Województwo Liczba spraw Liczba spraw w kwarantannie
Dolnośląskie860
Kujawsko-Pomorskie520
Lubelskie590
Lubuskie310
Łódzkie720
Małopolskie710
Mazowieckie1500
Opolskie290
Podkarpackie470
Podlaskie400
Pomorskie540
Śląskie1610
Świętokrzyskie270
Warmińsko-Mazurskie410
Wielkopolskie900
Zachodniopomorskie500

Listy

Re: Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWE CENTRUM ZDROWIA W BRZEZINACH-SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #802

Witam serdecznie,

Bardzo dziękujemy za przypomnienie sprawy, jednocześnie przepraszamy za
swoje przeoczenie. Odpowiedzi na Państwa pytania są w trakcie
opracowywania i niezwłocznie po zakończeniu formułowania odpowiedzi
zostaną one Państwu przesłane

Pozostaję do dyspozycji

Agata Janus

Sekretariat Zarządu

Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Powiatowe Centrum Zdrowia w Brzezinach Sp. z o.o.
ul. Marii Skłodowskiej-Curie 6, 95-060 Brzeziny
tel: (46) 874 28 00 | fax (46) 874 26 06
e-mail: sekretariat@szpital-brzeziny.pl
<mailto:sekretariat@szpital-brzeziny.pl>

Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi, XX Wydział Krajowego
Rejestru Sądowego
KRS 0000314018, NIP 833-138-44-12, Regon: 100-576-369, Kapitał
zakładowy: 13 186 000,00 PLN
Please consider the environment before printing.
W dniu 2019-11-26 o 19:25, sprawa-17207@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:

1

Informacja publiczna Szpital Specjalistyczny wJaśle przez Szpital Specjalistyczny w Jaśle w sprawie Żywienie w szpitalach #204

Dzień dobry, dokumenty w załączniku.

Mirosława Leśniak

1

RE: Wniosek o informację publiczną przez BESKIDZKIE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #526

Odpowiedź na Państwa wniosek , jednocześnie informuje że jesteśmy szpitalem wykonującym zabiegi operacyjne w ramach Hospitalizacji Planowej, pacjent przebywa u nas od kilku godzin do max 3 dób.

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

NIE

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

Nie dotyczy

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

NIE

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

32 ZŁ BRUTTO

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

USŁUGI ZEW FIRMY CATERINGOWEJ , NIE OKRESLONO KWOTY MINIIMALNEJ

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

NIE POSIADA

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

NIE

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

PIELĘGNIARKA , NA BIEZĄCO

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?

NIE

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

ANKIETA SATYSFAKCJI PACJENTA, SKARGI PRZYJMUJE DYREKTOR DS. MEDYCZNYCH

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

ZERO

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

NIE

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).

DIETA WĄTROBOWA I TRZUSTKOIWA – KONSULTACJA NAUKOWA PROF. Jan Dzieniszewski i prof. Mirosław Jarosz

Dieta lekkostrawna WIEDZA LEKARZA

Dieta płynna WIEDZA LEKARZA

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

ZAPEWNIAMY

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?

TAK

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

NIE DOTYCZY

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

--

Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:19:54.318450+00:00 z > adresu bcm@bcm.bielsko.pl: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i > Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji <http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MTU3NDc5OTUzMDQ0LjIwNDcxLjk0ODgyODg3MzEzMDE5MzE4MjBAZmVkcm93YW5pZS5zaWVjb2J5d2F0ZWxza2EucGx8VHVlLCAyNiBOb3YgMjAxOSAyMDoxODo1MCAtMDAwMHxiY21AYmNtLmJpZWxza28ucGx8MS5zaWVjb2J5d2F0ZWxza2Euc210cHxyZWRncmlkMXww>

Re: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W ZWOLENIU w sprawie Żywienie w szpitalach #967

Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Zwoleniu
przesyła odpowiedź na wniosek z dn. 26.11.2019. Pozdrawiam Anna Wawrzak

1

Re: Wniosek o informację publiczną przez "MAWIKO" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #43

Witam!

w odpowiedzi na Państwa pismo informujemy:

AD.1-mamy zatrudnionego dietetyka na 2 godz. tygodniowo na
umowa-zlecenia dla pacjentów nieletnich (oddział młodzieżowy). umowa
dotyczy przeprowadzenia konsultacji z zakresu żywienia.

