- Żywienie w szpitalach
- Żywienie w szpitalach #214
Żywienie w szpitalach #214
Instytucja: |
|
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
3 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Otwarte |
Status ostatniego wniosku: |
|
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
wniosek o informację publiczną przez Szpital Uniwersytecki nr 1 im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy
Dzień dobry,
W załączeniu przekazuję odpowiedź na Państwa wniosek z dnia 15 października
2019 r. o udostępnienie informacji publicznej.Z poważaniem
Agnieszka Kluczewska
Szpital Uniwersytecki nr 1 im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy
ul. M. Skłodowskiej-Curie 9, 85-094 Bydgoszcz
tel. 52/ 585 42 26
<http://www.jurasza.pl/> www.jurasza.pl
Załączniki
- image001_LDrtbot.png
- pismo_nr_NON.1444N.2019.036.22.pdf
- Kaloryczność_produktów.pdf
u SZPITAL UNIWERSYTECKI NR 1
IM. DR. ANTONIEGO JURASZA
W BYDGOSZCZY 1937
NON.1444N.2019.036.22
Bydgoszcz, dnia 28 października 2019 r.
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć
Członkowie Zarządu Stowarzyszenia
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
W nawiązaniu do Państwa wniosku z dnia 15 października 2019 r. o udostępnienie informacji
publicznej, przekazuję poniższe dane:
Ad.1
W szpitalu aktualnie zatrudnionych jest 15 dietetyków (11 w klinikach/oddziałach i 4 w Dziale Żywienia).
W załączeniu przekazuję poszczególne zakresy obowiązków.
Ad. 2
Średnio miesięcznie na 1 dietetyka przypada 217 pacjentów (na podstawie zestawienia statystycznego za
rok 2018 z uwzględnieniem ruchu międzyoddziałowego pacjentów).
Ad. 3
Pacjenci hospitalizowani objęci są stałą opieką dietetyka w danej klinice/oddziale szpitala. Konsultacje
dietetyczne udzielane są w trakcie hospitalizacji.
Ad.4
W szpitalu nie ma wyznaczonej dziennej stawki żywieniowej. Kwota wyżywienia pacjenta wynika z planu
budżetu ustalanego w oparciu o lata ubiegłe oraz specyfikację zawartą w zamówieniach publicznych
na artykuły spożywcze.
Ad.5
Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej w celu przygotowywania posiłków dla
pacjentów.
Ad. 6
Przekazuję w załączeniu dokumentację dotyczącą wartości odżywczej i kaloryczności posiłków w szpitalu.
Ad. 7
Pracownicy Działu Żywienia oraz dietetycy zatrudnieni w szpitalu dokonują bieżącej kontroli jakości
posiłków podawanych pacjentom zgodnie z kompetencjami.
Szpita! Uniwersytecki nr 1 im. dr. Antoniego Jurasza w Bydgoszczy
ul. M. Skłodowskiej-Curie 9, 85-094 Bydgoszcz, tel. +48 52 585 48 80, fax +48 52 585 40 02
Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krejowego Rejestru Sądowego, NIP 554-223-10-69, REGON 001126074, KRS 0000003581
www.jurasza.pl
Ad. 8
W klinikach/oddziałach szpitala ilość spożytego przez pacjenta posiłku codziennie kontroluje: opiekun
medyczny, dietetyk, pielęgniarka. Raz na tydzień hospitalizacji wykonywana jest ocena stanu odżywiania
pacjenta - Skala NRA 2002.
Ad. 9
Nie dotyczy.
Ad. 10
W szpitalu obowiązuje procedura P10-01 Rozpatrywanie skarg i wniosków. Skargi i wnioski można zgłaszać
do Dyrekcji szpitala, Działu Organizacji i Nadzoru lub Pełnomocnika ds. Praw Pacjenta.
Ad. 11
W 2017 r. odnotowano 1 skargę dotyczącą żywienia pacjenta. W 2018 r. nie wpłynęła natomiast żadna
skarga.
Ad. 12
W szpitalu w 2018 r. były realizowane szkolenia wewnętrzne dla lekarzy z zakresu żywienia. Szkolenia
realizowane przez kliniki dotyczyły zagadnień żywieniowych niezbędnych w pracy danego oddziału
i leczenia pacjentów. W zespole każdej kliniki/oddziału jest współpracujący dietetyk, stąd odbywają się
systematyczne konsultacje dietetyczno-żywieniowe z personelem medycznym.
