres: ul.
> Konarskiego 13, 05-400 Otwock;/
>
> /2)//administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, z którym mogą
> się Państwo kontaktować w sprawach przetwarzania Państwa danych
> osobowych za pośrednictwem poczty elektronicznej: iod@spskgruca.pl;/
>
> /3)//administrator będzie przetwarzał Państwa dane osobowe na
> podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) RODO, tj. w celu wypełnienia obowiązku
> prawnego ciążącego na administratorze przewidzianego w ustawie z dnia
> 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej;/
>
> /4)//dane osobowe mogą być udostępnione innym uprawnionym podmiotom,
> na podstawie przepisów prawa, a także podmiotom, z którymi
> administrator zawarł umowę w związku z realizacją usług na rzecz
> administratora (np. kancelarią prawną, dostawcą oprogramowania,
> zewnętrznym audytorem, zleceniobiorcą świadczącym usługę z zakresu
> ochrony danych osobowych)/;
>
> /5)//administrator nie zamierza przekazywać Państwa danych osobowych
> do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej;/
>
> /6)//mają Państwo prawo uzyskać kopię swoich danych osobowych w
> siedzibie administratora./
>
> /Dodatkowo zgodnie z art. 13 ust. 2 RODO informujemy, że:/
>
> /1)//Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres przewidziany
> w przepisach prawa, tj. w ustawie z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym
> zasobie archiwalnym i archiwach oraz w Rozporządzeniu Ministra Kultury
> i Dziedzictwa Narodowego z dnia 20 października 2015 r. w sprawie
> klasyfikowania i kwalifikowania dokumentacji, przekazywania materiałów
> archiwalnych do archiwów państwowych i brakowania dokumentacji
> niearchiwalnej//;;///
>
> /2)//przysługuje Państwu prawo dostępu do treści swoich danych, ich
> sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo do
> wniesienia skargi do organu nadzorczego/;
>
> /3)//podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże niezbędne do
> realizacji ww. celów. Konsekwencją niepodania danych będzie
> nierozpatrzenie wniosku o udostępnienie informacji publicznej;/
>
> /4)//administrator nie podejmuje decyzji w sposób zautomatyzowany w
> oparciu o Państwa dane osobowe./
>
Uzdrowisko Kamień Pomorski S.A. przez "UZDROWISKO KAMIEŃ POMORSKI" SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #106
Dzień dobry,
w imieniu Zarządu Spółki "Uzdrowisko Kamień Pomorski" S.A. przesyłam w
załączeniu odpowiedź na przesłany w dniu 15.10.2019 r. (drogą
elektroniczną) wniosek o udostępnienie informacji publicznych.
Z poważaniem
Marzena Dawidson
Sekretariat - Uzdrowisko Kamień Pomorski
"Uzdrowisko Kamień Pomorski" S.A.
ul. Szpitalna 14, 72-400 Kamień Pomorski
NIP 861-000-36-10, REGON 000288254
BPS S.A. o/Szczecin
87 1930 1930 2395 0300 8487 0001
tel.+48 91 3821149,fax +48 91 3821135
e-mail: sekretariat@u-kp.pl
www.uzdrowisko-kamienpomorski.pl
PD: Wniosek o informację publiczną - odpowiedź przez NOWY SZPITAL W NAKLE I SZUBINIE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #750
Dzień dobry.
Załączam odpowiedź, na zadane pytania dot żywienia w szpitalu, z Nowego Szpitala w Nakle i Szubinie.
________________________________
Od: Mirosława Smolińska
Wysłano: 17 października 2019 10:49
Do: Adrianna Nowicka; Jaroslaw Gierszewski; Elżbieta Lorenc; Iwona Jorka
Temat: FW: Wniosek o informację publiczną - Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Dzień dobry,
Przesyłam do Zarządu i Naczelnych Pielęgniarek pytania dot. informacji publicznej z Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska o treści poniżej.
Pozdrawiam
[podpis]
2From: sprawa-17155@fedrowanie.siecobywatelska.pl [mailto:sprawa-17155@fedrowanie.siecobywatelska.pl]
Sent: Thursday, October 17, 2019 10:37 AM
To: Mirosława Smolińska <MSmolinska@nowyszpital.pl>
Subject: Wniosek o informację publicznąNa podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17155@fedrowanie.siecobywatelska.pl<mailto:sprawa-17155@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl<http://www.siecobywatelska.pl>
www.watchdogportal.pl<http://www.watchdogportal.pl>
www.funduszesoleckie.pl<http://www.funduszesoleckie.pl>
www.informacjapubliczna.org<http://www.informacjapubliczna.org>
NIP 526282872Niniejszy e-mail oraz wszelkie załączone do niego pliki są poufne i mogą podlegać ochronie prawnej. Jeżeli nie jest Pan/Pani zamierzonym adresatem powyższej wiadomości, nie może jej Pan/Pani ujawniać, kopiować, dystrybuować, ani też w żaden inny sposób udostępniać lub wykorzystywać. O błędnym zaadresowaniu wiadomości prosimy niezwłocznie poinformować nadawcę i usunąć wiadomość. Nadawca nie jest odpowiedzialny za jakiekolwiek błędy lub zniekształcenia w niniejszej wiadomości, które mogły powstać w wyniku jej elektronicznej transmisji. W razie jakichkolwiek wątpliwości proszę zwrócić się o przesłanie papierowej kopii niniejszej wiadomości do Grupa Nowy Szpital Holding S.A
Niniejszy e-mail oraz wszelkie załączone do niego pliki są poufne i mogą podlegać ochronie prawnej. Jeżeli nie jest Pan/Pani zamierzonym adresatem powyższej wiadomości, nie może jej Pan/Pani ujawniać, kopiować, dystrybuować, ani też w żaden inny sposób udostępniać lub wykorzystywać. O błędnym zaadresowaniu wiadomości prosimy niezwłocznie poinformować nadawcę i usunąć wiadomość. Nadawca nie jest odpowiedzialny za jakiekolwiek błędy lub zniekształcenia w niniejszej wiadomości, które mogły powstać w wyniku jej elektronicznej transmisji. W razie jakichkolwiek wątpliwości proszę zwrócić się o przesłanie papierowej kopii niniejszej wiadomości do Grupa Nowy Szpital Holding S.A
odpowiedzi na pytania przez INSTYTUT MEDYCYNY WSI IM. WITOLDA CHODŹKI w sprawie Żywienie w szpitalach #460
Przesyłam odpowiedź na pismo . Pozdrawiam Przełożona Pielęgniarek
odpowiedź na informację publiczną przez SZPITAL UNIWERSYTECKI IMIENIA KAROLA MARCINKOWSKIEGO W ZIELONEJ GÓRZE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #213
Dzień dobry,
w imieniu Szpitala Uniwersyteckiego im. Karola Marcinkowskiego w
Zielonej Górze sp. z o. o. informuję że odpowiedzi na Państwa pytania
znajdują się w załączeniu emaila.
pozdrawiam,
Jakub Lipiński
Inspektor Ochrony Danych
Re: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL REHABILITACYJNO - LECZNICZY DLA DZIECI SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W WOJNOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #333
Witam,
w załączniku przesyłam odpowiedzi na Państwa pytania.
Marlena Bogusławska
ref. ds adm.-gosp.
--
Szpital Rehabilitacyjno - Leczniczy dla Dzieci SPZOZ w Wojnowie
Wojnowo 7 a; 66 - 120 Kargowa
Tel. 68/ 35 25 023
1
W dniu 2019-10-15 22:46:45 użytkownik <sprawa-16738@fedrowanie.siecobywatelska.pl> napisał:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16738@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
dot.odpowiedź na udostępnienie informacji publicznej przez ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W OŚWIĘCIMIU w sprawie Żywienie w szpitalach #1055
Dzień dobry,
w załączeniu przesyłam odpowiedź na udostępnienie informacji publicznej.
z poważaniem
Sylwia Bernaś
ZOZ w Oświęcimiu
odpowiedz na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez WOJEWÓDZKI SAMODZIELNY ZESPÓŁ PUBLICZNYCH ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ IM.PROFESORA EUGENIUSZA WILCZKOWSKIEGO W GOSTYNINIE w sprawie Żywienie w szpitalach #277
Szanowni Państwo,
Wojewódzki Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej im. prof. Eugeniusza Wilczkowskiego w Gostyninie w załączeniu przesyła stosowne pismo.
