'

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Szanowni Państwo,

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i 2 Konstytucji RP wnosimy o udostępnienie informacji dotyczących wirusa SARS-CoV-2. Zdajemy sobie sprawę z obecnego obciążenia personelu zarządzającego szpitalem. Nie chcemy zwiększać tego obciążenia. Jednocześnie widzimy, że szpitale potrzebują wsparcia społecznego, a informacja o problemach rozchodzi się dzięki sygnalistom. Naraża to osoby dbające o dobro pacjentów na dodatkowe konsekwencje. Potrzebna jest usystematyzowana informacja z wielu placówek. W związku z tym, dla dobra zarówno personelu szpitala, jak i zdrowia obywateli, wnioskujemy o:

    1) Informację u jakiej liczby osób hospitalizowanych w państwa placówce w czasie od 4 marca do daty otrzymania wniosku potwierdzono zakażenie wirusem SARS-CoV-2

    2) Informację ilu pacjentów zakażonych SARS-CoV-2 jest hospitalizowanych na dzień otrzymania wniosku?

    3) Informację jaka liczba osób, które zmarły w szpitalu od 4 marca do dnia poprzedzającego dzień wykonania wniosku, miało dodatni wynik testu na SARS-CoV-2?

    4) Informację o tym, czy w Państwa placówce funkcjonuje izba przyjęć /szpitalny oddział ratunkowy, w którym mogą być przyjmowane osoby z podejrzeniem zakażenia wirusem SARS-CoV-2.
    a) jeśli tak, prosimy o podanie nazwy takiego oddziału lub oddziałów,
    b) Jeśli tak, prosimy o udostępnienie dokumentu określającego procedury na wypadek konieczności przyjęcia takiego pacjenta na izbie przyjęć/oddziale ratunkowym.

    5) Informację czy przyjmowanie pacjenta z podejrzeniem SARS-CoV-2 odbywa się w budynku placówki czy jest oddzielne miejsce wyznaczone do tego działania.

    6) Treść wszystkich dokumentów opisujących procedury na oddziałach i w poradniach szpitalnych oraz na blokach operacyjnych i porodowych, wprowadzone w placówce w odniesieniu do zagrożenia epidemicznego związanego z wirusem SARS-CoV-2 ,

    7) Informację o rodzaju środków ochrony osobistej, dostępnych w placówce: ich wykaz, ich ilość na dzień otrzymania niniejszego wniosku,

    8) Informację, czy w Państwa szpitalu przeprowadza się testy na obecność wirusa SARS-CoV-2?
    a) Jeśli tak to jaki to jest typ testu i jaki jest średni czas oczekiwania na wynik?
    b) Jeśli tak, to ile testów na obecność SARS-CoV-2 wykonano w szpitalu do dnia otrzymania wniosku?

    9) Informację, jaka jest procedura postępowania z pacjentem podejrzanym o zakażenie SARS-CoV-2, w czasie oczekiwania na wynik testu,

    10) Informację czy wobec personelu zatrudnionego w Państwa szpitalu wprowadzono zakaz wypowiadania się o sytuacji w szpitalu, jeżeli tak to prosimy o udostępnienie treści komunikatu przekazanego personelowi szpitala.

    Wnioskowane informacje prosimy przesłać na adres {{EMAIL}}

    Członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
    Katarzyna Batko-Tołuć, Szymon Osowski

  • Re: Wniosek o informację publiczną przez 115 SZPITAL WOJSKOWY Z PRZYCHODNIĄ SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W HELU

    W odpowiedzi na email z dnia 27.03.2020r 115 Szpital Wojskowy z
    Przychodnią SPZOZ w Helu informuje co następuje :

    1)Informację u jakiej liczby osób hospitalizowanych w państwa placówce w
    czasie od 4 marca do daty otrzymania wniosku potwierdzono zakażenie
    wirusem SARS-CoV-2

    odpowiedź - 0 osób

    2) Informację ilu pacjentów zakażonych SARS-CoV-2 jest hospitalizowanych
    na dzień otrzymania wniosku?