AD.2-mamy 4 miejsca dla młodzieży

AD.3 -Tak, podczas obecności dietetyczka zaprasza do siebie

AD.4-stawka żywieniowa całodzienna-15zł

AD.5 -Tak korzystamy z firmy cateringowej. Nie określono w umowie
minimalnej kwoty na zakup składników

AD.6-Mamy przedstawiony jadłospis miesięczny z podaniem gramatury oraz 
wykazaniem ilości kalorii

AD.7-W szpitalu kontroluje się temperaturę przygotowanych posiłków.
Przeprowadza to osoba przyjmująca posiłki.

AD.8-Tak, pielęgniarki kontrolują osoby z zaburzeniami odżywiania lub
mające problemy chorobowe(psychiczne).

AD.9-Tak mają zatrudnionego dietetyka.

AD.10-Procedury nie mamy, jednak w umowie z firmą cateringową jest
zaznaczona możliwość zgłaszania skarg.

AD.11-Brak

AD.12-Nie przechodzili szkoleń

AD.13-W szpitalu stosuje się poza normalną dodatkowo 6 diet- opracowanie
po stronie cateringu( wegetariańska, wegańska, lekka-lekkostrawna,
żołądkowa, wątrobowa, cukrzycowa, bez mleczna i bez glutenowa

AD.14-nie dotyczy

AD.15- tak

AD.16-Nie ale w razie potrzeby zamawiamy w aptece suplementy.

Nie mamy nic więcej do dodania. Dziękujemy

Pozdrawiam.

W dniu 2019-11-26 o 14:38, sprawa-16448@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
--

Pozdrawiam
Marzena Bryza
Pielęgniarka oddziałowa
Tel. (52) 397 03 76
MAWIKO Sp. z o.o.
ul. Leśna 10, 89-600 Chojnice
NIP:591-15-33-407, REGON 192102540
www.mawiko.pl

RE: Wniosek o informację publiczną przez HELIMED DIAGNOSTIC IMAGING SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA w sprawie Żywienie w szpitalach #638

Szanowni Państwo,

Nie jesteśmy szpitalem a ośrodkiem diagnostyki obrazowej, żadne z poniższych pytań nas nie dotyczy.

Z poważaniem

Sekretariat Helimed

1

Wysyłanie wiadomości e-mail: Dział Żywienia -SPSK-M Katowice informacja publiczna przez SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY IM.ANDRZEJA MIELĘCKIEGO ŚLĄSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W KATOWICACH w sprawie Żywienie w szpitalach #405

Wiadomość jest gotowa do wysłania wraz z następującymi załącznikami
(plikami lub linkami):
Dział Żywienia- informacja publiczna

1

Re: Wniosek o informację publiczną przez ZACHODNIE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #139

Witam

w załączeniu przekazuję naszą odpowiedź na Państwa pytanie.

Pozdrawiam

Anna Krawczyk
Biuro Zarządu
Zachodnie Centrum Medyczne Sp. z o.o.
ul. Piastów 3
66-600 Krośno Odrzańskie

Tel. 68 419 79 00

W dniu 26 lis 2019 o 14:57, sprawa-16544@fedrowanie.siecobywatelska.pl
pisze:
--
_____________________________________
Biuro Zarządu
Zachodnie Centrum Medyczne Sp. z o.o.
ul. Piastów 3
66-600 Krośno Odrzańskie

Tel. 68 419 75 80

1

Fw: Dział Żywienia Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr J. BIziela w Bydgoszczy przez Szpital Uniwersytecki Nr 2 im. Dr Jana Biziela w Bydgoszczy w sprawie Żywienie w szpitalach #215

Witam.
Ponownie wysyłamy odpowiedź na zapytanie.
Szuda Maria Kierownik Działu Żywienia

6

wniosek o udzielenie informacji publicznej - żywienie przez CENTRUM MEDYCZNE "ŻELAZNA" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #556

Dzień dobry,

uprzejmie informuję, iż odpowiedź na Państwa wniosek jest w trakcie
przygotowania i zostanie wysłana w najbliższych dniach.

Z poważaniem,

Magdalena Horyd

Kierownik Działu Logistyki

tel. 795-523-622

Centrum Medyczne "Żelazna" sp. z o.o.

ul. Żelazna 90, 01-004 Warszawa

tel. 22 255 98 00

<mailto:szpital@szpitalzelazna.pl> szpital@szpitalzelazna.pl

<http://www.szpitalzelazna.pl> www.szpitalzelazna.pl

CENTRUM MEDYCZNE "ŻELAZNA" sp. z o.o. z siedzibą ul. Żelazna 90, 01-004
Warszawa, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XII Wydział
Gospodarczy KRS 0000445779; Kapitał zakładowy: 1 000 000,00 zł, REGON
012103423, NIP 527-01-04-746.

