Instytucja: 

ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W SKARŻYSKU-KAMIENNEJ SZPITAL POWIATOWY IM. MARII SKŁODOWSKIEJ-CURIE

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

2

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Dostarczony

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Skarżysko-Kamienna - ZOZ Szpital Powiatowy przez ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W SKARŻYSKU-KAMIENNEJ SZPITAL POWIATOWY IM. MARII SKŁODOWSKIEJ-CURIE

    Dzień dobry,

    udzielam odpowiedzi na zadane pytania.

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
    dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
    Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
    bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
    Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

    Odpowiedź: Tak. Szpital zatrudnia dwóch dietetyków.

    *CEL STANOWISKA MISJA:*

    Dietetyk planuje i przygotowuje jadłospisy według których sporządzane są
    posiłki wchodzące w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z
    obowiązującymi zasadami żywienia.

    *DO OBOWIĄZKÓW PRACOWNIKA NALEŻY W SZCZEGÓLNOŚCI:*

    1.

    Planowanie i przygotowywanie potraw wchodzących w skład
    poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami
    żywienia.

    2.

    Samodzielnym planowaniu jadłospisów w oparciu o obowiązującą
    klasyfikację diet.

    3.

    Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów
    technologicznych na wszystkich etapach produkcji z uwzględnieniem
    systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych.

    4.

    Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych oraz
    warunków ich przechowywania.

    5.

    Stosowanie żywienia szpitalnego z wykorzystaniem diet naturalnych
    oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia, w
    leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem powstającym na tle
    wadliwego żywienia i innych chorób.

    *ZAKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI: *

    1.

    Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.

    2.

    Ocenianie stanu odżywiania, sposobu żywienia i zapotrzebowania na
    składniki odżywcze pacjentów.

    3.

    Przygotowywanie i przechowywanie próbek pokarmowych zgodnie z
    zaleceniami Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.

    4.

    Udzielanie porad dietetycznych.

    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

        Odpowiedź: Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada ok.100
    pacjentów.

    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

       Odpowiedź: W szpitalu istnieje możliwość indywidualnej porady
    dietetyka dla pacjenta ( informacje znajdują się na każdym oddziale na
    tablicy ogłoszeń).

    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

      Odpowiedź: Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadająca na 1 pacjenta szpitala to ok. 15zł.

    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
    tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
    przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

     Odpowiedź: Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.

    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
    używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
    kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
    dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

      Odpowiedź: Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
    (zapisy w księdze HACCP). Szpital korzysta z Tablic Wartości Odżywczych.

    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
    Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

      Odpowiedź: Szpital kontroluje jakość posiłków podawanych pacjentom,
    odpowiada za nie kierownik i dietetyk (na bieżąco) i Specjalista ds.
    Higieny i Epidemiologii (raz w miesiącu)

    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?

      Odpowiedź: W szpitalu kontrole są prowadzone na bieżąco przez
    pielęgniarki odcinkowe.

    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    zatrudnienia dietetyka?

      Odpowiedź: Szpital nie ma umowy z firmą cateringową.

    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

      Odpowiedź: Szpital ma procedurę zgłaszania skarg. Wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt - Rzecznik Praw Pacjenta.

    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

       Odpowiedź: W 2017/2018 roku nie było skarg dotyczących niewłaściwego
    żywienia / zatrucia.

    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

        Odpowiedź:  Nie posiadamy wiedzy czy lekarze zatrudnieni o umowę o
    pracę i lekarze kontraktowi  indywidualnie i we własnym zakresie   
    uczestniczyli  w takich szkoleniach.

        Szpital nie organizował i nie finansował takich szkoleń.

    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
    wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).

      Odpowiedź:

    /Wykaz diet :/

    /*dieta podstawowa (dieta I )/

    /*dieta lekkostrawna (dieta II)/

    /*dieta kleikowa /

    /*dieta bezmleczna/

    /*dieta wysokobiałkowa/

    /*dieta niskobiałkowa/

    /*dieta cukrzycowa 3 posiłki/

    /*dieta cukrzycowa 5 posiłków/

    /*dieta cukrzycowa 6 posiłków/

    /*dieta cukrzycowa 5 posiłków bezmleczna/

    /*dieta bezglutenowa/

    /*dieta płynna/

    /*dieta biegunkowa/

    /*dieta wegetariańska/

    /*dieta niskobiałkowa/

    /*dieta wrzodowa/

    /*dieta z ograniczeniem soli/

    /*dieta mocznicowa/

    /*dieta wątrobowa/

    /*dieta wegańska
    /

    /Nazewnictwo diet - Wewnętrzne regulacje szpitala. Źródło opracowania-
    Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach (wyd. Instytut
    Żywności i Żywienia ).
    /

    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
    zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

      Odpowiedź: Szpital zapewnia diety pacjentowi.

    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?

     Odpowiedź: Szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegetariańską
    i  wegańską.

    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
    wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
    dostarczające dodatkowe ilości białka)?

      Odpowiedź: Szpital nie zapewnia chorym doustnych suplementów .
    Szpital zapewnia leki wspomagające powrót do zdrowia ( np. wspomagające
    gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka).

    ..............

     Pozdrawiam  Kierownik Działu Żywienia

                            Skarżysko-Kamienna

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
    adres: {{ email }}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
    zasadami reprezentacji