- Żywienie w szpitalach
- Żywienie w szpitalach #192
Żywienie w szpitalach #192
Instytucja: |
SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. JĘDRZEJA ŚNIADECKIEGO W NOWYM SĄCZU |
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
4 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Otwarte |
Status ostatniego wniosku: |
|
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
Potwierdzenie odczytania wiadomości przez SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. JĘDRZEJA ŚNIADECKIEGO W NOWYM SĄCZU
To jest potwierdzenie dostarczenia dla wiadomości e-mail, którą wysłałeś dnia 15
październik 2019 do "{{ email }}"
<{{ email }}> z tematem "Wniosek o informację publiczną".Uwaga: to potwierdzenie dostarczenia potwierdza jedynie, że wiadomość została
wyświetlona na komputerze odbiorcy. Nie ma gwarancji, że odbiorca przeczytał
wiadomość lub zrozumiał jej treść. -
ODPOWIEDZI NA WNIOSEK O INFORMACJĘ PUBLICZNĄ przez SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. JĘDRZEJA ŚNIADECKIEGO W NOWYM SĄCZU
--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: scan
Data: Thu, 24 Oct 2019 10:06:49 +0200 (CEST)
Nadawca: {{ email }} <{{ email }}>
Odpowiedź-Do: {{ email }}
<{{ email }}>
Adresat: pielegniarka <{{ email }}>Załączniki
- SCAN_20191024_100338313.pdf
- SCAN_20191024_100420954.pdf
- SCAN_20191024_100451582.pdf
- zakres_obow._diet
- Normy_żywieniowe.docx
- Załącznik_nr_3_Klasyfikacja_diet_doustnych.pdf
>
ars Szpital Specjalistyczny Ń
4
V im. Jędrzeja Śniadeckiego
Ę w Nowym Sączu
le
R INSTYTUCJA WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO MAŁO POLSKA
+
Katarzyna Batko _Tołuć
Szanowny Pan
Szymon Osowski
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Ul Ursynowska 22/2
02- 605 Warszawa
NP. 0710 /73/2019 Nowy Sącz , dnia 23.10.2019
W odpowiedzi na wniosek o informację publiczną udzielam następujących odpowiedzi .:
1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie
przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
jego/ich obowiązków.
TAK 4dietetyczki
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Około 60 pacjentów
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to
w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
TAK Prowadzona jest edukacja zdrowotna w tym zakresie dla pacjentów
hospitalizowanych przez pielęgniarki i dietetyczki.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
16,51 zł brutto
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w
podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników
użytych do przygotowania posiłków? i
NIE
ul. Młyńska 10, 33-300 Nowy Sącz ISO
Centrala: tel. (18) 443-88-77, fax. (18) 443-86-01 9001
REGON: 000306437, NIP: PL7342608458, KRS: 0000029409 aty,
e-mail: sekretariatQszpitalnowysacz.pl, www.szpitalnowysacz.pl
FS 5438886. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie. Załącznik nr 2
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? : :
TAK na bieżąco przez Pielęgniarkę oddziałową i dietetyczki .
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
TAK na bieżąco przez Pielęgniarkę oddziałową i dietetyczki
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
TAK
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww.
skarg?
NIE
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
NIE DOTYCZY
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu?
NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Załącznik Nr 3
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
JEST W STANIE ZAPEWNIĆ , DIETY SPECJALNE WYKONUJE FIRMA
ZEWNĘTRZNA
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
TAK ZAPEWNIA16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
TAK ZAPEWNIA
Z poważaniem
DY|JBEKTOR
im. zpi Specjalistycznego
. Jęd niadeckiego w N.Sączu
ta Zelek
Załącznik Nr 1
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
pracownika Szpitala Specjalistycznego im. Jędrzeja Śniadeckiego w Nowym
Sączu
I. Dane podstawowe
|Imię i nazwisko pracownika | |
|Nazwa komórki organizacyjnej | |
|Stanowisko pracy |Dietetyk |
|Bezpośredni przełożony |Naczelna Pielęgniarka |
|Pracownik zastępuje |Dietetyka |
|Pracownik zastępowany jest | Dietetyka |
|przez: | |
II. Ogólny zakres obowiązków i odpowiedzialności
1. Przestrzeganie Kodeksu Pracy oraz innych obowiązujących przepisów
prawa dotyczących wykonywanej pracy.
2. Rzetelne, sprawne i terminowe wykonywanie powierzonych czynności.
3. Przestrzeganie przepisów o ochronie danych osobowych oraz dochowanie
tajemnicy służbowej i zawodowej.
4. Stałe podnoszenie umiejętności i kwalifikacji zawodowych.
5. Przestrzeganie czasu pracy i ustalonego harmonogramu pracy w Szpitalu.
6. Przestrzeganie przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a
także przepisów przeciwpożarowych.
7. Przestrzeganie postanowień przepisów wewnątrzzakładowych, w tym:
Statutu, Regulaminu Pracy, Regulaminu Organizacyjnego oraz Kodeksu
Etyki Pracownika Szpitala.
8. Konsekwentne realizowanie przyjętej przez Szpital Polityki
Zintegrowanego Systemu Zarządzania oraz przestrzeganie zapisów
dokumentacji systemowej.
9. Należyte dbanie o powierzone mienie Szpitala.
10. Podejmowanie współpracy z innymi komórkami organizacyjnymi Szpitala w
niezbędnym zakresie.
11. We wszystkich sprawach związanych z wykonywaną pracą przestrzeganie
drogi służbowej, tj.: zwracanie się do pracodawcy za pośrednictwem
bezpośredniego przełożonego.
12. Wykonywanie innych czynności zleconych przez pracodawcę lub
bezpośredniego przełożonego które dotyczą pracy, jeżeli nie są one
sprzeczne z przepisami prawa pracy lub umową o pracę.
III. Szczegółowy zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności
1. Dietetyk jest zobowiązany do wykonywania powierzonych jej zadań
zgodnie z posiadanymi kompetencjami,
2. Planowanie, nadzorowanie i stosowanie, opartego na podstawach
naukowych, żywienia indywidualnego.
3. Stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz
produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w
leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem, powstających na tle
wadliwego żywienia i innych chorób.
4. Uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie, przy
współpracy i pod nadzorem lekarza.
5. Ocenianie stanu odżywiania, sposobu żywienia i zapotrzebowania na
składniki odżywcze pacjentów.