Powyższa korespondencja przeznaczona jest wyłącznie dla osoby lub podmiotu,
do którego jest adresowana i może zawierać informacje o charakterze poufnym
lub zastrzeżonym. Nieuprawnione wykorzystanie informacji zawartych w
wiadomości e-mail przez osobę

lub podmiot nie będący jej adresatem jest zabronione odpowiednimi przepisami
prawa. Odbiorca korespondencji, który otrzymał ją omyłkowo, proszony jest o
niezwłoczne zawiadomienie nadawcy drogą elektroniczną lub telefonicznie i
usunięcie tej treści z poczty elektronicznej.

Dziękujemy

Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM MEDYCZNE MEDYK SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA w sprawie Żywienie w szpitalach #570

Dzień dobry,

nie prowadzimy działalności szpitalnej,  w związku z powyższym nie
możemy udzielić odpowiedzi na poniższe pytania.

pozdrawiam

Beata Szweda

W dniu 27.11.2019 o 07:30, medyk pisze:

1

RE: Wniosek o informację publiczną przez TIMELESS CHIRURGIA PLASTYCZNA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #989

Szanowni Państwo,

Bardzo szanujemy Państwa działalność i przyświecające jej cele, gorąco popieramy transparentność w życiu publicznym.

Informujemy jednak, że nasza placówka jest podmiotem prywatnym, nieobjętym przepisami ustawy o dostępie do informacji publicznej. Prywatne podmioty lecznicze, nieposiadające kontraktu z NFZ nie są objęte definicją zawartą w art. 4 Ustawy o dostępie do informacji publicznej.

Z wyrazami szacunku,

Zarząd Kliniki Chirurgii Plastycznej Timeless

………………………………………………………………………………...

Z poważaniem,
Klinika Timeless

Timeless Chirurgia Plastyczna

ul. Gen. Romana Abrahama 18/322
03-982 Warszawa

<mailto:klinika@timeless.com.pl> klinika@timeless.com.pl
(+48) 22 515 83 89
(+48) 508 713 484

1

Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez Zespół Opieki Zdrowotnej w Strzyżowie w sprawie Żywienie w szpitalach #1059

W dniu 2019-11-27 o 07:27, Dawid Smyka pisze:
>
> Dzień dobry.
>
W odpwiedzi na Państwa e- maila z dn.27.11.2019 r

Dyrekcja Zespołu Opieki Zdrowotnej w Strzyżowie zwraca się z prośbą o
uzupełnienie wniosku o informację publiczną poprzez wskazanie osoby
która wnosi o udzielenie informacji ( jeżeli jest to osoba prawna o
wskazanie osoby uprawnionej do jej reprezentowania) oraz wskazanie
sposobu udzielenia informacji w terminie siedmiu dni pod rygorem
pozostawienia wniosku bez rozpoznania.

z wyrazami szacunku Dyrektor ZOZ

>
>
> --- Treść przekazanej wiadomości ---
> Temat: Wniosek o informację publiczną
> Data: Tue, 26 Nov 2019 18:31:34 -0000
> Nadawca: sprawa-17464@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> Odpowiedź-Do: sprawa-17464@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> Adresat: zoz@zozstrzyzow.pl
>
>
>
> Szanowni Państwo,
>
> 17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o
> następującej treści:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy
> Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:54:43.760903+00:00 z >
> adresu zoz@zozstrzyzow.pl: > To jest potwierdzenie doręczenia >
> wiadomości, która została wysłana na adres > zoz@zozstrzyzow.pl. >
> Uwaga: To potwierdzenie doręczenia wiadomości oznacza > tylko, że >
> wiadomość została wyświetlona na komputerze adresata. Nie ma żadnej >
> > gwarancji, że treść tej wiadomości została przeczytana lub >
> zrozumiana.

Przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez KLINIKI NEURORADIOCHIRURGII SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #474

Twoja wiadomość

Do: dyrektor@gammaknife.pl
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: 2019-11-26 21:57

odczytano w dniu 2019-11-28 09:04.

