Żywienie w szpitalach przez KatarzynaBatkoToluc
Województwo | Liczba spraw | Liczba spraw w kwarantannie |
---|---|---|
Dolnośląskie | 86 | 0 |
Kujawsko-Pomorskie | 52 | 0 |
Lubelskie | 59 | 0 |
Lubuskie | 31 | 0 |
Łódzkie | 72 | 0 |
Małopolskie | 71 | 0 |
Mazowieckie | 150 | 0 |
Opolskie | 29 | 0 |
Podkarpackie | 47 | 0 |
Podlaskie | 40 | 0 |
Pomorskie | 54 | 0 |
Śląskie | 161 | 0 |
Świętokrzyskie | 27 | 0 |
Warmińsko-Mazurskie | 41 | 0 |
Wielkopolskie | 90 | 0 |
Zachodniopomorskie | 50 | 0 |
Listy
Fwd: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez "KUTNOWSKI SZPITAL SAMORZĄDOWY" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #38
Witam,
przesyłam odpowiedzi do ankiety:
Ad 1. Tak, na umowę-zlecenie
Ad 2. 380
Ad 3. Nie
Ad 4. 15,81 zł brutto
Ad 5. Tak, Tak
Ad 6. Tak, dietetyk co najmniej raz w tygodniu
Ad 7.Tak, dietetyk co najmniej raz w tygodniu
Ad 8. Tak, personel pielęgniarski po każdym posiłku
Ad 9. Tak
Ad10. Tak
Ad11. Nie posiadamy
Ad12. Nie
Ad13. Rodzaje stosowanych diet: podstawowa, łatwo strawna, łatwo strawna
z ograniczeniem tłuszczu/wątrobowa/, łatwo strawna z ograniczeniem
substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego/wrzodowa/,
łatwostrawna o zmiennej konsystencji, ubogoenergetyczna, łatwo strawna
bogatobiałkowa, z ograniczeniem łatwo przyswajanych
węglowodanów/cukrzycowa/, pozostałe diety np. /dieta małego dziecka,
trzustkowa, bezglutenowa, hypoalergiczna, wegetariańska, bezmleczna,
niskobiałkowa, niskoholesterolowa, bogatoresztkowa, itp/
Ad14. Szpital jest w stanie zapewnić pacjentowi odpowiednią dietę
Ad15. Tak
Ad16.Tak
Pozdrawiam,
--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: Fwd: Wniosek o informację publiczną
Data: Fri, 25 Oct 2019 10:19:02 +0200
Nadawca: nzoz.kss <nzoz.kss@szpital.kutno.pl>
Adresat: w.kacprzak@szpital.kutno.pl
--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: Wniosek o informację publiczną
Data: Tue, 15 Oct 2019 20:15:47 -0000
Nadawca: sprawa-16443@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Odpowiedź-Do: sprawa-16443@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Adresat: nzoz.kss@szpital.kutno.pl
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
adres: sprawa-16443@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
Fwd: Re: Fw: Wniosek o informację publiczną przez WOJEWÓDZKI SZPITAL OBSERWACYJNO-ZAKAŹNY IM. TADEUSZA BROWICZA w sprawie Żywienie w szpitalach #244
Dzień dobry
W związku z państwa pismem z dnia 22.10.2019r. poniżej przesyłam
odpowiedzi na zadane pytania.
