.800 Oświęcim, ul. Wysokie Brzegi 4
> Centr. tel. 33 844-82-00
Fax. 33 842-37-42
R: 000304409, NIP: 549-15-91-851
ZoZ.DŹ.562.6.2019 Oświęcim 25.10.2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przesyłamy poniżej
odpowiedzi na zadane przez Państwa pytania.
1. Zespół Opieki Zdrowotnej w Oświęcimiu zatrudnia 6 dietetyków.
Zadania i obowiązki na zajmowanym stanowisku pracy:
* _ Sporządzanie zamówień diet na dzień bieżący zgodnych z rodzajem i stanem chorych.
*_ Nadzór nad przestrzeganiem godzin wydawanie posiłków.
* _ Odbiór posiłków przywiezionych do oddziałów.
* Kontrola posiłków pod względem ilościowym i jakościowym.
* - Wydawanie i porcjowanie posiłków zgodnie z jadłospisem.
* — Dbanie o estetykę wydawanych posiłków.
* _ Karmienie i dopajanie chorych.
*_ Uczestniczenie w wizytach lekarskich.
* Czuwanie nad zmianami diet chorych.
* - Realizowanie diet w terminie zleconym przez lekarza.
*_ Obliczanie wartości odżywczej diet specjalnych.
* Układanie i nadzorowanie diet specjalnych.
* - Propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród chorych zgodnie z ordynacją lekarską.
* - Edukowanie pacjentów i ich rodzin z zakresu zleconej diety.
* - Opracowywanie jadłospisów dla chorych wypisywanych do domu.
* Zgłaszanie głównemu specjaliście ds. żywienia wniosków dotyczących jadłospisów
dekadowych.
*. Nadzorowanie żywności przynoszonej przez rodziny poprzez bieżące kontrole jakości
produktów żywnościowych, sposobu ich przechowywania, i przydatności do spożycia.
* - Dbanie o stan higieniczno-sanitarny kuchenki oddziałowej.
* Czuwanie nad właściwym obsługiwaniem urządzeń kuchennych.
* _ Dbanie o higienę estetyczną personelu pracującego w kuchni oddziałowej.
* - Rzetelne prowadzenie wymaganej dokumentacji.
* - Postępowanie zgodnie z zasadami etyki.
* Wykonywanie innych czynności związanych z charakterem pracy dietetyka i nie
przekraczających jego kompetencji zawodowych na polecenie przełożonego.
* Noszenie odzieży ochronnej i obuwia obowiązujących na stanowisku pracy oraz
identyfikatora zawierającego dane osobowe, stanowisko, nazwę Zakładu.
*_ Przestrzeganie norm Zintegrowanego Systemu Zarządzania.
2.Na jednego dietetyka przypada średnio 40 pacjentów.
3.W szpitalu istnieje możliwość uzyskania porady dietetycznej na oddziale tylko dla pacjentów
hospitalizowanych.
4.Dzienna stawka żywieniowa wynosi 15,89zł.
5. Szpital korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej. W umowie z firmą określono minimalną
wartość pieniężną wsadu do kotła.
6. Wartość odżywcza i kaloryczna posiłków została określona w załączniku do umowy(przesyłam
w załączniku). Dopuszczalna zawartość konserwantów, barwników, dodatków nie została
określona.
7.Kontrole posiłków wykonuje codziennie dietetyczka lub pielęgniarka odbierająca posiłek od
firmy oraz kierownik Działu Żywienia.
8. Ilość spożytego pokarmu przez pacjenta codziennie kontroluje dietetyczka lub pielęgniarka.
9. Wymóg zatrudnienia dietetyka został ustanowiony jako warunek konieczny oferty (zał. nr 6 do
SIWZ), który stanowi integralną część umowy.
