- Żywienie w szpitalach
- Żywienie w szpitalach #1024
Żywienie w szpitalach #1024
Instytucja: |
|
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
2 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Otwarte |
Status ostatniego wniosku: |
|
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
odpowiedz na maila w sprawie żywienia przez VITO-MED SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Witam w załączeniu odpowiedź na maila z dnia 17.10.2019 r. dotycząca
żywienia w naszym szpitalu.Pozdrawiam
Pozdrawiam
K. Boeschel
VITO-MED Sp.o.o.
ul. Radiowa 2, 44-100 Gliwice
tel. 32 302 98 10
NIP:6312460476; REGON:240133028
Załączniki
- scanżywienie1.pdf
- scanżywienie2.pdf
VITO — MED Sp. zo.o.
44-100 Gliwice
ul. Radiowa 2
Centrala tel. 32 302-98-00
Sekretariat tel. 32 302-98-10
Fax 32 331-42-76
e-mail: sekretariatQdvitomed.pl
www.vitomed.pl
P/714/V-M/P/987/2019 Gliwice, dnia 30.10.2019 r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
dotyczy: wniosku o informację publiczną
W nawiązaniu do Państwa pisma z dnia 17.X.2019 r., VITO-MED. Sp. z 0.0.
przekazuje poniżej odpowiedzi na wnioskowaną informację publiczną w sprawie żywienia
pacjentów w naszej placówce.
—
ND
Lo
. Szpital zatrudnia dietetyka.
. Na jednego dietetyka przypada 110 pacjentów.
W szpitalu istnieje możliwość uzyskania porady dietetycznej; informacje są
umieszczone na tablicach ogłoszeń w oddziałach.
„. Dzienna stawka żywieniowa wynosi 12,00zł netto.
. Szpital korzysta z usług firmy cateringowej, w umowie nie określono minimalnej
kwoty przeznaczonej na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
Szpital posiada udostępnione przez firmę cateringową informacje o wartości
odżywczej i energetycznej potraw; nie posiada dokumentacji dotyczącej zawartości
konserwantów, barwników i innych dodatków.
. W szpitalu kontroluje się jakość dostarczanych posiłków. Kontrolę przeprowadza
dietetyk lub przeszkolony personel. Kontrolowany jest każdy dostarczany posiłek.
ING B.ŚL. S.A. Gliwice 80 1050 1298 1000 0023 1834 2348 (| cia ł NĄ
NIP: 631-24-60-476 REGON: 240133028 ISO 27001:2013 A 180 9001:2015
KRS: 0000237912 Sąd Rejonowy w Gliwicach,
X wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
Wysokość kapitału zakładowego: 5.852.880,00 zł
TUVRhainiand |
M ©
TUVRheinland
S|| wwwiuccom -uRERCEEE || wawawycom
ID 9106076832 ś W 10 9105076832
8. Szpital nie posiada procedury kontroli ilości spożytych posiłków, jednak prowadzi się obserwacje
ilości przyjmowanych przez pacjentów posiłków, a nieprawidłowości są zgłaszane lekarzowi.
9. W umowie z firmą cateringową nie określono wymogu zatrudnienia dietetyka, jednakże firma
dostarczająca posiłki dla pacjentów szpitala zatrudnia osobę na tym stanowisku.
10. Szpital posiada procedurę zgłaszania wszelkiego rodzaju skarg. Pacjenci mogą również wyrazić
swoje opinie na temat żywienia w ankietach satysfakcji. W szpitalu nie wyznaczono osoby
odpowiedzialnej za kontakt w sprawie zgłaszanych skarg.
11. W latach 2017-2018 nie było skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia pokarmowego.
12. W roku 2018 lekarze nie byli szkoleni z zasad prawidłowego żywienia w szpitalach.
13. Najczęściej stosowane w szpitalu diety: podstawowa, łatwostrawna, łatwostrawna
z ograniczeniem tłuszczu, łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie
soków żołądkowych, z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, diety o zmienionej
konsystencji (płynna, papkowata) ; rzadziej dieta bezmleczna, bezglutenowa, bezresztkowa,
bezpurynowa, bogatobiałkowa, kleikowa i inne zgodnie ze zleceniem lekarskim lub na życzenie
pacjenta. Diety są opracowane na podstawie publikacji naukowych.
14. Szpital zapewnia pacjentom dietę zgodnie ze zleceniem lekarskim.
15. Szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegańską lub wegetariańską.
16. Szpital nie zapewnia chorym doustnych suplementów pokarmowych.
Annq Gil-Borowiecka
System
zarządzania
150 9001:2008
ING B.ŚL. S.A. Gliwice 80 1050 1298 1000 0023 1834 2348
NIP: 631-24-60-476 REGON: 240133028
KRS: 0000237912 Sąd Rejonowy w Gliwicach,
X wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
Wysokość kapitały zakładowego: 500.544,00 zł
www.tuv.com
10 9105076832
OPIS STANOWISKA I ZAKRES OBOWIĄZKÓW
PRACOWNIKA
DIETETYK -
Stanowisko podlega | Naczelnej Pielęgniarce
opracowuje oraz przygotowuje różnego typu diety dla ludzi zdrowych i
Cel stanowiska ' chorych; prowadzi działalność oświatową w zakresie prawidłowego żywienia.
