Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Re: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL WOJEWÓDZKI W OPOLU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    Opole 24.10.2019r.

      Szpital Wojewódzki w Opolu udostępnia informacje:

    Ad 1) Szpital Wojewódzki w Opolu zatrudnia trzy dietetyczki.

    Ad 2) Średnio na jedną dietetyczkę przypada około 70 pacjentów
    hospitalizowanych.

    Ad 3) W Szpitalu Wojewódzkim w Opolu istnieje możliwość uzyskania przez
    pacjenta indywidualnej porady dietetyka – edukacji dietetycznej.
    Edukacja dietetyczna obejmuje:

    1.

    przeprowadzenie wywiadu żywieniowego, pozwalającego ocenić stan
    odżywienia, a także wskazać błędy żywieniowe;

    2.

    przekazanie podstawowej wiedzy o zasadach prawidłowego żywienia;

    3.

    określenie indywidualnego zapotrzebowania na energię i składniki
    odżywcze z uwzględnieniem ograniczeń dietetycznych wynikających ze
    stanu zdrowia;

    4.

    przedstawienie zasad właściwego doboru surowców oraz potraw przy
    planowaniu posiłków,
    a także zasad planowania jadłospisów;

    5.

    omówienie zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik
    kulinarnych w sporządzaniu potraw oraz ich doboru w określonej diecie.

    Pacjent po uzyskaniu porady dietetycznej przez dietetyka otrzymuje
    „Kartę edukacji dietetycznej”.

    Pacjent informację możliwości edukacji dietetycznej uzyskuje przy
    przyjęciu do danego oddziału Szpitala jak i również w czasie
    hospitalizacji i przy wypisie do domu od pielęgniarek i lekarzy.

    Ad 4) Aktualna wysokość dziennej stawki wyżywienia przypadająca na
    jednego pacjenta to kwota 15,40zł. W związku z okresem zmian dostawców
    artykułów spożywczych, kwota ta zapewne ulegnie zwiększeniu.

    Ad 5) Szpital Wojewódzki w Opolu nie korzysta z usług firmy cateringowej.

    Ad 6) W Szpitalu stosujemy zasadę, że jakość produktów używanych do
    produkcji posiłków jest określana na etapie postępowania przetargowego,
    poprzez stosowanie konkretnych opisów parametrów do wszystkich artykułów
    spożywczych. Wartość energetyczna i odżywcza jest wyliczana przez
    dietetyka na podstawie jadłospisu i tabel odżywczych.

    Ad 7) Ocena jakości żywienia jest prowadzona w oparciu o:

    1. ocenę wartości odżywczej i energetycznej podawanych posiłków z
    uwzględnieniem poszczególnych diet – przeprowadzaną przez dietetyka,

    2. ocenę jakościową opracowywanych jadłospisów – przeprowadzaną przez
    dietetyka metodą Szewczyńskiego,

    3. codzienną kontrolę wielkości porcji – przeprowadzaną przez mistrza
    lub osobę zastępującą na etapie wydawania posiłków przez kuchnię do
    oddziałów,

    4. codzienną ocenę organoleptyczną posiłków – przeprowadzaną przez
    dietetyka,

    5. codzienny monitoring dystrybucji posiłków przeprowadzany przez
    dietetyka,

    6. sprawdzanie stanu higienicznego kuchenek oddziałowych przez personel
    Działu Żywienia
    i pielęgniarki łącznikowe danego oddziału.

    Ad 8) W Szpitalu pielęgniarki i opiekuni medyczni są odpowiedzialni za
    karmienie chorych
    i udzielanie pomocy podczas spożywania posiłków pacjentom, którzy tego
    wymagają a także kontrolę ilości spożytych posiłków i płynów przez
    pacjentów. Nad prawidłowością tych działań czuwają pielęgniarki oddziałowe.

    Ad 9) Szpital Wojewódzki w Opolu nie korzysta z usług firmy cateringowej.

    Ad 10) W Szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg – uwagi i oceny na
    temat wyżywienia można zgłaszać za pomocą „Kart uwag i propozycji”,
    które wrzuca się do skrzynek uwag i propozycji znajdujących się w każdym
    oddziale. W Szpitalu funkcjonuje badanie punktowe satysfakcji
    z obszaru żywienia. Szpital posiada osobę odpowiedzialną za kontakt w
    sprawie skarg.

    Ad 11) W roku 2017 i 2018 nie wpłynęły skargi dotyczące niewłaściwego
    żywienia.

    Ad 12) W roku 2018 personel lekarski przechodził szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych. Takie szkolenia dla personelu
    lekarskiego są realizowane systematycznie.