Kierownik Sekcji Żywienia WSOZ Bydgoszcz
Małgorzata Kruszyńska
----- Original Message -----
From: Sekcja Żywienia sekcja.zywienia@wsoz.pl
To: k.zieniewicz@wsoz.pl
Sent: Thu 24/10/19 15:10
Subject: Fwd: Re: Fw: Wniosek o informację publiczną
On Tue 22/10/19 13:54 , Wojewódzki Szpital Obserwacyjno-Zakaźny w
Bydgoszczy - Sekretariat sekretariat@wsoz.pl sent:
From: sprawa-16649@fedrowanie.siecobywatelska.pl [1] Sent:
Tuesday, October 15, 2019 10:42 PM To: sekretariat@wsoz.pl [2] Subject:
Wniosek o informację publicznąNa podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
publicznych:1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.W szpitalu zatrudniono 2 dietetyków i Kierownika Sekcji Żywienia, który
ma wykształcenie dietetyczne .Nie ma możliwości udostępnienia
zakresów obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?Na 1 dietetyka przypada 60 pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?Tak jest taka możliwość. Lekarz i pielęgniarka informuje o takiej
możliwości.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?Wsad do kotła za produkty - 11 ,00 zł/ dobę na pacjenta
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?Szpital posiada własną kuchnię.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.Szpital posiada taką dokumentację. Nie ma możliwości udostępnienia
dokumentacji.7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?W szpitalu kontroluje się jakość podawanych posiłków. Kontrola
przeprowadzana jest przez dietetyka lub kierownika sekcji żywienia, odbywa
się to według procedury.8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
one się odbywają?Kontrolę nad ilością spożywanych posiłków ma dietetyczka lub
pielęgniarka i odbywa się to zgodnie z procedurą.9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?Nie dotyczy.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?W szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotycząca
niewłaściwego żywienia oraz zatrucia. Wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłaszania skarg.11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.W tym czasie nie odnotowano skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /
zatrucia.12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?Lekarze nie mieli szkolenia w tym zakresie.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).Szpital posiada opracowaną nomenklaturę diet dostosowaną do specyfiki
Szpitala Zakaźnego. Diety opracowano na podstawie ,,Praktyczny podręcznik
dietetyki "M.Jarosza oraz Żywienie zdrowego i chorego człowieka "
H.Ciborowska, A.Rudnicka14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?Szpital zapewnia te diety.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?Tak
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?Tak , Protifar, Nutri Drink
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
adres: sprawa-16649@fedrowanie.siecobywatelska.plSzymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
zasadami reprezentacji--Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872-------------------------
Wiadomość wysłana przez System Atmail IWEB Internet Service Provider -
http://atmail.iweb.pl/ [3]-------------------------
Wiadomość wysłana przez System Atmail IWEB Internet Service Provider -
http://atmail.iweb.pl/Links:
------
[1] mailto:sprawa-16649@fedrowanie.siecobywatelska.pl
[2] mailto:sekretariat@wsoz.pl
[3] http://atmail.iweb.pl/
odpowiedź przez "SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SZPITAL SPECJALISTYCZNY MINISTERSTWA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI" W JELENIEJ GÓRZE w sprawie Żywienie w szpitalach #78
Z poważaniem
Joanna Jurczyk
SP ZOZ Szpital Specjalistyczny MSWiA w Jeleniej Górze
ul. Cieplicka 69-71, 58-560 Jelenia Góra
tel. 75 64 35 700, fax 75 64 35 741
<http://www.szpitalmsw.net/> www.szpitalmsw.net
<http://www.szpitalmsw.net/php2/index.php/rodo/na-potrzeby-wiadomosci-e-mail
> Kliknij by przeczytać informację o przetwarzaniu danych, w związku z
przesyłaniem wiadomości e-mail, na stronie www szpitala
dot. wniosek o udostepnienie inf. publicznej przez Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony w Szczecinie w sprawie Żywienie w szpitalach #420
Dzień dobry
W załączniku przesyłam odpowiedź na pismo dot. informacji publicznej
Pozdrawiam
Justyna Grygorcewicz
Koordynator ds. żywienia - dietetyk
SPWSZ Szczecin, ul. Arkońska 4
RE: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. J.K. ŁUKOWICZA W CHOJNICACH w sprawie Żywienie w szpitalach #191
Dzień dobry,
w załączeniu przesyłam pismo Dyrekcji Szpitala Specjalistycznego im. J. K. Łukowicza w Chojnicach.
Z poważaniem,
Karolina Wołk
Dział Audytu
Szpital Specjalistyczny im. J.K.Łukowicza
ul. Leśna 10
89-600 Chojnice
tel. (52) 39 56 517
www.szpital.chojnice.pl
email: audyt@szpital.chojnice.pl
2
From: sprawa-16596@fedrowanie.siecobywatelska.pl <mailto:sprawa-16596@fedrowanie.siecobywatelska.pl> [mailto:sprawa-16596@fedrowanie.siecobywatelska.pl]
Sent: Tuesday, October 15, 2019 10:41 PM
To: sekretariat@szpital.chojnice.pl <mailto:sekretariat@szpital.chojnice.pl>
Subject: Wniosek o informację publiczną
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16596@fedrowanie.siecobywatelska.pl <mailto:sprawa-16596@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl <http://www.siecobywatelska.pl>
www.watchdogportal.pl <http://www.watchdogportal.pl>
www.funduszesoleckie.pl <http://www.funduszesoleckie.pl>
www.informacjapubliczna.org <http://www.informacjapubliczna.org>
NIP 526282872
odpowiedź na wniosek przez MEGREZ SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #698
Dzień dobry,
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej w załączeniu
przesyłam dane wskazane w przedmiotowym piśmie.