Kwalifikacje
e tytuł zawodowy magistra lub licencjata na kierunku dietetyka
e wykształcenie średnie ukończona szkoła policealna i uzyskanie tytułu
technika technologii żywienia o specjalności dietetyk
e Bardzo dobra obsługa komputera i pakietu MS Office, Internetu,
|. organizacja pracy własnej
e samodzielność
Umiejętności
e umiejętności analityczne
e budowanie dobrych relacji z ludźmi
o kultura osobista
Współpraca | | zstarszymi asystentami, młodszymi asystentami, Pielęgniarką Oddziałową,
innymi pracownikami zakładu,
| Zastępstwo Wyznaczony przez Naczelną Pielęgniarkę pracownik
OGÓLNY OPIS OBOWIĄZKÓW
Dietetyczka powinna:
1.
wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które
dotyczą pracy i sprawnego funkcjonowania zakładu, jeżeli nie są one sprzeczne
z przepisami prawa lub umową o pracę,
przestrzegać procedur jakościowych, instrukcji i zarządzeń obowiązujących w zakładzie,
niezwłocznie informować bezpośrednich przełożonych o zauważonych niezgodnościach lub
zagrożeniach jakościowych,
dbać, aby powierzone mu zadania były realizowane z najwyższą jakością,
przestrzegać :
- - regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie czasu pracy
- przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów p.poż.
ODPOWIEDZIALNOŚĆ
za przestrzeganie praw pacjenta,
za wykonywanie pracy sumiennie i starannie stosując się do poleceń przełożonych,
za zachowanie tajemnicy służbowej, zgodnie z obowiązującymi przepisami
za jakość (poprawność) wykonywanych zadań
BWNA
IM U j
w ; Anna Gil Borótbiecka |
Data i Podpis Dyrektora | j
i
Zapoznałam/em się i akceptuję
Gliwice, dn. 45. 06. 1atf Podpis pracownika a
WARTOŚCI
ODŻYWCZE DLA DAŃ
SERWOWANYCH
PRZEZ FIRMĘ
CATERINGOWĄ W
FORMIE ŻYWIENIA
ZBIOROWEGO
GOŁĄBKI PO POZNAŃSKU Z SOSEM POMIDOROWYM 220G
Wartość odżywcza produktu Dła 100 g Dla 1 porcji 220g
Wartość energetyczna 450kj/ 108 kcal 990kj/238 kcal
Tłuszcze 6,70g 14,74g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,50g 5.50g |
Węglowodany 10,00g 22,00g |
W tym cukry 0.40g 0,88g |
| Białko 3,60g 7.92g
Sól 0,05g 0.11g
KOTLET MIELONY 90G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 90g
Wartość energetyczna 1190kj/ 285 kcal 107kj/257 kcal
Tłuszcze 21,10g 18,99g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,38g 3,94g |
Węglowodany 11,70g 10,53g
W tym cukry 0,20g_ 0,18g
Białko 13,10g 11,79g |
Sól 0,27g 0,24g
BITKI DUSZONE W SOSIE 90G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 90g
Wartość energetyczna 431kj/ 103 kcal 388kj/92,70 kcal
Tłuszcze 4,40g 3.60g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,57g 1,41g
Węglowodany 2,30g 2.07g |
W tym cukry 0,00g 0.00g |
| Białko 13,60g 12,24g |
Sól 0.13g 0,12g
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE 90G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 90g
Wartość energetyczna 1600kj/ 382 kcal 1440kj/344 kcal
Tłuszcze 27,80g 25,02g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,49g 7,64g
Węglowodany 14,20g 12,78g |
W tym cukry 0,20g_ 0,18g |
Białko 20,00g 18,00g |
Sól 0,39g 0,35g |
POTRAWKA Z KURCZAKA 200G
i Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 200g
Wartość energetyczna 620kj/ 148 kcal 1240kj/296 kcal
Tłuszcze 9,00g 18,00g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,60g 7,20g |
Węglowodany 4.60g 9,20g |
W tym cukry 0,60g 1,20g |
Białko 12,60g 25,20g
Sól 0,14g 0,28g
GULASZ 150G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 150g
Wartość energetyczna 619kj/ 148 kcal 929kj/222 kcal
Tłuszcze 9,208 13,80g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone Lólg 2,42g |
Węglowodany 2,60g | 3.90g |
W tym cukry 0,30g 0,45g |
Białko 14,10g 21,15g |
