„ązki ita! >,
gózki Szpital Zę »
OEŻ z AC
Wojewódzki Szpital Zespolony w Płocku
ul. Medyczna 19
09-400 Płock
www.wszplock.pl
% a.
: JU
aa Kacprzaka W ę
Płock, 2019-11-04
DON.0705.72.2019.AS
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Wojewódzki Szpital Zespolony w Płocku w odpowiedzi na pytania zawarte
we wniosku o informację publiczną, przesłanym e-mail w dniu 16 października 2019 r.,
przekazuje żądane informacje:
Ad 1. WSzZ w Płocku zatrudnia jednego dietetyka na etacie w ramach umowy o pracę oraz
jednego dietetyka w wymiarze 20 godzin tygodniowo na umowę złecenie.
Ad 2. Na zatrudnionego dietetyka na etacie w ramach umowy o pracę przypada średnio 352,2
pacjentów dziennie oraz na dietetyka zatrudnionego w wymiarze 20 godzin tygodniowo
na umowę zlecenie przypada średnio 176,2 pacjentów dziennie ( bez Szpitalnego Oddziału
Ratunkowego i Oddziału Neonatologicznego).
Ad 3. W WSzZ w Płocku istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka.
Pacjent jest informowany przez personel pielęgniarski danego oddziału przy przyjęciu do
szpitala.
Ad 4. Całościowa dzienna stawka żywieniowa przypadająca na 1 pacjenta szpitala wynosi
10,93 zł brutto.
Ad 5. WSzZ w Płocku korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W podpisanej
umowie nie została określona minimalna kwota/ procent przeznaczone na zakup składników
użytych do przygotowania posiłków.
Ad 6. Posiłki przygotowuje zewnętrzna firma cateringowa. Nadzór nad jakością produktów
używanych do przygotowywania posiłków sprawuje Starszy Dietetyk Szpitała. Zewnętrzna
firma cateringowa sporządza dokumentację dotyczącą zawartości w potrawach i produktach
składników odżywczych oraz ich wartości energetycznej, którą zatwierdza Starszy Dietetyk
Szpitala.
WSzZ w Płocku w szczegółowym opisie przedmiotu umowy zawarł zapis, w którym nie
wyraża zgody na podawanie pacjentom wędlin podrobowych, mortadeli, parówek, potraw
z mięsa garmażeryjnego, wyrobów seropodobnych, konserw mięsnych i rybnych, purre
ziemniaczanego w proszku, pieczywa barwionego karmelem, tortów, ciast i ciastek z kremem,
zup i sosów w proszku, kostek rosołowych, potraw i produktów, w skład których wchodzi
mięso oddzielone mechanicznie.
Ad 7. Jakość wydawanych posiłków na oddziały szpitalne kontroluje codziennie
w godzinach pracy w dni robocze Starszy Dietetyk Szpitala. Natomiast w dni wolne od
pracy, niedziele i święta oraz codziennie w godzinach popołudniowych personel pielęgniarski
w poszczególnych oddziałach WSzZ w Płocku.
e-mail: sekretariatQwszplock.pl
fax: 24 36 46 821 ©
NIP: 774-24-11-908 azow5SzZe.
REGON: 000650070 serce Polski
bózk Szpja! Żes
Ok,
Wojewódzki Szpital Zespolony w Płocku
ul. Medyczna 19
09-400 Płock
> zza www.wszplock.pl
Ad 8. Czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu kontroluje wyrywkowo
w poszczególnych oddziałach szpitala Starszy Dietetyk Szpitala codziennie w godzinach
pracy w dni robocze oraz codziennie personel pielęgniarski w poszczególnych oddziałach.
Ad 9. W umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka.
Ad 10. Zasady oraz tryb przyjmowania skarg i wniosków zostały określone w rozdziale V
Regulaminu Organizacyjnego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku,
zatwierdzonego Uchwałą Nr 12/17 Rady Społecznej z dnia 15 grudnia 2017 r. w sprawie
wyrażenia opinii dotyczącej Regulaminu Organizacyjnego Wojewódzkiego Szpitala
Zespolonego w Płocku wprowadzonego do stosowania Zarządzeniem Nr 92/17 Dyrektora
Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku z dnia 21 grudnia 2017r., z późniejszymi
zmianami oraz Procedurą Nr PJ 06 „Działania korygujące i zapobiegawcze”.
Ad 11. W 2017 i 2018 roku w rejestrze skarg i wniosków nie zarejestrowano skarg
dotyczących niewłaściwego żywienia/ zatrucia.
Ad 12. W 2018 roku lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w WSzZ w Płocku.