Ad. 13
W szpitalu stosowanych jest 15 diet dla dorosłych i 16 dla dzieci zgodnie z poniższą tabelą:
Nomenklatura diet w Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 im A. Jurasza w Bydgoszczy
PACJENCI DOROŚLI PACJENCI PEDIATRYCZNI
| Numer | Dieta: Numer | Dieta dziecięca (dz.):
0 ścisła 0 ścisła
1 | podstawowa 1dz podstawowa
2 | łatwo strawna 2dz łatwo strawna
3 łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu | 3dz łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
4 łatwo strawna z ograniczeniem | 4dz łatwo strawna z ograniczeniem substancji
substancji pobudzających wydzielaniem pobudzających wydzielanie soku
soku żołądkowego żołądkowego |
5 łatwo strawna wysokobiałkowa 5dz łatwo strawna wysokobiałkowa |
6 z ograniczeniem łatwo przyswajalnych | 6dz z ograniczeniem łatwo przyswajalnych
| węglowodanów | węglowodanów
7 z ograniczeniem nasyconych kwasów 7dz z ograniczeniem nasyconych kwasów
| tłuszczowych _ | tłuszczowych
8 bogatoresztkowa 8dz | bogatoresztkowa
L9 niskoenergetyczna 9dz | niskoenergetyczna o
10 „łatwo strawna o zmienionej konsystencji | 10dz łatwo strawna o zmienionej konsystencji
A | miksowana 5 | A | miksowana
[B | papkowata B | papkowata
DIETY SPECJALNE
11 |] łatwo strawna z wyłączeniem 11dz łatwo strawna z wyłączeniem
niektórych składników niektórych składników
| Bezglutenowa A | Bezglutenowa
Bezmleczna B | Bezmleczna
Bezmleczna i bezglutenowa C | Bezmleczna i bezglutenowa
Bezmięsna D | Bezmięsna
Eliminująca składniki uczulające, E | Eliminująca składniki uczulające,
| | mączna mączna
F | Błonnika pokarmowego LF | Błonnika pokarmowego
12 | Łatwo strawna niskobiałkowa 12dz łatwo strawna niskobiałkowa
13 Łatwo strawna z ograniczeniem 13dz łatwo strawna z ograniczeniem
składników mineralnych składników mineralnych
[A | Niskosodowa A | Niskosodowa
B | Niskopotasowa |B_ | Niskopotasowa
C | Niskopotasowa/ niskofosforanowa C | Niskopotasowa/ niskofosforanowa
D | Niskofosforanowa | D | Niskofosforanowa
14 Łatwostrawna wysokokaloryczna 14dz łatwostrawna wysokokaloryczna
15 Niepełnowartościowa 15dz niepetnowartościowa
A | kleikowa A | kleikowa
B | kisielowa | [B | kisielowa
C | galaretka |C | galaretka
D | płynna [D | płynna
E_ | marchwianka E | marchwianka
F | pooperacyjna F | pooperacyjna
16dz__| Małego dziecka
Literatura :
Jarosz M. „Praktyczny podręcznik dietetyki” Iżiż, 2010
Ciborowska H., Rudnicka A. „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, PZWL, 2014
Jarosz M. „ Normy żywienia dła populacji Polski”, Iżiż, 2017
Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. „Wartość odżywcza wybranych produktów
spożywczych i typowych potraw”, PZWL, 2008
Jarosz M. „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” IŻiż, 2011
Ad. 14
Szpital zapewnia każdą dietę wskazaną przez lekarza.
Ad. 15
W razie potrzeby i możliwości produkcyjnych szpita! zapewnia posiłki wegetariańskie lub wegańskie.
Ad.16
Szpital zapewnia chorym szeroki zakres doustnych suplementów pokarmowych, wszelkiego rodzaju
środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego w proszku i płynie. Są to doustne
suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia, m.in. preparaty dostarczające dużą dawkę
energii i składników odżywczych: białko, tłuszcze, węglowodany oraz komplet witamin i minerałów,
dobierane odpowiednio do potrzeb pacjenta, np.:
NUTRICIA: Nutridrink, Nutridrink Multi Fibre, Nutridrink Juice style, Cubitan, Renilon 4.0, Souvenaid,
Calogen, Nutridrink Yoghurt style, Nutridrink Protein, Diasip, Renilon 7.5, PreOp, Protifar, Fantomalt,
Nutilis Clear;
FRESENIUS: Diben Drink, Frebini Energy Drink, Frebini Energy Fibre Drink, Fresubin 2 kcal Drink, Fresubin
Energy Drink, Fresubin Hepa Drink, Fresubin Jucy Drink, Fresubin Protein Energy Drink, Fresubin Protein
Powder, Fresubin Renal Drink, Supportan Drink;
NESTLE: Resource 2.0, Resource Instant Protein, Resource Protein, Resource Diabet Plus, Resource Junior