Sól 0,139 0.20g
PULPETY Z SOSEM 100G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 100g
Wartość energetyczna 933kj/ 223 kcal 933kj/223 kcal
Tłuszcze 11,10g 11,10g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,01g 4,01g |
Węglowodany 13,30g 13,30g |
W tym cukry 0,90g 0,90g |
Białko 18,80g 18,80g
Sól 0.39g 0.39g
PIECZEŃ RZYMSKA 90G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 90g
Wartość energetyczna 871kj/ 208 kcal 784kj/ 187kcal
Tłuszcze 11,40g 10,26g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,70g 3338
| Węglowodany 12,50g 11,25g |
W tym cukry 0,20g 0,18g
Białko 14,50g 13,05g
Sól 0,07g 0,06g
UDKO PIECZONE 90G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 90g
Wartość energetyczna 749kj/179 kcal 674kj/161 kcal
Tłuszcze 12,70g_ 11,43g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,29g 296g |
Węglowodany 0,10g 0,09g |
W tym cukry 0,00g 0,00g
Białko 16,40g 14,76g
Sól 0,15g 0,14g
UDKO GOTOWANE 90G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dła 1 porcji 90g
Wartość energetyczna 415kj/ 99 kcal 374kj/89 kcal
Tłuszcze 6,40g 5,7óg |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone Lólg 1,45g |
Węglowodany 4,60g 4,14g
W tym cukry 0,70g 0,63g |
Białko 6,70g 6,03g
Sól 0,11g 0,10g
ROLADA Z SOSEM 90G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g— Dia 1 porcji 90g
Wartość energetyczna 1732kj/ 414 kcal 1559kj/373 kcal
Tłuszcze 32,60g 29,34g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 13,27g 11,94g |
Węglowodany 9,90g 8.91g
W tym cukry 0.20g 0,18g
Białko 21,30g 19,17g |
Sól 0.34g 0,31g |
SCHAB PO SZTYGARSKU 90G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 90g
Wartość energetyczna 1470kj/ 351 kcal 1323kj/316 kcal
Tłuszcze 24,10g 21,69g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,04g 3,64g
Węglowodany 15,90g 14,31g |
W tym cukry 0,00g 0,00g
Białko 39,90g 35,91g
Sól 0.279 0,24g
FILET PIERSI KURCZAKA GOTOWANY Z SOSEM 90G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 90g
Wartość energetyczna 399kj/ 95kcal 359kj/86 kcal
Tłuszcze 6,10g 5,49g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,58g 1,42g |
Węglowodany 4.30g 3,87g
W tym cukry 0,50g 0,45g
| Białko 7,50g 6,75g |
Sól 0,02g 0,018g |
WARKOCZ DROBIOWY W SOSIE 90G
| Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla I porcji 90g
| Wartość energetyczna 835kj/ 199 kcal 752kj/ 179kcal
Tłuszcze 11,90g 10,70g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,46g 3,11g |
Węglowodany 2,80g 2,52g
W tym cukry 0,00g 0,00g |
Białko 20,50g 18,45g
Sól 0,45g 0,41g |
HERBATA BEZ CUKRU 250ML
artość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 250g
Wartość energetyczna _ _ 2kj/ 0 kcal 5kj/0 kcal
| Tłuszcze 0.1g Og
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 05 0g
Węglowodany | 0g 0g
Wtymcułry 0 - og 0g
[Białko 7 0g 0g
Sól KA ma 0g Og
KAWA ZBOŻOWA BEZ CUKRU 250G
| Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 250g
Wartość energetyczna 1431kj/ 342kcal 3579,7ki/855kcal
Tłuszcze 0,2g 0,5g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 08 og
Węglowodany 73g 182,5g
W tym cukry m 0g
[Białko - 08 0g
Sól 0g 0g
BUŁKA PSZENNO- ŻYTNIA 50G
Em - lartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 50g
| Wartość energetyczna _ 1073kj/ 256 kcal 539kj/128 kcal
Tłuszcze 2,288 1,14g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,32g 0,16g
| Węglowodany 53,16g 26,58g
LOŃLOWM GISÓE aaa 1,68g 0,84g
Białko h 6,89g 3,45g
Sól SE s 1,38g 0,69g
BUŁKA GRAHAMKA 60G
Dla 100 g Dla 1 porcji 60g
[Wartość e 1046kj/ 250 kcal 627kj/150 kcal
Tłuszcze 1,52g 0,91g
| Wtgani ewasy 0,40g 0,24g
Węglowadn; 54,47g 32,68g
Lr banieuiccy, aa - 0,25g 0,15g
