Jednostka ochrony zdrowia
e
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 5 Ł e Nm
CĄz im. Św. Barbary w Sosnowcu / S lą S ki e i Samorządu Województwa
Śląskiego.
Centrum Urazowe Pay
Sosnowiec, 28.10.2019r
WSS 5/DO 3245/19
Szanowni Państwo
Katarzyna Batko-Tołuć
Szymon Osowski
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
UL. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na pismo z dnia 16.10.2019r Wojewódzki Szpital Specjalistyczny
nr 5 im. Św. Barbary w Sosnowcu udziela następujących odpowiedzi na zadane pytania:
Ad. 1 W WSS nr 5 w Sosnowcu są zatrudnieni dietetycy, zakres obowiązków w załączniku nr 1
Ad. 2 Na jednego dietetyka przypada średnio 28 — 36 pacjentów
Ad. 3 Tak istnieje taka możliwość. Dietetycy zapewniają fachowe poradnictwo dietetyczne dla
pacjentów i ich rodzin. Dietetycy dokonują oceny stanu odżywienia pacjenta oraz edukują w
zakresie prawidłowego żywienia adekwatnie do potrzeb pacjenta. W szpitalu opracowane są diety
dla pacjentów z zaleceniami żywieniowymi w okresie poszpitalnym. Dla pacjentów nie
wymagających zaleceń dietetycznych dotyczących przewodu pokarmowego wdrożono Zasady
dotyczące zdrowego trybu życia i odżywiania. Zapisy dotyczące edukacji i wydania zaleceń dla
pacjentów po wypisie ze szpitala umieszczane są w karcie leczenia szpitalnego. Pacjent otrzymuje
również zalecenia w formie pisemnej.
Ad. 4 Dzienna stawka dla pacjenta wynosi 18,14 zł brutto.
Ad. 5 Tak. Szpital korzysta z usług firmy zewnętrznej na terenie szpitala. Określona została
minimalna kwota na zakup składników do przygotowywania posiłków.
Ad. 6 Tak szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów. Wyżywienie pacjentów ma
określoną wartość odżywczą oraz listę substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje
nietolerancji wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 Wartość
kaloryczna i odżywcza również jest wyliczana. Załącznik nr 2.
Ad. 7 Tak. Kontrola jest dokonywana przez Głównego Dietetyka oraz Technologa Żywienia
codziennie w zakresie:
- prawidłowego przygotowywania posiłków zgodnie z uwzględnieniem Dobrej Praktyki
Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej zgodnie z zamówionymi dietami
- kontroli jakości przygotowywanych posiłków zgodnie z jadłospisem ( gramatura, smak zapach)
oraz wytycznymi w SIWZ dotyczącymi doboru produktów do posiłków
- Czystości naczyń i urządzeń niezbędnych do przygotowywania i wydawania posiłków
- monitoringu temperatur
Ad. 8 Dietetycy i pielęgniarki pracujący w oddziałach szpitalnych.
Ad. 9 Tak określono wymóg zatrudnienia dietetyka.
Ad.10 Tak istnieje procedura zgłaszania skarg istnieje w Procedurze nadzoru nad prawidłowym
realizowaniem usługi żywienia pacjentów przez firmę zewnętrzną.
Ad. 11 Zatruć w szpitalu nie zgłoszono . Skarg dotyczących niewłaściwego żywienia nie
zgłoszono.
Ad. 12. Tak lekarze szkoleni są w ramach leczenia żywieniowego.
Ad. 13 Wykaz diet i ich nomenklatura:
DIETA PODSTAWOWA
DIETA DZIECIĘCA
DIETA Z OGRANICZENIEM SODU DIETA LEKKOSTRAWNA- (WĄTROBOWA)
DIETA OSZCZĘDZAJĄCA (ŻOŁĄDKOWA ) DIETA WYSOKOBIAŁKOWA
DIETA PŁYNNA
DIETA PÓŁPŁYNNA
DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA (CUKRZYCOWA )
DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA Z OGRANICZENIEM SODU
DIETA Z OGRANICZENIEM ZWIĄZKÓW PURYNOWYCH
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA Z OGRANICZENIEM MLEKA I PRODUKTÓW MLECZNYCH
DIETA KLEIKOWA
DIETA WEGETARIAŃSKA
DIETA WEGAŃSKA
SPECJALNA KAŻDA INDYWIDUALNA DIETA ZLECONA PRZEZ LEKARZA
( np.: w Mukowiscydozie)
Diety opracowane na podstawie wytycznych: „Zasady prawidłowego żywienia chorych w
szpitalach” Red. naukowy prof. dr n. med. Mirosław Jarosz
Ad. 14 Tak diety te zamieszczone są w Nomenklaturze diet.