RE: Wniosek o informację publiczną przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Dąbrowie Białostockiej w sprawie Żywienie w szpitalach #884

Witam

Ta, wniosek dostaliśmy ale związku z natłokiem pracy odpiszemy na poniższego emaila po niedzieli.

Samodzielny Publiczny

Zakład Opieki Zdrowotnej

ul. M.C. Skłodowskiej 15

16-200 Dąbrowa Białostocka

Pozdrawiam

Sekretariat

Beata Kulesz

tel. 85 7123341

Fwd: Re: Wniosek o informację publiczną przez None w sprawie Żywienie w szpitalach #846

Witam,
odpowiedzi przesłaliśmy Państwu 31.10.2019r.

Pozdrawiam,

Jolanta Kunt – Kierownik Sekretariatu Dyrekcji
Tel. 59/ 86 35 325, 59/86 35 331, fax 59/86 33 173
Samodzielny Publiczny Specjalistyczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lęborku

„Dążymy do udzielania świadczeń zdrowotnych o najwyższej jakości.”

ZANIM WYDRUKUJESZ – POMYŚL O ŚRODOWISKU

Jeżeli nie jesteś wymienionym adresatem tej wiadomości, nie powinieneś jej rozpowszechniać, rozsyłać ani kopiować. Prosimy o powiadomienie, za pośrednictwem poczty elektronicznej, nadawcy o pomyłkowym otrzymaniu tej wiadomości i usunięcie jej z komputera.

Jednocześnie informujemy, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679, treść obowiązków informacyjnych dotyczących ochrony danych osobowych, dostępna jest na stronie internetowej naszego Szpitala.

1

RE: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W KRASNYMSTAWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #935

Dzień dobry,

Uprzejmie informuję, iż odpowiedzi dotyczące wniosku przesłaliśmy Państwu drogą mailową dnia 31.10.2019 r.

W przypadku nie otrzymania przez Państwa wiadomości wraz z załącznikami proszę o wiadomość zwrotną. Ponownie prześlemy odpowiedź.

Pozdrawiam

Honorata Sałamacha

Kancelaria

Samodzielnego Publicznego Zespołu

Opieki Zdrowotnej w Krasnymstawie

82 543 15 22

Przeczytane: Wniosek o informację publiczną przez NOWE TECHNIKI MEDYCZNE SZPITAL SPECJALISTYCZNY IMIENIA ŚWIĘTEJ RODZINY SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #744

Pozdrawiam:
Sekretariat

kom.
tel.:
E-mail: Sekretariat@klinika-rzeszow.pl

NOWE TECHNIKI MEDYCZNE
Szpital Specjalistyczny im. Świętej Rodziny Sp. z o.o.
Rudna Mała 600, 36-060 Głogów Młp.
tel. (48 17) 8 666 700, 701, fax (48 17) 8 666 703
www.klinika-rzeszow.pl sekretariat@klinika-rzeszow.pl
NIP 5170119412 Kapitał Zakładowy 2.005.000,00 PLN, Sąd Rejonowy w Rzeszowie, XII Wydział Gospodarczy
Krajowego Rejestru Sądowego Numer KRS: 0000230820 REGON 180022507

KLAUZULA INFORMACYJNA
Wypełniając obowiązek informacyjny wynikający z rozporządzenia RODO, niniejszym informujemy, że administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Nowe Techniki Medyczne Szpital Specjalistyczny im. Świętej Rodziny Sp. z o.o. z siedzibą w Rudnej Małej 600, 36-060 Głogów Małopolski. Pani/Pana dane przetwarzamy w celu udzielenia odpowiedzi na Pani/Pana zapytanie lub przedstawiony problem. Posiada Pani/Pan prawo żądania od Spółki dostępu do danych, które Pani/Pana dotyczą, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo przenoszenia swoich danych do innego administratora danych.
Pełna klauzula informacyjna znajduje się na http://www.klinika-rzeszow.pl/szpital/dane-osobowe oraz na tablicy ogłoszeń w siedzibie Szpitala.

UWAGA!!!
Niniejsza korespondencja przeznaczona jest wyłącznie dla osoby lub podmiotu, do którego jest zaadresowana i może zawierać treści chronione przepisami prawa. Wgląd w treść wiadomości otrzymanej omyłkowo, dalsze jej przekazywanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju wykorzystanie, bądź podjęcie jakichkolwiek działań w oparciu o zawarte w niej informacje przez osobę lub podmiot nie będący adresatem, jest niedozwolone. Odbiorca korespondencji, który otrzymał ją omyłkowo, proszony jest o zawiadomienie nadawcy i usunięcie tego materiału z komputera.