| Białk _ SmE 8,97g 5,38g
SO zz 2,33g 1,40g
BUŁKA ŻYTNIA 50G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla I porcji 60g_
h 1120kj/ 267 kcal 672kj/160 kcal
Tłuszcze 1,88g 1,13g
W tym kwasy iuszczowe nasycone 0,53g 0.32g
Węglowodamy 55,329 33,19g
W tymcukry |. a 1,37g 0,82g
Białko 9,8g 5,88g
LSól sma _ <1g <1g
Dła 100 g_ Dla 1 porcji 60g
1047kj/ 240 kcal 628kj/ 144 kcal
Tluszcze 1,45g 0.87g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,32g 0,19g
Węglowodany "ma 51,96g 26,9g
_Wtymcukry | m 0,80g 0,48g
m 10,60g 6,36g
A 1,75g 1,05g
- Wartość odż ywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 60g
U cnergctyczna 891kj/ 210 kcal 534kj/126 kcal
Tłuszcze 1,43g 0,86g
W tym kwasy fluszczowe nasycone 0,34g 0.2g
Węglowodany 46,89g 28,2g
w tym cukry. m 0,60g 0.36g
Bialko | 7,06g 4,23g
SÓL 1,85g Lllg
CHLEB RAŻOWY 60G
Wartość odżywcza produktu Dia 100 g Dla 1 porcji 60g
| Wartość enet a 935kj/ 195 kcal 561kj/117 kcal
Tłuszcze 1,47g 0,88g
w tym kwasy tluszczowe nasycone 0.33g 0,25
Węglowodany 50,71g 30,4g
W tym cukry. 1,24g 0,74g
| Bialk FEZEENA 6,20g 372g
LL _ 1,25g 0,758
POMIDOR 50G
o Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 50g
Warte Ctyczna SM 63kj/ 15 kcal 31kj/7 kcal
Tłuszcze 0,2g 0,1g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,005g 0,002g |
Węglowodany a 3,6g | 1,8g |
W tym cukry - SEA 0,1g_ 0,05g |
Białko a 0,9g 0,4g
KONNA a 0,008g 0,004g
Dla 100 g_ Dla 1 porcji 100g
803kj/ 192 kcal 803kj/ 192kcal
16,50g 16,50g
W tym kwasy UHuszezowe nasycone 1,80g 1,80g
Węglowodany 10,90g 10,90g
W tym cukry 0,90g 0,90g
iałko A 2,90g 2.90g
_ m 0,20g 0,20g
Dla 100 g Dla 1 porcji 10g
935kj/ 195 kcal 94kj/20 kcal
1.47g 0,15g
ym kwasy Huszczowe nasycone 0,33g 0,03g |
Węglowodany 50,71g 5,07g
W tym cukry h z 1,24g 0,12g
Białko 6,20g 0,62g
ROA 1,25g 0,13g
PAPRYKA MIX 10G
Dla 100 g Dla 1 porcji 10g
119kj/ 28 kcal 12kj/ 3kcal
Tłuszcze 0,50g 0,05g
W tym kwasy tluszczowe nasycone 0,10g 0,01g
Węglowodany o 6,608. 0,66g
Wtymeukry 0,10g 0,01g
LBiako || 1,30g 013g
Sól LL 0,008g 0,02g
SAŁATA 20G
Dla 100 g Dla 1 porcji 20g
Wartość STkj/ 14 kcal 1ikj/2,8 kcal
Tluszcze 0,2g 0,04g
|_W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,04g 0,008g
Węglowodany 2,9g 0,58g
0,1g_ 0,02g |
1,4g 0,28g |
0,004g 0,0008g
Dla 100 g Dla 1 porcji 10g
101kj/ 24 kcal 10kj/2,5 kcal
Tłuszcze 0,10g 0,01g
W tym kw 0,001g 0,001g
Węglowodany 5,60g 0,56g
Wtymeukny o 4,40g 0,44g
[Białko 0 0,30g 0,03g
LS 0,04g 0,004g
SZCZYPIOREK 5G
a o Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 5g
Warto: rgetyczna 123kj/ 29 kcal 6kj/1,5 kcal
| Tłuszcze 0,8g 0,04g
W tym kwasy Huszczowe nasycone 0,11g 0,005g
Węglowoda: a 3.99 0,19g
W tym cukry | _ 0,28 0,01g
Białko Na 8 4,10g 0.2g
LSól a z 0,002g 0,0001g
SZYNKA DROBIOWA 40G
EE Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 40g
irtość cne a_ s 517kj/ 123 kcal 207kj/49 kcal
Tłuszcze 5,óg 2,2g
W tym kwasy lluszczowe nasycone 1,58g 0,63g
Węglowodany 0,00g 0,00g
WNOLEWKIY m 0,00g 0,00g
| Białko" sa 18,20g 1,28g
2 ; _ z 0,797g 0.,32g
SER ŻÓŁTY 40G
Dla 100 g Dla 1 porcji 40g
1311kj/ 313 kcal 524kj/125 kcal
23,4g 9,36g |
5) 13,99g_ 5,59g
Węglowodan: 0,10g 0,04g |
[Wymeuky 0,00g 0,00g |
Bialko | z 26,1g | 10,44g |
| Sól Sa 0,618g 0,25g
MIÓD WIELOKWIATOWY 20G
ESA odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 20g
1352kj/ 318 kcal 270kj/64 kcal
Tłuszcze og_ 0g
W tym kw 0g 0g
| Węglow 79g 15,8g
W tym cu 717g 15,4g
Białko m 0,58 0,1g
0g 08
dżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 20g
eryelyczna | 641kj/ 153 kcal 128kj/30,6 kcal
0,20g 0,04g |
W tymi kwasy iuszczowe nasycone 0,01g_ 0,002g
| Węglowodany 37,8g 17,56g.
