'

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Potwierdzenie doręczenia wiadomości (wyświetlono) - Wniosek o informację publiczną przez Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

    To jest potwierdzenie doręczenia wiadomości, która została wysłana na adres biuro@gozdroj.pl.

    Uwaga: To potwierdzenie doręczenia wiadomości oznacza tylko, że wiadomość została wyświetlona na komputerze adresata. Nie ma żadnej gwarancji, że treść tej wiadomości została przeczytana lub zrozumiana.

    Załączniki

  • Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

    W odpowiedzi na Państwa e-mail z dnia 17.10.2019 roku informuję, iż
    Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój sp. z o.o. w swojej strukturze
    organizacyjnej oprócz sanatorium posiada oddział szpitalny
    reumatologiczny i rehabilitacyjny.

    Odpowiadam na pytania:

    Ad. 1  - zatrudniamy 3 dietetyczki na umowę o pracę,

    Ad. 2 - na jednego dietetyka przypada 150 pacjentów,

    Ad. 3 - indywidualne porady tak, przy przyjęciu i codziennie dietetyczka
    jest dostępna,

    Ad. 4 - stawka żywieniowa 8,50 złotych

    Ad. 5 - nie korzystamy z usług firmy cateringowej,

    Ad. 6 - tak posiadamy dokumentację, są to codzienne jadłospisy- w
    załączniku skan przykładowego jadłospisu.

    Ad. 7 - jakość posiłków kontroluje lekarz dyżurny codziennie,

    Ad. 8 - pielęgniarki na oddziale,

    Ad. 9 - nie dotyczy,

    Ad. 10 - ewentualne skargi wpływają do Zarządu Uzdrowiska,

    Ad. 11 - zatruć nie było , skarg razem w latach 2017-18 - 5,

    Ad. 12 - Tak,

    Ad. 13 - 4 podstawowe diety : podstawowa, cukrzycowa, lekko strawna,
    odchudzająca i każda inna na zlecenie lekarza,

    Ad. 14 -  zapewniamy każde diety na zlecenie lekarza lub prośbę pacjenta,

    Ad. 15 - Tak,

    Ad. 16  - jeżeli jest taka potrzeba.

    --
    Pozdrawiam

    Bogumiła Wala
    Dział Kadr

    Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój sp. z o. o.
    ul. Uzdrowiskowa 54
    43-230 Goczałkowice-Zdrój

    tel. 32/449 21 01
    fax. 32/449 21 17
    web: www.gozdroj.pl
    mail: biuro@gozdroj.pl

    Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach
    Wydział VIII Gospodarczy
    KRS 0000527775
    NIP 6381811134
    REGON 000291888
    kapitał zakładowy: 13 315 000 zł - wniesiony w całości

    Załączniki