1

RE: Wniosek o informację publiczną przez ORPEA POLSKA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #762

Szanowni Państwo,

Orpea Polska sp. z o.o. nie jest podmiotem publicznym w rozumieniu ustawy o dostępie do informacji publicznej, zatem nie podlega reżimowi tej ustawy, w tym obowiązkowi udzielania jakichkolwiek informacji dot. zasad działalności spółki, za wyjątkiem tych ujawnionych w oficjalnych rejestrach.

Niezależnie od powyższego zwracam uwagę, że ustawa o dostępie do informacji publicznej nie narusza praw wynikających z ochrony tajemnicy przedsiębiorstwa w rozumieniu ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Informacje wnioskowane w mailu poniżej stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa spółki i nie mogą zostać ujawnione także z tego względu.

Z poważaniem

--
Monika Zwęglińska
radca prawny/attorney-at-law
T. +48 882 351 130

ORPEA POLSKA Sp. z o.o.
ul. Prosta 69
00-838 Warszawa

T. +48 22 333 73 41
F. +48 22 333 73 42
www.orpea.pl<http://www.orpea.pl/>

[cid:image002.jpg@01D5A542.D18BC3C0]

Państwa dane osobowe są dla nas ważne. O tym, jak je przetwarzamy, mogą Państwo przeczytać na stronie: www.orpea.pl/rodo<http://www.orpea.pl/rodo>
Treść niniejszej wiadomości oraz jej wszystkie załączniki są poufne i mogą być prawnie chronione. Wiadomość ta przeznaczona jest wyłącznie dla jej adresata. Odbiorca korespondencji, który otrzymał ją omyłkowo, proszony jest o zawiadomienie nadawcy, poprzez wysłanie odpowiedzi na niniejszą wiadomość i usunięcie jej z systemu.
ORPEA POLSKA Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością z siedzibą i adresem w Warszawie (00-838) przy ul. Prostej 69, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000003824; REGON 017234986, NIP 525-22-08-317; z opłaconym w całości kapitałem zakładowym wynoszącym 323 000 złotych. Numer konta bankowego: Bank Millennium 62 1160 2202 0000 0000 3048 1744.

[cid:image004.png@01D105AD.9AD2EA90]

4

Przeczytane: Wniosek o informację publiczną przez SANATORIA "SŁOWACKI" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #974

To jest potwierdzenie dla wiadomości e-mail wysłanej przez Ciebie do
<bjkorczak@op.pl> o 2019-11-26 19:55

To potwierdzenie mówi, że wiadomość została wyświetlona na komputerze
adresata o2019-11-27 17:04

wniosek o informacjepublicznąsprawa-17363@fedrowanie.siecobywatelska.pl przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W NOWEJ DĘBIE w sprawie Żywienie w szpitalach #958

TEMAT:

Wniosek o informację publiczną

DATA:

Thu, 17 Oct 2019 08:44:39 -0000

NADAWCA:

sprawa-17363@fedrowanie.siecobywatelska.pl

 

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
publicznych:

_I.         _1. Czy w szpitalu zatrudniono
dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o
udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Tak, w szpitalu są zatrudnione 4 dietetyczki.
Zakres obowiązków dietetyczek:
- opracowywanie jadłospisów,
- obliczanie wartości kalorycznej i odżywczej jadłospisów
dziennych,
- współpraca z lekarzami i pielęgniarkami oddziałowymi, ·-
udzielanie wskazówek dietetycznych chorym ,
- nadzorowanie pracy personelu kuchni nad wykonywaniem prawidłowych
procesów technologicznych potraw,
- pomoc w planowaniu zaopatrzenia w żywność zgodnie z potrzebami
prawidłowego żywienia,
- zbieranie uwag o żywieniu od chorych, pielęgniarek, lekarzy i
zgłaszanie kierownikowi działu żywienia,
- obecność przy porcjowaniu posiłków w oddziałach , ocena
wielkości porcji i kontrola temperatury potraw,
- nadzorowanie pracy pracowników wydających posiłki na oddziałach,
- przeprowadzenie kontroli wewnętrznej kuchenek oddziałowych,
- uczestniczenie przy planowaniu i ocenie jadłospisów okresowych,
- przygotowywanie posiłków cateringowych,
- przygotowanie codziennych zestawień ilości diet z poszczególnych
oddziałów,
- planowanie dekadowego zaopatrzenia
- wyliczanie gramatury posiłków w arkuszu roboczym kuchni,
- przeprowadzanie szkoleń wewnętrznych,
- opracowywanie kart dietetycznych diet indywidualnych zleconych przez
lekarzy,
- pomoc przy produkcji potraw kuchni, przy przygotowaniu diet
specjalnych,
- prowadzenie dokumentacji w Dziale Żywienia,
- wykonywanie poleceń kierownika Działu Żywienia.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
_Na jednego dietetyka przypada ok. 50 pacjentów._
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
pacjentów?
_Tak, w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka. Informację o takiej możliwości przekazuje pielęgniarka
oddziałowa/ koordynująca._
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala? _Wysokość dziennej stawki
żywieniowej przypadająca na 1 pacjenta wynosi:_ 14,50zl