Ad. 15 Tak uwzględnione są również w Nomenklaturze diet
Ad.16 Suplementy nie są zapewniane w chwili obecnej, gdyż nie są refundowane przez NFZ, ale
Dyrekcja rozważa włączenie ich do receptariusza szpitalnego.
Z poważaniem
6 Roi
Grużyna Ceder-Ziótkowska
Plac Medyków 1; 41-200 Sosnowiec
e-mail: sakretariatQ©wss5.pl www.was5.pl
tal. centrala: 32 368 20 00 tel. sekretariat: 32 368 2701
NIP : 644-28-76-726. Regon: 000296495
Zad. w 4
Sosnowiec, .......:::::1::11- r.
Pani
Stanowisko: Dietetyk
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ, ODPOWIEDZIALNOŚCI
Podległość służbowa
Dietetyk w oddziale podlega organizacyjnie pielęgniarce oddziałowej, natomiast merytorycznie specjaliście
ds. dietetyki.
Zakres obowiązków wynikających z art. 100 Kodeksu Pracy:
$ 1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń
przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę.
$ 2. Pracownik jest obowiązany w szczególności:
1. Przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy,
2. Przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie porządku,
3. Przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów
przeciwpożarowych,
4. Dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy informacje, których
ujawnienie, mogłoby narazić pracodawcę na szkodę,
5. Przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach,
6. Przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
Zakres obowiązków wynikających z art. 211 Kodeksu Pracy:
Przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy jest podstawowym obowiązkiem
pracownika. W szczególności pracownik jest obowiązany:
1. Znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy , brać udział w szkoleniu i instruktażu z tego
zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym,
2. Wykonywać prace w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz
stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek przełożonych,
3. Dbać o należyty stan maszyn, urządzeń, narzędzi i sprzętu oraz porządek i ład w miejscu pracy,
4. Stosować środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielone środki ochrony indywidualnej oraz
odzież i obuwie robocze, zgodnie z ich przeznaczeniem,
5. Poddawać się wstępnym okresowym i kontrolnym oraz innym badaniom lekarskim
i stosować się do wskazań lekarskich,
6. Niezwłocznie zawiadomić przełożonych o zauważonym w zakładzie pracy wypadku albo zagrożeniu
życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także inne osoby znajdujące się
w rejonie zagrożenia, o grożącym niebezpieczeństwie,
7. Współdziałać z pracodawcą i przełożonymi w wypełnianiu obowiązków dotyczących
bezpieczeństwa i higieny pracy.
Zakres obowiązków na stanowisku pracy:
1. Dietetyk, jako pracownik medyczny, zobowiązany jest do uczestniczenia w wizytach lekarskich,
przyjmowania i /lub ustalania zaleceń dietetycznych oraz czuwania nad zmianami diet dla pacjentów
1
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
hospitalizowanych.
Współpraca z Pielęgniarką Oddziałową oraz Ordynatorem Oddziału w zakresie ustalania diet dla
pacjentów.
Sporządzanie zamówień diet wg nomenklatury diet obowiązującej w Wojewódzkim Szpitalu
Specjalistycznym nr 5 dla pacjentów z danego oddziału, zgodnie ze stanem pacjentów
i przekazywanie ich w ustalonych godzinach do statystyki medycznej i specjalisty ds.
dietetyki/specjalisty ds. żywienia.
Przyjmowanie i kontrola prawidłowości wydawania posiłków dla pacjentów z kuchni centralnej,
sprawdzenie ilości i jakości zgodnie ze złożonym zamówieniem.
Kontrola czystości naczyń i higieny środków transportujących. Zgłaszanie wszelkich
nieprawidłowości do specjalisty ds. dietetyki/specjalisty ds. żywienia.