Z poważaniem,
DYREKT
Szpitala Uniwersytógkiego
im. dr. A. Jurasza w
dr nAo zdr. inż. Jacek Kryś
Sporządziła: D.T-D. 52/585-43-53
a
| (W
/ mgr Ihż Magdalena Marciniak
GP
Kaloryczność i wartość odżywcza (dieta łatwostrawna)
śn: Pieczywo mieszane, serek homogenizowany, masło, kawa z mlekiem
Ob: zupa jarzynowa/marchewkowa, zraz mielony gotowany, sos pomorski, ziemniaki, surówka z
selera i jabłka
Kol: pieczywo mieszane, wędlina zielonogórska, masło, kawa z mlekiem
Produkty
Białko [
g ]
Tłuszcz [
g ]
Węglowo. [
g ]
Kalorie [
kcal ]
Ilość [
g ]
Chleb pszenno-żytni
6,90
1,65
65,55
305
150
Chleb Graham
11,40
2,55
74,10
339
150
Mleko spożywcze 2 %
6,80
4,00
9,80
102
200
Śmietana 18 %
0,75
5,40
1,08
55
30
Serek twarogowy
homogenizowany waniliowy
25,20
6,30
19,95
239
150
Masło śmietankowe
0,22
14,70
0,22
132
20
Jajo kurze, całe
0,63
0,53
0,05
8
5
Cukier
0,00
0,00
9,98
41
10
Mąka pszenna typ 500
1,38
0,18
11,24
51
15
Wołowina, mięso bez kości,
średnio
4,18
0,72
0,00
23
20
Kurczak, mięso z piersi bez skóry 17,20
1,04
0,00
79
80
Kiełbasa szynkowa
9,00
5,00
0,00
81
50
Marchew
0,30
0,06
2,61
8
30
Pietruszka, korzeń
0,39
0,08
1,58
6
15
Seler korzeń
2,28
0,35
23,80
107
175
Ziemniaki
8,50
0,50
99,50
435
500
Jabłko
0,12
0,12
3,63
14
30
Fasolka szparagowa mrożona
0,44
0,04
1,36
5
20
Kalafior mrożony
0,44
0,04
0,90
4
20
Brokuły mrożone
0,54
0,08
0,94
5
20
Pietruszka, nać
0,22
0,02
0,45
2
5
Białko [
g ]
Tłuszcz [
g ]
Węglowo. [
g ]
Kalorie [
kcal ]
Ilość [
g ]
SUMA
96,89
43,36
326,74
2085
1695
PROCENTOWY UDZIAŁ
SKŁADNIKÓW
18,58 [ %
]
18,74 [ %
]
62,68 [ % ]
100 [ % ]
100 [
% ]
Śn: pieczywo mieszane, masło, jajko gotowane, szynkówka, kawa ml.
Ob: pomidorowa z ryżem, indyk gotowany, ziemniaki, sos pietruszkowy, fasolka szparagowa
gotowana
Kol: pieczywo, masło, serek topiony, kawa ml.
Produkty
Białko [
g ]
Tłuszcz [
g ]
Węglowo. [
g ]
Kalorie
[ kcal ]
Ilość [
g ]
Chleb pszenno-żytni
6,90
1,65
65,55
305
150
Chleb Graham
11,40
2,55
74,10
339
150
Mleko spożywcze 2 %
6,80
4,00
9,80
102
200
Śmietana 18 %
0,38
2,70
0,54
28
15
Masło śmietankowe
0,22
14,70
0,22
132
20
Olej rzepakowy
0,00
5,00
0,00
44
5
Jajo kurze, całe
6,25
5,35
0,50
75
50
Ser topiony edamski
6,75
13,50
0,60
149
50
Cukier
0,00
0,00
9,98
41
10
Mąka pszenna typ 500
0,92
0,12
7,49
34
10
Indyk, piersi bez skóry
21,30
2,60
0,00
109
100
Szynkówka wieprzowa
4,08
4,41
0,42
57
30
Marchew
0,30
0,06
2,61
8
30
Pietruszka, korzeń
0,39
0,08
1,58
6
15
Seler, korzeń
0,24
0,04
1,16
3
15
Ziemniaki
6,80
0,40
79,60
348
400
Fasolka szparagowa mrożona
2,64
0,24
8,16
29
120
Koncentrat pomidorowy 30 %
1,12
0,30
3,34
18
20
Ryż biały
1,68
0,17
19,73
86
25
Białko [
g ]
Tłuszcz [
g ]
Węglowo. [
g ]
Kalorie [
kcal ]
Ilość [
g ]
SUMA
78,17
57,87
285,38
1975
1415
PROCENTOWY UDZIAŁ
SKŁADNIKÓW
15,8 [ %
]
26,4 [ % ] 57,8 [ % ]
100 [ % ]
100 [
% ]
Śn: pieczywo mieszane, masło, twarożek z koperkiem, kawa z mlekiem
Ob.: Zupa brokułowa z ryżem/ krupnik, ryba z pieca, ziemniaki, sos grecki
Kol: pieczywo mieszane, masło, szynkówka, kawa z mlekiem
Produkty
Białko [
g ]
Tłuszcz [ g
]
Węglowo.
[ g ]
Kalorie [
kcal ]
Ilość [
g ]
Chleb pszenno-żytni
6,90
1,65
65,55
305
150
Chleb Graham
11,40
2,55
74,10
339
150
Mleko spożywcze 2 %
6,80
4,00
9,80
102
200
Śmietana 18 %
0,38
2,70
0,54
28
15
Ser twarogowy półtłusty
18,70
4,70
3,70
133
100
Masło śmietankowe
0,22
14,70
0,22
132
20
Masło roślinne zwykłe
0,01
2,25
0,01
20
3
Cukinia
0,12
0,01
0,32
2
10
Mąka pszenna typ 500
1,38
0,18
11,24
51
15
Ryż biały
1,68
0,17
19,73
86
25
Dorsz świeży, filety bez skóry
19,80
0,36
0,00
84
120
Szynkówka wieprzowa
6,80
7,35
0,70
96
50
Marchew
1,20
0,24
10,44
32
120
Pietruszka, korzeń
2,21
0,43
8,93
32
85
Seler, korzeń
1,36
0,25
6,55
18
85
Ziemniaki
6,80
0,40
79,60
348
400
Brokuły mrożone
1,62
0,24
2,82
14
60
Koncentrat pomidorowy 30 %
0,56
0,15
1,67
9
10
Pietruszka, nać
0,22
0,02
0,45
2
5
Białko [
g ]
Tłuszcz [ g
]
Węglowo.