__

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
_Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej._
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość
odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie.
_Kaloryczność, wartość odżywcza posiłków, wyliczana jest na
bieżąco w przystosowanym do tego programie komputerowym. Posiadamy
także wymagania dotyczące jakości produktów spożywczych dla firm
przystępujących do przetargu. _
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
się odbywają?
_Tak, w szpitalu dokonywana jest kontrola jakości posiłków
podawanych pacjentom. Za kontrole odpowiadają dietetyczki._
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak
często one się odbywają?
_Tak, w szpitalu dokonywana jest kontrola jakości posiłków
podawanych pacjentom. Za kontrole odpowiadają dietetyczki. Kontrola
odbywa się raz na tydzień w każdym oddziale._
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
_Brak współpracy z firmą cateringową, szpital posiada własną
kuchnię._
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? W
sekretariacie znajduje sie rejestr zgłaszania skarg dotyczących
żywienia i u pełnomocnika do spraw praw pacjenta.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018
roku. W 2017, 2018 roku –nie było skarg na żywienie.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? Nie, tylko z
żywienia pozajelitowego.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez
szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza
lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).__

_  I. Dieta podstawowa._

_II.  Dieta lekkostrawna. _

_     III. Dieta kleikowa.               
     IIIa – kleik na wodzie_

_                                                        
IIIb – kleik na mleku _

_IV.               __ Dieta z ograniczeniem substancji
pobudzających wydzielanie_

_ soku żołądkowego._

_V.                 __ Dieta bogatoresztkowa._

_VI.               __ Dieta o zmienionej konsystencji.
_

_    VIa.   Dieta przecierana – papkowata._

_    VIb.   Dieta przecierana wzbogacona (wysokoodżywcza,_

_               bogatobiałkowa)_

_    VIc.   Dieta do sondy (do żywienia przez zgłębnik lub
przetokę)_

_    VId.   Dieta płynna _

_    VII.   Dieta z ograniczeniem tłuszczu –
niskotłuszczowa._

_    VIII.  Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów
tłuszczowych_

_              (stosowana w chorobach serca,
miażdżycy). _

_    IX.     Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych
węglowodanów_

_               (stosowana w cukrzycy). _

_    X.      Dieta ubogoenergetyczna. _

_    XI.     Dieta bogatobiałkowa._

_    XII.   Dieta niskobiałkowa. _

_    XIII.  Dieta bezmleczna. _

_XIV.   __Inne diety indywidualne zlecone przez lekarza. _

_Diety opracowane na podstawie „Dietetyka, Żywienie Zdrowego i
Chorego Człowieka”mgr Helena Ciborowska, mgr Anna Rudnicka (wydanie
III uzupełnione, zaktualizowane)_
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
_Dział Żywienia zawsze zapewnia pacjentowi posiłki dotyczące diety
wskazanej przez lekarza i posiada w tym celu odpowiednie produkty
spożywcze przeznaczone do tego celu._
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
lub wegańską?
Tak,
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?__

Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
na adres: sprawa-17363@fedrowanie.siecobywatelska.pl

Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu,
zgodnie z zasadami reprezentacji

--

Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl [1]
www.watchdogportal.pl [2]
www.funduszesoleckie.pl [3]
www.informacjapubliczna.org [4]
NIP 526282872

Email secured

Links:
------
[1] http://www.siecobywatelska.pl
[2] http://www.watchdogportal.pl
[3] http://www.funduszesoleckie.pl
[4] http://www.informacjapubliczna.org

Przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez "UROVITA" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #104

Twoja wiadomość

Do: sekretariat@urovita.pl
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: 2019-11-26 21:53

odczytano w dniu 2019-11-27 15:26.

