Instytucja: Szpital Wielospecjalistyczny im. dr. Ludwika Błażka w Inowrocławiu
Monitoring: Żywienie w szpitalach
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
To jest potwierdzenie doręczenia wiadomości, która została wysłana na adres sekr.nacz@szpitalino.pl.
Uwaga: To potwierdzenie doręczenia wiadomości oznacza tylko, że wiadomość została wyświetlona na komputerze adresata. Nie ma żadnej gwarancji, że treść tej wiadomości została przeczytana lub zrozumiana.
Sz. P.
Katarzyna Batko-Tołuć,
Szymon Osowski
Członkowie Zarządu
Stowarzyszenia Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska
Odpowiadając na Państwa wiadomość e-mail z dnia 15.10.2019 r. w sprawie
udostępnienia informacji publicznych, w załączeniu przesyłam pismo nr
DN.076-31.2019 z dnia 22.10.2019 r.
Z poważaniem
dr n. med. Eligiusz Patalas
Dyrektor
Szpitala Wielospecjalistycznego im. dr. L. Błażka w Inowrocławiu
W dniu 15.10.2019 o 22:41, sprawa-16629@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
--
Szpital Wielospecjalistyczny im. dr. Ludwika Błażka
Sekretariat
Telefon: 52 3545 320
Email: sekr.nacz@szpitalino.pl <mailto:sekr.nacz@szpitalino.pl>
Logo
Szpital Wielospecjalistyczny im. dr. Ludwika Błażka w Inowrocławiu
ul. Poznańska 97 I 88-100 Inowrocław
tel. + 48 (52) 354 55 00 I fax +48 (52) 354 52 79 I www.szpitalino.pl
Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego
KRS 0000002494 I NIP: 556-22-39-217 I Regon: 092358780
/UWAGA: Informacja zawarta w niniejszej wiadomości lub dowolnym z jej
załączników może być chroniona i objęta zakazem jej ujawniania.
Jeśli czytelnik niniejszej wiadomości nie jest jej zamierzonym adresatem
lub pośrednikiem upoważnionym do jej przekazania adresatowi,
niniejszym informujemy, że wszelkie rozprowadzanie, dystrybucja,
powielanie niniejszej wiadomości lub jej załączników, bądź inne działanie
o podobnym charakterze jest zabronione. Jeżeli otrzymałeś tę wiadomość
omyłkowo, proszę bezzwłocznie zawiadomić nadawcę wysyłając
odpowiedź na niniejszą wiadomość i usunąć ją z komputera bez otwierania
załączników. Dziękujemy. /
Sz. P.
Katarzyna Batko-Tołuć,
Szymon Osowski
Członkowie Zarządu
Stowarzyszenia Sieci Obywatelskiej Watchdog PolskaOdpowiadając na Państwa wiadomość e-mail z dnia 15.10.2019 r. w sprawie
udostępnienia informacji publicznych, w załączeniu przesyłam pismo nr
DN.076-31.2019 z dnia 22.10.2019 r.Z poważaniem
dr n. med. Eligiusz Patalas
Dyrektor
Szpitala Wielospecjalistycznego im. dr. L. Błażka w InowrocławiuW dniu 15.10.2019 o 22:41, sprawa-16629@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: sprawa-16629@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
--
Szpital Wielospecjalistyczny im. dr. Ludwika BłażkaSekretariat
Telefon: 52 3545 320
Email: sekr.nacz@szpitalino.pl <mailto:sekr.nacz@szpitalino.pl>Logo
Szpital Wielospecjalistyczny im. dr. Ludwika Błażka w Inowrocławiu
ul. Poznańska 97 I 88-100 Inowrocław
tel. + 48 (52) 354 55 00 I fax +48 (52) 354 52 79 I www.szpitalino.pl
Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego
KRS 0000002494 I NIP: 556-22-39-217 I Regon: 092358780/UWAGA: Informacja zawarta w niniejszej wiadomości lub dowolnym z jej
załączników może być chroniona i objęta zakazem jej ujawniania.
Jeśli czytelnik niniejszej wiadomości nie jest jej zamierzonym adresatem
lub pośrednikiem upoważnionym do jej przekazania adresatowi,
niniejszym informujemy, że wszelkie rozprowadzanie, dystrybucja,
powielanie niniejszej wiadomości lub jej załączników, bądź inne działanie
o podobnym charakterze jest zabronione. Jeżeli otrzymałeś tę wiadomość
omyłkowo, proszę bezzwłocznie zawiadomić nadawcę wysyłając
odpowiedź na niniejszą wiadomość i usunąć ją z komputera bez otwierania
załączników. Dziękujemy. /