Z poważaniem,
Katarzyna Gajewska
Wojewódzki Samodzielny Zespół
Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej
im. prof. Eugeniusza Wilczkowskiego w Gostyninie
ul. Zalesie 1, 09-500 Gostynin
tel. (24) 236 00 00 lub 01
fax. (24) 235 80 89
e-mail: sekretariat@spzoz-zalesie.pl
www.spzoz-zalesie.pl
Odpowiedzi na wniosek o udzielenie informacji przez Centrum Medyczne im. dr Ludwika Rydygiera spółka z o.o. w sprawie Żywienie w szpitalach #566
Dzień dobry!
W związku z przesłanym przez Państwa wnioskiem o udostępnienie informacji
publicznej dotyczącej sektora żywieniowego w szpitalu Centrum Medycznego im.
dr.L. Rydygiera sp. z o.o. ul. Sterlinga 13 w Łodzi w załączeniu przesyłam
odpowiedzi na zadane pytania.
Pozdrawiam serdecznie
Marta Lipińska
Centrum Medyczne im. dr. L. Rydygiera sp z o.o. 90-217 Łódź, ul. Sterlinga 13;
tel./fax 42-633-58-77 Regon 472252285, NIP 7251753539; Spółka zarejestrowana w
Sądzie Rejonowym dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi XX Wydział Krajowego Rejestru
Sądowego pod numerem KRS: 0000522865 Kapitał Zakładowy Spółki 6.970.000 PLN
www.centrumrydygiera.pl
Wysyłanie wiadomości e-mail: odpowiedź na wniosek inf. publiczną jakość posiłków [25.10.2019] przez WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY IM. STANISŁAWA RYBICKIEGO W SKIERNIEWICACH w sprawie Żywienie w szpitalach #151
W załączeniu odpowiedź na email z dnia 15.10.2019,
Wiadomość jest gotowa do wysłania wraz z następującymi załącznikami
(plikami lub linkami):
odpowiedź na wniosek inf. publiczną jakość posiłków [25.10.2019]
--
Grażyna Majkowska
Naczelna Pielęgniarka
Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. Stanisława Rybickiego
w Skierniewicach
Fw: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY NR 1 IM.PROF.STANISŁAWA SZYSZKO ŚLĄSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W KATOWICACH w sprawie Żywienie w szpitalach #408
Dzień Dobry,
W nawiązaniu do poniższej wiadomości w załączeniu przesyłam skan wnioskowanych informacji udzielnych przez SPSK Nr 1 im. prof. S. Szyszko SUM.
Z wyrazami szacunku,
Agnieszka Olkowska
Referent
Dział Organizacyjno - Prawny
Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 1
im. prof. Stanisława Szyszko
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach
41-800 Zabrze
ul. 3-go Maja 13-15
tel./fax (32) 37-04-526
--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat:
Wniosek o informację publiczną
Data:
Tue, 15 Oct 2019 20:56:20 -0000
Nadawca:
sprawa-16813@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Odpowiedź-Do:
sprawa-16813@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Adresat:
sek_sk1@szpital.zabrze.pl
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16813@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
Re: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SZPITAL KOLEJOWY W WILKOWICACH-BYSTREJ /S.P.Z.O.Z. SZPITAL KOLEJOWY W WILKOWICACH-BYSTREJ/ w sprawie Żywienie w szpitalach #380
SP ZOZ Szpital Kolejowy
w Wilkowicach - Bystrej
W odpowiedzi na Państwa wniosek z dnia 15.10.2019r. w załączeniu
przesyłam wnioskowaną informację publiczną.
Z poważaniem
Grażyna Teda
specj. ds. admin.
W dniu 2019-10-15 o 22:51, sprawa-16785@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
7
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: sprawa-16785@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
odpowiedź-Dziekanka przez WOJEWÓDZKI SZPITAL DLA NERWOWO I PSYCHICZNIE CHORYCH "DZIEKANKA" IM. ALEKSANDRA PIOTROWSKIEGO W GNIEŹNIE w sprawie Żywienie w szpitalach #284
Dzień dobry,
Wojewódzki Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych "Dziekanka"im.
Aleksandra Piotrowskiego w Gnieźnie przesyła pismo Dyrektora
zawierające odpowiedzi na pytania zawarte we wniosku o udostępnienie
informacji publicznych.
