'

Zadania

Brak wierszy.

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Przeczytano: ***SPAM*** Wniosek o informację publiczną przez WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY W LESZNIE

    Twoja wiadomość

    Do: wsz@wsz.leszno.pl
    Temat: ***SPAM*** Wniosek o informację publiczną
    Wysłano: 15.10.2019 22:36

    odczytano w dniu 16.10.2019 07:46.

  • zakres czynności dietetyka przez WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY W LESZNIE

    Dzień dobry,
    w uzupełnieniu informacji publicznej, w załączeniu przesyłam zakres czynności dietetyka w WSzZ w Lesznie.

    Pozdrawiam
    Renata Bazanowska – Kurpik
    radca prawny WSzZ w Lesznie

    Załączniki

  • odpowiedź na wniosek o informację publiczną przez WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY W LESZNIE

    Dzień dobry,
    w odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia 16.10.2019r., Wojewódzki Szpital Zespolony w Lesznie udostępnia następujące informacje publiczne dot. żywienia pacjentów:
    ad. 1 TAK, w szpitalu jest 2 dietetyków. Zakres czynności zostanie przesłany w kolejnym mailu,
    ad. 2 150 pacjentów
    ad. 3 TAK, o możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka pacjenci są informowani w formie przyjętej zwyczajowo na każdym z oddziałów szpitalnych
    ad. 4 – pozyskanie tej informacji wymaga specjalistycznych obliczeń
    ad. 5 NIE
    ad. 6 NIE
    ad. 7 TAK, zgodnie z zakresem czynności dietetyka
    ad. 8 NIE
    ad. 9 NIE DOTYCZY
    ad. 10 TAK
    ad. 11 0
    ad. 12 NIE
    ad. 13 9 diet podstawowych, plus warianty – 25 diet, na podstawie nomenklatury diet Pani Szczygłowej. Diety stanowią wewnętrzne regulacje szpitala.
    ad. 14 NIE DOTYCZY, szpital zapewnia dietę wskazaną przez lekarza
    ad. 15 TAK
    ad. 16 TAK

    Pozdrawiam
    radca prawny WSzZ w Lesznie
    Renata Bazanowska – Kurpik