Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
Dzień dobry,
udzielam odpowiedzi na zadane pytania.
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odpowiedź: Tak. Szpital zatrudnia dwóch dietetyków.
*CEL STANOWISKA MISJA:*
Dietetyk planuje i przygotowuje jadłospisy według których sporządzane są
posiłki wchodzące w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z
obowiązującymi zasadami żywienia.
*DO OBOWIĄZKÓW PRACOWNIKA NALEŻY W SZCZEGÓLNOŚCI:*
1.
Planowanie i przygotowywanie potraw wchodzących w skład
poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami
żywienia.
2.
Samodzielnym planowaniu jadłospisów w oparciu o obowiązującą
klasyfikację diet.
3.
Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów
technologicznych na wszystkich etapach produkcji z uwzględnieniem
systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych.
4.
Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych oraz
warunków ich przechowywania.
5.
Stosowanie żywienia szpitalnego z wykorzystaniem diet naturalnych
oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia, w
leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem powstającym na tle
wadliwego żywienia i innych chorób.
*ZAKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI: *
1.
Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.
2.
Ocenianie stanu odżywiania, sposobu żywienia i zapotrzebowania na
składniki odżywcze pacjentów.
3.
Przygotowywanie i przechowywanie próbek pokarmowych zgodnie z
zaleceniami Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.
4.
Udzielanie porad dietetycznych.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odpowiedź: Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada ok.100
pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odpowiedź: W szpitalu istnieje możliwość indywidualnej porady
dietetyka dla pacjenta ( informacje znajdują się na każdym oddziale na
tablicy ogłoszeń).
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Odpowiedź: Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadająca na 1 pacjenta szpitala to ok. 15zł.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Odpowiedź: Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odpowiedź: Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
(zapisy w księdze HACCP). Szpital korzysta z Tablic Wartości Odżywczych.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź: Szpital kontroluje jakość posiłków podawanych pacjentom,
odpowiada za nie kierownik i dietetyk (na bieżąco) i Specjalista ds.
Higieny i Epidemiologii (raz w miesiącu)
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
Odpowiedź: W szpitalu kontrole są prowadzone na bieżąco przez
pielęgniarki odcinkowe.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
Odpowiedź: Szpital nie ma umowy z firmą cateringową.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odpowiedź: Szpital ma procedurę zgłaszania skarg. Wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt - Rzecznik Praw Pacjenta.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odpowiedź: W 2017/2018 roku nie było skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia / zatrucia.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odpowiedź: Nie posiadamy wiedzy czy lekarze zatrudnieni o umowę o
pracę i lekarze kontraktowi indywidualnie i we własnym zakresie
uczestniczyli w takich szkoleniach.
Szpital nie organizował i nie finansował takich szkoleń.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
Odpowiedź:
/Wykaz diet :/
/*dieta podstawowa (dieta I )/
/*dieta lekkostrawna (dieta II)/
/*dieta kleikowa /
/*dieta bezmleczna/
/*dieta wysokobiałkowa/
/*dieta niskobiałkowa/
/*dieta cukrzycowa 3 posiłki/
/*dieta cukrzycowa 5 posiłków/
/*dieta cukrzycowa 6 posiłków/
/*dieta cukrzycowa 5 posiłków bezmleczna/
/*dieta bezglutenowa/
/*dieta płynna/
/*dieta biegunkowa/
/*dieta wegetariańska/
/*dieta niskobiałkowa/
/*dieta wrzodowa/
/*dieta z ograniczeniem soli/
/*dieta mocznicowa/
/*dieta wątrobowa/
/*dieta wegańska
/
/Nazewnictwo diet - Wewnętrzne regulacje szpitala. Źródło opracowania-
Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach (wyd. Instytut
Żywności i Żywienia ).
/
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odpowiedź: Szpital zapewnia diety pacjentowi.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
Odpowiedź: Szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegetariańską
i wegańską.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odpowiedź: Szpital nie zapewnia chorym doustnych suplementów .
Szpital zapewnia leki wspomagające powrót do zdrowia ( np. wspomagające
gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka).
..............
Pozdrawiam Kierownik Działu Żywienia
Skarżysko-Kamienna
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
adres: sprawa-17463@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
zasadami reprezentacji