Z poważaniem:
Danuta Winiarska Kierownik Działu Organizacyjnego
tel: 61/ 423 85 02
Re: Fw: Wniosek o informację publiczną przez WIELKOPOLSKIE CENTRUM NEUROPSYCHIATRYCZNE IM. OSKARA BIELAWSKIEGO W KOŚCIANIE w sprawie Żywienie w szpitalach #243
Dzień dobry,
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej złożony w
trybie ustawy z dnia 6 września 2001r. o dostępie do informacji
publicznej, działając na podstawie art. 10 i art. 13 ust.1 cyt. ustawy
udzielam w imieniu Wojewódzkiego Szpitala Neuropsychiatrycznego w
Kościanie następujących informacji.
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.*_TAK. W ZAŁĄCZENIU ZAKRES CZYNNOŚCI.
_*
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?*_OKOŁO 300_*
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
pacjentów?*_JEST MOŻLIWOŚĆ UZYSKANIA INDYWIDUALNEJ PORADY DIETETYKA W
FORMIE KONSULTACJI
_*
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?*OKOŁO8,00 zł. (tzw. wsad do kotła)*
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?*_
SZPITAL NIE KORZYSTA Z USŁUG ZEWNĘTRZNEJ FIRMY._*
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.*_NIE_*
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?_*TAK, SZEF KUCHNI, KAŻDORAZOWO
*_
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?*_TAK. PIELĘGNIARKA ODDZIAŁOWA LUB WSKAZANA PRZEZ NIĄ
PIELĘGNIARKA.PODCZAS KAŻDEGO POSIŁKU._*
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?*_SZPITAL NIE KORZYSTA Z USŁUG ZEWNĘTRZNEJ FIRMY._*
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?_*TAK, NA
OGÓLNIE PRZYJĘTYCH ZASADACH WNOSZENIA SKARG USTNIE/PISEMNIE.
*_
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.*_11 SKARG_*
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? *_NIE_*
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).*DIETA NORMALNA, DIETA LEKKOSTRAWNAna bazie diety
lekkostrawnej: 1. wątrobowa, 2. mielona, 3. płynna , 4. papkowata, 5.
bezsolna, 6. cukrzycowa, 7. bogatoresztkowa, 8. bezglutenowa, 9.
bezmleczna, 10. niskopurynowa i inna zlecona przez lekarza.Opracowanie:
wiedza dietetyka/publikacje naukowe.*
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? *_SZPITAL JEST W STANIE ZAPEWNIĆ
DIETY WSKAZANE PRZEZ LEKARZA_*
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską? *_TAK_*
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?_*TAK*_
Informacji udzielił: Piotr Zborowski, Z-ca Dyrektora ds.
Ekonomiczno-Technicznych.
W dniu 16.10.2019 o 07:44, Wojewódzki Szpital Neuropsychiatryczny
Kościan pisze:
2
> *From:* sprawa-16648@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> <mailto:sprawa-16648@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
> *Sent:* Tuesday, October 15, 2019 10:42 PM
> *To:* wsnk@wsn.koscian.pl <mailto:wsnk@wsn.koscian.pl>
> *Subject:* Wniosek o informację publiczną
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: sprawa-16648@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
odpowiedź w sprawie wniosku o informację publiczną przez None w sprawie Żywienie w szpitalach #127
Dzień dobry
W załączniku przesyłam odpowiedź w sprawie wniosku o informację publiczną.
W przypadku dodatkowych pytań, proszę kierować na e mail:
biuro@szpitalwojskowy.pl
Z poważaniem
--
Wioletta Dybała - Kierownik Działu Żywienia
21 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny SP ZOZ
28-100 Busko-Zdrój, ul. gen. F. Rzewuskiego 8
tel. 41 3780343, 515278182
www.szpitalwojskowy.pl <http://szpitalwojskowy.pl>
------------------------------------------------------------------------
*Uwaga:* Ta wiadomość jest przeznaczona wyłącznie dla
adresata. Dostęp osób trzecich do tej wiadomości jest
zabroniony. Jeśli nie jest Pan/i zamierzonym adresatem
niniejszej wiadomości, to jej ujawnianie, kopiowanie,
rozpowszechnianie lub inne działanie o podobnym charakterze
jest zabronione i może być nielegalne. Jeżeli otrzymał Pan/i
tę wiadomość przez pomyłkę, to jest Pan/i niniejszym
powiadomiony/a, że ujawnianie, kopiowanie, rozpowszechnianie
tej wiadomości jest kategorycznie zabronione. Proszę
poinformować nadawcę używając opcji "Odpowiedz nadawcy" oraz
usunąć tę wiadomość bez otwierania załączników.