[ g ]
Kalorie [
kcal ]
Ilość [
g ]
SUMA
88,16
42,35
296,37
1920
1623
PROCENTOWY UDZIAŁ
SKŁADNIKÓW
18,38[% ] 19,88 [ % ] 61,74 [ % ] 100 [ % ]
100 [
% ]
-
wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez Szpital Uniwersytecki nr 1 im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy
Dzień dobry,
W załączeniu przekazuję odpowiedź na Państwa wniosek z dnia 15 października
2019 r. o udostępnienie informacji publicznej.Z poważaniem
Agnieszka Kluczewska
Szpital Uniwersytecki nr 1 im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy
ul. M. Skłodowskiej-Curie 9, 85-094 Bydgoszcz
tel. 52/ 585 42 26
<http://www.jurasza.pl/> www.jurasza.pl
Załączniki
- image001_ySMB5DI.png
- pismo_nr_NON.1444N.2019.036.22_2mITVPY.pdf
- Kaloryczność_produktów_cnrskpy.pdf
- zakresy_obowiązków.pdf
u SZPITAL UNIWERSYTECKI NR 1
IM. DR. ANTONIEGO JURASZA
W BYDGOSZCZY 1937
NON.1444N.2019.036.22
Bydgoszcz, dnia 28 października 2019 r.
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć
Członkowie Zarządu Stowarzyszenia
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
W nawiązaniu do Państwa wniosku z dnia 15 października 2019 r. o udostępnienie informacji
publicznej, przekazuję poniższe dane:
Ad.1
W szpitalu aktualnie zatrudnionych jest 15 dietetyków (11 w klinikach/oddziałach i 4 w Dziale Żywienia).
W załączeniu przekazuję poszczególne zakresy obowiązków.
Ad. 2
Średnio miesięcznie na 1 dietetyka przypada 217 pacjentów (na podstawie zestawienia statystycznego za
rok 2018 z uwzględnieniem ruchu międzyoddziałowego pacjentów).
Ad. 3
Pacjenci hospitalizowani objęci są stałą opieką dietetyka w danej klinice/oddziale szpitala. Konsultacje
dietetyczne udzielane są w trakcie hospitalizacji.
Ad.4
W szpitalu nie ma wyznaczonej dziennej stawki żywieniowej. Kwota wyżywienia pacjenta wynika z planu
budżetu ustalanego w oparciu o lata ubiegłe oraz specyfikację zawartą w zamówieniach publicznych
na artykuły spożywcze.
Ad.5
Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej w celu przygotowywania posiłków dla
pacjentów.
Ad. 6
Przekazuję w załączeniu dokumentację dotyczącą wartości odżywczej i kaloryczności posiłków w szpitalu.
Ad. 7
Pracownicy Działu Żywienia oraz dietetycy zatrudnieni w szpitalu dokonują bieżącej kontroli jakości
posiłków podawanych pacjentom zgodnie z kompetencjami.
Szpita! Uniwersytecki nr 1 im. dr. Antoniego Jurasza w Bydgoszczy
ul. M. Skłodowskiej-Curie 9, 85-094 Bydgoszcz, tel. +48 52 585 48 80, fax +48 52 585 40 02
Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krejowego Rejestru Sądowego, NIP 554-223-10-69, REGON 001126074, KRS 0000003581
www.jurasza.pl
Ad. 8
W klinikach/oddziałach szpitala ilość spożytego przez pacjenta posiłku codziennie kontroluje: opiekun
medyczny, dietetyk, pielęgniarka. Raz na tydzień hospitalizacji wykonywana jest ocena stanu odżywiania
pacjenta - Skala NRA 2002.
Ad. 9
Nie dotyczy.
Ad. 10
W szpitalu obowiązuje procedura P10-01 Rozpatrywanie skarg i wniosków. Skargi i wnioski można zgłaszać
do Dyrekcji szpitala, Działu Organizacji i Nadzoru lub Pełnomocnika ds. Praw Pacjenta.
Ad. 11
W 2017 r. odnotowano 1 skargę dotyczącą żywienia pacjenta. W 2018 r. nie wpłynęła natomiast żadna
skarga.
Ad. 12
W szpitalu w 2018 r. były realizowane szkolenia wewnętrzne dla lekarzy z zakresu żywienia. Szkolenia
realizowane przez kliniki dotyczyły zagadnień żywieniowych niezbędnych w pracy danego oddziału
i leczenia pacjentów. W zespole każdej kliniki/oddziału jest współpracujący dietetyk, stąd odbywają się
systematyczne konsultacje dietetyczno-żywieniowe z personelem medycznym.