Z poważaniem
Dorota Frątczak
Specjalista ds. Organizacyjnych
Dział Organizacyjno - Prawny
tel.: 32 325 53 74
_______________________________________________________________________
MEGREZ Sp. z o.o.
Ul. Edukacji 102, 43-100 Tychy, Tel. +48 32 32 55 171, fax. +48 32 32 55
284, e-mail: <mailto:sekretariat@szpitalmegrez.pl>
sekretariat@szpitalmegrez.pl, NIP 634 267 03 10, REGON 240872286, KRS
0000302837 MEGREZ Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością zarejestrowana w
rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, Sąd Rejonowy
Katowice - Wschód w Katowicach, VIII Wydział Gospodarczy KRS, Kapitał
zakładowy w wysokości 87 203 050,00 zł
wniosek o inf. publ. -odpowiedź przez Wojewódzki Szpital Zespolony im.L.Rydygiera w Toruniu w sprawie Żywienie w szpitalach #152
Witam,
w nawiązaniu do Państwa wniosku o informację publiczną z dnia
15.10.2019 r. przesyłam w załączeniu odpowiedzi na zadane pytania.
Z poważaniem
Adrian Barski
Dział Administracyjno-Gospodarczy
Wojewódzki Szpital Zespolony im. L. Rydygiera w Toruniu
Wezwanie do uzupełnienia wniosku o udostępnienie informacji publicznej przez UZDROWISKO LĄDEK - DŁUGOPOLE SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #1014
Szanowni Państwo,
w załączeniu przekazujemy wezwanie do uzupełnienia wniosku o udostępnienie informacji publicznej.
Z poważaniem,
Joanna Jarosz
Specjalista ds. obsługi sekretariatu
Uzdrowisko Lądek-Długopole S.A.
ul. Wolności 4
57-540 Lądek-Zdrój
tel. +48 74/ 814-64-34 fax +48 74/ 814-71-07
NIP 881-000-22-59 REGON 000288283
KRS 0000067163 Sąd Rejonowy Wrocław - Fabryczna
IX Wydz. Gospodarczy KRS
Kapitał zakładowy Spółki wpłacony w całości: 25 694 430 zł
1
From: sprawa-17419@fedrowanie.siecobywatelska.pl [mailto:sprawa-17419@fedrowanie.siecobywatelska.pl]
Sent: Thursday, October 17, 2019 10:46 AM
To: SEKRETARIAT@UZDROWISKO-LADEK.PL
Subject: Wniosek o informację publiczną
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17419@fedrowanie.siecobywatelska.pl <mailto:sprawa-17419@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl <http://www.siecobywatelska.pl>
www.watchdogportal.pl <http://www.watchdogportal.pl>
www.funduszesoleckie.pl <http://www.funduszesoleckie.pl>
www.informacjapubliczna.org <http://www.informacjapubliczna.org>
NIP 526282872<http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MjAxOTEwMTcwODQ2MDEuMzQxOTcuODM4NjRAZmVkcm93YW5pZS5zaWVjb2J5d2F0ZWxza2EucGx8VGh1LCAxNyBPY3QgMjAxOSAwODo0NjowMSAtMDAwMHxTRUtSRVRBUklBVEBVWkRST1dJU0tPLUxBREVLLlBMfDEuc2llY29ieXdhdGVsc2thLnNtdHB8cmVkZ3JpZDF8MA%3D%3D>
Informacja publiczna przez WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. ŚW. JADWIGI W OPOLU w sprawie Żywienie w szpitalach #258
Dzień dobry,
W załączeniu przesyłam odpowiedź na Państwa wniosek z dnia 15.10.2019r.