Właściwy rozdział posiłków dla pacjentów wg zleceń lekarskich oraz dbanie o estetykę przy
porcjowaniu posiłków zgodnie z procedurą nadzoru PŻ 5-2014
Ścisły nadzór nad pacjentami wymagającymi indywidualnej opieki dietetycznej, karmienie i pojenie
chorych
Kontrola nad prawidłowym (ilościowo) zsyłaniem pojemników bemarowych, porcjowników do
potraw i naczyń stołowych.
Utrzymanie w należytym stanie higieniczno-sanitarnym kuchenek oddziałowych, lodówek dla
pacjentów wg zasad przechowywania żywności dla pacjentów w lodówkach oddziałowych.
Ocena stanu odżywienia pacjentów w oddziale zgodnie z Procedurą PŹ — 1/2010
Kontrolowanie żywności przynoszonej pacjentom przez ich rodziny.
Propagowanie zasad prawidłowego żywienia wśród pacjentów przez udzielanie im wskazówek
dietetycznych zgodnie z ordynacją lekarską.
Edukacja pacjentów oraz przekazywanie zaleceń dietetycznych przy wypisie pacjenta do domu.
Systematyczne pogłębianie wiedzy o żywieniu ludzi zdrowych i chorych zgodnie z aktualną wiedzą
Edukacja pacjentów w zakresie żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Stosowanie w działalności praktycznej standardów i procedur obowiązujących w Szpitalu.
We wszystkich działaniach dietetyk kieruje się przestrzeganiem zasad etyki zawodowej i praw
pacjenta
Dietetyk organizuje własne stanowisko pracy i wykazuje dbałość o powierzone mienie.
Dietetyk zobowiązany jest do przestrzegania reżimu sanitarnego i zasad profilaktyki zakażeń
szpitalnych.
Dietetyk aktywnie współpracuje z innymi członkami zespołu sprawującego opiekę nad pacjentami
* Przekązuje innym członkom zespołu informacje istotne dla sprawowania należytej opieki
nad pacjentami.
« Współpracuje z innymi członkami zespołu na rzecz poprawy jakości opieki nad pacjentami
21. Dietetyk jest zobowiązany do ustawicznego samokształcenia oraz uczestnictwa
we wszelkich formach doskonalenia zawodowego organizowanego na terenie szpitala.
Zakres uprawnień:
1.
2.
Dietetyk ma prawo do samodzielnego organizowania pracy własnej
Dietetyk ma prawo zgłaszania uwag, spostrzeżeń i propozycji w zakresie zmian organizacyjnych
w oddziale/ Szpitalu, z zachowaniem drogi służbowej
Dietetyk ma prawo udzielania informacji pacjentowi i jego rodzinie w zakresie zasad żywienia i
dietetyki.
Dietetyk ma prawo uczestniczenia w różnych formach doskonalenia zawodowego (w czasie pracy —
za zgodą przełożonych)
Dietetyk może odwoływać się od decyzji Pielęgniarki Oddziałowej do Dyrektora Szpitala
Dietetyk ma prawo do sprawiedliwej oceny swojej pracy oraz awansu zawodowego.
Zakres odpowiedzialności:
1.Terminowe i prawidłowe prowadzenie spraw wynikających z zakresu obowiązków na stanowisku pracy.
2. Sumienne, merytoryczne wykonywanie powierzonych obowiązków i zadań.
3. Naruszenie obowiązków pracowniczych odpowiedzialność zgodnie z przepisami kodeksu pracy i
obowiązującego w szpitalu regulaminu pracy.
4. Powierzone mienie odpowiada na zasadach określonych w kodeksie pracy.
5. Zgodne z obowiązującymi przepisami czytelne iterminowe prowadzenie dokumentacji medycznej.
6. Dokonanie czynności bez upoważnienia albo z przekroczeniem zakresu upoważnienia.
7. Przestrzeganie postanowień Kodeksu Etyki Pracownika Szpitala
8. Bieżącą znajomość aktualnych przepisów prawa obowiązujących w publicznych zakładach opieki
zdrowotnej, a w szczególności:
a) Ustawy o działalności leczniczej,
b) Ustawy o finansach publicznych,
c) Ustawy o zamówieniach publicznych,
d) Ustawy o ochronie danych osobowych,
e) Ustawy o prawach pacjenta
9. Przestrzeganie postanowień standardów kontroli zarządczej Min. Fin. oraz procedury systemu kontroli
zarządczej wydanej przez Dyrektora Szpitala
10.Przestrzeganie standardów akredytacyjnych Centrum Monitorowania Jakości i wymagań Norm
ISO: 9001; 14001, 18001 oraz PN ISO/IEC 27001:2013 obowiązujących w Szpitalu.