6. Rozpoznawanie, zapobieganie i leczenie niedożywienia, w tym
niedożywienia szpitalnego.
7. Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.
8. Samodzielne prowadzenie edukacji żywieniowej oraz udzielanie porad
dietetycznych.
9. Dietetyk ma obowiązek współpracować z zespołem terapeutycznym.
10. Dietetyk ma obowiązek systematycznego podnoszenia swojej wiedzy oraz
podnoszenia jakości opieki.
11. Dietetyk ma obowiązek uczestniczenia w szkoleniach
wewnątrzzakładowych.
12. Dietetyk wykonuje powierzone jej zadania zgodnie z obowiązującymi
standardami postępowania oraz przepisami sanitarno-epidemiologicznymi.
13. Dietetyk ma obowiązek noszenia identyfikatora osobistego.
Zakres odpowiedzialności:
Dietetyk ponosi odpowiedzialność za :
• Dokonaną ocenę sytuacji pacjenta oraz wyniki podjętych działań.
• Termin, ilość i jakość wykonywanych zadań stosownie do posiadanych
uprawnień dotyczących doboru środków i warunków działania.
• Stan sanitarno-epidemiologiczny i monitoring lodówek z żywnością i
kuchenki oddziałowej.
• Stan i sposób wykorzystania powierzonego majątku stosownie do
stojących do jej dyspozycji środków materialnych, finansowych i
organizacyjnych.
• Przestrzeganie obowiązującego prawa, norm etycznych i procedur
działania.
Zakres Uprawnień :
Dietetyk ma prawo do :
1. Podjęcie działań niezbędnych do wykonania zadań w tym ; dobór sposobu,
czasu i miejsca realizacji zadań o ile nie są one ograniczone
decyzjami przełożonego i obowiązującymi procedurami.
2. Przygotowania pacjentów do zabiegów leczniczych i diagnostycznych
zgodnie z obowiązującymi zasadami.
3. Korzystania z dokumentacji lekarskiej w zakresie niezbędnym do
realizacji własnych zadań.
4. Zgłaszania uwag do organizacji i wyposażenia stanowiska pracy.
5. Odmowy wykonania polecenia służbowego sprzecznego z obowiązującymi
przepisami prawa i normami etycznymi.
6. Zwracanie się o pomoc do przełożonego służbowego lub służb
funkcjonalnych w przypadku niemożności samodzielnego wywiązania się z
zadań.
......................................................
Data i podpis pracownika
.....................................................................
............................................................................
.....
Data i podpis bezpośredniego przełożonego Data i podpis pracodawcy
lub osoby upoważnionej
do składania oświadczeń w
imieniu pracodawcy
|Niniejszym oświadczam, że przyjmuję odpowiedzialność wynikającą z zakresu |
|obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności. Stwierdzam ponadto, że ponoszę osobistą |
|odpowiedzialność za wykonywane przez siebie czynności oraz ich właściwe wypełnianie|
|w granicach ustalonych kompetencji. |
|Data: |Podpis pracownika |Załącznik N r2
Szpital
Szpital Specjalistyczny
im. J. Sniadeckiego
w Nowym Sączu
KLASYFIKACJA
DIET DOUSTNYCH
Załącznik nr 3
do P-PO/7
DIETY PODSTAWOWE
Nazwa diety
Charakterystyka diety
Zastosowanie
Zalecane normy energii
i składników
pokarmowych
Dieta podstawowa
(normalna)
Określa racjonalny sposób żywienia, tzn. ma spełniać
zapotrzebowanie pacjenta na energię oraz na wszystkie
niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu, utrzymania należnej masy ciała i
zachowania zdrowia.
Odnosi się do żywienia człowieka dorosłego, u
którego zakończył się wzrost i rozwój oraz który
prowadzi w miarę ustabilizowany tryb życia. Stosuje
się u chorych nie wymagających żywienia
dietetycznego.
Energia (kcal): 2000-2300
Białko (g): 80-85
Tłuszcz (g): 65-77
Węglowodany(g): 275-310
Żywienie dzieci
w wieku 1-3 lata
(13-36 miesięcy)
Dieta ma na celu przedstawienie prawidłowego żywienia dzieci w
wieku 1-3 lata tak, by razem z innymi ważnymi elementami
kształtowania zdrowia fizycznego i optymalnego rozwoju
intelektualnego zapewniały prawidłowe wzrastanie oraz
zmniejszały ryzyko otyłości i niedożywienia
Dzieci w wieku 1-3 lata (13-36 miesięcy)
Chłopiec 2 lata/dzień 950 kcal,
3 lata/dzień 1125 kcal.
Dziewczęta 2 lata/dzień 850
kcal, 3 lata/dzień 1050 kcal
Białko około 15%
Tłuszcz około 40%
Węglowodany około 45-50%
Dieta łatwostrawna
(lekka)
Dieta łatwostrawna
z ograniczeniem
tłuszczy
(wątrobowa, trzustkowa)
Dieta łatwostrawna jest modyfikacją żywienia racjonalnego ludzi
zdrowych. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych.
Powinna pokryć zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć
takiej samej ilości składników pokarmowych jak dieta
podstawowa. Różnica między żywieniem osób zdrowych, a
wymagających diety polega tylko na doborze produktów
łatwostrawnych oraz technik sporządzania posiłków, które czynią
potrawę łatwo przyswajalną. Podstawą tej diety jest
ograniczenie, a nawet wykluczenie produktów i potraw tłustych,
smażonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku,
wzdymających, ostro przyprawionych. W diecie łatwostrawnej
należy zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego chociaż pewna
ilość tego składnika jest potrzebna, gdyż wchłania on wodę,
rozluźnia masy kałowe i wpływa na ich wydalanie.
W stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, w
nadmiernej pobudliwości jelita grubego,
W nowotworach przewodu pokarmowego,
w wyrównanych chorobach nerek i dróg
moczowych, w chorobach infekcyjnych,
przebiegających z gorączką, w zapalnych chorobach
płuc, w okresie rekonwalescencji po zabiegach
chirurgicznych, dla chorych długo leżących, dla osób
w wieku starszym, dieta wstępna przy przyjęciu
pacjenta do szpitala do czasu ustalenia diety przez
lekarza.
