Wojewódzki Szpital Zespolony im. dr. Romana Ostrzyckiego w Koninie
SZPITAL ul. Szpitalna 45, 62-504 Konin
KONIN Regon 000311591
E NIP 6651042675
KRS 0000030801
Konin, 28 października 2019 r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Szanowni Państwo,
odpowiedzi na maila z dnia 15 października 2019 r. dot. udostępnienia informacji publicznych podaję:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.
W Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym im. dr. Romana Ostrzyckiego w Koninie są zatrudnione dwie
osoby na stanowisku dietetyk. Zakres obowiązków w załączniku nr 1.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Na jednego zatrudnionego dietetyka w WSZ w Koninie przypada od 300 do 350
hospitalizowanych.
3. Czy wszpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? J eżeli tak, to w jaki
sposób informuje się o tym pacjentów?
W szpitalu nie ma możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Natomiast na każdym
oddziale w dyżurce pielęgniarki znajdują się: Księgi alergenów, klasyfikacje diet oraz opisy receptur.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
Dzienna stawka żywieniowa w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym im. dr. Romana Ostrzyckiego
w Koninie wynosi 16, 35 złotych.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
umowie określono minima!lną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
hh pna DQ) ))0)))D)DDJ śś www,
4x: www.szpital-konin.pl ($ szpitalQszpital-konin.pl (4; (63) 240-40-00
Wojewódzki Szpital Zespolony im. dr. Romana Ostrzyckiego w Koninie
SZPITAL ul. Szpitalna 45, 62-504 Konin
u KONIN Regon 000311591
NIP 6651042675
KR$ 0000030801
Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Wartość odżywcza i kaloryczna posiłków przygotowanych przez kuchnię centralną WSZ w Koninie w
załączniku Nr 2 ( przykładowe 3 dni).
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Jakość posiłków podawanych pacjentom kontrolowana jest codziennie przez: Kierownika Działu
Żywienia, dietetyczki oraz Szefowe Kuchni. Prowadzony jest również monitoring temperatur
i procesów produkcyjnych zgodnie z Księgą HACCP.
Natomiast w oddziałach szpitalnych kontrolą posiłków (każdorazowo), zajmują się Pielęgniarki
Oddziałowe. Dodatkowo przeszkolony pracownik firmy zewnętrznej (firma sprzątająca, świadcząca
usługi wewnętrzne), raz w tygodniu ocenia temperaturę posiłków dowożonych do budynku
usytuowanego przy ulicy Szpitalnej 45.
8. Czy wszpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (sta nowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
W każdym oddziale szpitalnym znajduje się aktualny jadłospis z wykazem alergenów (codziennie
wymieniany), umieszczony w miejscu publicznym. Bezpośredni wgląd do niego mają: pracownicy,
osoby odwiedzające i przede wszystkim sam pacjent. Za wydawanie posiłków na oddziałach zgodne z
jadłospisem odpowiedzialni są pracownicy pracujący w kuchenkach oddziałowych, których z koiei
kontrolują pielęgniarki oddziałowe lub pielęgniarki.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Nie dotyczy.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
($ę www.szpital-konin.pl Ś: szpitalQszpital-konin.pl_ (63) 240-40-00
Wojewódzki Szpital Zespolony im. dr. Romana Ostrzyckiego w Koninie
SZPITAL ul. Szpitalna 45, 62-504 Konin
KONIN Regon 000311591
a NIP 6651042675
KRS 0000030801
Tak. Skargi dotyczące niewłaściwego żywienia przyjmowane są przez Rzecznika Praw Pacjenta,
natomiast za zatrucia pokarmowe odpowiedzialny jest Zespół Kontroli Zakażeń Szpitalnych.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Zarówno przez Zespół Kontroli Zakażeń Szpitalnych jak i Rzecznika Praw Pacjenta w latach 2017 oraz
2018, nie zostały odnotowane żadne skargi.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu?
Lekarze zatrudnieni w konińskim szpitalu w 2018 r. nie odbyli żadnych szkoleń odnośnie żywienia osób
hospitalizowanych.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł
ich _ opracowania (wiedza lekarza/fwiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym im. dr. Romana Ostrzyckego w Koninie przygotowywane jest
około 25 rodzajów diet:
e dieta podstawowa
e dieta oszczędzająca — lekkostrawna
e dieta niskotłuszczowa
e dieta wysokobiałkowa
e dieta niskowęglowodanowa
e dieta bezmleczna
e dieta pooperacyjna
e dieta płynna
e dieta płynna odżywcza
e dieta papkowata
$$ www.szpital-konin.pl © szpitalQszpital-konin.pl ©, (63) 240-40-00
SZPITAL
go KONIN
e dieta przeciwmiażdżycowa
e dieta wrzodowa
e dieta ubogobiałkowa
e dieta wegetariańska
e dieta bezglutenowa
e dieta bezgłutenowa bezmleczna
e dieta bezbiałkowa bezmleczna
e dieta bogatoresztkowa
e dieta ubogopurynowa
e dieta ubogopotasowa
e dieta ubogofosforowa
e dieta biegunkowa
e dieta wegańska
e dieta niskokaloryczna
e dieta bezsolna.
