WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY
IM. BŁOGOSŁAWIONEGO KSIĘDZA JERZEGO POPIEŁUSZKI WE WŁOCŁAWKU
WSS/DŻ/A1/2019r. Włocławek, dnia 25.10.2019r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Odpowiedź do wniosku o informację publiczną
1. Wszpitalu zatrudnione są 3 osoby na stanowisku Dietetyk. W załącznikach 1 - 3 znajdują się
zakresy ich obowiązków.
2. Średnia dzienna liczba żywionych pacjentów wynosi około 370 osób.
3. Jeden z zatrudnionych dietetyków udziela indywidualnych porad dietetycznych w zależności
od zlecenia lekarskiego. Dany pacjent oprócz porady, dostaje również zalecenia żywieniowe
na piśmie, a także przykładowe jadłospisy zgodne z jednostką chorobową na jaką choruje.
4. Dzienna stawka żywieniowa („wsad do kotła”) wynosi około 7 zł + koszty pośrednie
i bezpośrednie.
5. Szpital nie korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej.
6. Dokumentacji regulującej jakość produktów używanych do przygotowania posiłków (wartość
odżywcza, kaloryczna, dopuszczalna ilość konserwantów, barwników, dodatków) nie
posiadamy. Jakość niektórych produktów, określamy w dokumentacji przetargowej —
np. % zawartości mięsa w produktach mięsnych (wędlinach, kiełbasach itp.). Szpital posiada
natomiast dokumentację z wymienionymi wszystkimi posiłkami wytwarzanymi przez
Kuchnię, w której każdy pacjent może przeczytać skład oraz alergeny. Takie księgi znajdują się
na każdym Oddziale. Codziennie na Oddziały szpitalne dostarczany jest bieżący jadłospis, na
odwrocie którego wyszczególnione są alergeny w danych posiłkach.
7. Jakość posiłków sprawdzana jest codziennie w Kuchni w sposób organoleptyczny, przez
Kierownika Kuchni oraz Kierownika Działu Żywienia. Dodatkowo sprawdzana jest
temperatura posiłków na wózkach przewozowych.
8. Kontrola pielęgniarska na Oddziałach w przypadku zalecenia Lekarza.
9. Szpital nie korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej.
10. W szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg, jednak w ciągu ostatnich lat nie było takiej
sytuacji.
11. jw.
12. Szkolenia nie są wymagane. Lekarze posiadają wiedzę o żywieniu pacjenta wyniesioną ze
studiów medycznych.
13. W Szpitalu stosowanych jest 10 rodzajów diet. Ich wykaz znajduje się w załączniku 4. Diety
opracowane są na podstawie wiedzy dietetyka oraz wytycznych z Instytutu Żywności
i żywienia.
KUJAWY 3% Kiko Pocesie ul. Wieniecka 49, 87 - 800 Włocławek
lisc. NIP: 888 311 78 73; REGON: 341411727
www.szpitai.wloclawek.pl; sekretariatQOszpital.wloclawek.pl
tel. 54 412 90 00
Wojwódzki Seata Spocielęczny wi Wł sku
Ie Jedrazlką Sar arząch Wtirwódzaya Ku aósko Pur skiego
Strona 1 z 2
WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY
IM. BŁOGOSŁAWIONEGO KSIĘDZA JERZEGO POPIEŁUSZKI WE WŁOCŁAWKU
14. Szpital jest w stanie zapewnić wszystkie diety wskazane przez lekarza, nawet w przypadku
diety bezglutenowej.