Energia (kcal):2000-2300
Białko (g): 80-85
Tłuszcz(g): 65- 77
Węglowodany (g): 275 - 310
Dieta ta ma na celu ochronę wątroby i trzustki. Wszystkie
zalecenia mające na celu zmniejszenie aktywności wydzielniczej
tych narządów, a przez to odciążenie ich w trakcie choroby.
wszystkich składników pokarmowych w ilościach i proporcjach
zgodnych z potrzebami organizmu.
Dietę tę stosuje się w przewlekłym zapaleniu
pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, w kamicy
żółciowej, w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki,
w stanie ostrym zaleca się konsystencję płynną lub
papkowatą, w okresie zaostrzenia wrzodziejącego
jelita grubego.
Energia (kcal):2000-2300
Białko(g) ogółem 70 w
stanach niewydolności
białko 20 - 30 g
Tłuszcz(g): 40-50
Węglowodany (g): 430-500
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
Szpital
Szpital Specjalistyczny
im. J. Sniadeckiego
w Nowym Sączu
KLASYFIKACJA
DIET DOUSTNYCH
Załącznik nr 3
do P-PO/7
Nazwa diety
Charakterystyka diety
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego.
Zastosowanie
Dietę stosuje się u chorych cierpiących na wrzody
żołądka i dwunastnicy, może być stosowana (po
Zalecane normy energii
i składników
pokarmowych
Energia (kcal): 2000-2300
Białko (g): 80-90
cukrzycą ciążową
funkcjonowania organizmu, normalizacji wskaźników
metabolicznych (glikemia, HbA1c, lipidy i inne).
Zapobieganie wczesnym powikłaniom cukrzycowym.
Dieta oszczędzająca niewielkiej modyfikacji) w innych jednostkach | Tłuszcz (g): 70-80
(wrzodowa) chorobowych, jeżeli lekarz uzna tą dietę za | Węglowodany (g): 280-310
wskazaną.
Celem diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i | Cukrzyca. Energia (kcal):1800-
poprawa metabolizmu. Dieta polega na ograniczeniu lub 2200,Średnio 20-25kci/na
Dieta z wykluczeniu z żywienia glukozy, fruktozy i sacharozy, a 1kg masy ciała
ograniczeniem łatwo zwiększeniu podawania węglowodanów złożonych (skrobia i Białko(g): 56-75 1-1,5 g
. błonnika pokarmowego). białka na 1 kg masy ciała
przyswajalnych Tłuszcz(g): 50-60 czyli 20-25
węglowodanów %c.m.p.
(cukrzycowa) Węglowodany(g): 240-290
czyli
50-60%c.m.p. max 300g
Dieta cukrzycowa ma charakter indywidualny, zależny od | Dietę stosuje się aby dostarczyć pacjentce | Energia (kcal): 1500-2300
rodzaju cukrzycy, współistnienia innych chorób i celów leczenia odpowiednią ilość energii oraz składników | Białko (g): 1-1,3 g /kg masy
Dieta dla pacjentki z pokarmowych potrzebnych dla prawidłowego | ciała
Tłuszcz 20-30%
Węglowodany 40-50%
Dieta łatwostrawna
bogatobiałkowa
8 DS-01
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
DIETY SPECJALNE
Dieta ma na celu dostarczenie odpowiedniej ilości białka do
budowy i odbudowy tkanek ustrojowych, ciał odporność.,
enzymów, hormonów, białek osocza. Aby białko mogło spełniać
swoje zadania, dieta musi mieć należytą wartość energetyczną w
przeciwnym razie białko będzie wykorzystywane do celów
energetycznych.
Stosowana dla osób wyniszczonych, z niedowagą w
chorobach ' nowotworowych, ' w rozległych
oparzeniach, zranieniach, Ww chorobach
przebiegających z gorączką dla rekonwalescentów
po przebytych chorobach, marskość wątroby,
przewlekłe alkoholowe zapalenie wątroby, zespół
poresekcyjny żołądka, zespół złego trawienia i
wchłaniania, ' nadczynność tarczycy, zespół
nerczycowy, choroby z niedoboru.
Energia (kcal):2200- 2300
W przypadku wychudzenia
ilość energii należy
zwiększyć tj. 3000
Białko(g): 110, w tym
zwierzęce 70 g
Tłuszcz(g): 70
Węglowodany(g):280- 310
Błonnik pokarmowy <30g
Szpital
/ gow» Y Szp ita zpocjalstyczny KLASYFIKAC J. A Załącznik nr 3
V A y im. J. sniadeckKiego do P-PO/7
Mż w Nowym Sączu DIET DOUSTNYCH o P-PO/
w
Zalecane normy energii
Lp. | Symbol Nazwa diety Charakterystyka diety Zastosowanie i składników
Dieta łatwostrawna
Celem diety jest zachowanie równowagi metabolicznej i wodnej.
Dieta jest leczeniem wspomagającym. Charakteryzuje się
zmniejszoną ilością białka w porównaniu z zapotrzebowaniem
fizjologicznym. Jest zalecana przez lekarza indywidualnie,
Dietę stosuje się w następujących schorzeniach:
przewlekła niewydolność nerek, niewydolność
wątroby, alergie pokarmowe.
pokarmowych
Energia (kcal):2000
Białko(g): ogółem 40
Tłuszcz (g): 65-70,
zwierzęce 30g
Dieta
bogatoresztkowa
diety podstawowej. Polega na zwiększeniu ilości błonnika
pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych i płynów. Celem diety
jest pobudzenie motoryki jelit i uregulowanie ich czynności.
atonicznej oraz zaburzeniach czynnościowych jelit.
niskobiałkowa zależnie od tolerancji białka przez chorego. W przypadku Węglowodany (g):
zastosowania tej diety konieczna jest stała kontrola ilości i przyswajalne 310
jakości spożywanego białka oraz oznaczenie elektrolitów (sodu Błonnik pokarmowy 25g
potasu, wapnia „fosforu i bilansu wodnego).
Dieta jest modyfikacją żywienia racjonalnego ludzi zdrowych czyli | Stosowana jest w zaparciach nawykowych w postaci | Energia (kcal):2000-2300
Białko(g): 70-75
Tłuszcz(g): 65
Węglowodany przyswajalne
(g): 280
Włókno błonnik pokarmowy
> 40g
Dieta niskoresztkowa
Dieta niskoresztkowa jest modyfikacją diety łatwostrawnej,
polega na wykluczeniu pokarmów, które wzmagają perystaltykę
jelit, przede wszystkim zawierających błonnik pokarmowy.