Ad 13. Żywienie chorych w WSzZ w Płocku opiera na niżej wymienionych dietach:
Podstawowa
Łatwo strawna
Łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego
Łatwo strawna o zmienionej konsystencji- papkowata
Łatwo strawna o zmienionej konsystencji- płynna bogatobiałkowa
Ubogoenergetyczna
Łatwo strawna bogatobiałkowa
Z. ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
0. [nne diety zlecone przez lekarza (np. dieta małego dziecka (1- 3 lata), bezglutenowa,
hypoalergiczna, wegetariańska, bezmleczna, niskobiałkowa, niskocholesterolowa,
bogatoresztkowa itp.)
Istnieje możliwość modyfikacji w/ w diet.
BPYDN=
SNU
Diety opracowano na podstawie wiedzy lekarzy/ dietetyka i w oparciu o n/w piśmiennictwo:
1. Dzieniszewski J., Szponar L., Szczygieł B., Socha J., „Podstawy Naukowe Żywienia
w Szpitalach”, wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2001.
2. Ciborowska H, Rudnicka A., „Dietetyka- żywienie zdrowego i chorego człowieka”,
PZWL, wydanie 3, Warszawa 2012.
3. Jarosz M. (red.), „Praktyczny podręcznik dietetyki”, IŻŻ, Warszawa 2010.
4. Jarosz M. (red.), „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”, Instytut
Żywności i Żywienia, Warszawa 2011.
5. Szostak- Węgierek D., Cichocka A., „Żywienie kobiet w ciąży”, Wydawnictwo
lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
6. Szajewska H., Albrecht P., „Jak żywić niemowlęta i małe dzieci”, PZWL, Warszawa
2009.
7. Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie dotyczące zasad prawidłowego
żywienia 2016.
e-mail: sekretariat©wszplock.pl
fax: 24 36 46 821
NIP: 774-24-11-908 (Pazow$Sze,
REGON: 000650070 serce Polski
ży
11.
12.
13.
14.
15.
„azki Szpital
„p Od i ŻEspy,
Wojewódzki Szpital Zespolony w Płocku
ul. Medyczna 19
09-400 Płock
www.wszplock.pl
* U —"ELREE | A
Steina Kacprzaka W
Grzymisławski M., Gawęcki J., „Żywienie człowieka zdrowego i chorego 27,
Wydawnictwo Naukowe PAN, Warszawa 2012.
Materiały ze szkolenia z zakresu diabetologii, Gdańsk 2013.
. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci-
„Zasady żywienia zdrowych niemowląt”, Standardy medyczne/ Pediatria, 2014, T 11,
str. 321-338.
Wolnicka K., Traszewska A, „Zasady prawidłowego żywienia dzieci w wieku
przedszkolnym”- artykuł ze strony internetowej Instytutu Żywności i Żywienia
w Warszawie.
Jaczewska-Śchuetz J., „, Żywienie kobiet w ciąży”- I trymestr- (artykuł) 2009.
Świątkowska D., „Poradnik żywienia kobiet w ciąży”- Klinika Położnictwa
i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka opracowane w oparciu o bibliografię
2000-2013.
Weker H., Barańska M., Strucińska, M., „Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1 do
3 roku życia” — praktyczne zastosowanie Norm Żywienia opracowanych przez Grupę
Ekspertów w 2012roku - Instytut Matki i Dziecka - Zakład Żywienia.
Borszewska-Kornacka M. K., Rachtan-Janicka J., Wesołowska A., Socha P., Wielgoś
M., Żukowska-Rubik M., Pawlus B. - Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie
zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji, Standardy medyczne/Pediatria
2013 T 10, str. 265-279.
16. Rujner J., Cichańska B.A., „ Dieta bezglutenowa i bezmleczna”, PZWL, Warszawa
2002.
17. Żywienie człowieka i metabolizm, 2016, XLIII, nr 3, str. 145-151.”
18.
Ad 14.
Ad 15.
Ad 16.
powrót do zdrowia — Fresubin Energy Drink, Cubitan, Nutridrinki.
e-mail:
Weker H., Barańska M., „Żywienie niemowląt i małych dzieci”, Instytut Matki
i Dziecka, Warszawa 2014.
WSzZ w Płocku zapewnia pacjentowi wszystkie diety wskazane przez lekarza,
Na życzenie pacjenta WSzZ w Płocku zapewnia dietę wegetariańską i wegańską.
WSzZ w Płocku zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
/
/
Z powaźaniem
/ JJ
zł
DYRE KTOR
gr Stónisław Kwiatkowski
łan
/
7
sekretariatQOwszplock.pl
fax: 24 36 46 821
NIP: 774-24-11-908 (Oazow$5Sze.
REGON: 000650070 serce Polski
Zdłouwi do m A 0705. 7A40f Ay
WOJEWÓDZKI SZETAL ZESPOLONY Zakres czynności, uprawnień i odpowiedzialności
- w PŁ
99-409 Płock, Ul. Medyczna 19 5 . Fani z "m .
he” 284 61 03; fax 243646101 zatrudnionej w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Płocku
IE | _.850070: NIP 774 24 11 808
REG u
Pani ou zatrudniona na stanowisku Starszego Dietetyka Szpitala podlega
bezpośrednio Zastępcy Dyrektora d.s. Pielęgniarstwa Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego
w Płocku
I. Do zakresu czynności Starszego Dietetyka Szpitala należy w szczególności:
1. Sprawowanie ogólnego nadzoru nad całością spraw związanych ze zbiorowym żywieniem
pacjentów hospitalizowanych w oddziałach szpitalnych, a realizowanych zarówno przez
pracowników Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku jak też zatrudnionych
w zewnętrznej firmie cateringowej.