Pozdrawiam
Edyta Gabor | Inspektor ds. Pracowniczych
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny
im.św. Jadwigi w Opolu
ul. Wodociągowa 4 | Dział Kadr i Organizacji
45-221 Opole
T: +48 77 54 14 243 | F: +48 77 54 14 237 | <http://www.wszn.opole.pl/>
www.wszn.opole.pl
Uwaga: Treść tej wiadomości jest poufna i prawnie chroniona. Odbiorcą może
być jedynie jej adresat z wyłączeniem dostępu osób trzecich. Jeśli czytelnik
niniejszej wiadomości nie jest jej zamierzonym adresatem to informujemy że
wszelkie rozprowadzanie, dystrybucja lub powielanie niniejszej wiadomości
jest zabronione. Jeżeli otrzymałeś tę wiadomość omyłkowo, proszę
bezzwłocznie zawiadomić nadawcę wysyłając odpowiedź na niniejszą wiadomość i
usunąć ją z poczty. Dziękujemy.
Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez MAZOWIECKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM.DR.JÓZEFA PSARSKIEGO W OSTROŁĘCE w sprawie Żywienie w szpitalach #490
W załączniku przesyłamy odpowiedź
W dniu 16.10.2019 o 10:42, Sekretariat MSS pisze:
2
>
>
>
>
> --- Treść przekazanej wiadomości ---
> Temat: Wniosek o informację publiczną
> Data: Tue, 15 Oct 2019 21:08:42 -0000
> Nadawca: sprawa-16895@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> Odpowiedź-Do: sprawa-16895@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> Adresat: szpitalo@szpital.ostroleka.pl
>
>
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: sprawa-16895@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
dt. informacji publicznych przez KRAJOWY OŚRODEK ZAPOBIEGANIA ZACHOWANIOM DYSSOCJALNYM w sprawie Żywienie w szpitalach #665
Krajowy Ośrodek Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym w Gostyninie przesyła
w załączeniu pismo.
Z poważaniem
mgr Agnieszka Jędrzejczak
Z-ca Dyrektora ds. Administracyjno-Ekonomicznych
Re: Wniosek o informację publiczną przez VIVAX SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA w sprawie Żywienie w szpitalach #113
Dzień dobry.
W załączeniu przesyłam odpowiedzi na Państwa pytania, dotyczące naszej
placówki "VIVAX" s.c. w Gnieźnie.
Z poważaniem,
Magdalena Sikorska
VIVAX s.c.
ul. Wrzesińska 28
62-200 Gniezno
tel. 506-836-941
1W dniu 2019-10-15 22:29, sprawa-16518@fedrowanie.siecobywatelska.pl
napisał(a):
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
> jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
> pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
> Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
> kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
> przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość
> odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
> konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
> udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
> pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
> się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak
> często one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
> żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018
> roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez
> szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza
> lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
> internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
> lub wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: sprawa-16518@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu,
> zgodnie z zasadami reprezentacji --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
Odpowiedź Szpital Kliniczny im. dr. J. Babińskiego przez SZPITAL KLINICZNY IM. DR. JÓZEFA BABIŃSKIEGO SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W KRAKOWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #369
Dzień dobry,
w odpowiedzi na Państwa maila z dnia 15.10.2019r. w załączeniu przesyłam
pismo.
Pozdrawiam.
Marcin Grzesik
--
Marcin Grzesik
Kierownik Zespołu ds. Żywienia
SPZOZ Szpital Kliniczny
im. dr. J. Babińskiego w Krakowie
ul. Babińskiego 29
tel. 12 65 24 489
tel. 786 120 150
e-mail. mgrzesik@babinski.pl
marcin.grzesik@babinski.pl
(bez tematu) przez Szpital Specjalistyczny Ducha Świętego w Sandomierzu w sprawie Żywienie w szpitalach #189
żywienie, wniosek o informację publiczną przez SZPITAL ZAKONU BONIFRATRÓW ŚW. JANA GRANDEGO W KRAKOWIE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #237
Dzień dobry,
W załączeniu przesyłamy odpowiedzi na Państwa pytania dotyczące
żywienia w naszym szpitalu.
Pozdrawiam
Marta Grochal
--
----------------
Marta Grochal
Pielęgniarka Naczelna
Pielęgniarka Koordynująca w Wojewódzkiej Poradni Chorób Naczyń
tel. 12 37 97 306
fax. 12 37 97 104
e-mail: m.grochal@bonifratrzy.krakow.pl
www.bonifratrzy.krakow.pl
Szpital Zakonu Bonifratrów św. Jana Grandego w Krakowie Sp. z o.o.
ul. Trynitarska 11, 31-061 Kraków
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie
NIP: 6762409073, REGON 121065900, KRS: 0000338856, Kapitał Spółki: 6 981 100 zł
………………………………………………………………………………………………………………………
UWAGA: Ten dokument może zawierać informacje poufne, przeznaczone tylko do wiadomości adresata.