Ad. 13
W szpitalu stosowanych jest 15 diet dla dorosłych i 16 dla dzieci zgodnie z poniższą tabelą:
Nomenklatura diet w Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 im A. Jurasza w Bydgoszczy
PACJENCI DOROŚLI PACJENCI PEDIATRYCZNI
| Numer | Dieta: Numer | Dieta dziecięca (dz.):
0 ścisła 0 ścisła
1 | podstawowa 1dz podstawowa
2 | łatwo strawna 2dz łatwo strawna
3 łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu | 3dz łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
4 łatwo strawna z ograniczeniem | 4dz łatwo strawna z ograniczeniem substancji
substancji pobudzających wydzielaniem pobudzających wydzielanie soku
soku żołądkowego żołądkowego |
5 łatwo strawna wysokobiałkowa 5dz łatwo strawna wysokobiałkowa |
6 z ograniczeniem łatwo przyswajalnych | 6dz z ograniczeniem łatwo przyswajalnych
| węglowodanów | węglowodanów
7 z ograniczeniem nasyconych kwasów 7dz z ograniczeniem nasyconych kwasów
| tłuszczowych _ | tłuszczowych
8 bogatoresztkowa 8dz | bogatoresztkowa
L9 niskoenergetyczna 9dz | niskoenergetyczna o
10 „łatwo strawna o zmienionej konsystencji | 10dz łatwo strawna o zmienionej konsystencji
A | miksowana 5 | A | miksowana
[B | papkowata B | papkowata
DIETY SPECJALNE
11 |] łatwo strawna z wyłączeniem 11dz łatwo strawna z wyłączeniem
niektórych składników niektórych składników
| Bezglutenowa A | Bezglutenowa
Bezmleczna B | Bezmleczna
Bezmleczna i bezglutenowa C | Bezmleczna i bezglutenowa
Bezmięsna D | Bezmięsna
Eliminująca składniki uczulające, E | Eliminująca składniki uczulające,
| | mączna mączna
F | Błonnika pokarmowego LF | Błonnika pokarmowego
12 | Łatwo strawna niskobiałkowa 12dz łatwo strawna niskobiałkowa
13 Łatwo strawna z ograniczeniem 13dz łatwo strawna z ograniczeniem
składników mineralnych składników mineralnych
[A | Niskosodowa A | Niskosodowa
B | Niskopotasowa |B_ | Niskopotasowa
C | Niskopotasowa/ niskofosforanowa C | Niskopotasowa/ niskofosforanowa
D | Niskofosforanowa | D | Niskofosforanowa
14 Łatwostrawna wysokokaloryczna 14dz łatwostrawna wysokokaloryczna
15 Niepełnowartościowa 15dz niepetnowartościowa
A | kleikowa A | kleikowa
B | kisielowa | [B | kisielowa
C | galaretka |C | galaretka
D | płynna [D | płynna
E_ | marchwianka E | marchwianka
F | pooperacyjna F | pooperacyjna
16dz__| Małego dziecka
Literatura :
Jarosz M. „Praktyczny podręcznik dietetyki” Iżiż, 2010
Ciborowska H., Rudnicka A. „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, PZWL, 2014
Jarosz M. „ Normy żywienia dła populacji Polski”, Iżiż, 2017
Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. „Wartość odżywcza wybranych produktów
spożywczych i typowych potraw”, PZWL, 2008
Jarosz M. „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” IŻiż, 2011
Ad. 14
Szpital zapewnia każdą dietę wskazaną przez lekarza.
Ad. 15
W razie potrzeby i możliwości produkcyjnych szpita! zapewnia posiłki wegetariańskie lub wegańskie.
Ad.16
Szpital zapewnia chorym szeroki zakres doustnych suplementów pokarmowych, wszelkiego rodzaju
środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego w proszku i płynie. Są to doustne
suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia, m.in. preparaty dostarczające dużą dawkę
energii i składników odżywczych: białko, tłuszcze, węglowodany oraz komplet witamin i minerałów,
dobierane odpowiednio do potrzeb pacjenta, np.:
NUTRICIA: Nutridrink, Nutridrink Multi Fibre, Nutridrink Juice style, Cubitan, Renilon 4.0, Souvenaid,
Calogen, Nutridrink Yoghurt style, Nutridrink Protein, Diasip, Renilon 7.5, PreOp, Protifar, Fantomalt,
Nutilis Clear;
FRESENIUS: Diben Drink, Frebini Energy Drink, Frebini Energy Fibre Drink, Fresubin 2 kcal Drink, Fresubin
Energy Drink, Fresubin Hepa Drink, Fresubin Jucy Drink, Fresubin Protein Energy Drink, Fresubin Protein
Powder, Fresubin Renal Drink, Supportan Drink;
NESTLE: Resource 2.0, Resource Instant Protein, Resource Protein, Resource Diabet Plus, Resource Junior