W ramach ogólnego nadzoru Starszy Dietetyk Szpitala jest zobowiazany do:
1. Współpracy z dietetykiem zewnętrznej firmy catringowej w zakresie ustalania jadłospisów
14-dniowych i ich zatwierdzanie.
2. Kontroli jakości produktów żywnościowych służących do przygotowywania posiłków
przewidzianych w jadłospisie w ramach poszczególnych diet.
3. Kontroli wydawanych posiłków na oddziały szpitalne pod wzgledem jakościowym
i ilościowym.
4. Audytu wewnętrznego w kuchni firmy cateringowej świadczącej usługi w zakresie
przygotowywania całodziennych posiłków dla pacjentów Wojewódzkiego Szpitala
Zespolonego w Płocku.
5. Audytu wewnętrznego w kuchenkach oddziałowych w poszczegółnych oddziałach szpitala.
6. Kontroli stanu sanitarno-higienicznego kuchenek oddziałowych, sprzętów kuchennych,
termoportów i pojemników GN oraz środków transportu.
1. Kontroli wydawania posiłków w oddziałach szpitala i nadzór nad ilością spożywanych
posiłków przez pajentów.
8. Kontroli przestrzegania indywidualnych zaleceń dietetycznych w trakcie wydawania
posiłków pacjentom w oddzialach szpitalnych.
9. Nadzorowanie przesyłanych przez personel oddziałów szpitala zapotrzebowań
żywnościowych na posiłki do zewnętrznej firmy cateringowej.
10. Zatwierdzanie przedłożonych przez zewnętrzną firmę cateringową zestawień zbiorczych
wydanych posiłków.
11. Prowadzenie indywidualnej edukacji z zakresu żywienia w poszczególnych oddziałach.
12. Opracowywanie materiałów edukacyjnych w zakresie prawidłowego żywienia oraz
postępowania dietetycznego w poszczególnych jednostkach chorobowych dla pacjentów
wypisywanych ze szpitala.
13. Współpraca z innymi członkami zespołu terapeutycznego, pacjentami i ich rodzinami
w zakresie prawidłowego żywienia chorych.
14. Wykonywanie innych czynności, zleconych przez Dyrekcję Wojewódzkiego Szpitala
Zespolonego w Płocku, a wiążących się bezpośrednio z charakterem wykonywanej pracy.
II Zakres odpowiedzialności:
Starszy Dietetyk Szpitala odpowiada za:
1. Wykonywanie powierzonych jej zadań zgodnie ze standardami ustalonymi w zakładzie oraz
zasadami etyki zawodowej.
2. Nawiązanie współpracy z innymi członkami zespołu terapeutycznego.
3. Konsultowanie się z innymi członkami zespołu terapeutycznego w sytuacjach, kiedy działanie
oda
przekracza wiedzę i umiejętności.
Przestrzeganie zasad współżycia społecznego.
Przestrzeganie regulaminu zakładu i zarządzeń dyrektora oraz przepisów prawa
regulujących tok pracy oraz wynikających z regulaminów szpitalnych, przestrzeganie
dyscypliny pracy oraz przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz p/poż.
Przestrzeganie procedur, instrukcji zarządzania jakością oraz epidemiologicznych.
Przestrzeganie obowiązku zachowania tajemnicy zawodowej.
Troska o estetykę i kulturę miejsca pracy.
Systematyczne doskonalenie kwalifikacji zawodowych i i jakości świadczonych usług.
10. Prowadzenie dokumentacji zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
11. Noszenie w czasie pracy stosownej odzieży roboczej i identyfikatora.
III Zakres uprawnień
Starszy Dietetyk Szpitala posiada uprawnienia do:
1.
RB
Wyboru sposobu wykonywania powierzonych czynności, których została nauczona w
trakcie kształcenia i doskonalenia zawodowego.
Korzystania z dokumentacji medycznej w zakresie niezbędnym do wykonywania zakresu
obowiązków.
Czynnego udziału w szkoleniach organizowanych na terenie szpitala i poza nim.
Z.głaszania swoich uwag, spostrzeżeń i propozycji odnośnie do funkcjonowania zakładu.
Żądania obiektywnej i sprawiedliwej oceny pracy przez przełożonych.
Przyjęłam do wiadomości i stosowania Zatwierdził
04. A 2.2016 Z . 0 opra db. Pielęgniarstwa
Fel gniarka
mąr oł ta poka
N
data i czytelny podpis aczelhi