W tym cukry _ 35,1g 7,02g
IBialko 0,3g 0,06g |
LS6T - KM 0,001g 0,0002g
ZUPA MLECZNA Z KASZĄ MANNĄ 250G
Warto: odżywcza produktu Dla 100 g Dla I porcji 250g
Wartość energetyczna 278kj/ 67 kcal 695kj/167 kcal
5 2,10g 5,25g
M 1,23g 3,07g
Węglowodau 9,30g 23,25g
LWY ÓWENY ama 0,90g 2,25g
Białko | SA 2,70g 6,75g
SA 0,028g 0,07g
ZUPA MLECZNA Z ZACIERKĄ 250G
Dla 100 g Dla 1 porcji 250g
Wartość 351kj/ 84 kcal 879kj/210 kcal
Tłuszcze 1,56g 3,90g |
W lym kwasy iluszczowe nasycone 0,48g 1,20g |
Węglowodany 12,06g 30,15g
Wwdtymeuky 1,24g 3.10g
| Bialko | - 545g 13,63g |
S - 0,38 0,75g
Dla 100 g Dla 1 porcji 100g
589kj/ 141 kcal 589kj/141 kcal
| Tłuszcze 5,20g 5,20g
W tym kwasy tluszezowe nasycone 3,12g 3,12g
| Węglowodany 17,3g 17,3g
Wtymeukry |. 0,00g 0,00g
Białko 777777 6,505 6.50g
RÓ 0,012g 00l2g
Dla 100 g Dla 1 porcji 60g
802kj/ 192 kcal 481kj/115 kcal
Tłuszcze 8,80g 5,28g
W tym kwasy tluszczowe na 1,99g 1.19g
AGA 1.205 0.728
a 0,30g 0,18g
DOE 27,30g 16,38g
SE a 0,07g 0,04g
PASTA MIĘSNA Ż DROBIU 60G
[0 Wartość odżywcza produktu Dla 100g Dla 1 porcji 60g
| Wartość eneręetyczna ||| 654kj/ 156 kcal 392kj/94 kcal
Fłuszcze 11,30g 6,78g
Ww tym kw: y tłuszczowe nasycone 3,71g 2,22g
Węglowodam: 3,50g 2,10g
W tym eukry | a 0,00g 0,00g
Białko s _ 10,40g 6,24g
DOE 0,4g 0,24g
SEREK TOPIONY 50G
Dla 100 g Dla 1 porcji 50g_
1249kj/ 298 kcal 625kj/149 kcal
Tłuszcze 27,0g 13,50g
_W tym kwasy fluszczowe nasycone 16,13g 8,06g |
Węglowodany 1,20g 0,60g,
Wtymeulay 0g 0g |
Bialko | _ 13,50g 6,75g |
m _ 0,84g 0,42g
TWAROŻEK Z BIAŁEGO SERA 60G
[_ Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 60g
ść energelyczna a 555kj/ 133 kcal 333kj/ 80kcal
| Tłuszcze 4,70g 2,82g
W tym kwasy tluszczowe nasycone 2,79g 1,67g
| węglowodany 3,70g 2,22g
NOA 0,00g 0,00g |
- SA 18,70g 11,20g
- ma 0,04g 0,02g
PASZTET DROBIOWY 60g
odżywcza produktu Dia 100 g Dla 1 porcji 60g
R ść 895kj/ 214 kcal 537kj/ 458kcal
Tłuszcze 14.30g 8.58g
W tym kwasy tluszezowe nasycone 4.48g 2.69g
Węglowoday 7.50g 4.50g
0,10g_ 0.06g
14.40g 8.64g
- DEM 1.40g 0.84g
PASTA JAJECZNA 60G
[— Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 60g
| Wartość energetyczna | 824kj/ 197 kcal 494kj/ 118kcal
Tłuszcze 18.60g 11.16g
W tym kwasy tluszczowe nasycone 2.52g LSIg
Węglowodar 1.20g 0.72g
_W tym cukry DE 0.00g 0.00g
| Białka A sm 7.20g 4.34g
a 0.04g 0.02g
PASTA Z RYBY I SERA 60G
Dla 100 g Dla 1 porcji 60g
RZ 1142kj/ 273 kcal 685kj/ 164kcal
Tłuszcze 23.0g 13.80g
[W tym kwasy lluszczowę nasycone 3.51g 2.10g |
Węglowodany 1.90g 1.14g |
| Wtyme ukry 0.00g 0,00g
Bialko 15.20g 9.12g |
Sól s 1.44g 0.86g
Dla 100 g * Dla 1 porcji 20g
W 895kj/ 214 kcal 179kj/ 43kcal
Tłuszcze 0,20g 0,04g
W tym kwasy Huszczowe nasycone 0,04g 0,0088
Węglowodany 53,0g 10,60g
38,05 1,60g
1,005 0,20g
0,007g 0,0018
Dla 100 g Dla 1 porcji 80g
* 1431kj/ 342 kcal 1145kj/ 274kcal
Tłuszcze 34,30g 27,44g
W tym kwasy tluszczowe nasycone 11,65g_ 9,32g
Węglowodany 0,00g 0,00g
W tym cukry. - sa 0,00g 0,00g
Bialko NE 9,50g 7,84g
Sól 8 A _ 4,44g 3,558
Ketchup 105g
___Wartość odżyw Dla 100 g Dla 1 porcji 10g
3 440kj/ 100 kcal 44kj/ 10kcal
<0,5g <0,05g
W tym kwasy tluszczowe nasycone <0,5g <0,05g
węglowodany 25g 2,5g
z s 22g 2,2g
mL m 1g 0,1g
SSA 1.85 0,18g
SEREK HOMOGENIZOWANY 150G
Wartość odżyweza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 150g
Wartość enerpelyczna 667kj/ 159 kcal 1000kj/ 238kcal
Tuszcze 4,20g_ 6,30g |
W tym kwasy (luszczowe nasycone 2,52g- 378g |
Weglowodan: 13,30g 19,95g |