Stosowane jest we wrzodziejącym zapaleniu jelita
grubego, biegunkach, stanach pooperacyjnych na
jelicie cienkim i grubym, stanach zapalnych jelit,
chorobach zakaźnych przebiegających z biegunką,
przewlekłym niedokwaśnym nieżycie żołądka.
Energia (kcal): 2000-2300
Białko(g): 85
Tłuszcz(g): 70
Węglowodany (g): 310
Błonnik pokarmowy <30g
Dieta podczas
chemioterapii
Celem diety podczas chemioterapii jest dostarczenie
organizmowi odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka,
energii i składników mineralnych.
Dieta stosowana jest u pacjentów z rozpoznaną
chorobą nowotworową.
Energia (kcal):2000-2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany (g): 275-310
Dieta w radioterapii
Celem diety w radioterapii jest dostarczenie organizmowi
odpowiedniej ilości białka, energii i składników mineralnych oraz
uniknięcie wielu niepożądanych objawów.
Dieta stosowana jest u pacjentów z rozpoznaną
chorobą nowotworową w trakcie radioterapii.
Energia (kcal):2000-2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany (g): 275-310
Dieta bezglutenowa ma na celu całkowitą eliminację pokarmów
zawierających przetwory z czterech podstawowych zbóż —
pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Produkty te zastępuje się
Dietę stosuje się w alergii na gluten, nadwrażliwości
na gluten, celiaki czyli chorobie trzewnej, chorobie
Duhringa.
Energia (kcal):2000-2300
Białko(g): 85
Tłuszcz(g): 65-77
14 DS-07 | Dieta beglutenowa przetworami ze zbóż naturalnie bezglutenowych, ryżu, Węglowodany (g): 275-310
kukurydzy, gryki, prosa oraz pokarmami na mączce
ziemniaczanej.
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
Szpital
Szpital Specjalistyczny
im. J. Sniadeckiego
w Nowym Sączu
KLASYFIKACJA
DIET DOUSTNYCH
Załącznik nr 3
do P-PO/7
Lp.
Nazwa diety
Dieta o
kontrolowanej
zawartości kwasów
tłuszczowych
(niskotłuszczowa)
Charakterystyka diety
Zadaniem diety jest obniżenie poziomu lipidów w surowicy krwi.
Najistotniejszą cechą jest ograniczenie ilości nasyconych
kwasów tłuszczowych (NKT) i częściowe zastąpienie ich
jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (JNKT) i
wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (WNKT) głównie
kwasem linolowym.
Zastosowanie
Hiperlipidemia, miażdżyca, podwyższone stężenie
cholesterolu we krwi, w profilaktyce niedokrwiennej
choroby serca.
Zalecane normy energii
i składników
pokarmowych
Energia (kcal):2000
Białko g): 80-100
Tłuszcz(g): 30-40
Węglowodany (g): 240-310
Dieta
ubogoenergetyczna
Celem diety ubogoenergetycznej jest zmniejszenie wartości
energetycznej w stosunku do dobowego zapotrzebowania
energetycznego danego pacjenta, dająca ujemny bilans
energetyczny.
Dietę stosuję się w otyłości.
Wartość odżywcza diety
jest ustalana indywidualnie
w zależności od PPM i CPM.
Dieta z
ograniczeniem
związków
purynowych
Dieta ma na celu trwałe obniżenie stężenia kwasu moczowego.
Główną zasadą leczenia dietetycznego dny moczanowej jest
ograniczenie podaży związków purynowych z zewnątrz z
pokarmem.
Dietę stosuje się w dnie- czyli skazie moczanowej.
Energia(kcal): 2000-2300
Białko(g): 85
Tłuszcz(g): 65
Węglowodany(g): 315
Dieta u osób ze
stomią
Celem diety jest dostarczenie składników pokarmowych, witamin,
minerałów i właściwe nawodnienie organizmu. Zminimalizowanie
działania drażniącego treści pokarmowej na jelito. Normalizacja
ilości konsystencji stolców poprzez modyfikację sposobu
odżywiania.
Dietę stosuje się u osób z:
- kolostomią,
- ileostomią,
- urostomią.
Energia(kcal): 2000-2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany(g): 275-310
20
DS-13
Dieta w alergii
Dieta łatwostrawna o
zmienionej
konsystencji
Celem diety jest wykluczenie produktów, na które pacjent jest
uczulony.
Dietę w alergii stosuje się u pacjentów uczulonych na
określone produkty pochodzenia roślinnego i
zwierzęcego przy nietolerancji.
Energia(kcal): 2200-2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany(g): 275-310
Celem diety jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej
wartości energetycznej i doborze produktów, które powinny być
zbliżone do diety łatwostrawnej. Zasadnicza różnica polega na
tym, że wszystkie produkty muszą być zmiksowane i
rozcieńczone w celu uzyskania konsystencji papkowatej lub
płynnej.
Dieta może być stosowana u pacjentów ze
schorzeniami jamy ustnej, przełyku,
rekonwalescentów po zabiegach operacyjnych, po
urazach twarzoczaszki, po oparzeniach przełyku i
żołądka, u chorych z nowotworami przewodu
pokarmowego.
Energia(kcal): 2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany(g): 257-310
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
Szpital
ZZA zpital jalistyczn
V V im. J. Śniadeckiego do P-PO/7
NZ w Nowym Sączu DIET DOUSTNYCH
AE
Zalecane normy energii
Symbol Nazwa diety Charakterystyka diety Zastosowanie i składników
pokarmowych
Dieta kleikowa jest dietą niefizjologiczną, w związku z tym nie | Dietę tę stosuje się w ostrych schorzeniach przewodu | Energia(kcal): 1000
powinno się jej stosować dłużej niż 2-3 dni. Dłuższe stosowanie | pokarmowego, wątroby, trzustki, pęcherzyka Białko roślinne(g): 25
prowadzi do wyniszczenia organizmu. Podstawowym | żółciowego, nerek, w chorobach zakaźnych i stanach | Tłuszcz(g): 5
Dieta kleikowa składnikiem diety kleikowej są kleiki z ryżu, kaszy jęczmiennej, | pooperacyjnych. Węglowodany(g): 220
płatków owsianych, kaszy manny. Oprócz kleików podaje się
gorzką herbatę i namoczone sucharki, czerstwą bułkę i
biszkopty.
Dieta kobiet Dieta ma na celu zapewnić dostarczenie matce karmiącej | Kobiety karmiące.