*Attention:* This email is intended solely for the addressee.
Access to this email by anyone alse is unauthorised. If you
are not the intended recipient, any disclosure, coping,
distribution or any action taken or omitted to be taken in
reliance on it, is prohibited and may be unlawful. Should you
receive this message by mistake, you are hereby notified that
any disclosure, reproduction, distribution or use of this
message is strictly prohibited. Please inform the sender by
reply transmission and delete the message without opening the
attachments.
Re: Wniosek o informację publiczną przez MAZURSKIE CENTRUM ZDROWIA SZPITAL POWIATOWY W WĘGORZEWIE PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #480
Mazurskie Centrum Zdrowia Szpital Powiatowy w Węgorzewie w odpowiedzi na
e-mail z dnia 15.10.2019 r. przesyła poniżej odpowiedzi:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. - *NIE*
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? - *-*
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? -
*NIE*
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala? - *13.50 zł*
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? -
*TAK, NIE*
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. - *NIE*
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
- *NIE*
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają? - *NIE*
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka? - *NIE*
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? - *NIE*
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. - *0*
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? *- NIE*
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala). *Wiedza lekarza. Dieta: podstawowa, łatwostrawna, bezmleczna,
beznabiałowa, cukrzycowa, kleik, miksowana, miksowana cukrzycowa,
miksowana do sondy, papkowata, płynna, trzustkowa, bezglutenowa.*
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? *Wskazane diety są zapewnione *
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską? - *TAK*
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)? - *NIE*
--
Pozdrawiam
Karolina Herbaczewska
Mazurskie Centrum Zdrowia
Szpital Powiatowy w Węgorzewie
Informacja o przetwarzaniu danych osobowych:
http://www.mazurskiecentrumzdrowia.pl/nasz-szpital/inspektor-ochronu-danych.html
W dniu 15.10.2019 o 23:07, sprawa-16885@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: sprawa-16885@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY IM.LUDWIKA PERZYNY W KALISZU w sprawie Żywienie w szpitalach #153
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej,
Wojewódzki Szpital Zespolony im. Ludwika Perzyny w Kaliszu przekazuje w
załączeniu odpowiedź.
Z poważaniem
Mariola Czubocha
Dział Organizacyjny
Wojewódzki Szpital Zespolony im. Ludwika Perzyny w Kaliszu
wniosek o informacje publiczna przez SZPITAL W PUSZCZYKOWIE IM. PROF. S.T. DĄBROWSKIEGO SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #221
Szanowni Państwo,
W związku z wiadomością z dnia:
Tuesday, October 15, 2019 10:41 PM
Subject: Wniosek o informację publiczną
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog
Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
Informuję, ż w związku z ilością pytań i ich zakresem zmuszeni jesteśmy do
wydłużenia nas do wydłużenia odpowiedzi do 2 miesięcy.
Pozdrawiam
Maria Karczewska
z-ca dyrektora ds. medycznych
Szpital w Puszczykowie im. Prof. S.T. Dąbrowskiego S.A.
Ul. Kraszewskiego 11, 62-041 Puszczykowo
m.karczewska@szpitalwpuszczykowie.com.pl
<mailto:m.karczewska@szpitalwpuszczykowie.com.pl>
tel. 61 89 84 006
tel. kom. 606 688 957
Udostępnianie informacji publicznej. przez ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W SUCHEJ BESKIDZKIEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #1060
Odpowiedzi na pytania z dnia 17.10.2019 r. " Wniosek o informacje
publiczną"
1. Tak – 10 dietetyczek. Zakres obowiązków:
uczestnictwo w obchodach lekarskich
przeprowadzenie wywiadu żywieniowego z chorymi przyjmowanymi na oddział,
przeprowadzenie badań antropometrycznych i innych z zakresu stanu
odżywania pacjenta
czuwanie nad zmianami w jadłospisie zgodnie z zaleceniami
organizowanie pracy przy rozdziale posiłków, na oddziale karmienie
pacjentów, ocena gramatury, temperatury potraw, czuwanie nad właściwym
rozdziałem żywności pacjent-dieta
przygotowanie żywności specjalnej
poradnictwo żywieniowe
nadzór nad stanem sanitarno – higienicznym kuchenek oddziałowych, naczyń
do transportu, naczyń stołowych
2. Na jedną zatrudnioną dietetyczkę przypada 38 pacjentów.
3. Tak istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetycznej.
Pacjent również otrzymuje informacje w formie pisemnej zgodną z
zaleceniem diety.