10.W Zespole Opieki Zdrowotnej w Oświęcimiu nie ma osobnej procedury zgłaszania skarg
dotyczących niewłaściwego żywienia, zatrucia. W szpitalu obowiązują procedury: przy podejrzeniu
zatruć: „Identyfikacja i wygaszanie ogniska epidemicznego”oraz w przypadku skarg : „Skargi i
wnioski”. Pacjent może złożyć skargę pisemnie, ustnie , lub przy pomocy poczty elektronicznej lub
faksu do:
* - Pełnomocnika do Spraw Pacjenta,
* pisemnie do książki skarg i wniosków znajdującej się na każdym oddziale,
* W sekretariacie Dyrekcji Zespołu Opieki Zdrowotnej — pisemnie , za pomocą faksu, lub
poczty elektronicznej,
* - dyrektora ZOZ Oświęcim który przyjmuje w sprawie skarg i wniosków,
* Z-cy Dyrektora ds. Lecznictwa, który przyjmuje w sprawie skarg i wniosków,
* Naczelnej Pielęgniarki lub jej zastępcy w godzinach pracy,
* w nadzwyczajnych okolicznościach skargi wnioski można złożyć do Dyrekcji ZOZ w
Oświęcimiu poz a wyznaczonymi godzinami ( w godzinach urzędowania)
* w godzinach popołudniowych oraz w soboty niedziele i święta , skargii wnioski można
składać w formie wpisu do książki skarg i wniosków w rejestracji szpitalnej , ustnie w
formie zgłoszenia skargi lekarzowi pełniącemu dyżur.
Zasady składania skarg i wniosków są udostępnione dla pacjentów na każdym oddziale.
11.W 2017r i 2018r nie było zatrucia oraz zgłoszonych skarg dotyczących niewłaściwego żywienia.
12. W 2018 lekarze nie przechodzili szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia w
szpitalach.
13.Rodzaje diet stosowane w szpitalu (liczba diet- 17):
« dieta podstawowa
* - dieta łatwostrawna bogatobiałkowa
* dieta łatwo strawna niskobiałkowa
* dieta węglowodanowa, niskotłuszczowa, niskoresztkowa,
* dieta łatwo strawna, niskotłuszczowa niskoresztkowa,
* - łatwo strawna nikotłuszczowa
* dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów,
* dieta łatwostrawna, niskotłuszczowa z ograniczeniem łatwo _przyswajalnych
węglowodanów,
* dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzajacych wydzielanie soku
żołądkowego,
* dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji,
* _ dieta łatwo strawna,
* dieta łatwo strawna w biegunce
« dieta papkowata
* - dieta płynna wzmocniona,
* kleik na wodzie,
* kleik na mleku,
* diety indywidualne zlecone przez lekarza( np. bezglutenowa, bezmleczna, bogatoresztkowa,
, ubogoenergetyczna)
Źródła opracowania diet:
* H. Ciborowska., A. Rudnicka „ „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka.”PZWL, 2014r.
* _J. Tatoń, A. Czech, M. Berna”Poradnik dietetyczny dla osób z cukrzycą”, przygotowane pod
patronatem Towarzystwa Edukacji Terapeutycznej, 2007r
* wiedza dietetyka
14. Szpital jest w stanie zapewnić pacjentom każdą wskazaną przez lekarza dietę.
15. Na życzenie pacjenta szpital może zapewnić dietę wegetariańską lub wegańską.
16. Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.
p.o. DYREKTOR m
Zespołu Opieki Zdrowotnej w Oświęcimiu
© dr ndRódć Ararzej Jakubowski
ba
Załączniki
1. Nomenklatura diet stosowana w Zespole Opieki Zdrowotnej w Oświęcimiu wraz z wartością
odżywczą i kaloryczną.
Zał. nr 1 do opisu przedmiotu zamówienia
Nomenklatura diet stosowanych w Zespole Opieki Zdrowotnej w Oświęcimiu:
I Dieta podstawowa
Określa racjonalny sposób żywienia ludzi niewymagających stosowania diety. W diecie podstawowej dozwolone
są wszystkie produkty i potrawy oraz wszystkie techniki sporządzania posiłków z wyłączeniem potraw
ciężkostrawnych i wzdymających i służy za podstawę do planowania diet leczniczych.
Energia — 2100 kcal(+,- 5%)
Białko — 82
Tłuszcze- 68
Węglowodany - 288
II_Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa
Dieta jest modyfikacją diety łatwo strawnej i ma na celu dostarczenie białka o wysokiej wartości biologicznej w
ilości 100-120g na dobę. Dieta polega na doborze produktów łatwo strawnych oraz na doborze technik
sporządzania posiłków, które czynią potrawę łatwo przyswajalną. Z diety wykluczamy produkty i potrawy tłuste,
smażone i pieczone, wzdymające, długo zalegające w żołądku, ostro przyprawione. Potrawy sporządza się
metodą gotowania w wodzie na parze, duszenie bez obsmażania na tłuszczu.