Z poważaniem,
DYREKT
Szpitala Uniwersytógkiego
im. dr. A. Jurasza w
dr nAo zdr. inż. Jacek Kryś
Sporządziła: D.T-D. 52/585-43-53
a
| (W
/ mgr Ihż Magdalena Marciniak
GP
Kaloryczność i wartość odżywcza (dieta łatwostrawna)
śn: Pieczywo mieszane, serek homogenizowany, masło, kawa z mlekiem
Ob: zupa jarzynowa/marchewkowa, zraz mielony gotowany, sos pomorski, ziemniaki, surówka z
selera i jabłka
Kol: pieczywo mieszane, wędlina zielonogórska, masło, kawa z mlekiem
Produkty
Białko [
g ]
Tłuszcz [
g ]
Węglowo. [
g ]
Kalorie [
kcal ]
Ilość [
g ]
Chleb pszenno-żytni
6,90
1,65
65,55
305
150
Chleb Graham
11,40
2,55
74,10
339
150
Mleko spożywcze 2 %
6,80
4,00
9,80
102
200
Śmietana 18 %
0,75
5,40
1,08
55
30
Serek twarogowy
homogenizowany waniliowy
25,20
6,30
19,95
239
150
Masło śmietankowe
0,22
14,70
0,22
132
20
Jajo kurze, całe
0,63
0,53
0,05
8
5
Cukier
0,00
0,00
9,98
41
10
Mąka pszenna typ 500
1,38
0,18
11,24
51
15
Wołowina, mięso bez kości,
średnio
4,18
0,72
0,00
23
20
Kurczak, mięso z piersi bez skóry 17,20
1,04
0,00
79
80
Kiełbasa szynkowa
9,00
5,00
0,00
81
50
Marchew
0,30
0,06
2,61
8
30
Pietruszka, korzeń
0,39
0,08
1,58
6
15
Seler korzeń
2,28
0,35
23,80
107
175
Ziemniaki
8,50
0,50
99,50
435
500
Jabłko
0,12
0,12
3,63
14
30
Fasolka szparagowa mrożona
0,44
0,04
1,36
5
20
Kalafior mrożony
0,44
0,04
0,90
4
20
Brokuły mrożone
0,54
0,08
0,94
5
20
Pietruszka, nać
0,22
0,02
0,45
2
5
Białko [
g ]
Tłuszcz [
g ]
Węglowo. [
g ]
Kalorie [
kcal ]
Ilość [
g ]
SUMA
96,89
43,36
326,74
2085
1695
PROCENTOWY UDZIAŁ
SKŁADNIKÓW
18,58 [ %
]
18,74 [ %
]
62,68 [ % ]
100 [ % ]
100 [
% ]
Śn: pieczywo mieszane, masło, jajko gotowane, szynkówka, kawa ml.
Ob: pomidorowa z ryżem, indyk gotowany, ziemniaki, sos pietruszkowy, fasolka szparagowa
gotowana
Kol: pieczywo, masło, serek topiony, kawa ml.
Produkty
Białko [
g ]
Tłuszcz [
g ]
Węglowo. [
g ]
Kalorie
[ kcal ]
Ilość [
g ]
Chleb pszenno-żytni
6,90
1,65
65,55
305
150
Chleb Graham
11,40
2,55
74,10
339
150
Mleko spożywcze 2 %
6,80
4,00
9,80
102
200
Śmietana 18 %
0,38
2,70
0,54
28
15
Masło śmietankowe
0,22
14,70
0,22
132
20
Olej rzepakowy
0,00
5,00
0,00
44
5
Jajo kurze, całe
6,25
5,35
0,50
75
50
Ser topiony edamski
6,75
13,50
0,60
149
50
Cukier
0,00
0,00
9,98
41
10
Mąka pszenna typ 500
0,92
0,12
7,49
34
10
Indyk, piersi bez skóry
21,30
2,60
0,00
109
100
Szynkówka wieprzowa
4,08
4,41
0,42
57
30
Marchew
0,30
0,06
2,61
8
30
Pietruszka, korzeń
0,39
0,08
1,58
6
15
Seler, korzeń
0,24
0,04
1,16
3
15
Ziemniaki
6,80
0,40
79,60
348
400
Fasolka szparagowa mrożona
2,64
0,24
8,16
29
120
Koncentrat pomidorowy 30 %
1,12
0,30
3,34
18
20
Ryż biały
1,68
0,17
19,73
86
25
Białko [
g ]
Tłuszcz [
g ]
Węglowo. [
g ]
Kalorie [
kcal ]
Ilość [
g ]
SUMA
78,17
57,87
285,38
1975
1415
PROCENTOWY UDZIAŁ
SKŁADNIKÓW
15,8 [ %
]
26,4 [ % ] 57,8 [ % ]
100 [ % ]
100 [
% ]
Śn: pieczywo mieszane, masło, twarożek z koperkiem, kawa z mlekiem
Ob.: Zupa brokułowa z ryżem/ krupnik, ryba z pieca, ziemniaki, sos grecki
Kol: pieczywo mieszane, masło, szynkówka, kawa z mlekiem
Produkty
Białko [
g ]
Tłuszcz [ g
]
Węglowo.
[ g ]
Kalorie [
kcal ]
Ilość [
g ]
Chleb pszenno-żytni
6,90
1,65
65,55
305
150
Chleb Graham
11,40
2,55
74,10
339
150
Mleko spożywcze 2 %
6,80
4,00
9,80
102
200
Śmietana 18 %
0,38
2,70
0,54
28
15
Ser twarogowy półtłusty
18,70
4,70
3,70
133
100
Masło śmietankowe
0,22
14,70
0,22
132
20
Masło roślinne zwykłe
0,01
2,25
0,01
20
3
Cukinia
0,12
0,01
0,32
2
10
Mąka pszenna typ 500
1,38
0,18
11,24
51
15
Ryż biały
1,68
0,17
19,73
86
25
Dorsz świeży, filety bez skóry
19,80
0,36
0,00
84
120
Szynkówka wieprzowa
6,80
7,35
0,70
96
50
Marchew
1,20
0,24
10,44
32
120
Pietruszka, korzeń
2,21
0,43
8,93
32
85
Seler, korzeń
1,36
0,25
6,55
18
85
Ziemniaki
6,80
0,40
79,60
348
400
Brokuły mrożone
1,62
0,24
2,82
14
60
Koncentrat pomidorowy 30 %
0,56
0,15
1,67
9
10
Pietruszka, nać
0,22
0,02
0,45
2
5
Białko [
g ]
Tłuszcz [ g
]
Węglowo.