11.Przestrzeganie bezpieczeństwa informacji w zakresie zgodnym z obowiązkami na stanowisku
pracy.
12.Wykorzystywanie dokumentacji lub innych danych, pozyskanych w trakcie wykonywania
obowiązków na stanowisku pracy wyłącznie do celów służbowych.
* Rażącym naruszeniem obowiązków pracowniczych jest wykorzystanie dokumentacji lub
innych danych, pozyskanych w trakcie wykonywania obowiązków na stanowisku pracy,
do celów innych niż służbowe.
Podpis bezpośredniego przełożonego
Podpis Pracodawcy
Niniejszy zakres uprawnień, obowiązków przyjmuje do wiadomości i zobowiązuje się do
stosowania.
z... az a za e eeik eee:
Data i podpis pracownik
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 5
ul.Medyków 1 Sosnowiec
Potrawa
Kawa z mlekiem 250g* (1,2)
kajzerka 50g,chleb pszen-żytni 65g(1)
Masło 20g* (2)
Twaróg 70g* (2)
Kasza manna na mleku 300 g* (1,2)
Pomidor 50g
Pomidorowa z makaronem
filet z mintaja smażony 80g (1,3,4,13,8)
Surówka z kapusty kisz 100g*(3,11,13)
Ziemniaki 200g* (2)
Kompot z owoców mroż. 250g*
Herbata 250g
Masło 20g* (2)
kajzerka 50g,chleb pszen-żytni 65g(1)
krakowska parzona 50g (1,2,3,8,11,13)
sałata zielona 109
Lp Posiłek
1. Śniadan
2 _ Śniadan
3 Śniadan
4 _ Śniadan
5 _Śniadan
6 _ Śniadan
7 Obiad
8 _ Obiad
9 _ Obiad
10 Obiad
11 Obiad
12 Kolacja
13 Kolacja
14 Kolacja
15 Kolacja
16 Kolacja
Suma strony:
Energia
kcal
206,260
303,050
149,200
69,300
229,400
9,500
177,600
282,260
57,100
220,600
43,900
40,600
149,200
303,050
70,800
1,600
2313,420
Białko
ogółem g
8,006
8,850
0,200
13,860
10,610
0,450
7,005
19,194
1,220
5,640
0,071
0.200
8,850
8,400
0,140
92,696
Sporządził
5,000
1,920
16,400
0,350
5,390
0,100
2,520
16,084
3,240
0,480
0,040
16,400
1,920
4,000
0,020
73,864
Tłuszcz g Węglowo
Jadłospis dla diety PODSTAWOWA I* na dzień 18-10-2019
Sód mg
dany g
31,719 113,120
63,050 429,650
0,200 1,800
2,450 28,700
34,760 113,400
2,050 4,000
34,555 820,240
15,550 536,560
8,144 220,730
51,710 217,890
10,824 0,310
9,980 0,100
0,200 1,800
63,050 429,650
0,960 622,000
0.290 0,300
329,492 3540,250
CATERING
„ul. Ślężna 118,
71 7808511
Strona nr 1
A czi-....-.-././//)/)D)/ DDD Ź ÓŻJŻ(OGccąóoę ______LL———....ll|l|---—-n>>—>|-nn
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 5
ul.Medyków 1 Sosnowiec Strona nr 1
Jadłospis dla diety LEKKOSTRAWNA V* na dzień 18-10-2019
Lp Posiłek Potrawa Energia Białko Tłuszczg Węglowo Sód mg
kcal ogółem g dany g
4 _ Śniadan Kawa z mlekiem 250g* (1,2) 206,260 8,006 5,000 31,719 113,120
2 Śniadan - kajzerka 50g,chleb pszen-żytni 65g(1) 303,050 8,850 1,920 63,050 429,650
3 Śniadan _ Masło 20g* (2) 149,200 0,200 16,400 0,200 1,800
4 Śniadan Twaróg 70g* (2) 69,300 13,860 0,350 2,450 28,700
5 Śniadan _ Kasza manna na mleku 300g* (1,2) 229,400 10,610 5,390 34,760 113,400