Wiedza lekarza oraz dietetyka
publikacje:
Wojewódzki Szpital Zespolony im. dr. Romana Ostrzyckiego w Koninie
ul. Szpitalna 45, 62-504 Konin
Regon 000311591
NiP 6651042675
KRS 0000030801
wspomagana jest przez źródła internetowe oraz następujące
* „ Dietetyka” Dariusz Włodarczyk
e „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach” Jan Dzieniszewski
e „, Dietetyka — żywienie zdrowego i chorego człowieka” Helena Ciborowska, Anna
Rudnicka.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
nna
di: www.szpital-konin.pl_ Ś: szpitalQszpital-konin.pl <> (63) 240-40-00
Wojewódzki Szpital Zespolony im. dr. Romana Ostrzyckiego w Koninie
SZPITAL ul. Szpitalna 45, 62-504 Konin
KONIN Regon 000311591
| NIP 6651042675
KRS 0000030801
W Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym im. dr. Romana Ostrzyckiego w Koninie zapewnione
są wszystkie diety wskazane przez lekarza prowadzącego.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
W naszym szpitalu zapewniamy wszystkie rodzaje diet, łącznie z dietami wegańskimi oraz
wegeteriańskimi.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne supłementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Tak. Szpital zapewnia osobom hospitalizowanym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia.
Z poważaniem
Z-ca Dyrektora ds, Lecznictwa
4 j
Mieczystiwe Pion" Czerwiński-Mazur
lekarz(Spścialista cnorób wewnętrznych
A
i
nm LL—_-A _—,,__2QĆŹŹ _Ź, , ŻŹŹŻŹŻŻ00, e
G%4 www.szpital-konin.pl © szpitalQszpital-konin.pl śi:(63) 240-40-00
Załączni
Wojewódzki Szpital Zespolony im. dr. Romana Ostrzyckiego w Koninie
SZPITAL ul. Szpitalna 45, 62-504 Konin
w KONIN Regon 000311591
NIP 6651042675
KRS 0000030801
kNr1
Zakres obowiązków na stanowisku Starszy Dietetyk w Wojewódzkiego Szpitala Zespoionego im. dr.
Romana Ostrzyckiego w Koninie.
10.
11.
12.
Starsza dietetyczka Kuchni Centralnej odpowiedzialna jest za prawidłowe układanie
jadłospisów dekadowych zgodnie z obowiązującymi Normami Żywieniowymi oraz zleceniami
lekarzy dla pacjentów hospitalizowanych.
Przyjmowanie drogą telefoniczną codziennych aktualnych zestawień diet oraz ilości
pacjentów z poszczególnych oddziałów usytuowanych przy ulicy Szpitalnej 45.
Sporządzanie zbiorczego zestawienia w dwóch egzemplarzach na podstawie zgłoszeń z
oddziałów.
Sporządzenie dziennych jadłospisów dla poszczególnych diet osób hospitalizowanych wraz z
gramaturą na środki spożywcze niezbędne do produkcji potraw z uwzgiędnieniem
sezonowości.
Składanie codziennych zapotrzebowań na środki spożywcze z odpowiednim wyprzedzeniem
do magazynu żywności.
Wprowadzanie ewentualnych zmian w jadłospisie dziennym (zmiana produktów lub zmiana,
ilości).
Współpraca z oddziałami szpitala odnośnie ustalania diet specjalistycznych oraz nadzór nad
prawidłowym ich wykonaniem.
Nadzór na etapie doprawiania potraw również prezentowanie sposobów wykonania nowych
potraw, zgodnie z zasadami nowoczesnej dietetyki.
Kontrola jakości oraz wałorów smakowych wykonanych potraw przed procesem ich
dystrybucji w oddziały.
Opracowanie nowych receptur potraw.
Kontrola wartości kaiorycznej i odżywczej jadiospisów oraz porównywanie ich z
obowiązującymi Normami Żywieniowymi.
Zgodnie z obowiązującymi Zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) oraz Dobrej
Praktyki Higienicznej (GHP), starsza dietetyczka zobowiązana jest do nadzorowania i
kontrolowania prawidłowości przebiegu procesów technologicznych poszczególnych potraw
oraz diet specjalistycznych.
4 www.szpital-konin.pl fż szpitalQszpital-konin.pl 44 (63) 240-40-00
z
m.
Wojewódzki Szpital Zespolony im. dr. Romana Ostrzyckiego w Koninie
SZPITAL ul. Szpitalna 45, 62-504 Konin
KONIN Regon 000311591
[O NIP 6651042675
KRS 0000030801
13. Zgodnie z obowiązującym Systemem HACCP starsza dietetyczka zobowiązana jest do
codziennego przygotowania Opisu Receptur potraw Il dań: mięsnych, półmięsnych, jarskich i
ryb zgodnie z aktualnym jadłospisem.