Energia — 2300(+,- 5%)
Białko — 115g
Tłuszcz -72
Węglowodany - 299
IIa Dieta łatwo strawna niskobiałkowa
Dieta stosowana jest w chorobach nerek i wątroby przebiegających z niewydolnością tych narządów. Dieta
charakteryzuje się zmniejszoną ilością białka oraz ograniczeniem w podaży soli. Dieta polega na doborze
produktów łatwo strawnych oraz na doborze technik sporządzania posiłków, które czynią potrawę łatwo
przyswajalną. Podstawą tej diety jest wykluczenie produktów i potraw tłustych , smażonych, pieczonych , długo
zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych zawierających dużo błonnika. Przy sporządzaniu
potraw należy stosować gotowanie w wodzie na parze oraz duszenie bez obsmażania na tłuszczu
Energia — 2100 kcal(+,- 5%)
Białko- 42
Tłuszcz — 70
Węglowodany - 325
III Dieta węglowodanowa, niskotłuszczowa, niskoresztkowa
Dieta ma na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Z diety należy wykluczyć produkty trudno strawne,
długo zalegające w żołądku, wzdymające, ostro przyprawione z dużą ilością błonnika. Potrawy sporządza się
metodą gotowania w wodzie. Głównym źródłem energii są węglowodany pochodzące z produktów nie
obfitujących w błonnik. W diecie podajemy pieczywo tylko pszenne, zupy bez dodatku śmietany. Nie podajemy
mięsa oraz tłuszczu do pieczywa i potraw.
IIIa Dieta łatwo strawna niskotłuszczowa niskoresztkowa
«11a Pieta tatwo strawna niskotłuszczowa niskoresztkowa
Dieta ma zastosowanie w chorobach trzustki. Z diety należy wykluczyć produkty trudno strawne, długo
zalegające w żołądku, wzdymające, ostro przyprawione z dużą ilością błonnika. Potrawy sporządza się metodą
gotowania w wodzie. W diecie podajemy pieczywo tylko pszenne, zupy bez dodatku śmietany, mięso tylko
drobiowe lub rybę. Z warzyw podajemy tylko marchew gotowaną lub bukiet jarzyn gotowany w składzie
marchew, pietruszka, seler. Warzywa podajemy dokładnie rozdrobnione.
Energia — 2000kcal(+,- 5%)
Białko — 65
Tłuszcz — 40
Węglowodany - 350
IV Dieta łatwo strawna niskotłuszczowa
Dieta jest modyfikacja diety łatwo strawnej i polega na zmniejszeniu produktów będących źródłem tłuszczu
zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol. Dieta polega na doborze produktów łatwo strawnych oraz na
doborze technik sporządzania posiłków, które czynią potrawę łatwo strawną. Z diety należy wykluczyć produkty
trudno strawne, długo zalegające w żołądku, wzdymające, ostro przyprawione. W diecie ogranicza się ilość
błonnika. Dozwolony tłuszcz podaje się w postaci surowej do gotowych potraw. Potrawy sporządza się metodą
gotowania w wodzie na parze, duszenie bez obsmażania na tłuszczu.
Energia - 2100kcal(+,- 5%)
Białko — 86
Tłuszcz — 40
Węglowodany — 350
V Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Dieta ma zastosowanie w cukrzycy w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy. Dieta polega na ograniczeniu
lub wykluczeniu z żywienia glukozy, fruktozy, sacharozy, a zwiększeniu podawania węglowodanów złożonych
(skrobi i błonnika). Dieta powinna być zbliżona do sposobu żywienia człowieka zdrowego i nie odczuwana przez
chorego jako uciążliwa. Potrawy sporządza się metodą gotowania(nie rozgotowując produktów zbożowych i
jarzyn), pieczenie, duszenie bez obsmażania na tłuszczu.
Energia - 1800 kcal(+,- 5%)
Białko — 68
Tłuszcz — 70
Węglowodany - 225
Va Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, łatwo strawna niskotłuszczowa
Dieta ma zastosowanie w cukrzycy w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy oraz występujących
równocześnie chorobach miąższu wątroby. Celem diety jest ograniczenie lub wykluczenie z żywienia glukozy,
fruktozy, sacharozy, oraz ograniczenie tłuszczu. Potrawy sporządza się metodą gotowania(nie rozgotowując
produktów zbożowych i jarzyn), pieczenie, duszenie.