    odpowiedź - 0 osób

    3) Informację jaka liczba osób, które zmarły w szpitalu od 4 marca do dnia

    poprzedzającego dzień wykonania wniosku, miało dodatni wynik testu na
    SARS-CoV-2?

    odpowiedź - 0 osób

    4) Informację o tym, czy w Państwa placówce funkcjonuje izba przyjęć
    /szpitalny oddział ratunkowy, w którym mogą być przyjmowane osoby z
    podejrzeniem zakażenia wirusem SARS-CoV-2.

    odpowiedź – Tak.

    a)jeśli tak, prosimy o podanie nazwy takiego oddziału lub oddziałów,

    odpowiedź - Izba przyjęć.

    b) Jeśli tak, prosimy o udostępnienie dokumentu określającego procedury
    na wypadek konieczności przyjęcia takiego pacjenta na izbie
    przyjęć/oddziale ratunkowym.

    odpowiedź - obecnie z uwagi na znaczne obciążenie zadaniami podstawowymi
    nie ma możliwości oddelegowania pracowników administracyjnych do
    skanowania dokumentacji dotyczącej wewnętrznych procedur.

    5) Informację czy przyjmowanie pacjenta z podejrzeniem SARS-CoV-2 odbywa
    się w budynku placówki czy jest oddzielne miejsce wyznaczone do tego
    działania.

    odpowiedź - 115 Szpital Wojskowy przeznaczył na ten cel specjalistyczny
    namiot spełniający odpowiednie wymagania.

    6) Treść wszystkich dokumentów opisujących procedury na oddziałach i w
    poradniach szpitalnych oraz na blokach operacyjnych i porodowych,
    wprowadzone w placówce w odniesieniu do zagrożenia epidemicznego
    związanego z wirusem SARS-CoV-2 ,

    odpowiedź - obecnie z uwagi na znaczne obciążenie zadaniami podstawowymi
    nie ma możliwości oddelegowania pracowników administracyjnych do
    skanowania dokumentacji dotyczącej wewnętrznych procedur.

    7) Informację o rodzaju środków ochrony osobistej, dostępnych w
    placówce: ich wykaz, ich ilość na dzień otrzymania niniejszego wniosku,

    odpowiedź - 115 Szpital Wojskowy dysponuje odpowiednimi środkami ochrony
    osobistej tj. maski, przyłbice, rękawiczki oraz kombinezony ochronne.

    8) Informację, czy w Państwa szpitalu przeprowadza się testy na obecność
    wirusa SARS-CoV-2?

    odpowiedź - nie, testy przeprowadza na podstawie podpisanej umowy
    podmiot zewnętrzny.

    a) Jeśli tak to jaki to jest typ testu i jaki jest średni czas
    oczekiwania na wynik?

    b) Jeśli tak, to ile testów na obecność SARS-CoV-2 wykonano w szpitalu
    do dnia otrzymania wniosku?

    9) Informację, jaka jest procedura postępowania z pacjentem podejrzanym
    o zakażenie SARS-CoV-2, w czasie oczekiwania na wynik testu,

    odpowiedź - izolacja w przeznaczonych do tego pomieszczeniach.

    10) Informację czy wobec personelu zatrudnionego w Państwa szpitalu
    wprowadzono zakaz wypowiadania się o sytuacji w szpitalu, jeżeli tak to
    prosimy o udostępnienie treści komunikatu przekazanego personelowi szpitala.

    odpowiedź – nie.

    Z poważaniem

    --
    Anita Nowakowska

    Sekretariat
    115 Szpital Wojskowy z Przychodnią SPZOZ
    ul. Boczna 10, 84-150 Hel
    tel. (58) 6904-260, faks (58) 572 1083
    mail: info@szpitalhel.pl

    W dniu 27.03.2020 o 15:42, sprawa-20335@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:

    Załączniki