15. Tak, na życzenie pacjenta jest możliwość zapewnienia diety wegetariańskiej lub wegańskiej.
16. Po zleceniu przez Lekarza, pacjent ma możliwość otrzymywać Nutridrinki.
p.o. DYREKTOR
Wojewódzkiego Szpitalk Spocjalistyczocza
im. błogosławioneo kzjętka Loźego Popiełuszki
mgr inż. Karolina
SPORZĄDZIŁ: Monika Dajos
tel. „, e-mail: dzial.zywieniaQszpital.wloclawek.pl
Województwo
KUJAWY Kujawska-Poinorskie ui. Wieniecka 49, 87 - 800 Włocławek
POMORZE NIP: 888 311 78 73; REGON: 341411727
www.szpital.wloclawek.pl; sekretariatQszpital.wloclawek.pl
tel. 54 412 90 00
wojewódzki Szoitdł Spor EHRLYCZ w: Wice lawki
Atl Jedrzniką Sa wrząsi Wy 'wwródziwa Ru awssko Punyseicye
Strona 2 z 2
Załącznik I ,
ZAKRES CZYNNOŚCI
na stanowisku Dietetyk
I. Dietetyk podlega bezpośrednio Kierownikowi Działu Żywienia.
II. Do obowiązków Dietetyka należy:
1.Planowanie i opracowywanie jadłospisów i potraw wchodzących w skład poszczególnych
rodzajów diet, zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami żywienia.
2.Przedstawienie z wyprzedzeniem czasowym do akceptacji Kierownika Działu Żywienia
dekadowych jadłospisów posiłków z wyszczególnieniem racji pokarmowych i wartości
odżywczych dla poszczególnych diet. |
3. Codzienne sporządzanie asygnat — zlecenia wydania z Magazynu Żywności artykułów
żywnościowych dla Kuchni.
4. Szczegółowe rozpisywanie codziennych jadłospisów — informacje dla personelu Kuchni.
5. Codzienne przygotowanie jadłospisów na wszystkie oddziały szpitalne — informacja dla
pacjentów.
6. Współpraca z personelem Magazynu żywnościowego i Kuchni, mająca na celu prawidłowe
wykorzystanie i zagospodarowanie produktów spożywczych.
7. Wyliczanie kosztów wsadu do kotła.
8. Noszenie w godzinach pracy obowiązującej odzieży ochronnej i roboczej, dbając o wygląd
zewnętrzny po linii bezpieczeństwa żywności.
9, Wykonywanie innych zadań zleconych przez bezpośredniego przełożonego, a nie
wymienionych w niniejszym zakresie czynności.
10. Edukacja pacjentów leżących na Oddziałach i zalecenia, dotyczące diet dła pacjentów przy
wypisach.
IL. Zakres uprawnień:
Uprawnienia wynikające z kodeksu pracy, z ustawy o zakładach opieki zdrowotnej, a także
przepisów wydanych na jej podstawie.
IV. Zakres odpowiedzialności:
1. Dietetyk zobowiązany jest dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz
zachować w tajemnicy informacje, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na
szkodę.
2. Przestrzeganie regulaminu pracy, przepisów BHP i p/poż., przepisów o dyscyplinie pracy,
zasad GMP i GHP oraz praktyczna znajomość systemu HACCP.
3. Odpowiedzialność materialna określona w kodeksie pracy za wyrządzone szkody w
związku z wykonywanymi czynnościami.
Załącznik 2 ,
ZAKRES CZYNNOŚCI
na stanowisku Dietetyk
L. Dietetyk podiega bezpośrednio Kierownikowi Działu Żywienia.
It. Do obowiązków dietetyka należy:
1. Czuwanie nad zmianami diet dla dzieci zgodnie ze zleceniem lekarskim.
2. Przygotowywanie w kuchenkach mlecznych mieszanek dla niemowlaków z
gotowych produktów.
3. Rozdzielanie przygotowanych mieszanek na godziny.
4. Dystrybucja posiłków z Kuchni na oddziały dziecięce.
5. Uczestniczenie przy rozdawaniu posiłków dla dzieci starszych zgodnie ze zleconą
dietą.
. Przestrzeganie zasad GHP i GMP w kuchenkach mlecznych.