Zabrania się kopiowania oraz udostępniania tego dokumentu osobom trzecim przez osoby inne niż adresat oraz osoba odpowiedzialna za dostarczenie tej informacji adresatowi.
Jeśli otrzymaliście Państwo ten dokument przez pomyłkę, prosimy o bezzwłoczne powiadomienie nadawcy.Dziękujemy.
1Dzień dobry,
W załączeniu przesyłamy odpowiedzi na Państwa pytania dotyczące
żywienia w naszym szpitalu.Pozdrawiam
Marta Grochal> Temat: Wniosek o informację publiczną
> Data: Tue, 15 Oct 2019 20:41:19 -0000
> Nadawca: sprawa-16642@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> Odpowiedź-Do: sprawa-16642@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> Adresat: sekretariat@bonifratrzy.krakow.pl
>
>
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1
> ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć
> Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących
> informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
> jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej
> porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
> pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
> Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
> kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
> przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
> barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
> pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak
> często one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
> żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i
> 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez
> szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza
> lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
> internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w
> jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
> lub wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie
> elektronicznej na adres: sprawa-16642@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu,
> zgodnie z zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl <http://www.siecobywatelska.pl>
> www.watchdogportal.pl <http://www.watchdogportal.pl>
> www.funduszesoleckie.pl <http://www.funduszesoleckie.pl>
> www.informacjapubliczna.org <http://www.informacjapubliczna.org>
> NIP 526282872
>--
----------------
Marta Grochal
Pielęgniarka Naczelna
Pielęgniarka Koordynująca w Wojewódzkiej Poradni Chorób Naczyńtel. 12 37 97 306
fax. 12 37 97 104
e-mail: m.grochal@bonifratrzy.krakow.pl
www.bonifratrzy.krakow.plSzpital Zakonu Bonifratrów św. Jana Grandego w Krakowie Sp. z o.o.
ul. Trynitarska 11, 31-061 KrakówSąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie
NIP: 6762409073, REGON 121065900, KRS: 0000338856, Kapitał Spółki: 6 981 100 zł
………………………………………………………………………………………………………………………
UWAGA: Ten dokument może zawierać informacje poufne, przeznaczone tylko do wiadomości adresata.
Zabrania się kopiowania oraz udostępniania tego dokumentu osobom trzecim przez osoby inne niż adresat oraz osoba odpowiedzialna za dostarczenie tej informacji adresatowi.
Jeśli otrzymaliście Państwo ten dokument przez pomyłkę, prosimy o bezzwłoczne powiadomienie nadawcy.Dziękujemy.
Re: Wniosek o informację publiczną - odpowiedź przez SZPITAL W PYSKOWICACH SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #222
Dzień dobry
Szpital w Pyskowicach sp. z o. o. przesyła w załączniku odpowiedź na poniższe pytania.
1
W dniu 2019-10-15 22:41:20 użytkownik <sprawa-16627@fedrowanie.siecobywatelska.pl> napisał:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16627@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
--
SPZZOZ Przasnysz przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W PRZASNYSZU w sprawie Żywienie w szpitalach #962
W załączeniu przesyłamy odpowiedź na Państwa wniosek o udostępnienie
informacji publicznej z dnia 17.10.2019 r.
Z poważaniem
Renata Karwacka
odpowiedz przez SZPITAL NEUROPSYCHIATRYCZNY IM. PROF. MIECZYSŁAWA KACZYŃSKIEGO SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W LUBLINIE w sprawie Żywienie w szpitalach #300
W załączeniu Szpital Neuropsychiatryczny im. Prof. Mieczysława
Kaczyńskiego SP ZOZ w Lublinie przesyła odpowiedz na wniosek o
udostępnienie informacji publicznej z dnia 15 października 2019 r.
przesłany na adres e-mail; sekretariat@snzoz.lublin.pl.