22 DS-15 karmiących odpowiednią ilość składników odżywczych i mineralnych.
UWAGA
Lekarz w Karcie Informacyjnej z Leczenia Szpitalnego ma obowiązek jeżeli jest to uzasadnione, określić zalecenia żywieniowe dla pacjenta w okresie poszpitalnym.
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
-
ODPOWIEDZI NA WNIOSEK O INFORMACJE PUBLICZNĄ przez SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. JĘDRZEJA ŚNIADECKIEGO W NOWYM SĄCZU
--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: scan
Data: Thu, 24 Oct 2019 10:06:49 +0200 (CEST)
Nadawca: {{ email }} <{{ email }}>
Odpowiedź-Do: {{ email }}
<{{ email }}>
Adresat: pielegniarka <{{ email }}>Załączniki
- SCAN_20191024_100338313_aqmvZnO.pdf
- SCAN_20191024_100420954_HQDasz2.pdf
- SCAN_20191024_100451582_Hcp07r3.pdf
- zakres_obow_FcjyUSF._diet
- Normy_żywieniowe_HcSwjFZ.docx
- Załącznik_nr_3_Klasyfikacja_diet_doustnych_xzDkAkj.pdf
>
ars Szpital Specjalistyczny Ń
4
V im. Jędrzeja Śniadeckiego
Ę w Nowym Sączu
le
R INSTYTUCJA WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO MAŁO POLSKA
+
Katarzyna Batko _Tołuć
Szanowny Pan
Szymon Osowski
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Ul Ursynowska 22/2
02- 605 Warszawa
NP. 0710 /73/2019 Nowy Sącz , dnia 23.10.2019
W odpowiedzi na wniosek o informację publiczną udzielam następujących odpowiedzi .:
1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie
przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
jego/ich obowiązków.
TAK 4dietetyczki
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Około 60 pacjentów
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to
w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
TAK Prowadzona jest edukacja zdrowotna w tym zakresie dla pacjentów
hospitalizowanych przez pielęgniarki i dietetyczki.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
16,51 zł brutto
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w
podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników
użytych do przygotowania posiłków? i
NIE
ul. Młyńska 10, 33-300 Nowy Sącz ISO
Centrala: tel. (18) 443-88-77, fax. (18) 443-86-01 9001
REGON: 000306437, NIP: PL7342608458, KRS: 0000029409 aty,
e-mail: sekretariatQszpitalnowysacz.pl, www.szpitalnowysacz.pl
FS 5438886. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie. Załącznik nr 2
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? : :
TAK na bieżąco przez Pielęgniarkę oddziałową i dietetyczki .
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
TAK na bieżąco przez Pielęgniarkę oddziałową i dietetyczki
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
TAK
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww.
skarg?
NIE
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
NIE DOTYCZY
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu?
NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Załącznik Nr 3
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
JEST W STANIE ZAPEWNIĆ , DIETY SPECJALNE WYKONUJE FIRMA
ZEWNĘTRZNA
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
TAK ZAPEWNIA16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
TAK ZAPEWNIA
Z poważaniem
DY|JBEKTOR
im. zpi Specjalistycznego
. Jęd niadeckiego w N.Sączu
ta Zelek
Załącznik Nr 1
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
pracownika Szpitala Specjalistycznego im. Jędrzeja Śniadeckiego w Nowym
Sączu
I. Dane podstawowe
|Imię i nazwisko pracownika | |
|Nazwa komórki organizacyjnej | |
|Stanowisko pracy |Dietetyk |
|Bezpośredni przełożony |Naczelna Pielęgniarka |
|Pracownik zastępuje |Dietetyka |
|Pracownik zastępowany jest | Dietetyka |
|przez: | |
II. Ogólny zakres obowiązków i odpowiedzialności
1. Przestrzeganie Kodeksu Pracy oraz innych obowiązujących przepisów
prawa dotyczących wykonywanej pracy.
2. Rzetelne, sprawne i terminowe wykonywanie powierzonych czynności.
3. Przestrzeganie przepisów o ochronie danych osobowych oraz dochowanie
tajemnicy służbowej i zawodowej.
4. Stałe podnoszenie umiejętności i kwalifikacji zawodowych.
5. Przestrzeganie czasu pracy i ustalonego harmonogramu pracy w Szpitalu.
6. Przestrzeganie przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a
także przepisów przeciwpożarowych.
7. Przestrzeganie postanowień przepisów wewnątrzzakładowych, w tym:
Statutu, Regulaminu Pracy, Regulaminu Organizacyjnego oraz Kodeksu
Etyki Pracownika Szpitala.
8. Konsekwentne realizowanie przyjętej przez Szpital Polityki
Zintegrowanego Systemu Zarządzania oraz przestrzeganie zapisów
dokumentacji systemowej.
9. Należyte dbanie o powierzone mienie Szpitala.
10. Podejmowanie współpracy z innymi komórkami organizacyjnymi Szpitala w
niezbędnym zakresie.
11. We wszystkich sprawach związanych z wykonywaną pracą przestrzeganie
drogi służbowej, tj.: zwracanie się do pracodawcy za pośrednictwem
bezpośredniego przełożonego.
12. Wykonywanie innych czynności zleconych przez pracodawcę lub
bezpośredniego przełożonego które dotyczą pracy, jeżeli nie są one
sprzeczne z przepisami prawa pracy lub umową o pracę.
III. Szczegółowy zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności
1. Dietetyk jest zobowiązany do wykonywania powierzonych jej zadań
zgodnie z posiadanymi kompetencjami,
2. Planowanie, nadzorowanie i stosowanie, opartego na podstawach
naukowych, żywienia indywidualnego.
3. Stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz
produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w
leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem, powstających na tle
wadliwego żywienia i innych chorób.
4. Uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie, przy
współpracy i pod nadzorem lekarza.
5. Ocenianie stanu odżywiania, sposobu żywienia i zapotrzebowania na
składniki odżywcze pacjentów.
6. Rozpoznawanie, zapobieganie i leczenie niedożywienia, w tym
niedożywienia szpitalnego.
7. Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.
8. Samodzielne prowadzenie edukacji żywieniowej oraz udzielanie porad
dietetycznych.
9. Dietetyk ma obowiązek współpracować z zespołem terapeutycznym.
10. Dietetyk ma obowiązek systematycznego podnoszenia swojej wiedzy oraz
podnoszenia jakości opieki.