14. Nadzoruje końcowy etap procesów technologicznych Il dań (zapisanych, jako Punkt
Krytyczny CCP), dotyczący dokonywania pomiarów temperatur wewnątrz potrawy i ich
zapisów, a następnie porównuje je z założonymi wymogami temperatur optymalnych.
ZŹ[[AA NA SoL)LL LoL LL
$> www.szpital-konin.pl <> szpitaleszpital-konin.pl £: (63) 240-40-00
pnia: 2019-10-18 g.13:36
Procent realizacji norm
-. PODSUMOWANIE .
(3 DIETY DOBOWEJ
p m. Giaónkinioo i mm NE am mon
ALIBSU 4 IRA l e7i | 4 | S31 | 3 JI
sk m |]
E - Ryoch I
ure| 8 m z RI 0 osz! 6271 | gs | 06 | 325 | 086 | 00 | © | 62 [2 |
5 K2orz 22-00] osi 60 | 060] 1 | om oss | oddz -u0066 |_ 001 | 000 | 65 | 400 [ 6b jj » 6 i
[55 FELL E8 81148 SED 87 48 0 [1188 | ze i
RE RE m A ÓW
ia
|1r23] s | BJ
ustal ie e m | 08 [16 | 010] jo | 9 | o [os] 094] osi | 0% . od? | Moto | $8 |
31.28 | 3 2 8 [os Lom| oe] 6 [w | 00 | 122] 004 | 0osż | 100 | ow | s8o i 600 |230 24] 2 I e ji
6 8 e | 2 | 26 [04 | 0 010 nowo | 0 (106 | oo| ooo | oco | ian | 000 | 00 0 | 00 | © 1 01 so |
BB [_c20 | ooo | 100 |
|-6 [08 [oz5| 0 [oss | 11 | 000 | 058 ode | od4o | 070 | 080 | sas | oo | aś |
oto 16 060] 00 |_| 975 | 482 | 000 | ooo | 60 | ow | Go | 000 | 00 EI8 SEE EEC
-|-isit eora ilona ów | 0 | 00 ow] aj owej oso | to | zz! | 06 | oo | al A GE
0 | G04 | 603 | | 2.50 | 0 | 0,028 3 I D0j7 | 0,25 | 0,08 | | 240 | 00 | WE 51 | 57 |]
ao | oss [ 0 |2% | om | 6000 | ocas | 025 | oso | 125 ] ow | 00 |
leje m
208 [os jaa| a
0_ 1.000 |.006 [0
E A
38
A O.0GG,
0,00
A 2.38
8 i
| 272 |_1 0 0,240
[fes 6 | 84.177 | 8-168 | 148] 10 050] za | wst | (420 | 146
A 08.36] RC | joRz| 18 Jes [nij jom Ba io]
EEE sę La [aa wa [aa]
DOBOWA DIETA SZPITALNA map
Sa | o zrywa Zk ui | ||| „| pca zd ku z ETA
mus] szi.b6z (Masło śmietaekowe ——_ ———_ _ j_E i © | 44] w [ 02 | 10 |
241 37 | 22 | 07)
= e 8
20.35.2015
zima [Sema wiam
no] mie | os | 24 fe |
[32.4005 [Mięso z osi kurczaka Pezekdiy —— ——_ | itdj 0 | 5 | 16 | 37 | 14 | 02
Szpnak żony ——__ |
3) średnio
| sss( 721.019 |Szpinak rrożo
573; 7.3.1.008. |Kancarfret pomkdorowy 30% 0
| 505, 12.1.1.001 (Herbata, nepźr baz cukry,
IId GOW JKM | pwn 5)
[sz] _1,41008 |Ser, Gouda Uuaf ta |
zo sazo |Matgayna lg — ——— imie 0 | 0
[zi| 6410 |Ghebżynitszowy ——_„ —Q ____ kiadizj 0 | 33 |
zę Śniadania o mmmmamae
zliŚniadania mma
ZA) saa | Ata |
STRA |
Onia; 2019-10-22 g.13:52
Rin LAEĄIEĆ EEEE
| Po EEEREAEYTR EE EECC
LI FepErpperpEePEEPER=EELEEE
oba epe-PPEREP EEEE EE
SREEEPP EP REI
ŚCEEEEE
| jes | 12 | 10 |
118 | 16 |
[ e | 252 [18 | 2 1
Dnia: 2018-10-24 g.14:06
Procent reallzacji norm,
Wartość wyliczona (SUMA)
1,76 28
1.00 _|_ 00,
„28 28 1645 | 177.
8 EEEE
286 | 138 8.76 760 |_23
ia | o |o | 00. r 0,00 | 00 | 00
e TRE TWTRWTEW| EIA |A| ZM 08M | Wi MI LB Za
Pe ni Seni wa 1 ma żali M. | 282 | 30] BŹ]
LEgO
Dnie: 2018-10-24 p.14:05
<BeoEEOR oe
JI ME
AĘEROEIIAEI
PEPE donoaaaaak ane
RSI PORE BOESO
ania FR
Pekka aacobok atak
pada sa otsosakceBkE»
eee
aa
m