Energia -1800 kcal(+,- 5%)
Białko — 75
Tłuszcz — 40
Węglowodany — 285
VII Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
Jest to dieta łatwo strawna z ograniczoną ilością produktów i potraw działających pobudzająco na czynność
wydzielniczą żołądka. Dieta polega na doborze produktów łatwo strawnych oraz na doborze technik
sporządzania posiłków, które czynią potrawę łatwo strawną. Podstawą tej diety jest wykluczenie produktów i
potraw tłustych , smażonych, pieczonych „ długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych,
zawierających dużo błonnika. Dieta ma za zadanie przede wszystkim nie drażnić mechanicznie, chemicznie i
termicznie błony śluzowej żołądka. Potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie i na parze, duszenie bez
obsmażania na tłuszczu.
Energia - 2100kcal(+,- 5%)
Białko — 84
Tłuszcz - 74
Węglowodany — 276
VIIa Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji
Dieta polega na doborze produktów łatwo strawnych oraz na doborze technik sporządzania posiłków, które
czynią potrawę łatwo przyswajalną. Podstawą tej diety jest wykluczenie produktów i potraw tłustych ,
smażonych, pieczonych , długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych, zawierających
dużo błonnika. Przy sporządzaniu potraw należy stosować gotowanie w wodzie na parze oraz duszenie bez
obsmażania na tłuszczu. Modyfikacja diety w zakresie zmiany konsystencji dotyczy podawania porcji mięsa w
posiłku obiadowym oraz porcji wędliny na śniadanie oraz kolację w formie zmielonej.
Energia — 2100 kcal(+,- 5%)
Białko — 82
Tłuszcz — 68
Węglowodany - 288
VIII Dieta łatwo strawna
Dieta polega na doborze produktów łatwo strawnych oraz na doborze technik sporządzania posiłków, które
czynią potrawę łatwo przyswajalną. Podstawą tej diety jest ograniczenie a nawet wykluczenie produktów i
potraw tłustych , smażonych, pieczonych , długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych
zawierających dużo błonnika. Przy sporządzaniu potraw należy stosować gotowanie w wodzie na parze oraz
duszenie bez obsmażania na tłuszczu.
Energia - 2100 kcal(+,- 5%)
Białko — 82
Tłuszcz — 68
Węglowodany - 288
VIII biegunka - Dieta łatwo strawna w biegunce
Dieta polega na doborze produktów łatwo strawnych oraz na doborze technik sporządzania posiłków, które
czynią potrawę łatwo przyswajalną. Z diety należy wykluczyć produkty i potrawy tłuste „ smażonych,
pieczonych , długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych zawierających dużo błonnika i
cukru. W diecie należy uwzględnić produkty o działaniu zapierającym. Przy sporządzaniu potraw należy
stosować gotowanie w wodzie i na parze.
Energia — 2100 kcal(+,- 5%)
Białko — 82
Tłuszcz — 68
Węglowodany - 288
IXa Dieta papkowata
Dieta papkowata jest dietą łatwo strawną o konsystencji gęstej papki, oszczędzającą mechanicznie, chemicznie
oraz termicznie. Podstawą tej diety jest wykluczenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych,
długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych zawierających dużo błonnika. Potrawy
należy sporządzać metodą gotowania w wodzie. Wszystkie składniki posiłku maja być miksowane podprawiane
masłem w celu podwyższenia wartości odżywczej.
Energia — 2100 kcal(+,- 5%)
Białko — 84
Tłuszcz — 70
Węglowodany - 284
IXb dieta płynna wzmocniona
Dieta charakteryzuje się konsystencją płynną, oszczędzającą mechanicznie, chemicznie oraz termicznie. Dieta
płynna musi być łatwo strawna, uboga w błonnik pokarmowy, bez ostrych przypraw, nie powodująca wzdęć,
biegunek i zaparć. Potrawy sporządzać metodą gotowanie w wodzie. Wszystkie składniki posiłku należy
zmiksowałaby i rozcieńczyć, aby nadać im konsystencję płynną.
Energia - 2000 kcal(+,- 5%)
Białko — 80
Tłuszcz — 75
Węglowodany — 250
X Dieta kleikowa na wodzie
W skład diety kleikowej na wodzie wchodzą kleiki z ryżu oraz kaszy manny przygotowane na wodzie, gorzka
herbata i suchary.
Xa, Dieta kleikowa na mieku
W skład diety kleikowej na mleku wchodzą kleiki z ryżu oraz kaszy manny przygotowana na wodzie z
dodatkiem mleka, gorzka herbata i suchary.
Każda z diet może być skojarzona z inną dietą z uwagi na współistnienie chorób
p.o. DYREKTOR
Zespołu Opieki Zdrowotnej w Oświęcimiu
F ah mea, Zhdrzej Jakubowski