[ g ]
Kalorie [
kcal ]
Ilość [
g ]
SUMA
88,16
42,35
296,37
1920
1623
PROCENTOWY UDZIAŁ
SKŁADNIKÓW
18,38[% ] 19,88 [ % ] 61,74 [ % ] 100 [ % ]
100 [
% ]
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Zakres obowiązków dietetyka w Szpitalu Uniwersyteckim nr 1
Do obowiązków dietetyka należy:
Ocena i monitorowanie stanu odżywienia oraz sposobu żywienia hospitalizowanych
pacjentów;
Rozpoznawanie, zapobieganie i współuczestniczenie w leczeniu niedożywienia , w tym
niedożywienia szpitalnego;
Planowanie i nadzór nad realizacją żywienia w poszczególnych jednostkach oraz
indywidualnych jadłospisów i potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów
diet, zgodnie z obowiązująca klasyfikacją i zasadami żywienia;
Opracowywanie indywidualnych jadłospisów zgodnie z zapotrzebowaniem i stanem
klinicznym chorego.
Sporządzanie zamówień diet dla chorych z danego oddziału zgodnie ze zleceniami
lekarskimi oraz stanem chorych.
Uczestniczenie w obchodach lekarskich
Prowadzenie edukacji żywieniowej wśród pacjentów i ich rodzin w formie ustnej i
pisemnej.
Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich
przechowywania na oddziałach szpitalnych.
Prowadzenie instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy przygotowywaniu,
porcjowaniu i wydawaniu posiłków, z uwzględnieniem przestrzegania zasad Dobrej
Praktyki Higienicznej.
Stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów
leczniczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w leczeniu chorób
przebiegających z niedożywieniem, powstających na tle wadliwego żywienia i innych
chorób na zlecenie, przy współpracy i pod nadzorem lekarza prowadzącego oraz/lub
Zespołu Żywieniowego
Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
Ciągłe podnoszenie kwalifikacjj zawodowej poprzez uczestnictwo w szkoleniach,
konferencjach, kursach z zakresu żywienia.
Prowadzenie dokumentacji niezbędnej do rozliczenia procedur żywieniowych przez NFZ.
Prowadzenie praktyk dla studentów wydziału dietetyki.
Wykonywanie innych poleceń przełożonych zgodne ze Statutem i Regulaminem
Szpitala Uniwersyteckiego nr 1
Załącznik nr | do Zarządzenia nr 19942014
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
Imię i nazwisko:
Stanowisko: dietetyk * i— . dy 27 ć
Komórka organizacyjna: Zespół Żywieniowy
Podległość służbowa: Koordynator Zespołu Żywieniowego
Obowiązki o charakterze ogólnym
Zobowiązany jest do przestrzegania ustalonej dyscypliny pracy, wewnętrznych zarządzeń
oraz regulaminów.
Posiada znajomość przepisów BHP, obowiązujących w służbie zdrowia aktów prawnych,
tabeli i norm Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy w oparciu,
o które prowadzi swoją działalność.
Zobowiązany jest do przestrzegania ustalonego w zakładzie pracy kodeksu etyki.
Obowiązki o charakterze szczególnym
Ocena i monitorowanie stanu odżywienia oraz sposobu żywienia hospitalizowanych
pacjentów.
Rozpoznawanie, zapobieganie i współuczestniczenie w leczeniu niedożywienia, w tym
niedożywienia szpitalnego.
Planowanie i nadzór nad realizacją żywienia w poszczególnych jednostkach oraz
indywidualnych jadłospisów i potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet,
zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami żywienia.
Stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów
leczniczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w leczeniu chorób przebiegających z
niedożywieniem, powstających na tle wadliwego żywienia i innych chorób na zlecenie, przy
współpracy i pod nadzorem lekarza prowadzącego oraz / lub Zespołu Żywieniowego.
Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.
Prowadzenie dokumentacji niezbędnej do rozliczenia procedur żywieniowych przez NFZ.
Zakres uprawnień
Opracowywanie indywidualnych jadłospisów zgodnie z zapotrzebowaniem i stanem
klinicznym chorego.
Sporządzanie zamówień diet dla chorych z danego oddziału zgodnie ze zleceniami lekarskimi
oraz stanem chorych.
Uczestniczenie w obchodach lekarskich.
Prowadzenie edukacji żywieniowej wśród pacjentów i ich rodzin w formie ustnej i pisemnej.
Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich
przechowywania na oddziałach szpitalnych.
Prowadzenie instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy przygotowywaniu,
porcjowaniu i wydawaniu posiłków, z uwzględnieniem przestrzegania zasad Dobrej Praktyki
Higienicznej.