Dorota Wajnberg-Grajewska
Kierownik
Działu Organizacyjnego
Szpitala Neuropsychiatrycznego
im. Prof. Mieczysława Kaczyńskiego
SP ZOZ w Lublinie
20-442 Lublin, ul. Abramowicka 2
tel. 81 72 86 417
e-mail: dwajnberg@snzoz.lublin.pl
e-mail: organizacja@snzoz.lublin.pl
odpowiedź na wniosek a dn. 15.10.2019 przez WARSZAWSKIE CENTRUM OPIEKI MEDYCZNEJ "KOPERNIK" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #187
Szanowni Państwo,
w załączeniu przesyłam odpowiedź na Państwa wniosek z dn. 15.10.2019r.
Z poważaniem,
Jolanta Śladowska
Sekretariat Warszawskiego Szpitala dla Dzieci SPZOZ
ul. M.Kopernika 43, 00-328 Warszawa
Tel. (22) 830 54 00
Fax (22) 830 53 99
e-mail: dyrekcja@wsdz.pl
www.wsdz.pl
Nieprzeczytane: Wniosek o informację publiczną przez Areszt Śledczy w Poznaniu w sprawie Żywienie w szpitalach #513
Twoja wiadomość
Do: Rafał Dębski
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: czwartek, 17 października 2019 09:19:53 (UTC+00:00) Casablanca
została usunięta nieprzeczytana: piątek, 25 października 2019 05:47:17 (UTC+00:00) Casablanca.
Fwd: Wniosek o informację publiczną przez ORTOTRAUMA Sp. z o. o. w sprawie Żywienie w szpitalach #769
---------- Forwarded message ---------
Od: Jan Skowroński <ortoskow@gmail.com>
Date: pon., 21 paź 2019 o 22:18
Subject: Re: Wniosek o informację publiczną
To: Rafal Skowroński <alfaortotrauma@gmail.com>
W odpowiedzi na ankietę informuje ze placówka nasza to placówka
ortopedyczna. Nie zatrudniamy dietetyka . Wyżskiywienie chorych to
catering.
Menu wybiera chory. i za to płaci. Placowka nasza nie posiada kontraktu z
NFZ Świadczymy usługi tylko komercyjne.
Z powazaniem Jan Skowroński
czw., 17 paź 2019 o 11:48 Rafal Skowroński <alfaortotrauma@gmail.com>
napisał(a):
>
>
> ---------- Forwarded message ---------
> Od: <sprawa-17174@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
> Date: czw., 17 paź 2019 o 10:36
> Subject: Wniosek o informację publiczną
> To: <alfaortotrauma@gmail.com>
>
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog
> Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
> zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
> wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
> do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
> oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
> wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
> (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
> pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
> odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną
> za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
> zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
> przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
> zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
> powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
> ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
> adres: sprawa-17174@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
RE: Wniosek o informację publiczną przez DAVITA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #606
Dzień dobry,
Niniejszym informujemy, że zakres informacji, o które Państwo prosicie stanowi informację przetworzoną w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej. W z powyższym prosimy o wskazanie powodów, dla których spełnienie Państwa żądania będzie szczególnie istotne dla interesu publicznego. Taka informacja jest dla nas niezbędna do rozpatrzenia Państwa wniosku.
Jednocześnie wskazujemy, że rozpatrzenie Państwa wniosku oraz ewentualne udostępnienie informacji przetworzonej nastąpi nie wcześniej niż po upływie 14 dni od otrzymania ww. informacji.
Pozdrawiam/Best regards
Ewa Diakowska
Corporate Counsel, Poland
radca prawny
DaVita sp. z o.o.
Legnicka 48, bud. F, 54-202 Wrocław
phone no. +48 71 748 95 56
Cell +48 728 414 246
[cid:image002.gif@01D58A78.E7DA4E10]
2From: Mateusz Cackowski <Mateusz.Cackowski@davita.com>
Sent: Thursday, October 17, 2019 10:30 AM
To: Ewa Diakowska <Ewa.Diakowska@davita.com>
Subject: FW: Wniosek o informację publicznąFrom: sprawa-17011@fedrowanie.siecobywatelska.pl<mailto:sprawa-17011@fedrowanie.siecobywatelska.pl> <sprawa-17011@fedrowanie.siecobywatelska.pl<mailto:sprawa-17011@fedrowanie.siecobywatelska.pl>>
Sent: Thursday, October 17, 2019 10:25 AM
To: PL_ROZLICZENIE <PL_ROZLICZENIE@davita.com<mailto:PL_ROZLICZENIE@davita.com>>
Subject: Wniosek o informację publicznąWARNING: This email originated outside of DaVita. Even if this looks like a DaVita email, it is not.