|Wtymeuy 10,0g 15,0g |
A 5 16,80g 25,20g
o MA 0,10g 0,15g
Dla 100 g Dla I porcji 50g
1249kj/ 298 kcal 625kj/ 149kcal
|Puszcze 0 27,00g 13,50g
16,13g 8,07g
1,20g 0,605
0,00g 0,00g
13,50g 6,75g
2,10g 1,05g
[0 Dla 100 g Dla 1 porcji 10g
Warto! 1480kj/ 360 kcal 148kj/36 kcal
| Tusze 40,00g 4,00g
[W tym kwasy Huszczowe nasycone 9,30g 0,93g
Weglowodawy 0,00g 0,00g |
|_W tym cukry - - 0,00g 0,00g
Białko - 0,00g 0,00g_
| Sól__ KA 0,50g 0,05g
ZUPA KREM BROKUŁOWA 300G
„Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 300g
Wartość energetyczna | 103kj/ 25 kcal 309kj/75kcal
Tłuszcze 0,40g 1,20g |
W tym kwasy. Huszczowe nasycone 0,05g 0,15g |
Węglowodany 5,60g 16,80g
W tym cukry a 0,90g 2,70g |
Białko KE 2,30g 6.90g |
Sól _ _ 0,05g 0,15g
GROSZEK PTYSIOWY 50G
_ Dla 100 g Dla 1 porcji 50g
Warte 2139kj/ 513 kcal 1070kj/ 257kcal
Tłuszcze 3 1,00g 15,50g
W tym kwasy tluszczowe nasycone 13,00g 6,50g
Węglowodany 39,00g 19,50g
W lymcukry _ 0,50g 0,25g
Białko 0 18,00g 9,00g |
LSól 0,75g 0,38g
BARSZCZ CZERWONY 350G
m o Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 350g
137kj/ 33 kcal 480kj/ 1l6kcal
1,40g_ 4,90g
ym kwas 0,71g 2,49g
| Węglowodany 3,40g 11,90g
Wtymcukry 1,80g 6,30g |
Białko z 2,10g 7,35g
LSól = 0,10g 0,35g
Dla 100 g Dla 1 porcji 60g
n kj/_ kcal kj/ kcal
Tluszcze g g
W tym kwasy Uuszczowe nasycone g g
Węglowodany g g
W DMOCUKÓ mmc 8 8
Bialy, powa 8 5
LS. pge 8 8
ZUPA OGÓRKOWA 350G
s _ _Wartość odżywcza produktu Dia 100 g Dla 1 porcji 350g
| Wartoś enerzetyczna | 176kj/ 42 kcal 616kj/ 147kcal
Tłuszcze 2,00g 1,00g |
W tym kwasy tluszczowe nasycone 0,80g 2,80g |
Węglowodany 5,00g 17,50g
r a 0,40g 1.40g |
z a 1,40g 4,90g
ma 0,21g 0,74g
ZUPA JARZYNOWA Z GRYSIKIEM 350G
dżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 350g_
182kj/ 44 kcal 637kj/154 kcal
1,80g 6,30g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,76g 2,66g
Węglowodany 6,20g 21,70g
W tym cukry | 0,30g 105g
Białko | 1,70g 5,95g
LS 0,07g 0,25g
dżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 60g
Wartość energetyczna z kj/ kcal kj/ kcal
Tłuszcze e g
W tym kwasy tluszczowe nasycone g g
Węglowodany g s
Wtymceukry _ 8 e
Białko. - 8 8
"m 8 8
ZUPA POMIDOROWA 350G
m Wartość odżywcza produktu Dła 100 g Dla 1 porcji 350g
Wartość energetyczna 48kj/ 11 kcal 168kj/39 kcal
Tłuszcze 0.10g 0.35g
W tym kwasy tluszczowe nasycone 0,01g 0,035g
Węglowodany 2,10g 7,35g
W tymcukry 0.80g 2,80g
[Białko 1,00g 3,50g
SOM a 0,05g 0,175g |
KRUPNIK Z KASZĄ 350G
Dla 100 g Dla 1 porcji 350g
169kj/ 40 kcal 592kj/140 kcal
0,90g 3,15g |
| L) 0.18g 0,63g |
Węglow ) 7,40g 25,90g
W tym cukry” a 0,30g 1,05g |
| Białko saa 0,60g 2.10g
_Sól_ KOEEEA 0,06g 0,21g
ŻUREK 350G
[ a dżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 350g
; energetyczna 501kj/ 120 kcal 1754kj/420 kcal
Thuszcze 3,20g 11,20g
W tym kwasy Uuszczowe nasycone 1.30g 4,55g |
Węglowodany 22,90g 80,15g
W tym cukry ma 0,70g 2,45g
[Białko 2,70g 9,45g |
Sól. h 0,02g 0,07g
ZUPA NFAPOLITAŃSKA 350G
Dla 100 g Dla 1 porcji 350g
259kj/ 62 kcal 907kj/217 kcal
2.50g 8,75g
1,17g 4,10g
Weglowodany 8,10g_ 28,35g
WIYMONY 0,20g 0,70g
LBialkoj,,, REKE 2,20g 1,70g
Sól. DE 0,10g 0,35g
ZUPA SZPINAKOWA Z ZIEMNAKAMI 350G
dżywcza produktu Dła 100 g Dla 1 porcji 350g
| Wartość « 166kj/ 40 kcal 581kj/140 kcal
Tłuszcze 0,90g_ 3,15g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,53g 1.86g
| Węglowodany 6,60g 23,10g
y a sa 0,40g 1,40g
KA 1,20g_ 4,20g
z a 0,08g 0.28g
BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI 350G