Udzielanie wskazówek dietetycznych pacjentom (rodzicom) wychodzącym ze
szpitala do domu po uprzedniej konsultacji i kontroli lekarskiej.
8. Noszenie w czasie pracy obowiązującej odzieży ochronnej.
9. Wykonywanie innych zadań zleconych przez bezpośredniego przełożonego, a nie
wymienionych w niniejszym zakresie czynności.
ds
IM. Zakres uprawnień:
Dietetyczka ma uprawnienia wynikające z kodeksu pracy, z ustawy o zakładach opieki
zdrowotnej, a także przepisów wydanych na ich podstawie.
IV. Zakres odpowiedzialności:
1. Dietetyczka jest zobowiązana dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz
zachować w tajemnicy informacje, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę
na szkodę.
2. Dietetyczka ponosi odpowiedzialność za przestrzeganie obowiązujących przepisów,
zarządzeń i instrukcji zwłaszcza:
- regulaminu Działu Żywienia, Kuchni, Oddziału,
- regulaminu pracy,
- zasad GHP i GMP i systemu HACCP
- przepisów o bhp i p/poż
- przepisów o dyscyplinie pracy.
Załącznik 3 ,
ZAKRES CZYNNOŚCI
na stanowisku Dietetyk
I. Dietetyk podlega bezpośrednio Kierownikowi Działu Żywienia.
IL. Do obowiązków Dietetyka należy:
1. Planowanie i opracowywanie jadłospisów i potraw wchodzących w skład poszczególnych
rodzajów diet, zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami żywienia.
2. Przedstawienie z wyprzedzeniem czasowym do akceptacji Kierownika Działu Żywienia
dekadowych jadłospisów posiłków z wyszczególnieniem racji pokarmowych i wartości
odżywczych dla poszczególnych diet.
3. Codzienne sporządzanie asygnat — zlecenia wydania z Magazynu Żywności artykułów
żywnościowych dla Kuchni.
4. Szczegółowe rozpisywanie codziennych jadłospisów — informacje dla personelu Kuchni.
5. Codzienne przygotowanie jadłospisów na wszystkie oddziały szpitalne — informacja dla
pacjentów.
6. Współpraca z personelem Magazynu żywnościowego i Kuchni, mająca na celu prawidłowe
wykorzystanie i zagospodarowanie produktów spożywczych.
7. Wyliczanie kosztów wsadu do kotła.
8. Noszenie w godzinach pracy obowiązującej odzieży ochronnej i roboczej, dbając o wygląd
zewnętrzny po linii bezpieczeństwa żywności.
9. Wykonywanie innych zadań zleconych przez bezpośredniego przełożonego, a nie
wymienionych w niniejszym zakresie czynności.
NI. Zakres uprawnień:
Uprawnienia wynikające z kodeksu pracy, z ustawy o zakładach opieki zdrowotnej, a także
przepisów wydanych na jej podstawie.
IV. Zakres odpowiedzialności:
1. Dietetyk zobowiązany jest dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz
zachować w tajemnicy informacje, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na
szkodę.
2. Przestrzeganie regulaminu pracy, przepisów BHP i p/poż., przepisów o dyscyplinie pracy,
zasad GMP i GHP oraz praktyczna znajomość systemu HACCP.
3. Odpowiedzialność materialna określona w kodeksie pracy za wyrządzone szkody w
związku z wykonywanymi czynnościami.
Załącznik 4
Wykaz diet stosowanych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym we
WD R
5.
Włocławku:
.. Dieta podstawowa ogólna
„. Dieta lekkostrawna
.. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów i nasyconych
kwasów tłuszczowych
. dieta o zmienionej konsystencji:
a) papkowata
b) płynna
c) płynna wzmocniona
d) do żywienia przez zgłębnik lub przetokę
e) kleikowa
Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego
6. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
7. Dieta eliminacyjna bezmleczna
8.
9. Dieta niemowlęca
Dieta łatwostrawna bogatobiałkowa
10. Dieta poniemowlęca