    Ad 13) Leczenie żywieniowe doustne w Szpitalu oparte jest na opracowanym
    w Instytucie Żywności i Żywienia systemie dietetycznym dla zakładów
    służby zdrowia. Klasyfikacja diet stosowanych w Szpitalu Wojewódzkim w
    Opolu zawiera 14 rodzajów diet: dieta podstawowa, łatwostrawna,
    łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
    żołądkowego, łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, z ograniczeniem
    łatwoprzyswajalnych węglowodanów, łatwostrawna o kontrolowanej
    zawartości kwasów tłuszczowych, łatwostrawna ubogoresztkowa,
    łatwostrawna o konsystencji papkowatej, płynna odżywcza, łatwostrawna
    płynna, w trakcie leczenia biegunki, ścisła z możliwością podawania
    płynów, ścisła i specjalna;wg zaleceń lekarzy – dieta bezglutenowa,
    wegetariańska, wegańska.

    Ad 14) W Szpitalu Wojewódzkim w Opolu nie spotkaliśmy się z sytuacją
    braku możliwości zapewnienia diety wskazanej przez lekarza dla pacjenta.
    Wykwalifikowana i z dużym doświadczeniem kadra Działu Żywienia zapewnia
    wyżywienie również dla chorych w diecie specjalnej – dieta bezglutenowa,
    wegetariańska, wegańska.

    Ad 15) Według klasyfikacji diet stosowanych w Szpitalu Wojewódzkim dieta
    wegetariańska lub wegańska jest dietą specjalną, potrawy w ramach tej
    diety są przygotowywane przez kuchni centralną z udziałem dietetyków.

    Ad 16) Szpital Wojewódzki w Opolu zapewnia pacjentom doustne suplementy
    pokarmowe, które zapewniają m.in. dodatkowe ilości białka czy kalorii
    wspomagając proces powrotu do zdrowia. Suplementy pokarmowe zleca lekarz
    a wydaje je apteka szpitalna dla pacjentów danego oddziału.

    *Zakres obowiązków*: _*Dietetyk*_

    1.

    W zakresie związanym z planowaniem i oceną żywienia dietetyk
    zobowiązany jest do:

    1.

    Opracowywania jadłospisów dla pacjentów Szpitala z uwzględnieniem
    klasyfikacji diet.

    2.

    Opracowywania jadłospisów dla pracowników Szpitala w bufecie,
    stosownie do potrzeb

    klientów i możliwości Szpitala.

    3.

    Generowania w systemie informatycznym zestawienia diet z oddziałów
    Szpitala w i przekazywania jego do kuchni

    4.

    Sporządzania zapotrzebowania na artykuły żywnościowe w oparciu o
    obowiązującą gramaturę potraw i zestawienie ilości diet w oddziałach.

    5.

    Oceny jakościowej jadłospisów z uwzględnieniem wartości odżywczej i
    energetycznej

    6.

    Sprawdzania jakości i ilości (gramatury) posiłków sporządzanych w
    kuchni i wydawanych

    do oddziałów.

    2.

    W zakresie związanym z utrzymywaniem wysokiej jakości żywienia
    pacjentów oraz wdrażanymi

    systemami jakości dietetyk zobowiązany jest do:

    1.

    Weryfikacji, wdrażania i realizowania szpitalnego programu Dobrej
    Praktyki Produkcyjnej i Dobrej

    Praktyki Higienicznej.

    2.

    Udziału i prowadzenia szkoleń personelu Działu Żywienia i
    pracowników Szpitala z zakresu systemu HACCP, Dobrej Praktyki
    Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz dietetyki.

    3.

    Udziału w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego na
    dostawy żywności.

    4.

    Udziału w przeprowadzanych kontrolach zewnętrznych i audytach.

    3.

    W zakresie związanym z procesem żywienia pacjentów w oddziałach
    dietetyk zobowiązany jest do:

    1.

    Monitorowania procesu pobierania posiłków z kuchni, transportu i
    dystrybucji w oddziałach.

    2.

    Kontrolowania jakości stosowanych do produkcji surowców w kuchni
    oraz warunków ich przechowywania.

    3.

    Nadzoru nad utrzymaniem prawidłowego stanu sanitarno -
    epidemiologicznego w kuchenkach

    oddziałowych oraz sposobem przechowywania żywności pacjentów w oddziałach.

    3. Wykonywania oceny jakościowej potraw przeznaczonych dla pacjentów.

    4. Prowadzenia edukacji dietetycznej pacjentów i ich rodzin.

    5. Udziału w przygotowywaniu przez kuchnię potraw dla pacjentów na
    diecie specjalnej

    np. wegetariańskiej, wegańskiej.

    4.

    W zakresie zadań dotyczących gospodarki magazynowej dietetyk
    zobowiązany jest do:

    1.

    Prowadzenia rozdzielnej gospodarki magazynowej dla Magazynu –
    Szpital oraz Magazynu – Bufet.

    2.