ŚĆ odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 350g
150kj/ 36 kcal 525kj/126 kcal
0,60g 2,10g
L.W m kwasy Uuszczowe nasycone 0,32g_ 112g |
Węglowodany 6,90g 24,15g |
W tym cukry SA 2,30g 8,05g |
| Białko SKA 1,90g 6,65g |
LSól RMA 0,15g 0,53g
Dla 100 g Dla 1 porcji 350g
114kj/ 27 kcal 399kj/94,50 kcal
'Huszcz 0,50g 1,75g
W tym kwasy Huszczowe nasycone 0.31g 1,085g
Węglowodany 4,90g 17,15g
W tym cukry | - m 0,60g 2,10g |
Białko 0 KA 0,80g 2,80g
LS 0,07g 0.245g
Dla 100 g Dla 1 porcji 350g
167kj/ 40 kcal 585kj/140 kcal
| Tusz 2,50g 8,75g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,02g 3.57g
Węglowodany 2,90g 10,15g
W tym cukry | h 0,60g 2,10g
Białko || SEA 1,70g 5,95g
Só 0,085 0,28g
KAPUŚNIAK 350G
A Dla 100 g Dla 1 porcji 350g
Warte 132kj/ 32 kcal 462kj/112 kcal
Tłu 2,10g 1,35g
W tym kwasy tluszczowe nasycone 0,81g 2,84g
Węglowodany - - 3,20g 11,20g
: Sza _ 0,60g 2,10g
KKA 0,70g 2,45g
NE 0,03g 0,11g
ZUPA ZIEMNIACZANA 350G
- /artość odżywcza produktu Dla 100 g Dla I porcji 350g
'hergetyczna a 200kj/ 48 kcal 700kj/168 kcal
1,90g_ 6,65g
0,78g 2,73g |
6,50g 22,75g
0.20g 0,70g |
m 1,60g 5,60g |
0,06g 021g
ZUPA IARZYNOWA Z KASZĄ MANNĄ
m Dla 100 g Dla 1 porcji 350g
Wartość energetyczna 89kj/ 21 kcal 312kj/73,50 kcal
| Fluszcze 0,80g 2,80g
0,52g 1,82g
3,40g 11,90g
0,20g 0,70g
0,50g 1,75g
0,02g 0,07g
[_ __Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 350g
nergetyczna 155kj/ 37 kcal 542,50kj/130 kcal
1,80g 6,30g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,77g 2,70g
Węglowodany ea 3.90g 13,65g
Wtymeny 0,40g 1,40g
| Bialko NEA 1,50g 5,25g
) m 0,06g 0,21g
ROSÓŁ Z MAKARONEM 350G
Dla 100 g Dla 1 porcji 350g
| Wartość 100kj/ 25 kcal 350kj/88 kcal
Tluszcze 0,40g 1,40g
W tym kwasy Huszczowe nasycone 0,20g 0,70g
Węglowodany 4,50g 15,75g
W tym cukry | 0,20g 0,70g |
Białko. mm - 1,30g 4,55g
SA 0,09g 0,32g
RYBY
FILET Z RYBY PANIEROWANY 90G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 90g
1142kj/273 kcal 1028kj/246 kcal
15,80g 14,22g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,33g 1,20g |
Węglowodany 14,50g 13,05g |
W tym cukry a 0,00g 0,00g
Białka. 19,20g 17,28g
Sól. 0,42g 0,38g
RYBA GOTOWANA 90G
_ Dla 100g Dla 1 porcji 90g
426kj/102 kcal 383kj/ 92kcal
Tłuszcze 3,70g 3.339
W tym kwasy tluszczowe nasycone 0,59g 0,53g
Węglowa: j 2,00g 1,80g
Wtymceukry 0,00g 0,00g
Białko _ m A s 16,00g 14,40g
LS 0,10g 0,09g
DANIA MĄCZNE
NALEŚNIKI Z SEREM Z POLEWĄ 220G
__ Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 220g
Wartość energetyczna 589kj/ 141 kcal 1296kj/310 kcal
Tłuszcze 5,20g 11,44g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,12g 6,86g
Węglowodany 17,30g 38,06g |
W tym cukry 0,80g 1,76g |
| Białko 6,50g 14,30g |
Sól - _ 0,03g 0,07g
NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI 220G
_ Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 220g
Wartość energetyczna z 616kj/ 147 kcal 1355kj/323 kcal
Tłuszcze 9,20g 20,24g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,09g 8,99g
Węglowodany 15,10g 33,22g
W tym cukry 0,50g, 110g
| Białko DA 3,30g 1,26g
I$ól 0,06g 0,13g
PIEROGI ZE SZPINAKIEM 230G
NSA Sa Dla 100 g Dla 1 porcji 230g
Wartość ene 755kj/ 179 kcal 1737kj/412 kcal
Tłuszcze 3,50g 8.05g
W tym kwasy tHuszczowe nasycone 1,40g 3,22g
Węglowodany 31,00g 71,30g
|Wtymeukry m 3.80g 8,74g
4,90g_ 11,27g
1,20g 2,76g
Dla 100 g Dia 1 porcji 250g
952kj/ 228 kcal 2380kj/570 kcal
Tłuszcze 11,90g 29,75g
W tym kwasy lłuszczowe nasycone 2,61g 6,53g
