Żywienie w szpitalach #156
Instytucja: |
WOJEWÓDZKI SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY IM. DR. JANA JONSTONA W LESZNIE |
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
4 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Otwarte |
Status ostatniego wniosku: |
|
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
Przeczytano: ***SPAM*** Wniosek o informację publiczną przez WOJEWÓDZKI SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY IM. DR. JANA JONSTONA W LESZNIE
Twoja wiadomość
Do: {{ email }}
Temat: ***SPAM*** Wniosek o informację publiczną
Wysłano: 15.10.2019 22:36odczytano w dniu 16.10.2019 07:46.
-
zakres czynności dietetyka przez WOJEWÓDZKI SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY IM. DR. JANA JONSTONA W LESZNIE
Dzień dobry,
w uzupełnieniu informacji publicznej, w załączeniu przesyłam zakres czynności dietetyka w WSzZ w Lesznie.Pozdrawiam
Renata Bazanowska – Kurpik
radca prawny WSzZ w Lesznie -
odpowiedź na wniosek o informację publiczną przez WOJEWÓDZKI SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY IM. DR. JANA JONSTONA W LESZNIE
Dzień dobry,
w odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia 16.10.2019r., Wojewódzki Szpital Zespolony w Lesznie udostępnia następujące informacje publiczne dot. żywienia pacjentów:
ad. 1 TAK, w szpitalu jest 2 dietetyków. Zakres czynności zostanie przesłany w kolejnym mailu,
ad. 2 150 pacjentów
ad. 3 TAK, o możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka pacjenci są informowani w formie przyjętej zwyczajowo na każdym z oddziałów szpitalnych
ad. 4 – pozyskanie tej informacji wymaga specjalistycznych obliczeń
ad. 5 NIE
ad. 6 NIE
ad. 7 TAK, zgodnie z zakresem czynności dietetyka
ad. 8 NIE
ad. 9 NIE DOTYCZY
ad. 10 TAK
ad. 11 0
ad. 12 NIE
ad. 13 9 diet podstawowych, plus warianty – 25 diet, na podstawie nomenklatury diet Pani Szczygłowej. Diety stanowią wewnętrzne regulacje szpitala.
ad. 14 NIE DOTYCZY, szpital zapewnia dietę wskazaną przez lekarza
ad. 15 TAK
ad. 16 TAKPozdrawiam
radca prawny WSzZ w Lesznie
Renata Bazanowska – Kurpik