11. Dietetyk ma obowiązek uczestniczenia w szkoleniach
wewnątrzzakładowych.
12. Dietetyk wykonuje powierzone jej zadania zgodnie z obowiązującymi
standardami postępowania oraz przepisami sanitarno-epidemiologicznymi.
13. Dietetyk ma obowiązek noszenia identyfikatora osobistego.
Zakres odpowiedzialności:
Dietetyk ponosi odpowiedzialność za :
• Dokonaną ocenę sytuacji pacjenta oraz wyniki podjętych działań.
• Termin, ilość i jakość wykonywanych zadań stosownie do posiadanych
uprawnień dotyczących doboru środków i warunków działania.
• Stan sanitarno-epidemiologiczny i monitoring lodówek z żywnością i
kuchenki oddziałowej.
• Stan i sposób wykorzystania powierzonego majątku stosownie do
stojących do jej dyspozycji środków materialnych, finansowych i
organizacyjnych.
• Przestrzeganie obowiązującego prawa, norm etycznych i procedur
działania.
Zakres Uprawnień :
Dietetyk ma prawo do :
1. Podjęcie działań niezbędnych do wykonania zadań w tym ; dobór sposobu,
czasu i miejsca realizacji zadań o ile nie są one ograniczone
decyzjami przełożonego i obowiązującymi procedurami.
2. Przygotowania pacjentów do zabiegów leczniczych i diagnostycznych
zgodnie z obowiązującymi zasadami.
3. Korzystania z dokumentacji lekarskiej w zakresie niezbędnym do
realizacji własnych zadań.
4. Zgłaszania uwag do organizacji i wyposażenia stanowiska pracy.
5. Odmowy wykonania polecenia służbowego sprzecznego z obowiązującymi
przepisami prawa i normami etycznymi.
6. Zwracanie się o pomoc do przełożonego służbowego lub służb
funkcjonalnych w przypadku niemożności samodzielnego wywiązania się z
zadań.
......................................................
Data i podpis pracownika
.....................................................................
............................................................................
.....
Data i podpis bezpośredniego przełożonego Data i podpis pracodawcy
lub osoby upoważnionej
do składania oświadczeń w
imieniu pracodawcy
|Niniejszym oświadczam, że przyjmuję odpowiedzialność wynikającą z zakresu |
|obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności. Stwierdzam ponadto, że ponoszę osobistą |
|odpowiedzialność za wykonywane przez siebie czynności oraz ich właściwe wypełnianie|
|w granicach ustalonych kompetencji. |
|Data: |Podpis pracownika |Załącznik N r2
Szpital
Szpital Specjalistyczny
im. J. Sniadeckiego
w Nowym Sączu
KLASYFIKACJA
DIET DOUSTNYCH
Załącznik nr 3
do P-PO/7
DIETY PODSTAWOWE
Nazwa diety
Charakterystyka diety
Zastosowanie
Zalecane normy energii
i składników
pokarmowych
Dieta podstawowa
(normalna)
Określa racjonalny sposób żywienia, tzn. ma spełniać
zapotrzebowanie pacjenta na energię oraz na wszystkie
niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu, utrzymania należnej masy ciała i
zachowania zdrowia.
Odnosi się do żywienia człowieka dorosłego, u
którego zakończył się wzrost i rozwój oraz który
prowadzi w miarę ustabilizowany tryb życia. Stosuje
się u chorych nie wymagających żywienia
dietetycznego.
Energia (kcal): 2000-2300
Białko (g): 80-85
Tłuszcz (g): 65-77
Węglowodany(g): 275-310
Żywienie dzieci
w wieku 1-3 lata
(13-36 miesięcy)
Dieta ma na celu przedstawienie prawidłowego żywienia dzieci w
wieku 1-3 lata tak, by razem z innymi ważnymi elementami
kształtowania zdrowia fizycznego i optymalnego rozwoju
intelektualnego zapewniały prawidłowe wzrastanie oraz
zmniejszały ryzyko otyłości i niedożywienia
Dzieci w wieku 1-3 lata (13-36 miesięcy)
Chłopiec 2 lata/dzień 950 kcal,
3 lata/dzień 1125 kcal.
Dziewczęta 2 lata/dzień 850
kcal, 3 lata/dzień 1050 kcal
Białko około 15%
Tłuszcz około 40%
Węglowodany około 45-50%
Dieta łatwostrawna
(lekka)
Dieta łatwostrawna
z ograniczeniem
tłuszczy
(wątrobowa, trzustkowa)
Dieta łatwostrawna jest modyfikacją żywienia racjonalnego ludzi
zdrowych. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych.
Powinna pokryć zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć
takiej samej ilości składników pokarmowych jak dieta
podstawowa. Różnica między żywieniem osób zdrowych, a
wymagających diety polega tylko na doborze produktów
łatwostrawnych oraz technik sporządzania posiłków, które czynią
potrawę łatwo przyswajalną. Podstawą tej diety jest
ograniczenie, a nawet wykluczenie produktów i potraw tłustych,
smażonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku,
wzdymających, ostro przyprawionych. W diecie łatwostrawnej
należy zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego chociaż pewna
ilość tego składnika jest potrzebna, gdyż wchłania on wodę,
rozluźnia masy kałowe i wpływa na ich wydalanie.
W stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, w
nadmiernej pobudliwości jelita grubego,
W nowotworach przewodu pokarmowego,
w wyrównanych chorobach nerek i dróg
moczowych, w chorobach infekcyjnych,
przebiegających z gorączką, w zapalnych chorobach
płuc, w okresie rekonwalescencji po zabiegach
chirurgicznych, dla chorych długo leżących, dla osób
w wieku starszym, dieta wstępna przy przyjęciu
pacjenta do szpitala do czasu ustalenia diety przez
lekarza.
Energia (kcal):2000-2300
Białko (g): 80-85
Tłuszcz(g): 65- 77
Węglowodany (g): 275 - 310
Dieta ta ma na celu ochronę wątroby i trzustki. Wszystkie
zalecenia mające na celu zmniejszenie aktywności wydzielniczej
tych narządów, a przez to odciążenie ich w trakcie choroby.
wszystkich składników pokarmowych w ilościach i proporcjach
zgodnych z potrzebami organizmu.
Dietę tę stosuje się w przewlekłym zapaleniu
pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, w kamicy
żółciowej, w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki,
w stanie ostrym zaleca się konsystencję płynną lub
papkowatą, w okresie zaostrzenia wrzodziejącego
jelita grubego.