Fw: Wniosek o informację publiczną przez "INVENTIVA BIOMEDICAL AND RESEARCH" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #31

Szanowni Państwo,

Poprzedni adres jest nieaktualny.
Uprzejmie informujemy, że nasza firma nie jest instytucją publiczną.
Dane, o które Państwo się dopytują są wewnętrzną sprawą firmy, a nie informacją publiczną, dlatego nie możemy ich udostępniać.

Z poważaniem,
Strzelec.

________________________________
Od: sprawa-16436@fedrowanie.siecobywatelska.pl <sprawa-16436@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
Wysłane: wtorek, 26 listopada 2019 14:35
Do: inventivabiomedical@hotmail.com <inventivabiomedical@hotmail.com>
Temat: Wniosek o informację publiczną

Szanowni Państwo,

15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

--

Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872

> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-15 20:15:47.109514+00:00 z > adresu inventivabiomedical@hotmail.com: > Na podstawie art. 61 ust. > 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji

Re: Wniosek o informację publiczną przez ASKLEPIOS B.P. SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #523

Dzień dobry!

Informujemy iż :

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. - NIE
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? -
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? NIE
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala? Brak danych
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? NIE
ma takich zapisów
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. NIE POSIADA
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?  KONTROLUJE PERSONEL przed podaniem
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają? Nie ma takich kontroli
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka? TAK
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? TAK
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. NIE BYŁO
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).   - DIETY zapewnione są przez firmę cateringową w zależności
od potrzeb pacjenta.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? ZAMAWIA SIĘ KONKRETNĄ DIETĘ
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską? TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)? NIE

Ponadto informujemy, iż Szpital Asklepios nie prowadzi hospitalizacji
długotrwałych, pacjenci przebywają w szpitalu max 2 doby.  Diety
zapewniane są w zależności od potrzeb.

W przypadku pytań proszę o kontakt.

Ilona Kowalska-Burnat

503935271

W dniu 2019-11-26 o 21:41, sprawa-16928@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
--
Z poważaniem
Ilona Kowalska-Burnat
Specjalista do spraw marketingu/Office manager
NZOZ ASKLEPIOS B.P. Sp. z o.o.
ul. Podwisłocze 22a; 35-309 Rzeszów
tel.: 17 850 37 10, 667533070
fax: 17 850 37 11
e-mail: i.kowalska@asklepios.pl
www.asklepios.pl

FW: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL ŚWIĘTEGO ŁUKASZA SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #212

Szanowni Państwo,

Zgodnie z Państwa prośbą, Szpital św. Łukasza S.A. w Bielsku-Białej, przesyła odpowiedzi na Państwa pytania:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. - Odp. NIE.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? – Odp. NIE DOTYCZY.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? – Odp. NIE,
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? – Odp. 30 zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? – Odp. TAK, Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? – Odp. NIE.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? – Odp. TAK, Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. – Odp. Skan przykładowego dania – zał. Nr 1, Skan przykładowego jadłospisu tygodniowego – zał. Nr 2).
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? – Odp. TAK, Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? – Odp. pielęgniarka koordynująca.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? – Odp. TAK, Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? – Odp. pielęgniarka dyżurująca, codziennie.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? – Odp. NIE.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? – Odp. TAK, wszystkie skargi przyjmuje Dyrektor Zarządzający.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. – Odp. O.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? – Odp. NIE.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). – Odp. 9 diet, rodzaje – zał. nr 3.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? – Odp. NIE DOTYCZY (W umowie outsourcingowej § 6 pkt 1b wskazuje, iż podstawę do sporządzania posiłków stanowią m.in. indywidulane diety wg zaleceń lekarza.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? – Odp. TAK.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? – Odp. NIE

Sekretariat

Szpital Świętego Łukasza S.A.

43-309 Bielsko-Biała ul. Bystrzańska 94b

Tel. +48 033/815 11 13; +48 033/819 95 10

NIP: 5472145493, REGON: 243161232

Sąd Rejonowy w Bielsku – Białej, Wydział VIII Gospodarczy nr KRS 0000656269

Kapitał zakładowy: 176 500,00zł , w pełni opłacony.

Pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz ten email

6