4. Koszt całościowej dziennej dawki żywieniowej na pacjenta wynosi 14
zł.
5. Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
6. Wartość odżywcza, kaloryczna posiłków jest zgodna z Normami Instytutu
Żywności i Żywienia.
7. Jakość posiłków kontrolowana jest codziennie przez Kierownika Działu
Żywienia oraz okresowo ocena jadłospisu całodziennego przez Inspektorat
Sanitarny metodą Szewczyńskiego.
8. W szpitalu kontroluje się ilość pokarmów spożywanych przez pacjenta –
dietetyczka dokonuje tych zapisów w Indywidualnej karcie żywienia
pacjenta. Gramatura posiłku sprawdzana jest okresowo przez kontrole
wewnętrzne – Kierownik Działu Żywienia i audyty HACCP.
9. Nie dotyczy.
10. Tak na oddziale znajdują się Zeszyty skarg i uwag, są informacje
odnośnie zgłaszania skarg do Pełnomocnika ds. Praw Pacjenta oraz
\corocznie przeprowadzane są ankiety Badania satysfakcji pacjentów, w
których zawarte są pytania dotyczące żywienia.
11. W 2017 i 2018 r. nie było skarg dotyczących niewłaściwego żywienia.
12. W 2018 r. lekarze przechodzili szkolenie na temat żywienia pacjenta
dojelitowego i pozajelitowego.
13. W szpitalu stosuje się następujące diety: podstawowa;
bogatoresztkowa; lekkostrawna; z ograniczeniem tłuszczu; łatwostrawna –
zapalenie żoładka; z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie
soku trawiennego; ubogokaloryczna; o zmiennej konsystencji; cukrzycowa,
miażdżycowa; z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów z ogr.
Tłuszczu; ubogobiałkowa; ubogoglutenowa; w chorobie trzustki; bez
mleczna; ubogopurynowa; łatwostrawna dziecięca; łatwostrawna położnicza;
jadłospis matki karmiącej; żywienie Leśniowskiego – Crona.
Źródło do opracowania diet: „ Dietetyka żywienia zdrowego i chorego
człowieka” mg H. Ciborowska, mgr A. Rudnicka
„ System dietetyczny dla zakładów słuzby zdrowia” mgr H. Szczygłow
„ Zasady prawidłowego żywienia w chorobach szpitalnych” dr hab. n. med.
M. Jarosz
„ Poradnik dla chorego na cukrzycę” prof. dr hab. n. med. J. Tatoń
„ Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie” prof. dr hab. n. med. M.
Krawczyńska
„ Normy żywieniowe dla populacji polskiej” www.izz.waw.pl zasady
prawidłowego żywienia / Instytut Żywienia i Żywności.
14. Szpital zawsze zapewnia wskazaną dietę przez lekarza.
15. Na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską.
16. Szpital zapewnia suplementy diety wspomagające chorym powrót do
zdrowia np. Nutridrinki i Protafar.
Dział Jakości
ZOZ Sucha Beskidzka
---------------------------------------------------
Zanim wydrukujesz pomyśl o środowisku.
odpowiedź na wniosek o informację publiczną przez Zachodniopomorskie Centrum Onkologii w sprawie Żywienie w szpitalach #140
W odpowiedzi na Państwa wniosek przysłany w dniu 15.10.2019, Zachodniopomorskie Centrum Onkologii z siedzibą w Szczecinie przesyła poniżej odpowiedzi.
Jednocześnie prosimy o informację, w jakim celu zbierane są poniższe informacje, oraz czy dane będą publikowane – jakie będzie miejsce publikacji.
Proszę o potwierdzenie otrzymania niniejszej wiadomości.
Z poważaniem,
Adrianna Zalewska
Dział administracyjno – gospodarczy
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odpowiedź: Tak
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odpowiedź: Ilość żywionych pacjentów przez Dział Żywienia - dziennie około 140 żywionych pacjentów. Biorąc pod uwagę 2-och zatrudnionych dietetyków -70 osób przypada na jednego dietetyka.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odpowiedź: Tak, istnieje taka możliwość. Na życzenie pacjenta dietetyk wzywany jest na Oddział do pacjenta. Dział Żywienia prowadzi się rejestr porad dietetycznych.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Odpowiedź: dzienna stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta wynosi 8,56 zł netto (wsad surowca).