Ciągłe podnoszenie kwalifikacjj zawodowej poprzez uczestnictwo w szkoleniach,
konferencjach, kursach z zakresu żywienia.
Prowadzenie praktyk dla studentów wydziału dietetyki.
Wykonywanie innych poleceń przełożonych zgodnie ze Statutem i Regulaminem Szpitala
Uniwersyteckiego nr 1.
Załącznik nr I do Zarządzenia nr 199/2014
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
Imię i nazwisko:
Stanowisko: starszy dietetyk
Komórka organizacyjna: Zespół Żywieniowy
Podległość służbowa: Koordynator Zespołu żywieniowego
1. Obowiązki o charakterze ogólnym
1. Zobowiązany jest do przestrzegania ustalonej dyscypliny pracy, wewnętrznych zarządzeń
oraz regulaminów.
2. Posiada znajomość przepisów BHP, obowiązujących w służbie zdrowia aktów prawnych,
tabeli i norm Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy w oparciu,
o które prowadzi swoją działalność.
3. Zobowiązany jest do przestrzegania ustalonego w zakładzie pracy kodeksu etyki.
Il. Obowiązki o charakterze szczególnym
1. Ocena i monitorowanie stanu odżywienia oraz sposobu żywienia hospitalizowanych
pacjentów.
2. Rozpoznawanie, zapobieganie i współuczestniczenie w leczeniu niedożywienia, w tym
niedożywienia szpitalnego.
3. Planowanie i nadzór nad realizacją żywienia w poszczególnych jednostkach oraz
indywidualnych jadłospisów i potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet,
zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami żywienia.
4. Stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów
leczniczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w leczeniu chorób przebiegających z
niedożywieniem, powstających na tle wadliwego żywienia i innych chorób na zlecenie, przy
współpracy i pod nadzorem lekarza prowadzącego oraz / lub Zespołu żywieniowego.
5. Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.
6. Prowadzenie dokumentacji niezbędnej do rozliczenia procedur żywieniowych przez NEZ,
LIE Zakres uprawnień
1. Opracowywanie indywidualnych jadłospisów zgodnie z zapotrzebowaniem i stanem
klinicznym chorego.
2. Sporządzanie zamówień diet dla chorych z danego oddziału zgodnie ze zieceniami lekarskimi
oraz stanem chorych.
3. Uczestniczenie w obchodach lekarskich.
4. Prowadzenie edukacji żywieniowej wśród pacjentów i ich rodzin w formie ustnej i pisemnej.
5. Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich
przechowywania na oddziałach szpitalnych.
6. Prowadzenie instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy przygotowywaniu,
porcjowaniu i wydawaniu posiłków, z uwzględnieniem przestrzegania zasad Dobrej Praktyki
Higienicznej.
7. Ciągłe podnoszenie kwalifikacjj zawodowej poprzez uczestnictwo w szkoleniach,
konferencjach, kursach z zakresu żywienia.
8. Prowadzenie praktyk dla studentów wydziału dietetyki.
9. Wykonywanie innych poleceń przelożonych zgodnie ze Statutem i Regulaminem Szpitala
Uniwersyteckiego nr 1.
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
Imię i nazwisko:
Stanowisko: Starszy Dietetyk
Komórka organizacyjna: Dział Żywienia
Podległość służbowa: Kierownikowi Działu Żywienia
DUOURWNDER
BBWR
Obowiązki o charakterze ogólnym
Zobowiązany jest do przestrzegania ustalonej dyscypliny pracy, wewnętrznych zarządzeń
araz regulaminów.
Posiada znajomość przepisów BHP, obowiązujących w służbie zdrowia aktów prawnych,
tabeli i norm Szpitała Uniwersyteckiego nr 1 im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy w oparciu,
o które prowadzi swoją działalność.
Zobowiązany jest do przestrzegania ustalonego w zakładzie pracy kodeksu etyki.
Obowiązki o charakterze szczególnym
Układanie jadłospisów dekadowych dla pacjentów
Szczegółowe ustalanie diet specjalnych dla pacjentów
Określanie wartości odżywczej posiłków
Pobieranie i przechowywanie próbek pokarmowych oraz właściwe ich zabezpieczenie
Sporządzanie dokumentacji, dotyczącej rozliczenia wyżywienia dla pacjentów
Sporządzanie rozdzielnika potraw z uwzględnieniem poszczególnych diet dla potrzeb
personelu kuchni
Sporządzanie dokumentacji dotyczącej zaopatrzenia w artykuły spożywcze
Prowadzenie dokumentacji z zakresu systemu HACCP
Współpraca z kucharzami poszczególnych działów kuchni
. Ścisła współpraca z pracownikiem Magazynu Spożywczego
. Wykonywanie innych czynności nie określonych powyżej, a zleconych przez bezpośredniego
przełożonego
Zakres uprawnień
Uprawnienia pracownika wynikają z aktualnie obowiązujących przepisów prawa pracy
Zakres odpowiedzialności
Właściwe i należyte wykonywanie zadań wynikających z zakresu czynności.
Skutki prawne podejmowanych decyzji.
Stan mienia Szpitala
Właściwe prowadzenie dokumentacji systemu HACCP w Działe Żywienia
Przyjmuję do wiadomości i stosowania