6 Śniadan _ Pomidor 50g 9,500 0,450 0,100 2,050 4,000
7 Obiad Pomidorowa z makaronem 177,600 7,005 2,520 34,555 820,240
8 Obiad ryba parowana 80g (4,13) 87,600 19,920 0,240 436,780
9 Obiad Sos koperkowy 100g (1,2) 48,260 0,869 2,592 5,612 393,770
10 Obiad Ziemniaki 200g* (2) 220,600 5,640 0,480 51,710 217,890
11 Obiad Jarzynka gotowana 100g * (1,2,13) 98,700 3,619 3,090 20,587 476,030
12 Obiad Kompot z owoców mroż. 250g* 43,900 0,071 0,040 10,824 0,310
13 Kolacja _ Herbata 250g 40,600 9,980 0,100
14 Kolacja Masło 20g* (2) 149,200 0,200 16,400 0,200 1,800
15 Kolacja kajzerka 50g,chleb pszen-żytni 65g(1) 303,050 8,850 1,920 63,050 429,650
16 Kolacja krakowska parzona 50g (1,2,3,8,11,13) 70,800 8,400 4,000 0,960 622,000
17 Kolacja sałata zielona 10g 1,600 0,140 0,020 0,290 0,300
Suma strony: 2 208,620 96,690 60,462 331,997 _ 4089,540
Sporządził
53-111 Wrocdłąw,
tel. 71 78 09 450,
NIP 824235591
Ślężna 118
17809511
932139104
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 5
ul.Medyków 1 Sosnowiec
Lp
o 4 > O MR © ND —
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
Posiłek
Śniadanie
Śniadanie
Śniadanie
Śniadanie
Śniadanie
Śniadanie
Śniadanie
2. śniadanie
Obiad
Obiad
Obiad
Obiad
Obiad
Obiad
Podwieczor
Kolacja
Kolacja
Kolacja
Kolacja
Kolacja
Kolacja
Suma strony:
Potrawa
kawa z mlekiem b/c 250mi(1,2)
chłeb graham 3 kromki 70g (1)
Masło 20g* (2)
chleb pszenno żytni 2 kromki 65g (1)
Twaróg 70g* (2)
Kasza manna na mleku 300 g* (1,2)
Pomidor 50g
Szynka drobiowa 40g* (1,2,3,8,11,13)
Pomidorowa z makaronem
ryba parowana 80g (4,13)
Ziemniaki 200g* (2)
Jarzynka gotowana 100g * (1,2,13)
Sos koperkowy 100g (1,2)
Kompot z owoców mroż.b/c 250ml*
jabłko deserowe 1 szt
Herbata b/c 250ml*
Masło 20g* (2)
chleb graham 3 kromki 70g (1)
chleb pszenno żytni 2 kromki 65g (1)
krakowska parzona 50g (1,2,3,8,11,13)
sałata zielona 10g
Jadłospis dla diety CUKRZYCA XII na dzień 18-10-2019
Energia Białko Tłuszczg Węglowo
dany g
kcal ogółem g
75,060 4,806 3,000
185,500 5,040 0,840
149,200 0,200 16,400
167,050 5,200 1,170
69,300 13,860 0,350
229,400 10,610 5,390
9,500 0,450 0,100
70,800 8,400 4,000
177,600 7,005 2,520
87,600 19,920 0,240
220,600 5,640 0,480
98,700 3,619 3,090
48,260 0,869 2,592
4,700 0,106 0,060
69,000 0,600 0,600
149,200 0,200 16,400
185,500 5,040 0,840
167,050 5,200 1,170
70,800 8,400 4,000
1,600 0,140 0,020
7,059
37,800
0,200
33,800
2,450
34,760
2,050
0,960
34,555
51,710
20,587
5,612
1,204
18,150
0,200
37,800
33,800
0,960
0,290
2 236,420 105,305 63,262 323,947
Sporządził
IMPEŃ CATERING
53-111 Wr Ślężna 118
tel. 71 7809 717809511
Ni? 89425989] 2, REGON 932139104
Sód mg
67,920
302,400
1,800
241,150
28,700
113,400
4,000
622,000
820,240
436,780
217,890
476,030
393,770
0,260
3,000
1,800
302,400
241,150
622,000
0,300
4.896,990
Strona nr 1