Węglowodany 24,20g 60,50g
m 0.20g 0,50g
SE 6,80g 17,0g
sa z 0,06g 0,15g
ŁAZANKI PO GALICYJSKU ZE ŚWIEŻĄ KAPUSTĄ 220G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 220g
nergetyczna zm h 614kj/ 147 kcal 1351kj/323 kcal
2 6,90g_ 15,18g |
W tym kwasy tluszczowe nasycone 2,11g 4,64g |
Węglowodany 18,90g 41,58g |
WYMCUKTY o. oaacen a 0,30g 0,66g |
Białko | a - 3,70g 8,14g
Sól a _ 0,04g 0,09g
MAKARON ŚWIDERKI Z BIAŁYM SEREM 250G
Dla 100 g Dla 1 porcji 250g
589kj/ 141 kcal 1473Kj/ 353kcal
5,20g 13g
3,12g 7,80g
17,30g 43,25g
W tym cukry a 0,00g 0,00g
Białko 6,50g 16,25g
ls 0,038 0,08g
MAKARON PENE W SOSIE BOLONEGSE 250G
Wartość odżywcza produktu Dła 100 g Dla I porcji 250g
Wartość energetyczna sz 719kj/ 172 kcal 1798kj/430 kcal
Tłuszcze 4,40g 11,00g
W tym kwasy tluszczowe nasycone 1.84g 4,60g
Węglowodany 23,00g 57,50g
MUM GUY... - 0,30g 0,75g
Bialko | - - 10,70g 26,75g
L Sól DOE 0,03g 0,08g
PIEROGI Z MIĘSEM- SOS 250G
M Dla 100 g Dia 1 porcji 250g
Ww 857kj/ 205 kcal 2143kj/513 kcal
| Tłuszcze 10,10g 25,25g
W tym kwasy tluszczowe nasycone 2,96g 7,40g
Węglowodany 17,10g 42,15g
|W tym cukry 0,10g 0,259
DOE _ h 11,90g 29,75g
ma _ 0,11g 0,28g
KLUSKI Z MIĘSEM 250G
m Dła 100 g Dla 1 porcji 250g
| Wartość enel 1224kj/ 292 kcal 3060kj/730 kcal
Tłuszcze. 14,00g 35,00g |
W tym kwasy Huszczowe nasycone 4,92g 12,30g
Weglowodany 36,20g 90,50g
W tym cukry 0,90g. 225g |
Białko a 3,80g 9,50g |
SÓL 0,09g 0,239
Dla 100 g Dla 1 porcji 250g
her 700kj/ 167 kcal 1750kj/418 kcal
'Fłuszcze 5,00g 12,50g
LW. bm ewasy Iluszęzowemasycone. 3,09g 1,73
Węglowodany 25,50g 63,75g
W tym cukry 0,20g 0,50g
Białko NE 590g 14,75g
LS6 | _ _ 0,03g 0,08g
KROKIETY Z MIĘSEM+ SOS 180G
odżywcza produktu Dia 100 g Dla 1 porcji 180g
rto: ma T47kj/ 178kcal 1345kj/320 kcal
Huszcze 1,70g_ 13,89g
|_W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,50g 2,70g |
Węglowodany 19,00g 34,20g
W tym cukry 0,70g 1,26g
Bialko sz 6,90g 12,42g
LSÓl DEE _ 0,78g 1,40g
DODATKI
RYŻ GOTOWANY 100G
Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 100g
Wartość energetyczna 519kj/ 124 kcal 519kj/124 kcal
"Huszcze 0,30g 0,30g |
W tym kwi sy (luszczowe nasycone 0,05g 0,05g |
Węglowodany 28,40g 28,40g
W tymcukry _ 0,10g 0,10g |
| Białko DOE 2,40g 240g
LSÓL 0,005g 0,005g
KASZA JĘCZMIENNA 150G
EE Warto. ść odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 150g
Wartość energetyczna 479kj/ 114 kcal 719kj/171 kcal
Tłuszcze 2,00g 3,00g
W tym kwasy Uuszczowe nasycone 0,39g 0,59g
Węgłowodany 23,60g 35,40g
Wtymceuky | 0,20g 0,30g
| Białko 0 2,20g 3,30g
LS 0,039 0,045g
KLUSKI ŚLĄSKIE 150G
m m Wartość odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 150g
energetyczna ||| 707kj/ 169 kcal 1061kj/ 254kcal
3,80g 5,70g
tHuszczowe nasycone 0,78g 1,17g
Węglowodimmy 32,10g 48,15g
Wiymceukry 0,50g 0,75g
Bialka 2,60g 3,90g
LSól__ EEEE 0,04g 0,06g
Dia 100 g Dla 1 porcji 150g
616kj/ 147 kcal 924kj/22] kcal
0.,70g 1,05g
1 0,20g 0,30g
| Weglowadam 32,10g 48,15g
[W tym cukry z 0,408 0,60g
DAE 4,20g 6,30g
KE 0,03g 0,045g
ZIEMNIAKI 200G
__ Wartość
odżywcza produktu Dla 100 g Dla 1 porcji 200g
| Wartość yczna | _ 375kj/ 90 kcal 750kj/ 180kcal
Tłuszcze 1,40g 2,80g
nh kwasy tłuszczowe nasycone 0,91g 1,82g
am 18,40g 36,80g |
Lwa m cukry m 0,50g 1,00g
Bialko m SA 2,10g | 4,20g |
Sól m 0,025g 0,05g
KASZA GF
- Wartość Dla 100 g Dla 1 porcji 150g
| Wartość enerzety 551kj/ 132kcal 827kj/198 kcal
| Tłuszcze 2,30g 3,45g
0.46g 0,69g
25,00g 37,50g
0,30g 0,45g
4,50g 6,75g
8 z 0,03g 0.045g