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Odpowiedź: Nie korzystamy z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odpowiedź: Posiadamy opracowane wymagania dla dostawców w zakresie bezpieczeństwa żywności, wprowadzony zintegrowany system zarządzania, Księgę HACCP, Księgę Higieny.
Wartość energetyczna i odżywcza produktów wykorzystywanych do produkcji w dziale żywienia ZCO wynika z „Tabel składu i wartości odżywczej żywności” pod redakcją Hanny Kunachowicz i in. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź: Tak w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom.
Kontroli dokonuje 3 razy dziennie kierownik Działu Żywienia oraz dietetyk.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź: W przypadku diety przemysłowej ilość podaży kontroluje lekarz prowadzący- codziennie. W przypadku pozostałych diet ilość spożywanego pokarmu kontroluje się poprzez informację od personelu wydającego posiłek.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Odpowiedź: Nie dotyczy.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odpowiedź: Tak, istnieje procedura zgłaszania skarg i wyznaczono osobę odpowiedzialną do ich rozpatrywania.
11. Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odpowiedź: 2017r: 2018r.:
- 1 podziękowanie - 2 podziękowania
- nie było skarg - 1 skarga
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odpowiedź: Tak
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Odpowiedź: w szpitalu opracowano rodzaj diet, sposób przygotowywania diet, wskazania do stosowania diet, osoby odpowiedzialne za przygotowywanie i podawanie diet (Instrukcja Nr I-406-009 Instrukcja Żywienia Dietetycznego)
Rodzaje diet:
a. Dieta podstawowa
b. Dieta lekkostrawna
c. Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu
d. Dieta w cukrzycy
e. Dieta bogatobiałkowa
f. Dieta niskobiałkowa
g. Diety o zmienionej konsystencji (papkowata, płynna wzmocniona płynna wzmocniona do sondy, płynna, kleikowa)
h. Diety eliminacyjne
i. Dieta indywidualna
j. Dieta przemysłowa
Diety opracowano na podstawie „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” pod redakcją prof. dr. hab. n.med. Mirosława Jarosza , „Dietetyki Żywienie zdrowego i chorego człowieka pod redakcją Heleny Ciborowskiej, Anny Rudnickiej, „Postepowania dietetyczne w niedożywieniu” Anny Rogulskiej oraz publikacji naukowych.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odpowiedź: Jesteśmy w stanie zapewnić pacjentowi dietę bezglutenową oraz bezmleczną.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Odpowiedź: Jesteśmy w stanie zapewnić pacjentowi dietę wegetariańską lub wegańską.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odpowiedź: Tak. Stosujemy doustną suplementację polekową preparatami specjalnymi, zwierającymi np.: białko, argininę, witaminy, mikroelementy.
From: sprawa-16545@fedrowanie.siecobywatelska.pl<mailto:sprawa-16545@fedrowanie.siecobywatelska.pl> [mailto:sprawa-16545@fedrowanie.siecobywatelska.pl]
Sent: Tuesday, October 15, 2019 10:35 PM
To: Zachodniopomorskie Centrum Onkologii
Subject: Wniosek o informację publicznąNa podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16545@fedrowanie.siecobywatelska.pl<mailto:sprawa-16545@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl<http://www.siecobywatelska.pl>
www.watchdogportal.pl<http://www.watchdogportal.pl>
www.funduszesoleckie.pl<http://www.funduszesoleckie.pl>
www.informacjapubliczna.org<http://www.informacjapubliczna.org>
NIP 526282872
Not read: Wniosek o informację publiczną przez Areszt Śledczy w Szczecinie w sprawie Żywienie w szpitalach #514
Twoja wiadomość
Do: Danuta Bogdańska
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: czwartek, 17 października 2019 10:19:53 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb
została usunięta nieprzeczytana: piątek, 25 października 2019 12:08:49 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb.
odpowiedź na wniosek z dnia 15.10.2019r. przez Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki we Włocławku w sprawie Żywienie w szpitalach #253
-------- Wiadomość oryginalna --------
Temat: Message from MADLEINE
Data: 2019-10-25 11:47
Od: skan1@szpital.wloclawek.pl
Do: sekretariat@szpital.wloclawek.pl
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115