Energia (kcal):2000-2300
Białko(g) ogółem 70 w
stanach niewydolności
białko 20 - 30 g
Tłuszcz(g): 40-50
Węglowodany (g): 430-500
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
Szpital
Szpital Specjalistyczny
im. J. Sniadeckiego
w Nowym Sączu
KLASYFIKACJA
DIET DOUSTNYCH
Załącznik nr 3
do P-PO/7
Nazwa diety
Charakterystyka diety
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego.
Zastosowanie
Dietę stosuje się u chorych cierpiących na wrzody
żołądka i dwunastnicy, może być stosowana (po
Zalecane normy energii
i składników
pokarmowych
Energia (kcal): 2000-2300
Białko (g): 80-90
cukrzycą ciążową
funkcjonowania organizmu, normalizacji wskaźników
metabolicznych (glikemia, HbA1c, lipidy i inne).
Zapobieganie wczesnym powikłaniom cukrzycowym.
Dieta oszczędzająca niewielkiej modyfikacji) w innych jednostkach | Tłuszcz (g): 70-80
(wrzodowa) chorobowych, jeżeli lekarz uzna tą dietę za | Węglowodany (g): 280-310
wskazaną.
Celem diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i | Cukrzyca. Energia (kcal):1800-
poprawa metabolizmu. Dieta polega na ograniczeniu lub 2200,Średnio 20-25kci/na
Dieta z wykluczeniu z żywienia glukozy, fruktozy i sacharozy, a 1kg masy ciała
ograniczeniem łatwo zwiększeniu podawania węglowodanów złożonych (skrobia i Białko(g): 56-75 1-1,5 g
. błonnika pokarmowego). białka na 1 kg masy ciała
przyswajalnych Tłuszcz(g): 50-60 czyli 20-25
węglowodanów %c.m.p.
(cukrzycowa) Węglowodany(g): 240-290
czyli
50-60%c.m.p. max 300g
Dieta cukrzycowa ma charakter indywidualny, zależny od | Dietę stosuje się aby dostarczyć pacjentce | Energia (kcal): 1500-2300
rodzaju cukrzycy, współistnienia innych chorób i celów leczenia odpowiednią ilość energii oraz składników | Białko (g): 1-1,3 g /kg masy
Dieta dla pacjentki z pokarmowych potrzebnych dla prawidłowego | ciała
Tłuszcz 20-30%
Węglowodany 40-50%
Dieta łatwostrawna
bogatobiałkowa
8 DS-01
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
DIETY SPECJALNE
Dieta ma na celu dostarczenie odpowiedniej ilości białka do
budowy i odbudowy tkanek ustrojowych, ciał odporność.,
enzymów, hormonów, białek osocza. Aby białko mogło spełniać
swoje zadania, dieta musi mieć należytą wartość energetyczną w
przeciwnym razie białko będzie wykorzystywane do celów
energetycznych.
Stosowana dla osób wyniszczonych, z niedowagą w
chorobach ' nowotworowych, ' w rozległych
oparzeniach, zranieniach, Ww chorobach
przebiegających z gorączką dla rekonwalescentów
po przebytych chorobach, marskość wątroby,
przewlekłe alkoholowe zapalenie wątroby, zespół
poresekcyjny żołądka, zespół złego trawienia i
wchłaniania, ' nadczynność tarczycy, zespół
nerczycowy, choroby z niedoboru.
Energia (kcal):2200- 2300
W przypadku wychudzenia
ilość energii należy
zwiększyć tj. 3000
Białko(g): 110, w tym
zwierzęce 70 g
Tłuszcz(g): 70
Węglowodany(g):280- 310
Błonnik pokarmowy <30g
Szpital
/ gow» Y Szp ita zpocjalstyczny KLASYFIKAC J. A Załącznik nr 3
V A y im. J. sniadeckKiego do P-PO/7
Mż w Nowym Sączu DIET DOUSTNYCH o P-PO/
w
Zalecane normy energii
Lp. | Symbol Nazwa diety Charakterystyka diety Zastosowanie i składników
Dieta łatwostrawna
Celem diety jest zachowanie równowagi metabolicznej i wodnej.
Dieta jest leczeniem wspomagającym. Charakteryzuje się
zmniejszoną ilością białka w porównaniu z zapotrzebowaniem
fizjologicznym. Jest zalecana przez lekarza indywidualnie,
Dietę stosuje się w następujących schorzeniach:
przewlekła niewydolność nerek, niewydolność
wątroby, alergie pokarmowe.
pokarmowych
Energia (kcal):2000
Białko(g): ogółem 40
Tłuszcz (g): 65-70,
zwierzęce 30g
Dieta
bogatoresztkowa
diety podstawowej. Polega na zwiększeniu ilości błonnika
pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych i płynów. Celem diety
jest pobudzenie motoryki jelit i uregulowanie ich czynności.
atonicznej oraz zaburzeniach czynnościowych jelit.
niskobiałkowa zależnie od tolerancji białka przez chorego. W przypadku Węglowodany (g):
zastosowania tej diety konieczna jest stała kontrola ilości i przyswajalne 310
jakości spożywanego białka oraz oznaczenie elektrolitów (sodu Błonnik pokarmowy 25g
potasu, wapnia „fosforu i bilansu wodnego).
Dieta jest modyfikacją żywienia racjonalnego ludzi zdrowych czyli | Stosowana jest w zaparciach nawykowych w postaci | Energia (kcal):2000-2300
Białko(g): 70-75
Tłuszcz(g): 65
Węglowodany przyswajalne
(g): 280
Włókno błonnik pokarmowy
> 40g
Dieta niskoresztkowa
Dieta niskoresztkowa jest modyfikacją diety łatwostrawnej,
polega na wykluczeniu pokarmów, które wzmagają perystaltykę
jelit, przede wszystkim zawierających błonnik pokarmowy.
Stosowane jest we wrzodziejącym zapaleniu jelita
grubego, biegunkach, stanach pooperacyjnych na
jelicie cienkim i grubym, stanach zapalnych jelit,
chorobach zakaźnych przebiegających z biegunką,
przewlekłym niedokwaśnym nieżycie żołądka.
Energia (kcal): 2000-2300
Białko(g): 85
Tłuszcz(g): 70
Węglowodany (g): 310
Błonnik pokarmowy <30g
Dieta podczas
chemioterapii
Celem diety podczas chemioterapii jest dostarczenie
organizmowi odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka,
energii i składników mineralnych.