    Zamawiania artykułów spożywczych zgodnie z podpisanymi umowami i
    faktycznymi potrzebami.

    3.

    Sprawdzania dostarczonego towaru oraz prowadzenia zapisów w zakresie
    obejmującym :

    1.

    kontrolę ilościową i jakościową dostarczanych artykułów spożywczych,

    2.

    sporządzanie „Protokołu reklamacji” w przypadku stwierdzonych braków
    ilościowych lub jakościowych dostarczonego towaru,

    3.

    kontrolę warunków transportu artykułów spożywczych i prowadzenie
    zapisów w „Rejestrze kontroli dostaw artykułów spożywczych”

    4.

    Magazynowania artykułów spożywczych z zachowaniem odpowiedniej
    segregacji, w miejscach zapewniających odpowiednie warunki
    przechowywania i zabezpieczenia przed uszkodzeniami lub
    zniszczeniem, zgodnie z zaleceniami producenta.

    5.

    Wydawania towaru zgodnie ze „Zleceniem wydania artykułów spożywczych”

    6.

    Prowadzenia elektronicznej ewidencji towaru w programie informatycznym.

    7.

    Bieżącego prowadzenia "Rejestru faktur i dokumentów PZ" dla
    odrębnych magazynów.

    8.

    Dbanie o zapewnienie optymalnego poziomu zapasów artykułów
    spożywczych w magazynie.

    5.

    Dietetyk jest zobowiązany także do:

    1.

    Znajomość i przestrzeganie Regulaminu Organizacyjnego, standardów
    udzielania świadczeń zdrowotnych, standardów i procedur dotyczących
    akredytacji i zintegrowanego systemu zarządzania według normy ISO,
    systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, przepisów ogólnego
    rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO) oraz w zakresie
    wewnętrznej polityki
    bezpieczeństwa informacji, a także innych przepisów określających
    prawa i obowiązki pracownika (m.in. Prawa Pacjenta, Regulamin Pracy,
    Kodeks Pracy, przepisy bhp, popż i inne.)

    2.

    Należytego obchodzenia się z powierzonym mieniem, sprzętem, aparaturą.

    3.

    Zgłaszania uwag dotyczących awarii urządzeń, sprzętu i wyposażenia
    stanowiska pracy.

    4.

    Noszenia w czasie pracy odpowiedniej odzieży i identyfikatora.

    5.

    Dokładnego i sumiennego wykonywania poleceń przełożonych,
    terminowego rozliczania się
    z powierzonych zadań.

    6.

    Podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz udziału w szkoleniach
    zgodnie z potrzebami Szpitala.

    7.

    Znajomość zasad sanitarno-epidemiologicznych oraz metod zapobiegania
    zakażeniom szpitalnym.

    8.

    Realizowanie zadań kierownika działu podczas jego nieobecności.

    9.

    Wykonywania poleceń przełożonych nie wymienionych w niniejszym
    zakresie związanych z pracą.

    *Zakres odpowiedzialności:*

    1.

    Dietetyk odpowiedzialny jest za sumienne wykonywanie zadań
    należących do jego obowiązków.

    2.

    Dietetyk odpowiedzialny jest za realizację zadań Działu Żywienia w
    czasie nieobecności kierownika oraz innych zastępowanych przez niego
    pracowników.

    3.

    Dietetyk ponosi odpowiedzialność materialną za szkody poniesione
    przez Szpital, a wynikające z zaniedbań w realizacji powierzonych zadań.

    4.

    Dietetyk ponosi odpowiedzialność materialną za powstałe w magazynie
    niedobory, a wynikające z zaniedbań w realizacji powierzonych zadań.

    Zakres uprawnień:

    1.

    Określanie standardów wyposażenia kuchni, magazynu, bufetu z
    uwzględnieniem wymogów systemu HACCP.

    2.

    Zastępowanie kierownika Działu Żywienia w czasie jego nieobecności
    oraz podejmowanie wszelkich niezbędnych decyzji w tym czasie.

    3.

    Bieżąca kontrola nad procesem pobierania posiłków z kuchni,
    transportem i dystrybucją w oddziałach, utrzymaniem prawidłowego
    stanu sanitarno - epidemiologicznego w kuchenkach oddziałowych oraz
    sposobem przechowywania żywności pacjentów w oddziałach.

    4.

    Udział w kursach i szkoleniach celem doskonalenia zawodowego oraz do
    doskonalenia podyplomowego.

    5.

    Zgłaszanie uwag do organizacji i wyposażenia stanowiska pracy.

    6.

    Prowadzenia edukacji dietetycznej pacjentów oraz szkoleń personelu
    Działu Żywienia i pracowników Szpitala z zakresu systemu HACCP,
    Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz
    dietetyki.

    W dniu 15.10.2019 o 22:41, sprawa-16638@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze: