'

Instytucja: SZCZAWIN KOŚCIELNY

Monitoring: Monitoring samorządy

Zadania

Brak wierszy.

Treść

  • Wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez kamil.bregula

    Stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji:

    - czy obowiązuje w gminie uchwała dot. trybu i szczegółowych kryteriów oceny wniosków o realizację zadania publicznego w ramach inicjatywy lokalnej (art. 19c ust. 1 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie), a jeśli tak, to wnosimy o wskazanie adresu strony www (link), pod którym jest dostępna ta uchwała,
    - czy utworzono gminną radę działalności pożytku publicznego (art. 41e ust. 1 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie),
    - czy powołano w gminie radę oświatową (art. 78 ust. 1 Prawa oświatowego),
    - czy obowiązuje w gminie uchwała dot. zasad i trybu przeprowadzania konsultacji z mieszkańcami (art. 5a ust. 2 ustawy o samorządzie gminnym), a jeśli tak, to wnosimy o wskazanie adresu strony www (link) BIP, pod którym jest dostępna ta uchwała,
    - informacji o liczbie przyjętych uchwał przez radę w poszczególnych latach 2014-2016,
    - informacji o liczbie przeprowadzonych konsultacji z mieszkańcami w poszczególnych latach 2014-2016,
    - czy utworzono młodzieżową radę gminy (art. 5b ust. 2 ustawy o samorządzie gminnym),
    - czy utworzono gminną radę seniorów (art. 5c ust. 2 ustawy o samorządzie gminnym),
    - czy wyodrębniono w gminie fundusz sołecki (art. 2 ust. 1 ustawy o funduszu sołeckim), a jeśli tak, to wnosimy o wskazanie adresu strony www BIP (link), pod którym dostępna jest obowiązująca uchwała o wyrażeniu zgody na wyodrębnienie funduszu sołeckiego; jeśli nie, to wnosimy o wskazanie adresu strony www BIP (link), pod którym dostępna jest obowiązująca uchwała o odmowie wyrażenia zgody na wyodrębnienie funduszu sołeckiego,
    - link do obowiązujących zarządzeń organu wykonawczego, wydanych w związku z realizacją funduszu sołeckiego w gminie,
    - czy w gminie funkcjonuje budżet obywatelski (partycypacyjny) - rozumiany jako konsultacje społeczne, oparte na uchwale/zarządzeniu, w sprawie przeznaczenia części wydatków z budżetu gminy na wskazane przez mieszkańców projekty,a jeśli tak, to wnosimy o wskazanie adres strony www (link), pod którym dostępna jest uchwała/zarządzenie (uchwały/zarządzenia) w sprawie budżetu obywatelskiego (partycypacyjnego),
    - jeżeli w gminie funkcjonuje budżet obywatelski (partycypacyjny) w oparciu o inną konstrukcję prawną niż formę konsultacji z mieszańcami, wnosimy o wskazanie w jakiej formie realizowany jest budżet obywatelski (partycypacyjny),
    - jaka była kwota budżetu obywatelskiego (partycypacyjnego) w poszczególnych latach 2014-2016.

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres {{EMAIL}}

    Szymon Osowski, Bartosz Wilk - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Odpowiedź na wniosek przez SZCZAWIN KOŚCIELNY

    Dzień dobry,

    W odpowiedzi na Państwa wniosek Gmina Szczawin Kościelny informuje:

    1. czy obowiązuje w gminie uchwała dot. trybu i szczegółowych kryteriów
    oceny wniosków o realizację zadania publicznego w ramach inicjatywy lokalnej
    (art. 19c ust. 1 ustawy o działalności pożytku publicznego i o
    wolontariacie), a jeśli tak, to wnosimy o wskazanie adresu strony www
    (link), pod którym jest dostępna ta uchwała,

    Odpowiedź - nie obowiązuje i nie podjęto takiej ustawy

    2. czy utworzono gminną radę działalności pożytku publicznego (art. 41e
    ust. 1 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie),

    Odpowiedź - nie utworzono

    3. czy powołano w gminie radę oświatową (art. 78 ust. 1 Prawa oświatowego),

    Odpowiedź - nie utworzono

    4. czy obowiązuje w gminie uchwała dot. zasad i trybu przeprowadzania
    konsultacji z mieszkańcami (art. 5a ust. 2 ustawy o samorządzie gminnym), a
    jeśli tak, to wnosimy o wskazanie adresu strony www (link) BIP, pod którym
    jest dostępna ta uchwała,

    Odpowiedź - nie obowiązuje

    5. informacji o liczbie przyjętych uchwał przez radę w poszczególnych
    latach 2014-2016,

    Odpowiedź - w latach 2014 - 2016 rada gminy przyjęła 205 uchwał

    6. informacji o liczbie przeprowadzonych konsultacji z mieszkańcami w
    poszczególnych latach 2014-2016,

    Odpowiedź - nie przeprowadzano takich konsultacji w tych latach

    7. czy utworzono młodzieżową radę gminy (art. 5b ust. 2 ustawy o
    samorządzie gminnym),

    Odpowiedź - nie utworzono

    8. czy utworzono gminną radę seniorów (art. 5c ust. 2 ustawy o samorządzie
    gminnym),

    Odpowiedź - nie utworzono

    9. czy wyodrębniono w gminie fundusz sołecki (art. 2 ust. 1 ustawy o
    funduszu sołeckim), a jeśli tak, to wnosimy o wskazanie adresu strony www
    BIP (link), pod którym dostępna jest obowiązująca uchwała o wyrażeniu zgody
    na wyodrębnienie funduszu sołeckiego; jeśli nie, to wnosimy o wskazanie
    adresu strony www BIP (link), pod którym dostępna jest obowiązująca uchwała
    o odmowie wyrażenia zgody na wyodrębnienie funduszu sołeckiego,

    Odpowiedź - nie wyodrębniono

    10.link do obowiązujących zarządzeń organu wykonawczego, wydanych w związku
    z realizacją funduszu sołeckiego w gminie,

    jak wyżej

    11.czy w gminie funkcjonuje budżet obywatelski (partycypacyjny) - rozumiany
    jako konsultacje społeczne, oparte na uchwale/zarządzeniu, w sprawie
    przeznaczenia części wydatków z budżetu gminy na wskazane przez mieszkańców
    projekty,a jeśli tak, to wnosimy o wskazanie adres strony www (link), pod
    którym dostępna jest uchwała/zarządzenie (uchwały/zarządzenia) w sprawie
    budżetu obywatelskiego (partycypacyjnego),

    Odpowiedź - nie funkcjonuje

    12.jeżeli w gminie funkcjonuje budżet obywatelski (partycypacyjny) w oparciu
    o inną konstrukcję prawną niż formę konsultacji z mieszańcami, wnosimy o
    wskazanie w jakiej formie realizowany jest budżet obywatelski
    (partycypacyjny),

    jak wyżej

    13.jaka była kwota budżetu obywatelskiego (partycypacyjnego) w
    poszczególnych latach 2014-2016.

    jak wyżej

    Z poważaniem

    Teresa Rutkowska - Sekretarz Gminy

    Załączniki