DO NOT provide your username, password, or any other personal information in response to this or any other email.
DAVITA WILL NEVER ask you for your username or password via email.
DO NOT CLICK links or attachments unless you are positive the content is safe.
IF IN DOUBT about the safety of this message, use the Report Phishing button.Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17011@fedrowanie.siecobywatelska.pl<mailto:sprawa-17011@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl<http://www.siecobywatelska.pl>
www.watchdogportal.pl<http://www.watchdogportal.pl>
www.funduszesoleckie.pl<http://www.funduszesoleckie.pl>
www.informacjapubliczna.org<http://www.informacjapubliczna.org>
NIP 526282872CONFIDENTIALITY NOTICE: THIS MESSAGE IS CONFIDENTIAL, INTENDED FOR THE NAMED RECIPIENT(S) AND MAY CONTAIN INFORMATION THAT IS (I) PROPRIETARY TO THE SENDER, AND/OR, (II) PRIVILEGED, CONFIDENTIAL, AND/OR OTHERWISE EXEMPT FROM DISCLOSURE UNDER APPLICABLE STATE AND FEDERAL LAW, INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, PRIVACY STANDARDS IMPOSED PURSUANT TO THE FEDERAL HEALTH INSURANCE PORTABILITY AND ACCOUNTABILITY ACT OF 1996 ("HIPAA"). IF YOU ARE NOT THE INTENDED RECIPIENT, OR THE EMPLOYEE OR AGENT RESPONSIBLE FOR DELIVERING THE MESSAGE TO THE INTENDED RECIPIENT, YOU ARE HEREBY NOTIFIED THAT ANY DISSEMINATION, DISTRIBUTION OR COPYING OF THIS COMMUNICATION IS STRICTLY PROHIBITED. IF YOU HAVE RECEIVED THIS TRANSMISSION IN ERROR, PLEASE (I) NOTIFY US IMMEDIATELY BY REPLY E-MAIL OR BY TELEPHONE AT (855.472.9822), (II) REMOVE IT FROM YOUR SYSTEM, AND (III) DESTROY THE ORIGINAL TRANSMISSION AND ITS ATTACHMENTS WITHOUT READING OR SAVING THEM. THANK YOU.
-DaVita Inc-
wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez "SZPITAL MIEJSKI W TYCHACH" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #90
Dzień dobry,
w załączeniu przesyłam odpowiedź na Państwa wniosek o udostępnienie
informacji publicznej.
Z poważaniem,
--
***************************************************************
Agnieszka Nickel
Dyrektor ds. Administracyjnych
Szpital Miejski w Tychach Sp. z o.o.
ul. Cicha 27
43-100 Tychy
tel. 032 / 780 87 53
NIP 646-28-32-413, Regon 240977157
zarejestrowany w Krajowym Rejestrze Sądowym prowadzonym
przez Sąd Rejonowy w Katowicach pod numerem 0000315807
kapitał zakładowy 328.000,00 zł
Ankieta przez None w sprawie Żywienie w szpitalach #491
W załączeniu przesyłam informacje dotyczące ankiety żywienia, proszę o
potwierdzenie odczytania wiadomości.
Z poważaniem
Justyna Boruch
--
Justyna Boruch
Dział Organizacji, Nadzoru i Marketingu
tel. 48 361 30 54
justyna.boruch@wss.com.pl
Mazowiecki Szpital Specjalistyczny Sp. z o.o.
26-617 Radom ul. Juliana Aleksandrowicza 5
tel. 0-48 / 361-39-00 fax 0-48 / 345-11-18
www.wss.com.pl
NIP 7962963679, REGON 670209356
BANK PKO S.A. Oddział w Radomiu nr: 85 1240 5703 1111 0000 4903 1548
Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XIV Wydział Gospodarczy
KRS 0000490819 ; Kapitał Zakładowy – 81 800 000,00 zł
odp. na pismo przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W ŻUROMINIE w sprawie Żywienie w szpitalach #968
Witam
W załączeniu pismo.
Pozdrawiam
--
Sekretariat
SPZZOZ w Żurominie
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115