Dieta stosowana jest u pacjentów z rozpoznaną
chorobą nowotworową.
Energia (kcal):2000-2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany (g): 275-310
Dieta w radioterapii
Celem diety w radioterapii jest dostarczenie organizmowi
odpowiedniej ilości białka, energii i składników mineralnych oraz
uniknięcie wielu niepożądanych objawów.
Dieta stosowana jest u pacjentów z rozpoznaną
chorobą nowotworową w trakcie radioterapii.
Energia (kcal):2000-2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany (g): 275-310
Dieta bezglutenowa ma na celu całkowitą eliminację pokarmów
zawierających przetwory z czterech podstawowych zbóż —
pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Produkty te zastępuje się
Dietę stosuje się w alergii na gluten, nadwrażliwości
na gluten, celiaki czyli chorobie trzewnej, chorobie
Duhringa.
Energia (kcal):2000-2300
Białko(g): 85
Tłuszcz(g): 65-77
14 DS-07 | Dieta beglutenowa przetworami ze zbóż naturalnie bezglutenowych, ryżu, Węglowodany (g): 275-310
kukurydzy, gryki, prosa oraz pokarmami na mączce
ziemniaczanej.
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
Szpital
Szpital Specjalistyczny
im. J. Sniadeckiego
w Nowym Sączu
KLASYFIKACJA
DIET DOUSTNYCH
Załącznik nr 3
do P-PO/7
Lp.
Nazwa diety
Dieta o
kontrolowanej
zawartości kwasów
tłuszczowych
(niskotłuszczowa)
Charakterystyka diety
Zadaniem diety jest obniżenie poziomu lipidów w surowicy krwi.
Najistotniejszą cechą jest ograniczenie ilości nasyconych
kwasów tłuszczowych (NKT) i częściowe zastąpienie ich
jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (JNKT) i
wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (WNKT) głównie
kwasem linolowym.
Zastosowanie
Hiperlipidemia, miażdżyca, podwyższone stężenie
cholesterolu we krwi, w profilaktyce niedokrwiennej
choroby serca.
Zalecane normy energii
i składników
pokarmowych
Energia (kcal):2000
Białko g): 80-100
Tłuszcz(g): 30-40
Węglowodany (g): 240-310
Dieta
ubogoenergetyczna
Celem diety ubogoenergetycznej jest zmniejszenie wartości
energetycznej w stosunku do dobowego zapotrzebowania
energetycznego danego pacjenta, dająca ujemny bilans
energetyczny.
Dietę stosuję się w otyłości.
Wartość odżywcza diety
jest ustalana indywidualnie
w zależności od PPM i CPM.
Dieta z
ograniczeniem
związków
purynowych
Dieta ma na celu trwałe obniżenie stężenia kwasu moczowego.
Główną zasadą leczenia dietetycznego dny moczanowej jest
ograniczenie podaży związków purynowych z zewnątrz z
pokarmem.
Dietę stosuje się w dnie- czyli skazie moczanowej.
Energia(kcal): 2000-2300
Białko(g): 85
Tłuszcz(g): 65
Węglowodany(g): 315
Dieta u osób ze
stomią
Celem diety jest dostarczenie składników pokarmowych, witamin,
minerałów i właściwe nawodnienie organizmu. Zminimalizowanie
działania drażniącego treści pokarmowej na jelito. Normalizacja
ilości konsystencji stolców poprzez modyfikację sposobu
odżywiania.
Dietę stosuje się u osób z:
- kolostomią,
- ileostomią,
- urostomią.
Energia(kcal): 2000-2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany(g): 275-310
20
DS-13
Dieta w alergii
Dieta łatwostrawna o
zmienionej
konsystencji
Celem diety jest wykluczenie produktów, na które pacjent jest
uczulony.
Dietę w alergii stosuje się u pacjentów uczulonych na
określone produkty pochodzenia roślinnego i
zwierzęcego przy nietolerancji.
Energia(kcal): 2200-2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany(g): 275-310
Celem diety jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej
wartości energetycznej i doborze produktów, które powinny być
zbliżone do diety łatwostrawnej. Zasadnicza różnica polega na
tym, że wszystkie produkty muszą być zmiksowane i
rozcieńczone w celu uzyskania konsystencji papkowatej lub
płynnej.
Dieta może być stosowana u pacjentów ze
schorzeniami jamy ustnej, przełyku,
rekonwalescentów po zabiegach operacyjnych, po
urazach twarzoczaszki, po oparzeniach przełyku i
żołądka, u chorych z nowotworami przewodu
pokarmowego.
Energia(kcal): 2300
Białko(g): 80-85
Tłuszcz(g): 65-77
Węglowodany(g): 257-310
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego
Szpital
ZZA zpital jalistyczn
V V im. J. Śniadeckiego do P-PO/7
NZ w Nowym Sączu DIET DOUSTNYCH
AE
Zalecane normy energii
Symbol Nazwa diety Charakterystyka diety Zastosowanie i składników
pokarmowych
Dieta kleikowa jest dietą niefizjologiczną, w związku z tym nie | Dietę tę stosuje się w ostrych schorzeniach przewodu | Energia(kcal): 1000
powinno się jej stosować dłużej niż 2-3 dni. Dłuższe stosowanie | pokarmowego, wątroby, trzustki, pęcherzyka Białko roślinne(g): 25
prowadzi do wyniszczenia organizmu. Podstawowym | żółciowego, nerek, w chorobach zakaźnych i stanach | Tłuszcz(g): 5
Dieta kleikowa składnikiem diety kleikowej są kleiki z ryżu, kaszy jęczmiennej, | pooperacyjnych. Węglowodany(g): 220
płatków owsianych, kaszy manny. Oprócz kleików podaje się
gorzką herbatę i namoczone sucharki, czerstwą bułkę i
biszkopty.
Dieta kobiet Dieta ma na celu zapewnić dostarczenie matce karmiącej | Kobiety karmiące.
22 DS-15 karmiących odpowiednią ilość składników odżywczych i mineralnych.
UWAGA
Lekarz w Karcie Informacyjnej z Leczenia Szpitalnego ma obowiązek jeżeli jest to uzasadnione, określić zalecenia żywieniowe dla pacjenta w okresie poszpitalnym.
Sporządził: Zespół ds. leczenia żywieniowego