Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
Dzień dobry
W załączniku przesyłam odpowiedź w sprawie wniosku o informację publiczną.
W przypadku dodatkowych pytań, proszę kierować na e mail:
biuro@szpitalwojskowy.pl
Z poważaniem
--
Wioletta Dybała - Kierownik Działu Żywienia
21 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny SP ZOZ
28-100 Busko-Zdrój, ul. gen. F. Rzewuskiego 8
tel. 41 3780343, 515278182
www.szpitalwojskowy.pl <http://szpitalwojskowy.pl>
------------------------------------------------------------------------
*Uwaga:* Ta wiadomość jest przeznaczona wyłącznie dla
adresata. Dostęp osób trzecich do tej wiadomości jest
zabroniony. Jeśli nie jest Pan/i zamierzonym adresatem
niniejszej wiadomości, to jej ujawnianie, kopiowanie,
rozpowszechnianie lub inne działanie o podobnym charakterze
jest zabronione i może być nielegalne. Jeżeli otrzymał Pan/i
tę wiadomość przez pomyłkę, to jest Pan/i niniejszym
powiadomiony/a, że ujawnianie, kopiowanie, rozpowszechnianie
tej wiadomości jest kategorycznie zabronione. Proszę
poinformować nadawcę używając opcji "Odpowiedz nadawcy" oraz
usunąć tę wiadomość bez otwierania załączników.
*Attention:* This email is intended solely for the addressee.
Access to this email by anyone alse is unauthorised. If you
are not the intended recipient, any disclosure, coping,
distribution or any action taken or omitted to be taken in
reliance on it, is prohibited and may be unlawful. Should you
receive this message by mistake, you are hereby notified that
any disclosure, reproduction, distribution or use of this
message is strictly prohibited. Please inform the sender by
reply transmission and delete the message without opening the
attachments.
Dzień dobry
W załączniku przesyłam odpowiedź w sprawie wniosku o informację publiczną.
W przypadku dodatkowych pytań, proszę kierować na e mail:
biuro@szpitalwojskowy.pl
Z poważaniem
--
Wioletta Dybała - Kierownik Działu Żywienia
21 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny SP ZOZ
28-100 Busko-Zdrój, ul. gen. F. Rzewuskiego 8
tel. 41 3780343, 515278182
www.szpitalwojskowy.pl <http://szpitalwojskowy.pl>
------------------------------------------------------------------------
*Uwaga:* Ta wiadomość jest przeznaczona wyłącznie dla
adresata. Dostęp osób trzecich do tej wiadomości jest
zabroniony. Jeśli nie jest Pan/i zamierzonym adresatem
niniejszej wiadomości, to jej ujawnianie, kopiowanie,
rozpowszechnianie lub inne działanie o podobnym charakterze
jest zabronione i może być nielegalne. Jeżeli otrzymał Pan/i
tę wiadomość przez pomyłkę, to jest Pan/i niniejszym
powiadomiony/a, że ujawnianie, kopiowanie, rozpowszechnianie
tej wiadomości jest kategorycznie zabronione. Proszę
poinformować nadawcę używając opcji "Odpowiedz nadawcy" oraz
usunąć tę wiadomość bez otwierania załączników.
*Attention:* This email is intended solely for the addressee.
Access to this email by anyone alse is unauthorised. If you
are not the intended recipient, any disclosure, coping,
distribution or any action taken or omitted to be taken in
reliance on it, is prohibited and may be unlawful. Should you
receive this message by mistake, you are hereby notified that
any disclosure, reproduction, distribution or use of this
message is strictly prohibited. Please inform the sender by
reply transmission and delete the message without opening the
attachments.
Szanowni Państwo,
15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-15 20:29:00.944191+00:00 z adresu biuro@szpitalwojskowy.pl:
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do
> informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o
> udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy w szpitalu
> zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
> szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie
> zakresu jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego
> zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania
> indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
> pacjentów? 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług
> zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono
> minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
> przygotowania posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą
> jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą
> i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. Czy w szpitalu
> kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada
> za te kontrole i jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje
> się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada
> za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną
> firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w
> szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
> zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i
> 2018 roku. 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o
> podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
> źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
> naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli
> szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
> bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
> pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę
> wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne
> suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie
> ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie
> wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon
> Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami
> reprezentacji
Dzień dobry,
Informacje o które Państwo prosili zostały wysłane 25 -10-2019, jeżeli
ich nie otrzymaliście przesyłam ponownie
Z poważaniem
--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: odpowiedź w sprawie wniosku o informację publiczną
Data: Fri, 25 Oct 2019 12:48:17 +0200
Nadawca: Wioletta Dybała <wioletta.dybala@szpitalwojskowy.pl>
Adresat: 16532@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Dzień dobry
W załączniku przesyłam odpowiedź w sprawie wniosku o informację publiczną.
W przypadku dodatkowych pytań, proszę kierować na e mail:
biuro@szpitalwojskowy.pl
Z poważaniem
--
Wioletta Dybała - Kierownik Działu Żywienia
21 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny SP ZOZ
28-100 Busko-Zdrój, ul. gen. F. Rzewuskiego 8
tel. 41 3780343, 515278182
www.szpitalwojskowy.pl <http://szpitalwojskowy.pl>
------------------------------------------------------------------------
*Uwaga:* Ta wiadomość jest przeznaczona wyłącznie dla
adresata. Dostęp osób trzecich do tej wiadomości jest
zabroniony. Jeśli nie jest Pan/i zamierzonym adresatem
niniejszej wiadomości, to jej ujawnianie, kopiowanie,
rozpowszechnianie lub inne działanie o podobnym charakterze
jest zabronione i może być nielegalne. Jeżeli otrzymał Pan/i
tę wiadomość przez pomyłkę, to jest Pan/i niniejszym
powiadomiony/a, że ujawnianie, kopiowanie, rozpowszechnianie
tej wiadomości jest kategorycznie zabronione. Proszę
poinformować nadawcę używając opcji "Odpowiedz nadawcy" oraz
usunąć tę wiadomość bez otwierania załączników.
*Attention:* This email is intended solely for the addressee.
Access to this email by anyone alse is unauthorised. If you
are not the intended recipient, any disclosure, coping,
distribution or any action taken or omitted to be taken in
reliance on it, is prohibited and may be unlawful. Should you
receive this message by mistake, you are hereby notified that
any disclosure, reproduction, distribution or use of this
message is strictly prohibited. Please inform the sender by
reply transmission and delete the message without opening the
attachments.